Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 5.11.

espoo

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana,Tapiolasali, Espoon kulttuurikeskus, espoo5.11. Klo 19:00

Ricky-Tick Big Band

Julkinen Sana

keikka

Säveltäjä-kitaristi Valtteri Laurell Pöyhösen johtama 17-jäseninen Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana -kolmikon karismaattiset hip hop -pioneerit Paleface, Redrama ja Tommy Lindgren lähtevät ensi syksynä konserttisalikiertueelle. Kyseessä on yhtyeen historian ensimmäinen salikiertue ja se sisältää seuraavat 7 konserttia:

14.10. Kuopion Musiikkikeskus klo 19
19.10. Tampere-talo klo 19
20.10. Logomo, Turku klo 20
22.10. Helsingin Kulttuuritalo klo 15 ja klo 19 
4.11. Jyväskylän Paviljonki klo 19
5.11. Tapiolasali, Espoo klo 19

Viime vuonna Helsingin Kulttuuritalon iltakonsertti myi vajaan 1500-paikkaisen Kulttuuritalon lähes loppuun 5 kuukautta ennen varsinaista konserttipäivää. Valtavan kysynnän vuoksi samalle päivälle avattiin toinenkin konsertti, ja lopulta hurmoksellisia keikkoja kerääntyikin todistamaan yli 2 600 fania, mikä on harvinaista mille tahansa genrelle – saati sitten bigband-räpille.

Valtteri Laurell Pöyhönen, kapellimestari, kitara, sähköpiano
Karri "Paleface" Miettinen, rap
Tommy Lindgren, rap
Lasse "Redrama" Mellberg, rap

Jukka Eskola, lead-trumpetti, flyygelitorvi
Kalevi Louhivuori, 2. trumpetti, flyygelitorvi
Mikko "Gunu" Karjalainen, 3. trumpetti, flyygelitorvi
Janne Toivonen, 4. trumpetti, flyygelitorvi

Petri "Pope" Puolitaival, 1. alttosaksofoni, huilu, pikkolohuilu
Ari Jokelainen, 2. alttosaksofoni
Jussi Kannaste, 1. tenorisaksofoni
Antti Hynninen, 2. tenorisaksofoni, huilu
Linda Fredriksson, baritonisaksofoni

Kasperi Sarikoski, 1. pasuuna
Juha "Jay" Kortehisto, 2. pasuuna
Heikki Tuhkanen, 3. pasuuna
Juho Viljanen, bassopasuuna, tuuba

Antti Lötjönen, kontrabasso
Sami Koskela, lyömäsoittimet
Jaska Lukkarinen,  rummut

Liput: 37,50 €

http://www.julkinensana.fi/  
https://fi-fi.facebook.com/RTBBJulkinenSana/ 

hankasalmi

Mirja Mäkelä Trio,Niemisjärven maamiesseurantalo, hankasalmi5.11. Klo 19:00

keikka

Mirja Mäkelä Trio Suomen kiertueella 25.10.-11.11.

Yhtye esiintyy lauantaina 5.11. klo 19 Hankasalmen Niemisjärven maamiesseurantalolla. 

Niemisjärven maamiesseurantalo, Niemisjärventie 11, 41490 Niemisjärvi.

Mirja Mäkelä, laulu / Teemu Viinikainen, kitara / Juho Kivivuori, kontrabasso

Jazzin huipputekijät laulaja Mirja Mäkelä, kitaristi Teemu Viinikainen ja kontrabasisti Juho Kivivuori soittaa kymmenen keikkaa ympäri Suomen loka-marraskuun vaihteessa. Kymmenenvuotista taivaltaan juhlistava trio julkaisi vuosi sitten odotetun toisen, My Hidden Joys -nimeä kantavan albuminsa. Levyn materiaali on pääasiassa Mirja Mäkelän omaa sävellystuotantoa, joka pohjautuu kotimaisten runoilijoiden teoksiin. Kiertueen järjestää yhteistyössä Suomen Jazzliitto ja Jazz HUG.

