Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 3.12.

helsinki

The Legendary Count Basie Orchestra,Musiikkitalo, helsinki3.12. Klo 19:00

The Count Basie Orchestra

Riku Niemi Orchestra

Liput 86 € / 78 € / 68 €

Legendaarinen The Count Basie Orchestra konsertoi johtajanaan trumpetisti Scotty Barnhart ja solistinaan Carmen Bradford. Konsertin aloittaa 25-henkinen Riku Niemi Orchestra, ja illan pääesiintyjä nousee lavalle väliajan jälkeen.

The Count Basie Orchestraa pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä jazzorkestereista. Pianisti ja orkesterinjohtaja William James "Count" Basien (1904–1984) vuonna 1935 perustamasta kokoonpanosta on muodostunut synonyymi erityisen laadukkaalle ja svengaavalle rytmimusiikille. Orkesterin tarina jatkuu täysin poikkeuksellisesti edelleenkin, 38 vuotta sen perustajan kuoleman jälkeen. Trumpetisti Scotty Barnhart on johtanut The Count Basie Orchestraa vuodesta 2013 alkaen. Konsertin solistiksi saapuvan Carmen Bradfordin Count Basie kiinnitti orkesterinsa vakituiseksi laulusolistiksi alun perin vuonna 1983.

Konsertin kesto on noin 2 h 30 min, sis. väliajan.

We Jazz 2022: päiväohjelma,Korjaamo, helsinki3.12. Klo 11:00

Silva Kallionpää Quartet

Nabil Ayers (haastattelu /interview)

Carl Stone (haastattelu /interview)

FIRE! (workshop)

keikka

Viikonlopun päivätapahtuma oli hitti viime vuonna ja nyt homma jatkuu entistäkin laajempana. Kuulemme kaksi mielenkiintoista haastattelua. Valley Of Search -levymerkkinsä festivaalilla esittelevä Nabil Ayers kertoo musiikkimaailman vivahteista (hänet tunnetaan myös My Life In the Sunshine -menestyskirjan kirjoittajana ja Yhdysvaltain vaikutusvaltaisen Beggars Group -indielevymerkkiryhmittymän johtajana). Toisessa tähtihaastattelussa on illalla esiintyvä Carl Stone, jonka kanssa puramme osiin We Jazz Reworks Vol. 2 -levyllä kuultavia musiikin tekemisen muotoja. Vieraita haastattelee We Jazzin taiteellinen johtaja Matti Nives. Keskustelut englanniksi.

FIRE! eli Mats Gustafsson, Johan Berthling ja Andreas Werliin puolestaan esittää harvinaisen bändiworkshopin. Miten illalla Korjaamolla esiintyvän huippuyhtyeen musiikki syntyy? 

Iltapäivän lopuksi kuulemme keikan verran erinomaista musiikkia, kun lavalle nousee Silva Kallionpää Quartet.

Yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Pop & Jazz Konservatorio ja Metropolia

Alan Braufman

Alexander Hawkins

Anni Kiviniemi Trio

Carl Stone

FIRE!

Jason Nazary

Kannaste4

Marthe Lea Band

Pat Thomas

Patricia Brennan

Teddy Rok: Atonal Drums

Tomas Nordmark

We Jazz DJs & Friends

keikka

We Jazz ottaa ensimmäisenä talon ulkopuolisena järjestäjänä Kulttuuritehdas Korjaamon kokonaan haltuunsa ja luvassa on MEGAPLÄJÄYS, jossa voi kuulla miltä jazzmusiikki kuulostaa nyt ja kohta monissa eri ilmenemismuodoissaan. Illan aikana kuulemme paljon ensiesityksiä, sekä jo olemassa olevilta että täysin uusilta kokoonpanoilta. Ilta on rakennettu hyväksi valinnaksi kenelle tahansa, joka haluaa yllättyä ja inspiroitua. Toimii myös ilman ennakkovalmistautumista, kutsu on avoin. 

