Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Torstai 10.11.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Jone Takamäki & Markku Ounaskari,Ravintola Laulumiehet, helsinki10.11. Klo 19:00

keikka

Jone Takamäki on kotimaisen vapaan ilmaisun merkkihenkilö, saksofonisti-multipuhaltaja, joka muistetaan muusikkona ehkä parhaiten 80-luvun alun omasta Jone Takamäki Triostaan sekä Raoul Björkenheimin Krakatau-yhtyeestä. Myös Otna Eahket yhdessä Antti Hytin, Tom Nekljudowin ja Timo Hietalan kanssa oli Takamäen merkittävimpiä yhtyeitä 90-luvun lopulla, kuten myös MA-A trio 2000-luvulla eri kokoonpanoineen. Hänen viimeaikaisimpia musiikillisia projektejaan ovat olleet Krakatau-yhtyeen uudelleen aktivoitumisen ohella duo rumpali Markku Ounaskarin, sekä trio kitaristi Lauri Hyvärisen ja rumpali Naoto Yamagishin kanssa. Viime vuosina Takamäki on keskittynyt myös japanilaisiin shakuhachi ja hochiku-huiluihin, mestarinsa Atsuya Okudan oppilaana. Takamäki opettaa myös ääni-ilmaisua Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun linjalla.

Markku Ounaskari on yksi Suomen työteliäimmistä jazzrumpaleista, esiintyen useassa suomalaisessa että kansainvälisessä yhtyeessä. Tällä hetkellä hän on mukana mm. seuraavissa yhtyeissä: Raoul Björkenheimin Ecstasy, Iro Haarla trio ja Kari Ikonen trio. Ulkomaisista yhtyeistä voidaan mainita Sinikka Langeland, Trygve Seim, Lee Konitz, Kenny Wheeler, Tomasz Stanko ja Marc Ducret.

Vuonna 2014 Ounaskari sai Jazzliiton Yrjö -palkinnon, jonka jakotilaisuudessa hän esiintyi ensi kertaan duona Jone Takamäen kanssa. Duolta on tulossa ulos myös ensimmäinen levy. Duon musiikki koostuu kummankin muusikon laajoista musiikkiarsenaaleista vapaan musiikin tekemisen viitekehyksessä.

Jone Takamäki - puhaltimet ja sekalaiset instrumentit
Markku Ounaskari - rummut, perkussiot

Konserttia tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja Musiikin edistämissäätiö.

Konsertti alkaa klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30).

Liput 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 10 €, opiskelijat 8 €, pariskunnat 10 + 10 €. Ennakkoliput: Digelius Music (www.digelius.com) tai Liveto.fi, jolloin lippujen hinnat: 16,5/11,5/9,5 €.

Luomisen ilot 4 – Jouni Kesti Celebration,Malmitalo, helsinki10.11. Klo 19:00

keikka

Monialataiteilija Jouni Kestin (1946–2015) muistoa ja perintöä kunnioittavan tapahtumasarjan päätöstilaisuudessa kuullaan freejazzia ja vapaata improvisaatiota. Staalinin urut -yhtyeen ydinryhmän muodostavat Jonnesta seuraavan sukupolven kolme vapaamielistä perillistä. Kokoonpano punoo äänimattoa aiempien lähes myyttisten esiintymisten hengessä. Jonnen pitkäaikaiset soittokumppaniystävät Kalle Fält ja Seppo Laine sekä eturivin huippumuusikko Mikko Innanen maalaavat äänikankaalle jännittäviä saxologisia sointikuvioita. Vaikka rumpupallin takana on (tätä kirjoitettaessa) Mr. X, tapahtuman henkinen suojelija myhäilee jo – siellä jossakin – partaansa:

”Ilmeisesti musiikin tolkuton abstraktisuus on se asia, joka jaksaa kiinnostaa ihmisen lajia…Kun tähän lisätään vielä ihmisten erilainen kyky suoriutua sosiaalisista toiminnoistaan, on selvittämätön soppa edessämme. Kukaan ei tiedä, mitä soppa sisältää, mutta sitä popsitaan enimmäkseen hyvällä ruokahalulla, tai ainakin ’sattuman’ toivossa.”

Kalle Fält – saksofonit.

Mikko Innanen – saksofonit, klarinetit ja pienet soittimet.

Jasse Kesti – sähköbasso ja syntetisaattori.

Jenni Kesti – lyömäsoittimet.

Joni Kesti – Staalinin urut.

Seppo Laine – saksofonit.