Mirja Mäkelä Trion jäsenet ovat kaikki tuttuja suomalaisen jazzkentän seuraajille eri yhteyksistä. Trion liideri ja vokalisti Mirja Mäkelä on tehnyt pitkän uran laulajana ja säveltäjänä muun muassa JimJamMurMurissa, The Helsinki Koto Ensemblessä sekä Jazzsiskoissa ja oli Sibelius-Akatemiasta valmistuessaan vuonna 1999 Suomen ensimmäinen musiikin maisteriksi valmistunut jazzlaulaja. Mäkelä on myös pidetty opettaja, ja Sibelius-Akatemian jazzosaston opettajapestin lisäksi hän on toiminut Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinjan johtajana vuodesta 2007 lähtien. Yhtyeen kitaristina kuullaan suvereenina instrumentalistina ja sielukkaana tulkitsijana tunnettua Teemu Viinikaista, joka on vuosien mittaan soittanut lukuisten huippuyhtyeiden, kuten Jukka Perko Avaran, Panu Savolainen Toivon sekä Eero Koivistoisen ja Jukkis Uotilan yhtyeiden riveissä. Trioa täydentää erityisesti sähköbassosaundistaan tuttu Juho Kivivuori, joka on viime vuosina noussut Suomen kysytyimpien basistien joukkoon ja vaikuttanut muun muassa Nassaun Fasaanissa, Ketola Rewiredissa, Zanderissa sekä Olli Hirvosen, Joonas Haaviston sekä Aleksi Rannan yhtyeissä.

Mirja Mäkelä Trion muusikot luovat yhdessä intiimin ja intensiivisen kokonaisuuden, jonka tunnelmat venyvät herkimmistä sävyistä aina riehakkaaseen improvisointiin asti.

helsinki

J & D: Reija Wäre & Tero Saarti,Koko Jazz Club, helsinki5.11. Klo 20:00

Tero Saarti 4

keikka

Tanssitaiteilija Reija Wäre sähköistää ilman marraskuun Jazz&Dance- illassa. Hänen kanssaan improvisoi UMOsta tutun trumpetistin Tero Saartin johtama nelikko.  Reija Wäre on toiminut koreografina ja ohjaajana teatteriesityksissä, nykytanssiesityksissä ja tv- ja elokuvatuotannoissa. Maan kysytyimpiin teatterikoreografeihin kuuluva Reija on vieraillut koreografina Venäjällä, Ruotsissa, Puolassa ja jopa Kiinassa. Wäre muistetaan Dance-ohjelman koreografina ja vierailevana tuomarina sekä Uuden Musiikin Kilpailun show-ohjaajana.

Reija Wäre, tanssi
Wilma-Emilia Kuosa, tanssi
Tero Saarti, trumpetti
Arttu Takalo, vibrafoni
Timo Hirvonen, basso
Mika Kallio, rummut

Iltaa emännöi jazztanssija Wilma-Emilia Kuosa.

Helsinki-Cotonou Ensemble Album Release,Savoy-teatteri, helsinki5.11. Klo 19:00

keikka

Savoy-teatterissa juhlitaan pyhäinpäivän voodoo-bileitä, kun Helsinki-Cotonou Ensemble julkaisee kolmannen albuminsa "The Road Is Long - Live at Savoy Theatre" ja soittaa syksyn ainoan julkisen konserttinsa Helsingissä, Etnosoi! -festivaaleilla. 

Helsingistä Cotonouhun, Beniniin on yli 6000 kilometriä, ja sen jälkeen kun Helsinki-Cotonou Ensemble sai alkunsa 2012, on ehtinyt tapahtua paljon: Yhtye on julkaissut kaksi levyä ja keikkaillut Suomen ja Beninin lisäksi Keksi-Euroopan, Italian, muiden Pohjoismaiden sekä Kanadan festareilla. Nyt neljän vuoden ja tuhansien yhteisten kilometrien jälkeen Helsinki-Cotonou Ensemble kuulostaa paremmalta kuin koskaan aiemmin, ja on valmiina julkaisemaan ensimmäisen live-albuminsa, ja vieläpä odotetusti vinyylinä!