Valley Of Search -levymerkki tuo We Jazziin kaikki artistinsa, joten voimme tässä yhteydessä puhua Valley Of Search -festivaalista osana We Jazzia. Alan Braufman on New Yorkin 1970-luvun “loft-skenen” merkkihahmoja, jonka musiikki on jäänyt suhteellisen tuntemattomaksi – syyttä! Onneksi uudelle levymerkille nimen antanut albumi Valley Of Search (1975) on julkaistu uudelleen ja sittemmin pihalle on tullut myös uusia Braufman-äänityksiä. Festareilla Braufman esiintyy ainutlaatuisen “suomalaisbändin” kanssa, jossa mukana ovat basisti Ville Herrala ja rumpali Joonas Leppänen. Vibrafonisti Patricia Brennan esiintyy soolona, ja Valley Of Search -kokonaisuuden täydentää ruotsalainen elektronisen musiikin tekijä Tomas Nordmark. Levymerkin pomo Nabil Ayers on osana päiväohjelmaa haastattelun merkeissä ja lisäksi hän on luvannut kertoa sanasen kustakin esiintyjästä illan aikana. 

Brittipianisti Alexander Hawkins tunnetaan monista eri yhtyeistä (mm. Ethio-legenda Mulatu Astatken nykybändistä!), mutta tällä kertaa hän on tuonut mukanaan ainoastaan itsensä. Flyygeli tarjotaan talon puolesta. Tästä kahden elementin yhdistelmästä tulee maaginen konserttielämys.

Pianisti Anni Kiviniemi esittelee suomalais-norjalaisen trionsa, joka valmistelee parhaillaan debyyttialbumiaan We Jazz Recordsille. Julkaisu keväällä 2023, kuule tulevaisuuden musiikki jo nyt!

Carl Stone on ollut paljon yhteyksissä We Jazzin kanssa ennen festaria julkaistavan We Jazz Reworks Vol. 2 -albuminsa myötä. Eli käytännössä We Jazz päästi elektronisen musiikin pioneerin mellastamaan arkistoihinsa ja tulokset ovat upeita. Nyt saatavilla myös livenä. Carl Stone kertoo musiikistaan osana Korjaamon päiväohjelmaa.

FIRE! on instituutio. Timantinkova kolmikko, joka ansaitsee ALL CAPSIT ja vielä huutomerkin sisältävän nimensä kerta toisensa jälkeen. Koko kolmikko on mahtava, mutta erityisenä merkkitapauksena voidaan pitää fonistilegenda Mats Gustafssonin saapumista We Jazz -festivaalille ensi kertaa. FIRE! kertoo musiikistaan osana Korjaamon päiväohjelmaa, kun yhtyeeltä koetaan harvinainen bändiworkshop. Nyt illalla luvassa käytännön toimintaa, eli keikka.

Brooklynilainen Jason Nazary palaa We Jazziin mielessään uudet musiikilliset seikkailut. We Jazz julkaisi Nazaryn Spring Collection -albumin taannoin. 

Saksofonisti Jussi Kannaste on eräs niitä keskeisiä jazznimiä, jotka eivät vielä ole julkaisseet selkeää “liiderilevyä”. No nyt sellainen on tulossa, ja millä upealla bändillä. Huhhuh! Tämä on yhtyeen ensiesitys, levyäkin siis pian, julkaisijana We Jazz.

Saksofonisti Marthe Lea saapuu Norjasta. Hän levyttää mainiolle Motvind Records -levymerkille, jota kannattaa seurata muutenkin.

[Ahmed]-yhtyeen Pat Thomas jää Helsinkiin edellisiltaisen keikkansa jälkeen ja esiintyy nyt soolona. The Elephant Clock Of Al Jazari (2019) on soolopianismin merkkiteos, ja muutenkin. Jotain sellaista luvassa siis, mutta varmaan jotain ihan uutta.

Teppo Mäkysen eli Teddy Rokin Atonal Drums esittää nyt vain kerran aiemmin kuulluun uuden live-settinsä, jossa kokoonpano on kasvanut puolella, eli on nyt kaksihenkinen. Musa: toimii.

Berliiniläisrumpali Tilo Weber on osalle yleisöstä tuttu Y-OTIS-yhtyeestä. Tällä kertaa Tilo esittelee mahtavan Four Fauns -yhtyeensä ja vielä lisäksi jännittävää on se, että tämä versio bändistä esiintyy nyt ensi kertaa. Mukana myös suomalaisväriä.