Yhteistyössä työryhmä Kesti-Nikula-Salo ja Helsingin kulttuurikeskus

Vapaa pääsy

Luomisen ilot -tapahtumat: näyttely 14.10.–12.11., näyttelyn avajaistapahtuma 13.10. klo 19, konsertit 20.10., 27.10. ja 10.11. klo 19.

Malmitalo, Ala-Malmin tori 1, Helsinki

Voodoo Jazz feat. Mikko Innanen,Hard Rock House, helsinki10.11. Klo 21:00

Sound Safari

keikka

Voodoo Jazz Sound Zone part II osa 2: Mikko Innanen on Lapinjärveltä kotoisin oleva saksofonisti ja säveltäjä. Yli kymmenen vuoden aikana Innanen on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen jazzin kentällä yhtenä innovatiivisimmista saksofonisteista ja säveltäjistä. Innanen on tunnettu työstään sekä yhtyeenjohtajana, kanssajohtajana, vierailevana solistina että säveltäjänä. Hän on ollut perustamassa ja vaikuttamassa lukuisissa eri yhtyeissä, kuten Mikko Innanen & Innkvisitiossa, PLOPissa, Deliriumissa, Gourmetissa sekä Mikko Innanen Triossa. Tähän mennessä Innanen on julkaissut yli 20 levyä yhtyeenjohtajana ja yli 15 levyä soittajana.

Nikita Naberukhin - piano
Vesa Ojaniemi - kontrabasso
Ilmari Heikinheimo - rummut, perkussiot
featuring, Mikko Innanen - saksofonit, puhaltimet ja muut instrumentit

Liput: 12/10 € ovelta tai etukäteen baarista.

Ilmari Heikinheimon juontama artistivieraan haastattelu ennen keikkaa Café Roihuvuoren Riossa (Roihuvuorentie 9) klo 16. Vapaa pääsy!

 

UMO feat. Kalle Kalima: Pulp Friction (Tarantino Suite),Vuotalo, helsinki10.11. Klo 19:00

keikka

Berliinissä jo pitkään asunut ja suomalaisen jazzin mainetta Keski-Euroopassa ylläpitänyt kitaristi-säveltäjä Kalle Kalima yhdistää voimansa UMOn kanssa marraskuussa.

Konserteissa kuullaan Quentin Tarantinon tuotannosta inspiraationsa saanut Kaliman sävellys, Pulp Friction (Tarantino Suite), jonka mies kirjoitti ”Saksan UMOlle” eli NDR Bigbandille vuonna 2012.

Paljon pienyhtyeille säveltäneen Kaliman teos tuo uutta ja epätavallista näkökulmaa perinteiseen big band -musiikkiin. Big band -soundiin yhdistyy kiinnostavalla tavalla 70-luvun funk-sävyjä ja poliisielokuvien tunnelmaa. Pulp Friction on ruudikas sarja, joka tuo etäisesti mieleen Lalo Schifrinin sävellykset. Luvassa on konsertillinen Kaliman näköistä musiikkia – party in the art, art in the party.

Kesto n. 2 h (sis. väliajan).

Liput 20/16 €

hämeenlinna

Mirja Mäkelä Trio,Suistoklubi, hämeenlinna10.11. Klo 20:00

keikka

Mirja Mäkelä Trio Suomen kiertueella 25.10.-11.11.

Yhtye esiintyy torstaina 10.11. klo 20 Hämeenlinnan
 Suistoklubilla (Verkatehtaankuja 7).  Liput: 11,50/12€, opiskelijat ovelta 6€

Mirja Mäkelä, laulu / Teemu Viinikainen, kitara / Juho Kivivuori, kontrabasso

Jazzin huipputekijät laulaja Mirja Mäkelä, kitaristi Teemu Viinikainen ja kontrabasisti Juho Kivivuori soittaa kymmenen keikkaa ympäri Suomen loka-marraskuun vaihteessa. Kymmenenvuotista taivaltaan juhlistava trio julkaisi vuosi sitten odotetun toisen, My Hidden Joys -nimeä kantavan albuminsa. Levyn materiaali on pääasiassa Mirja Mäkelän omaa sävellystuotantoa, joka pohjautuu kotimaisten runoilijoiden teoksiin. Kiertueen järjestää yhteistyössä Suomen Jazzliitto ja Jazz HUG.