The Road Is Long – Live at Savoy Theatre nauhoitettiin Savoy-teatterissa viime uutenavuotena, yhtyeen palattua kahden viikon mittaiselta kiertueelta Beninistä. "Äänitys oli päällä sattumalta, ja tälläkertaa tarttui sopivassa suhteessa silkkaa daimondia ja mitäänpelkäämätöntä tekemisen meininkiä", kommentoi kitaristi Janne Halonen.

Liput: 33 / 27 / 10 €

 

raahe

Eero Raittinen & Hustle Fuzz – Eeron Elpee -kiertue,Raahesali, raahe5.11. Klo 19:00

Hustle Fuzz

(+ Eero Raittinen)
keikka

Laulaja Eero Raittinen ja soul/jazz -yhtye Hustle Fuzz toteuttavat marraskuussa 2016 harvinaislaatuisen konserttikiertueen juhlistaakseen Eero Raittisen debyyttisooloalbumin Eeron Elpeen uusintajulkaisua. Suomalaisen kevyen musiikin keskiössä jo kuudella vuosikymmenellä vaikuttanut Eero Raittinen on todellinen elävä legenda. Vuonna 1960 alkaneen uransa aikana hän on vaikuttanut lukuisissa merkittävissä yhtyeissä mm. The Boys, The Sounds ja Tasavallan Presidentti, ja on täten ehtinyt kaikkeen aina iskelmästä progressiiviseen rockiin.

Tämän rytmimusiikin "grand old manin" sydän on kuitenkin aina sykkinyt bluesille ja muulle mustalle rytmimusiikille, josta kumpusi myös hänen ensimmäinen sooloalbuminsa, vuonna 1970 julkaistu Eeron Elpee. Svart Records julkaisee lokakuussa uusintapainoksen tästä aikojen saatossa yhdeksi Suomen kalleimmaksi ja arvostetuimmaksi keräilyharvinaisuudeksi nousseesta LP:stä, jota pidetään ensimmäisenä vakavasti otettavana mustan musiikin albumina Suomessa. Levyllä soittivat aikansa kovimmat muusikot aina Albert Järvisestä Jukka Toloseen ja Eero Koivistoisesta Junnu Aaltoseen. Näihin isoihin musiikillisiin saappaisiin astuu kotibilejazzin sanansaattajaksi itsensä ristinyt mod jazz -kvintetti Hustle Fuzz, jonka kriitikoiden ylistämä debyyttialbumi Hustle Timejulkaistiin Pori Jazzeilla 2014.

Hustle Fuzz on tehnyt yhteiskonsertteja Eero Raittisen kanssa eri puolella Suomea vuodesta 2015 lähtien ja julkaissut yhteisen singlen Twerkie Jerkie Dance syyskuussa 2015. Vahvan yhtyesoiton ja visuaalisuuden ympärille rakentuva, eri sukupolvet musiikillisesti yhdistävä konserttisarja jatkaa hienosti Eeron ja Hustle Fuzzin yhteistyötä ja tuo Eeron Elpeen ajattomasti svengaavan ohjelmiston vuoteen 2016.