(Illassa myös musa-aiheista elokuvaa, tarkentuu myöhemmin.)

porvoo

Mr.Fastfinger + Jukka Gustavson Street Level (feat. Thomas Törnroos + Jan-Olof Strandberg),Vanha 123, porvoo3.12. Klo 20:00

keikka

Liput 20 €

Street Level on Jukka Gustavsonin uusi yhtye, jonka ensimmäinen levy julkaistiin 2021. Ohjelmisto perustuu Jukan omiin sävellyksiin sekä 70-luvun kappaleisiin uudelleen sovitettuna kuten Eleanor Rigby, Honestly, Homburg ym. Street Level -yhtye perustettiin aikanaan muutamaa yhteistä esiintymistä varten. Yhteinen sävel löytyi kumminkin heti, joten pitkäaikaisempi yhteistyö oli luonnollinen jatke. Nimeksi tuli rumpali Thomas Törnroosin ehdottama Street Level koska ensimmäinen konsertti soitettiin Porvoon Kahvila Rongossa katutasossa.

Sunnuntai 4.12.

helsinki

We Jazz 2022: Gard Nilssen Acoustic Unity,GLO Hotel Art, helsinki4.12. Klo 18:00

Gard Nilssen Acoustic Unity

keikka

Avainsana päätöskeikalla: UNITY. Kahdeksanpäiväinen We Jazz -viikko huipentuu GLO Hotel Artissa kuultavaan konserttiin, jossa on mahdollista kuunnella lähietäisyydeltä aivan mielettömän loistavaa yhtyettä. Bändi näyttää promokuvassa vähän tuimalta, mutta on oikeasti hyvin lempeä ja tuo juuri oikeanlaisen energian festivaalin päätöstapahtumaan. Saamme olla yhdessä musiikin äärellä. Olemme hyvien voimien vaikutuspiirissä. Tästä on hyvä jatkaa kohti vuodenvaihdetta.

Tutustu We Jazz 2022 -festivaalin koko ohjelmistoon: wejazz.fi/2022/

SunJazz: Hector Lepe Quartet,Tenho Restobar, helsinki4.12. Klo 19:00

Hector Lepe Quartet

Vapaa pääsy

Hector Lepe Quartet on vuonna 2020 perustettu tuore bändi Helsingistä. Yhtye luo tunnelmallista äänikirjoa originaalisävellyksistä, jossa sekoittuu Latinalaisen Amerikan kansanmusiikin melodisia elementtejä moderniin jazzmusiikkiin. Tuloksena on raikas yhdistelmä tuoretta musiikkia, johon on kuitenkin jätetty tilaa myös jokaisen jäsenen omalle persoonallisuudelle. Pianoton kokoonpano antaa tilaa äänimaisemaan jossa kappaleiden monikerroksiset melodiat muodostuvat tekstuuriksi.

turku

The Legendary Count Basie Orchestra,Turun konserttitalo, turku4.12. Klo 19:00

The Count Basie Orchestra

Riku Niemi Orchestra

Liput 86 € / 68 €

Legendaarinen The Count Basie Orchestra konsertoi johtajanaan trumpetisti Scotty Barnhart ja solistinaan Carmen Bradford. Konsertin aloittaa 25-henkinen Riku Niemi Orchestra, ja illan pääesiintyjä nousee lavalle väliajan jälkeen.

The Count Basie Orchestraa pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä jazzorkestereista. Pianisti ja orkesterinjohtaja William James "Count" Basien (1904–1984) vuonna 1935 perustamasta kokoonpanosta on muodostunut synonyymi erityisen laadukkaalle ja svengaavalle rytmimusiikille. Orkesterin tarina jatkuu täysin poikkeuksellisesti edelleenkin, 38 vuotta sen perustajan kuoleman jälkeen. Trumpetisti Scotty Barnhart on johtanut The Count Basie Orchestraa vuodesta 2013 alkaen. Konsertin solistiksi saapuvan Carmen Bradfordin Count Basie kiinnitti orkesterinsa vakituiseksi laulusolistiksi alun perin vuonna 1983.