Mirja Mäkelä Trion jäsenet ovat kaikki tuttuja suomalaisen jazzkentän seuraajille eri yhteyksistä. Trion liideri ja vokalisti Mirja Mäkelä on tehnyt pitkän uran laulajana ja säveltäjänä muun muassa JimJamMurMurissa, The Helsinki Koto Ensemblessä sekä Jazzsiskoissa ja oli Sibelius-Akatemiasta valmistuessaan vuonna 1999 Suomen ensimmäinen musiikin maisteriksi valmistunut jazzlaulaja. Mäkelä on myös pidetty opettaja, ja Sibelius-Akatemian jazzosaston opettajapestin lisäksi hän on toiminut Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinjan johtajana vuodesta 2007 lähtien. Yhtyeen kitaristina kuullaan suvereenina instrumentalistina ja sielukkaana tulkitsijana tunnettua Teemu Viinikaista, joka on vuosien mittaan soittanut lukuisten huippuyhtyeiden, kuten Jukka Perko Avaran, Panu Savolainen Toivon sekä Eero Koivistoisen ja Jukkis Uotilan yhtyeiden riveissä. Trioa täydentää erityisesti sähköbassosaundistaan tuttu Juho Kivivuori, joka on viime vuosina noussut Suomen kysytyimpien basistien joukkoon ja vaikuttanut muun muassa Nassaun Fasaanissa, Ketola Rewiredissa, Zanderissa sekä Olli Hirvosen, Joonas Haaviston sekä Aleksi Rannan yhtyeissä.

Mirja Mäkelä Trion muusikot luovat yhdessä intiimin ja intensiivisen kokonaisuuden, jonka tunnelmat venyvät herkimmistä sävyistä aina riehakkaaseen improvisointiin asti.

oulu

Jaska Lukkarinen Trio,Teatteriravintola Vänmanni, oulu10.11. Klo 20:00

keikka

Suomi-jazzin kovasta kolmikosta, rumpali Jaska Lukkarisesta, basisti Antti Lötjösestä ja saksofonisti Jussi Kannasteesta, koostuva Jaska Lukkarinen Trio täyttää 10 vuotta 2017. Merkkivuotensa kunniaksi trio lähtee Suomen-kiertueelle sekä julkaisee kaksi EP-levyä, ensimmäisen marraskuussa 2016 ja toisen maaliskuussa 2017. Julkaisuilla ja keikoilla Lukkarisen trio esittää tämän hetken suomalaisen rytmimusiikin kuuman nimen, säveltäjä-kitaristi Valtteri Laurell Pöyhösen sävellyksiä. Lukkarisen ja Pöyhösen pitkäaikainen ystävyys ja yhteistyö mm. Dalindèossa ja Ricky-Tick Big Bandissa ovat uuden äänitteen inspiraatiolähteistä tärkeimpiä.

Jaska Lukkarinen, rummut
Jussi Kannaste, saksofoni
Antti Lötjönen, kontrabasso

Liput 17,50/11,50 €

turku

Vapaat äänet: Un Poco Loco "Feelin' Pretty",Turun seudun musiikkiopisto, turku10.11. Klo 19:00

Un Poco Loco (www)

keikka

Viikon mittaisella kiertueella 7.-13.11. ranskalainen trio tulkitsee personallisella tavallaan 1940- ja 50-luvun bebop-sävellyksiä, sekä tarttuu amerikkalaisen kulttuurin suurmonumenttiin: West Side Story’iin.

Un Poco Loco on kolmen nykypäivän ranskalaisimprovisoijan uusioversio 40- ja 50-lukujen eksoottissävyisten standardien bebop-repertuaarista. Trio on tarttunut kunnioituksella ja mielikuvituksella huonosti tunnettuihin tai arvaamattomiin teemoihin luoden hienovireistä äänityötä ja dramaturgiaa, jossa perinteinen sanasto sekoittuu heidän omaan, nykykulttuurissa kylpevään kieleensä. Kiitetty ranskalaiskolmikko on valittu vuoden 2016 arvostetuun Jazz Migration -kiertueohjelmaan.

« Feelin’ Pretty » -nimisessä konsertissa trio on tarttunut amerikkalaisen kulttuurin suurmonumenttiin: West Side Story’iin. Léonard Bernsteinin unohtumattomat teemat on ensin riisuttu ja sitten puettu uusiin vaatteisiin. Siinä Tonya, Mariaa, Jettejä ja Sharkkeja ravistellaan lempeästi, kauniit nuotit tarjoavat tekosyyn trion mitä huikeimpiin improvisointeihin.

Un Poco Loco
Fidel Fourneyron pasuuna
Geoffroy Gesser
tenorisaksofoni, klarinetti
Sébastien Beliah
kontrabasso

Turun Seudun musiikkiopisto / Mestarinkatu 2, 20810 Turku

Liput 10 €