Eero Raittinen - laulu
Juho Hurskainen - saksofoni
Jussi Reunamäki - urut
Henri Jokinen - kitara
Seppo Kylänpää - basso
Severi Koivusalo - rummut

Liput: 22/18 € 

tampere

Tampere Jazz Happening,Pakkahuone, tampere5.11. Klo 14:00

The Necks (www)

Krakatau & Senegal Drums

Eve Risser White Desert Orchestra (www)

keikka

The Necks (AUS)
The Necksin 18. albumi Vertigo (2015) on tapahtumarikas kaleidoskooppi ja sävelruno, jonka tausta värähtelee tummasti”, band camp kuvaa yhtyeen uusinta levyä, 44-minuuttista elokuvallista audiomatkaa. Kolme aussia luovat ainutlaatuista musiikkia, jossa on elementtejä minimalismista, ambientista, trancesta, rockista ja jazzista, mutta sekoittavat niistä kokonaisuuden, jolla ei oikeasti ole nimeä. Necking? 30-vuotisjuhliaan viettävän ja täällä viimeksi 2001 nähdyn yhtyeen jäsenet on koulittu Australian impromusiikkiskenessä. He ovat toimineet myös alan eurooppalaisissa kuvioissa jo useita vuosia. The Necks on tehnyt erikoisprojekteja mm. Brian Enon, Swansin, Evan Parkerin, Leo Abrahamsin ja Karl Hydenkanssa.

Krakatau & Senegal Drums

Eve Risser White Desert Orchestra (FRA/NOR)
Viimeksi Eve Risser vieraili Happeningissa rumpali Yuko Oshiman kanssa Donkey Monkey -duolla. Nyt koetaan luovan ranskattaren ensimmäinen iso orkesteri, jossa paletti on laajempi kymmenen soittajan tarjotessa enemmän mahdollisuuksia erilaisiin ratkaisuihin. Evansia, Bleytä, Jarrettia, Monkia ja Cecil Tayloria rakastava Risser sanoo soolopianistina alkaneensa ”tutkia pianon sisälmyksiä pystyäkseen jäljittelemään trumpetteja, foneja ja perkussioita”. Nyt hänellä on ne oikeasti käytössä, ja hän on innoissaan haasteesta. Klassisena kamarimuusikkona aloittanut nainen suuntautui pian kokeelliseen musiikkiin. Hän hakee ääniä äänien takaa, myös toimimalla avangardistisessa Umlaut-levy-yhtiössä.

Liput: 30/25 €

Tampere Jazz Happening,Pakkahuone, tampere5.11. Klo 20:00

Charles Lloyd (www)

Donny McCaslin Group (www)

Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer (www)

keikka

Charles Lloyd Quartet (USA)
Puhutaanko kokemuksesta? Charles Lloyd (78), jonka suonissa virtaa afrikkalaista, irlantilaista, cherokee- ja mongoliverta, kasvoi Memphisissä jazzin, bluesin, gospelin, rockin ja countryn kukoistuksessa. Hänen paras ystävänsä oli trumpettivelho Booker Little. Jo varhain hän soitti bluesia Johnny Acen ja Bobby Blue Blandinkanssa ja jazzia George Colemanin, Harold Mabernin ja myöhemmin Los Angelesissa, klassista musiikkia opiskellessaan, Ornetten, Don Cherryn, Eric Dolphyn ja Adderleyn veljesten kanssa. Lloydin ja Keith Jarretinhuikea 1960-luvun kvartetti soitti samoilla keikoilla Hendrixin, Creamin ja vastaavien kanssa, ja hän vieraili Doorsin, Byrdsin ja Beach Boysin levyillä. Lloyd paneutui myös meditaatioon syvällisesti ja tutki intialaista ja afrikkalaista musiikkia. Todellinen vallankumouksellinen!

Donny McCaslin Group (USA)
“Uusi albumini heijastelee sitä matkaa meille kaikille,” Donny McCaslin sanoo Beyond Now -albumistaan (Motéma Music, 2016) viitaten omaan ja bändinsä kokemukseen, kun he äänittivät David Bowien viimeiseksi jäänyttä Blackstar-albumia. ”Hänen pelottomuutensa ylittää rajoja ja genrejä musiikissaan ja elämässään innoitti minua ottamaan riskejä Beyond Now’lla.” Levyllä laulaa Jeff Taylor ja sillä on nimiraidan kaltaisten originaalien lisäksi tulkintoja kahdesta Bowie-numerosta sekä Deadmau5in, MUTEMATHin ja Chainsmokersin kappaleista. Aiemmin akustista jazzia suosinut fonisti muutti soundinsa sähköiseksi Perpetual Motionilla(Greenleaf Music, 2010) ja alkoi sen jälkeen ottaa vaikutteita electronicasta. Berkleessä koulutettu kalifornialainen vibrafonistin poika on soittanut mm. Steps Aheadissa sekä Gary Burtonin, Maria Schneiderin ja Dave Douglasin bändeissä.

Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær (JAM/NOR/FIN)
Jamaikalaisen dubin syvien rytmien, free jazzin ja electronican yllättävä liitto tuottaa väkevää jälkeä. Etenkin kun ensin mainitut tulevat alan legendoilta ja jälkimmäiset jo käsitteeksi muodostuneen norjalaisen avantjazzin huippumiehiltä. Opiskeltuaan Trondheimin konservatoriossa, hallusinogeenisen trumpetin mestari Nils Petter Molvær alkoi tutkia jazzin ulkoreunaa Jazzpunkensembletissä ja sitten Masqualerossa Aril Andersenin ja Jon Christensenin kaltaisten vanhojen kettujen kanssa. Omien bändien ohessa hän soitti myös Bill Laswellin ja Zakir Hussainin Tabla Beat Sciencessä. Sly & Robbie puolestaan ovat vaikuttaneet reggaeen enemmän kuin kukaan Bob Marleyn jälkeen.

Liput: 50/40 €

Tampere Jazz Happening,Telakka, tampere5.11. Klo 21:00

Good Romans

Krakatau

Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim Duo

keikka

Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim Duo (FIN)
Melkoinen parivaljakko! Suomen John Coltrane ja maailmalla monissa mehuissa marinoitu kitaraguerilla toteuttavat pitkäaikaisen haaveensa duosta, jonka alun perin akustinen huilu-kitara-konsepti laajennettiin käsittämään myös sähkö ja tenori. UMOa ja Tasavallan Presidenttiä perustamassa ollut ja paljon Edward Vesalansekä mm. Reggie Workmanin ja Andrew Cyrillen kanssa soittanut Junnu Aaltonen vain paranee vanhetessaan. Suomi-jazzin suurmies saa hyvän sparraajan reippaasti nuoremmasta Raoul Björkenheimistä, jolla on aina ollut taipumus hakeutua jännittäviin tilanteisiin vasemman laidan neropattien, kuten Bill Laswellin, Lukas Ligetin jaHenry Kaiserin kanssa.

Pepa Päivinen & The Good Romans (FIN)
Baritoni on Pepa Päivisen ykköstorvi, mutta vaikeuksia ei ole muidenkaan fonien, klarinettien ja huilujen kanssa. Alkuinnoituksen nyt 61-vuotiaalle taiteilijalle tarjosivat kotimaassa Tasavallan Presidentti ja Soulset, ulkomaisia ensivaikuttajia olivat Colosseum ja Blood, Sweat & Tears. Sitten tuli pitkät pestit Edward Vesalan Sound & Furyssa ja UMOssa. Saxperiment-fonikvartetti ja Anthony Braxtonlaajensivat näkemystä. Soololevyjä aina uutta etsivä mies on tehnyt trioilla ja kvarteteilla, ja äskettäin julkaistiin hieno duo-levy lyömäsoittaja Hannu Riskun kanssa. Good Romans on tyylillisesti taas yksi uusi sivu: elektroniikalla laajennettu bassoton trio.