Konsertin kesto on noin 2 h 30 min, sis. väliajan.

Maanantai 5.12.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Ullén – Bergman – Lund: Space,Hakasalmen huvila, helsinki5.12. Klo 19:00

keikka

Lisa Ullén (SE): piano, Elsa Bergman (SE): kontrabasso ja Anna Lund (SE): rummut

Ullén – Bergman – Lund on Tukholmassa toimiva pianotrio, joka soittaa vapaasti improvisoiden ja joka yhdistää amerikkalaista free jazz -perinnettä sekä nykymusiikkia. Yhdistämällä raakaa voimaa ja kiinnittämällä kiihkeästi huomiota yksityiskohtiin, kolme muusikkoa saavat jokaisen hetken säkenöimään mahdollisuuksia. Tässä ääniavaruudessa jokainen liike on tärkeä.

Ullén, Bergman ja Lund ovat kaikki merkittäviä toimijoita skandinaavisessa free jazz piireissä, ja trio tapasi ensimmäisen kerran Anna Högberg Attack sekstetissä ja ovat sittemmin soittaneet yhdessä useissa yhteyksissä. Heidän debyyttialbuminsa Space äänitti Mats Äleklint pandemian aikana vuonna 2021 legendaarisessa Fylkingenissä, ja sen julkaisi amerikkalainen levy-yhtiö Relative Pitch Records vuonna 2022.

Levy ilmentää trion omaa improvisaatioestetiikkaa. Muusikot tahdistuvat innolla toistensa kanssa ja he löytävät yhteisen perustan rytmeille, jotka rullaavat ja muuttuvat, myllertävät yhdessä vaiheessa ja muokkautuen sitten hienostuneiksi seuraavassa. Bergman johdattaa vaistomaisesti lämpimän ja tukevan bassosointinsa Lundin lennokkaan symbaalisoiton ja nytkähtävien virvelirytmien lävitse, mikä tarjoaa vankan perustan Ullénin kiivaille klustereille ja myrskyisille säveltulville, mutta myös hänen hauraimmille ilmaisulle, vaikka se merkitsisikin hiljaisuutta. Jokainen muusikko käyttää silloin tällöin laajennettuja tekniikoita ja äänivariaatioita , mutta viime kädessä pääpaino on hienostuneessa spontaanissa vuorovaikutuksessa.

Yhtye esiintyi tämän vuoden Jazzfest Berlin:ssä.

Kuva: Tina Axelsson

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Music Finland LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Swedish Arts Council.

Liput: 25 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 20€, opiskelijat 15 €, kahdelle 20 + 20 €. Ennakkoliput: Digelius Music (käteisellä), Laivurinrinne 2 tai tältä sivulta, jolloin lippujen hinnat: 27,5/22,5/16,5 €.

turku

Vapaat äänet: Designers,Mestarinkadun sali, turku5.12. Klo 19:00

Designers (www)

keikka

Designers tuo jazzin uutta arkkitehtuuria Turkuun! 
Ranskalais-australialais-suomalainen trio kuullaan Turussa Mestarinkadun konserttisalissa maanantaina 5.12.2022. 

Vapaat äänet -agentuurin syksyn 2022 konserttisaja Mestarinkadun salissa päätyy maanantaina 5.12. monikansallisen Designers -jazztrion esiintymisellä. Basisti Joachim Florentin luotsaama Designers on uusi Ranskassa syntynyt yhtye, jonka minimalistinen ja samaan aikaan täyteläinen sointi rakentuu kolmen tasavahvan, luovasti improvisoivan artistin yhteistyöllä. Florentin mukana ovat pianisti Aki Rissanen ja australialainen rumpali Will Guthrie. We Jazz julkaisee yhtyeen esikoislevyn ja kutsuu sen esiintymään We Jazz 2022 -festivaalilla 1.12. Vapaat äänet järjestää triolle kiertueen tämän Helsingin konsertin ympärille. 

