Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Keikat kaupungista pori

Torstai 5.10.

pori

Validi Karkia -klubi: REMBRANDT FRERICHS TRIO (NL),Raatihuoneen sali, pori5.10. Klo 19:00

REMBRANDT FRERICHS TRIO

keikka

Showtime klo 19.00, ovet 18.30
Liput 29€, ennakkovaraukset kukkesand@hotmail.com

The Rembrandt Trio on kansainvälisesti tunnustettu ryhmä, jonka artistinen uteliaisuus ja kekseliäät kollaboraatiot pitävät jazzin vahvasti liikkeessä. Klassista, modernismia ja eri maiden kansanmusiikkiperinteitä yhdistellään saumattomasti uuteen jazz-ilmaisuun. Nyt trio nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa, Porissa 5.10. Validi Karkia -klubilla ja 6.10. Turun Sibelius-museossa.

2019 North Sea Jazz festivaalin avannut it's still autumn -albumin julkaisukonsertti sai ylistäviä kehuja musiikillisten rajojen rikkomisesta. Pääosin Hollannin ulkopuolella keikkailevan trion suuri huippuhetki oli Lontoossa Ronnie Scott's -klubilla yhteisilta itsensä Chick Corean kanssa. Myõs legendaarinen Birdland-klubi on tullut tutuksi, isoista festareista Taiwanissa Taichung Jazz Festivaalilla trio pääsi esiintymään yli 50 000 hengen yleisölle. Säännöllisesti yhtyeilmaisuaan kehittävän ja ahkerasti harjoittelevan trion vieraana ovat olleet mm. Verneri Pohjola, Paolo Fresu, Vincent Peirani, Norma Winstone, Kayhan Kalhor, Sylvain Rifflet ja Perico Sambeat.

"One of the highlights of the North Sea Jazz Festival" - Jazzmagazine

Rembrandt Frerichs: piano
Tony Overwater: kontrabasso
Vinsent Planjer: rummut

Konserttia ovat tukeneet:
Elmu-säätiö
Suomen Kulttuurirahasto
Porin kaupunki - City of Pori

Keskiviikko 1.11.

pori

Validi Karkia -klubi: USTAD NOOR BAKHSH & FREELEKTRON,Promenadisali, pori1.11. Klo 19:00

Freelektron

Ustad Noor Bakhsh

Showtime klo 19.00, ovet 18.00
Liput: 39€, ennakot kukkesand@hotmail.com

Liput 39€

Validin huippuillassa pakistanilainen Ustad Noor Bakhsh, joka soittaa balochistanilaista kansanmusiikkiperinnettä virtuoottisesti Benju-instrumentillaan. Toisena esiintyjänä kuullaan pitkän linjan kulttiartisti Jimi Tenorin ja jazzrumpali-lyömäsoitintaiteilija Ilmari Heikinheimon Freelektron-duoa.

FREELEKTRON

Freelektron on perustettu vuonna 2016, ja yhtye on esiintynyt useissa tapahtumissa, klubeilla ja festivaaleilla Suomessa myös nimellä Jimi Tenor & Ilmari Heikinheimo Duo. Musiikissa yhdistyvät jazzin ja elektronisen musiikin mahdollisuudet, vahvasti improvisaatioon nojaten. Bändi kuulostaa kokoonpanoaan isommalta rumpujen triggaus-systeemin ansiosta.

Keväällä 2020 julkaistiin yhtyeen Freelektron-niminen livenä äänitetty debyyttialbumi norjalaisen Jazzaggression-levymerkin kautta.

USTAD NOOR BAKHSH

Noor Bakhsh on kotoisin Pakistanin Balochistanista, Intian valtameren rannoilta Iranin ja Afganistanin rajoilta. Hän soittaa epätavallista koskettimistolla varustettua kielisoitinta Benjua, joka on alunperin japanilainen Taishōgoto-lelu. Noorin sähkö-Benju sisältää mikrofonin, jolla ääni ajetaan 30 vuotta sitten Karachin markkinapaikalta löytyneeseen Philipsin vahvistimeen.

Kuultuaan huhuja häikäisevästä mestarimuusikosta, etnomusikologi Daniyal Ahmed aloitti odysseiansa Noorin löytämiseksi. Kohdatessaan he nauhoittivat paikan päällä Bakhshin vaikuttavan debyyttialbumin vain kahdella mikrofonilla auringon laskiessa taustalla. Jingul-levyn julkaisu tapahtui digitaalisena Ahmedin omalla honiunhoni-labelilla ja se on saavuttanut kansainvälisessä musiikkilehdistössä ylistäviä arvioita. Syyskuun 15. vinyyliversio ilmestyy brittiläisen Hive Mind Recordsin kautta.

Kotonaan Intian niemimaalla Noor löysi yllättäin itsensä viraalitähtenä, hämmentävää henkilölle, joka ei omista älypuhelinta tai edes pääsyä internetiin. Hänen ohjelmistonsa pitää sisällään persialaisia ja kurdien sävelmiä jotka ovat matkanneet mailleen ennen nykyisiä Iranin ja Pakistanin rajoja. Eräässä viimeisimmässä äänityssessiossa mukana oli jopa arabialainen ghazal, muinainen lemmenrunouden muoto.

Kaikilla Pakistanin pääkielillä esitetyt populääri- ja kansansävelmät saavat Bakhshin tulkinnan, omia sävellyksiä unohtamatta. Muutama Bollywood-sävelmäkin on tarttunut mukaan. Balochi-musiikkia tuntemattomille, Noor Bakhshin sähkö-Benjun soundi ja melodioiden koristelu muistuttavat Ali Farka Touren tyyliä ja svengaava polyrytmiikka saa kehon liikkeeseen kuin itäisen ja läntisen Afrikan musiikki.

Eurooppalaiset ovat onnekkaita, kun Bakhsh on kiertänyt tänä vuonna ensimmäistä kertaa konsertoimassa täällä, mm. Roskildessa ja Amsterdamin Folk Roots -festivaalilla.