Krakatau (FIN)
Krakatau on tulivuori Indonesiassa ja Suomessa, jälkimmäisessä se soi. Neljä albumia 1980–90-luvuilla tehnyt yhtye on nähnyt useampia rumpaleita, mutta ruoria on aina pidellyt pääsäveltäjä Raoul Björkenheim. Tavanomaisia ratkaisuja kaihtava kitaristi perusti yhtyeen esikuvansa hengessä arvaamattomasti toimivaksi aseeksi, alun perin trioksi rumpali Edward Vesalan ja pasunisti Jari Hongiston kanssa. Pian muodoksi vakiintui kvartetti, jonka albumit ja keikat kirvoittivat maailmanlaajuisesti hurjia ylistyksiä. Nyt koetaan bändin toinen tuleminen. Vanhat numerot puetaan uusiin vaatteisiin ja aivan uuttakin materiaalia kuullaan.

Liput: 25/20 €

Tampere Jazz Happening,Klubi, tampere5.11. Klo 01:00

The Lee Thompson Ska Orchestra (www)

keikka

The Lee Thompson Ska Orchestra (UK)
Viime vuosina aktivoitunut Madness keksi Specialsin ja parin muun brittiyhtyeen kanssa two tonen 1970-luvun lopulla jamaikalaisrytmien kohdatessa punk-asenteen. Harva yhtye on kiteyttänyt lontoolaisuutta yhtä osuvasti kuin Madness. Ryhmän fonisti Lee Thompson ja basisti Mark Bedford kuitenkin halusivat päästä soittamaan heidät 70-luvulla sytyttäneitä ska/rock steady -rytmejä myös autenttisemmassa muodossa ja perustivat siksi Lee Thompson Ska Orchestran vuonna 2011. 12-henkisessä bändissä vaikuttaa muitakin Madnessin sisäpiiriläisiä. Nyt on tehty jo kaksi mainiota albumia, joista uusi Bite The Bullet (Axe Attack, 2016) esittelee jo omiakin biisejä jamaikalaisklassikoiden rinnalla.

Liput 25/15 €

Joni Mitchell Resurrection Cafe,TTT-Klubi, tampere5.11. Klo 22:00

Joni Mitchell Resurrection Cafe

keikka

1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimmäksi musiikintekijäksi mainittu Joni Mitchell on tehnyt lauluja, jotka merkitsevät monelle elämää suurempia säkeitä ja sointeja. Parantavaa rohtoa sielulle ja sydämelle.

Koska Mitchelliä itseään ei tulla näkemään Suomessa, toiseksi paras vaihtoehto kuulla livenä hänen musiikkiaan on tämä asialleen omistautunut yhtye, joka on perusteellisesti hurmannut yleisön keikoillaan Helsingissä. Nyt on Tampereen ensivierailun aika!

Musiikkikriitikot vertasivat konsertin laulaja/pianistia Laura Sippolaa Mitchelliin ennen kuin koko ajatus tästä erikoiskokoonpanosta oli syntynyt. Sippola on tehnyt soololevyjä mm. Texicalli-merkille ja saanut runsaasti soittoa indie-musiikin kanavalla Radio Helsingissä. Hän on säveltänyt ja sanoittanut musiikkia esimerkiksi Rajaton- ja Club For Five -yhtyeille sekä Johanna Kurkelalle.

Konsertin täysimittaisessa yhtyeessä uskomattoman tarkkoja ja täyteläisiä Mitchell-sävyjä loihtivat Suomen eturivin muusikot. Näemme varsinaisen dream teamin: saksofonissa Joonatan Raution, kitarassa Peter Engbergin, bassossa Tuuren Kosken sekä rummuissa Kepa Kettusen.

Vaikka sovitukset ovat varsin uskollisia alkuperäisille, yhtye pystyy tuomaan oman näkemyksellisen kulmansa lauluihin. Keikkasetissä käydään
Mitchellin uraa laajasti läpi pääpainon ollessa 70-luvun tuotannossa (Hejira, Court and Spark, Hissing of Summer Lawns, Mingus). Tämä ainutlaatuinen ilta täytyy kokea paikan päällä!

Laura Sippola, laulu ja koskettimet
Joonatan Rautio, saksofoni
Peter Engberg, kitara
Tuure Koski, basso
Kepa Kettunen, rummut