Designers (FIN-AUS-FR)
Aki Rissanen piano
Will Guthrie rummut
Joachim Florent kontrabasso, sävellykset

“Designers”  albumi We Jazz Recordsilla
https://wejazzrecords.bandcamp.com/album/designers

Maanantai 5.12.2022 klo 19
Mestarinkadun konserttisali
Mestarinkadun konserttisali / Turun konservatorio ja musiikkiopisto
Mestarinkatu 2, 20810 Turku
Liput 20 euroa

“Kontrabasisti Joachim Florent on suuri melodikko, joka tarjoilee meille ihailtavasti rakennettua, tarkkaa ja lumoavaa musiikkia. Tässä omaperäisessä projektissaan hän muistelee Bill Evansin välityksellä tapahtunutta ensikohtaamistaan jazzin kanssa ja välineenään hän käyttää jazzin perustyökalua, pianotrioa. Hän käy etsimään uutta salattua maaperää kahden eurooppalaisen jazzin vahvan persoonan kanssa: pianisti Aki Rissasen, jolla on matkassaan painava salkku klassista osaamista ja erityinen rytmitaju, sekä australialaisen Will Guthrien, yhden tämän hetken luovimmista rumpaleista.”
Le Cratère – Scène Nationale d’Alès

Joachim Florent on tullut Suomessa tutuksi jo 2015. Hän kiersi Suomea L’impérial Quartet- ja L’impérial Orphéon -yhtyeiden kanssa. Aivan äskettäin häntä kuultiin Aki Rissasen kanssa GRIO-orkesterissa, joka valloitti yleisön Tampere Jazz Happeningissa 2022.

Pianisti Aki Rissanen on keskittynyt viime vuodet kansainväliseen uraansa ja jakaa tällä hetkellä aikansa Suomen ja Ranskan välillä. Hän on julkaissut omalla nimellään viisi levyä brittiläisellä Edition Recordsilla. Rumpali Will Guthrie on muuttanut Australiasta Ranskaan 16 vuotta sitten ja on aktiivinen ranskalaisella improvisoidun musiikin kentällä. Hän on tunnettu luovista sooloesityksistään ja johtaa omaa gamelanyhtyettään Nist Nah.

 


Kiertueen tuotanto: Stellar Music
Kiertueen buukkaus ja managerointi: Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: Ranskan Instituutti-Ville de Nantes, Spedidam

Keskiviikko 7.12.

helsinki

Hannibal & Hot Heros+Kriso,G Livelab, helsinki7.12. Klo 18:00

Hot Heros on suomalaisen freejazzin järkäle. Ajattoman viisauden loputon lähde. Äänivallien kivijalka. Tämä Ville Rauhalan, Sami Sippolan ja Janne Tuomen luoma monstrositeetti iski Vasaransa samaan alasimeen hiphop-legenda Hannibal Starkin kanssa luodakseen keitoksen ääntä, rytmiä ja riimiä. Olkaa valmiita!

Jazzia, räppiä, soulia ja funkia yhdistelevä yhtye julkaisi yhteisdebyyttinsä Tässä ja nyt Monsp Recordsin kautta 2019 ja valmistautuu nyt uuden albuminsa Katajainen julkaisuun syksyllä 2022, jonka julkaisijana toimii maineikas Svart Records.

Orkesterin kokoonpanoon on liittynyt rovaniemeläislähtöinen jazz/prog.rock kitaristi Matti Salo, joka tunnetaan mm. laulaja Kielo Kärkkäisen yhtyeestä, Piirpaukeen riveistä sekä omasta itämaisvaikutteista jazzia takovasta Matti Salo Quartetistaan.

Hannibal Stark: vocals, rap; Sami Sippola: sax, keys; Matti Salo: gtr, keys; Ville Rauhala: bass; Janne Tuomi: drs, perc

Jyväskylästä ponnistava Kriso tekee vanhaa koulua kunnioittavaa, hyvän fiiliksen räppiä. Taustat saavat pään nyökkäämään ja Krison nokkelat lyriikat sekä rento, lähes stand-upmainen lavashow saa jokaiselle hymyn huulille. Hän on myös ollut postilla töissä.

jyväskylä

Jazz Jkl Live: Manuel Dunkel Quartet,Ravintola Poppari, jyväskylä7.12. Klo 19:00

keikka

Liput 15/10€

Suomijazzin kirkkaimpiin tähtiin kuuluva saksofonisti Manuel Dunkel huippukvartetteineen päättää kiertueellaan tämän vuoden Jazz Jkl Live -konserttisarjan upeasti svengaaviin mainstream-jazzin tunnelmiin. Viime marraskuussa julkaistulla Northern Journey -albumilla kokoonpano jatkaa tutulla intensiivisellä ja ilmaisuvoimaisen vahvalla tyylillään.

Dunkel on johtanut omaa kvartettiaan eri kokoonpanoissa 90-luvun puolivälistä lähtien ja kerännyt mainetta yhtenä kotimaan vahvimmista jazzäänistä. Northern Journey -albumin myötä hänen oma tuotantonsa käsittää jo seitsemän albumia, minkä lisäksi Dunkel on ollut lukuisten muiden yhtyeiden luottosaksofonisti (mm. UMO Helsinki Jazz Orchestra, Jukka Perko & Hurmio-orkesteri ja Platypus Ensemble).

Dunkelin lisäksi kvartetissa soittaa monesti palkittu pianisti Alexi Tuomarila, monipuolisuudestaan tunnettu basisti Antti Lötjönen sekä rumpaleiden terävimpään kärkeen kuuluva Jaska Lukkarinen. Manuel Dunkel Quartet tunnetaan melodisesta ja elegantin selkeästä mainstream-soundista, jonka keskiössä Manun voimakas ja vivahteikas saksofoni taipuu notkeasti intensiivisestä postbopista aina herkimpiin balladitunnelmiin asti.

Torstai 8.12.

helsinki

UMO Helsinki Jazz Orchestra: Pähkinänsärkijä,Temppeliaukion kirkko, helsinki8.12. Klo 19:00

Joulun klassikko Pähkinänsärkijä Duke Ellingtonin ja Billy Strayhornin jazzsovituksena!

UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa harvoin kuullun jazzsovituksen Tšaikovskin rakastetusta Pähkinänsärkijä-jouluklassikosta. Duke Ellington ja Billy Strayhorn kirjoittivat ja levyttivät teoksesta omaperäisen versionsa v. 1960 ja se kuullaan nyt UMO Helsinki Jazz Orchestran tuoreena tulkintana.

Tšaikovskin (1840–1893) baleteista tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin lukeutuvan Pähkinänsärkijän juoni perustuu E. T. A. Hoffmanin kirjoittamaan, jouluyöhön sijoittuvaan satuun Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas. Baletti ensiesitettiin joulukuussa 1892 Pietarin Mariinski-teatterissa.

Konserttiohjelmaa täydentävät jazzikkaat big band -sovitukset joulun klassikkokappaleista.

Kapellimestarina Ed Partyka.

Ovet avataan klo 18:30. Kesto n. 75 min, ei väliaikaa.

Liput Ticketmasterista palvelumaksuineen: 
Normaalihinta 28 € 
Eläkeläiset 25 €
Opiskelijat, työttömät, varushenkilöt ja lapset 15 €

https://www.ticketmaster.fi/event/316779

Katso video: https://youtu.be/4Bj828w3xQI

kuopio

ALEKSIS LIUKKO TRIO,Trattoria Sorrento Wanha Mylly, kuopio8.12. Klo 19:00

Aleksis Liukko Trio

Liput 15 / 10 € (jäsenet, opiskelijat)

Aleksis Liukko Trio julkaisee joulukuussa 2022 ensialbuminsa. Albumilla kuullaan pianisti Aleksis Liukon uunituoreiden sävellyksien lisäksi hieman vanhempaa materiaalia viimeisen kymmenen vuoden ajalta, sekä yksi yhtyeen basistin luomus.

Aleksis Liukko valmistui vuonna 2019 Göteborgin yliopistosta musiikin maisteriksi. Hän soittaa mm. Sointi Jazz Orchestrassa ja Laura Annika Quartetissa, joihin hän on myös säveltänyt ja sovittanut musiikkia. Tämän hetken suomalaisiin kärkimuusikoihin kuuluvat basisti Mikael Saastamoinen (mm. Perussastamala, Katu Kaiku, Linda Fredriksson) ja rumpali Okko Saastamoinen (mm. OK:KO, SIR GARRISON, Arppa) tuovat triolle vahvaa yhteissoittoa sekä luontevaa musiikillista kommunikaatiota. Afroamerikkalainen musiikin perinne on kuultavissa ja taidokas ote improvisaatioon luo myös pohjoismaisia ja eläväisen värikkäitä tunnelmia.

Perjantai 9.12.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Milo Linnovaara & Jarno Tikka duo,Hakasalmen huvila, helsinki9.12. Klo 19:00

Milo Linnovaara & Jarno Tikka duo

(+ Jarno Tikka, Milo Linnovaara)
keikka

Milo Linnovaara: saksofonit ja Jarno Tikka: saksofonit

Linnovaara & Tikka & luo kuulijoilleen improvisoiden konsertin mittaisen äänimaiseman, johon voi turvallisesti tuudittautua viikonlopun alkajaisiksi. Duon muodostavat tenorisaksofonistit Jarno Tikka (OK:KO, Alder Ego) ja Milo Linnovaara (AINON). Heitä inspiroi ystävyys, avoimuus ja koettu elämä.

Kuvat: Sakari Puhakka

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden ja Music Finland LIVE (Musiikin edistämissäätiö).

Liput: 20 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 15€, opiskelijat 12 €, kahdelle 15 + 15 €. Ennakkoliput: Digelius Music (käteisellä), Laivurinrinne 2 tai tältä sivulta, jolloin lippujen hinnat: 22,5/16,5/13,5 €.

Lauantai 10.12.

turku

Flame Jazz: Vilkka Wahl KAIHO feat. Jure Pukl & Simon Moullier (FI/SI/FR/US),Move-sali, turku10.12. Klo 19:00

Jure Pukl – tenorisaksofoni
Simon Moullier – vibrafoni
Vilkka Wahl – kitara
Danny Ziemann – basso
Jonatan Sarikoski – rummut

KAIHO on turkulaislähtöisen kitaristi-säveltäjä Vilkka Wahlin uusin kokoonpano. Itävallan Wienissä koottu yhtye saa levytyskiertueelle mukaansa New Yorkissa vaikuttavan huikean ranskalaisvibrafonisti Simon Moullierin ja palkitun slovenialaisen saksofonisti Jure Puklin. Kompista vastaavat Euroopassa nousujohteista uraa tekevä rumpali Jonatan Sarikoski ja mm. Jorge Rossyn ja Wolfgang Muthspielinkin riveistä tuttu basisti Danny Ziemann.

Yhtyeen nimi viittaa liiderinsä suomalaisiin juuriin ja melankoliaan, joka suomalaiseen taiteeseenkin usein heijastuu. Melankoliaan liitetään usein menetyksen tai tyhjyyden tunne, mutta se voidaan kokea myös puhdistavana kokemuksena, jonka jälkeen ihminen voi avautua ja herkistyä tunteidensa äärellä. Tällaisena hetkenä voi syntyä esimerkiksi runon, kuvan tai sävellyksen siemen.

Wahlin sävellyksissä jazzmusiikin traditio ja rytminen ilmaisu yhdistyvät moninaisiin vaikutteisiin länsimaisesta taidemusiikista rockiin, musiikillisen kaleidoskoopin tavoin. Luvassa on tiukkaa svengiä ja solistista tykittelyä, ja toisaalta syviä sointuja ja aavoina aukeavia musiikkimaisemia.

LIPUT Lippu.fi
Peruslippu 22,5 €
Eläkeläiset 20,5 €
S-etu 20 € (max 2 lippua / etukortti, ei bonusta)
Opiskelijat (ja alaikäiset huoltajan seurassa) 15,5 €

 

Sunnuntai 11.12.

helsinki

SunJazz: Aleksis Liukko trio - levynjulkaisukeikka,Tenho Restobar, helsinki11.12. Klo 19:00

Aleksis Liukko Trio

Vapaa pääsy

Tervetuloa juhlistamaan Aleksis Liukko trion levynjulkistusta Tenho Restobariin!

Luvassa Aleksis Liukon uunituoreiden sävellyksien lisäksi hieman vanhempaa materiaalia muun muassa Liukon Göteborgin maisteriopintojen ajalta 2017-2019, sekä yksi yhtyeen basistin luomus. Pianisti Liukon lisäksi yhtyeessä vaikuttavat tämän hetken suomalaisiin kärkimuusikoihin lukeutuvat basisti Mikael Saastamoinen (mm. Perussastamala, Katu Kaiku, Linda Fredriksson) ja rumpali Okko Saastamoinen (mm. OK:KO, SIR GARRISON, Arppa), jotka tuovat triolle vahvaa yhteissoittoa sekä luontevaa musiikillista kommunikaatiota. Afroamerikkalainen musiikin perinne on kuultavissa ja taidokas ote improvisaatioon luo myös pohjoismaisia ja eläväisen värikkäitä tunnelmia.

Tiistai 13.12.

espoo

Happy Holidays! Candlelight Classic Jazz,Albergan Kartano, espoo13.12. Klo 19:00

Shirley Sparks

Zhenia Gimer

Liput 25 € ovelta

Tunnelmallinen Classic Jazz -henkinen kamarikonsertti tulevan juhlakauden iloksi.

Shirley Sparks, laulu
Zhenia Gimer, jazzpiano ja klarinetti

Torstai 15.12.

jyväskylä

Torstain jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Teemu Viinikainen,Ravintola Poppari, jyväskylä15.12. Klo 19:00

Jazz Jkl Collective

keikka

Liput 15/10€

Vuoden viimeisillä jazzklubeilla on luvassa jouluaiheisia jazzstandardeja sekä kitarajazzklassikoita, kun Jazz Jkl Collectiven solistivieraana häikäisee kitaristi Teemu Viinikainen!

Teemu Viinikainen on jo parinkymmenen vuoden ajan kantanut ansiokkaasti kotimaan ykkösjazzkitaristin manttelia. Kitaristin huikea osaaminen on noteerattu ympäri maailmaa ja häntä on tituleerattu modernin jazzkitarismin edelläkävijöiden, Pat Methenyn, Wayne Krantzin ja John Scofieldin viitoittaman polun jatkajaksi. Viinikaisen virtuoottinen muusikkous ja solismi syntyy vahvasta läsnäolosta ja soinnillisesta herkkyydestä. Vankka perinnetietoisuus muuntuu ehtymättömäksi luovuuden lähteeksi improvisaatioille.

Perjantai 16.12.

helsinki

Christmas Dreaming,Astoria Klubi, helsinki16.12. Klo 19:00

Shirley Sparks' Golden Hollywood Band

Liput 27,50 €

Sädehtivä ja glamour -henkinen Shirley Sparks' Golden Hollywood Band kuljettaa kuulijansa tyylikkään amerikkalaisen Classic Jazzin ja traditionaalisen viihdemusiikin pariin.

Illan nostalginen ja kevyen jouluinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle 1900-luvun alun swingiä, jazzstandardeja, lattarirytmejä, Charleston-ilakointia, tunnelmallisia balladeja, harvinaisempia lauluhelmiä arkistojen kätköistä ja genrerajat ylittäen muita musiikillisia yllätyksiä. Tässä uniikissa joulukonsertissa teitä viihdyttävät valloittavat artistit:

Shirley Sparks, laulu
Zhenia Gimer, jazzpiano ja klarinetti
Hannu Rantanen, kontrabassp
Thomas Törnroos, rummut ja perkussiot

Tervetuloa nauttimaan ikimuistoisesta illasta ja Hollywoodin kultakauden parhaista klassikoista Astoria Klubin upeassa miljöössä!

viitasaari

Viitasaaren jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Teemu Viinikainen,Viitasaaren Teatteri, viitasaari16.12. Klo 19:00

Jazz Jkl Collective

keikka

Liput 15/10€

Vuoden viimeisillä jazzklubeilla on luvassa jouluaiheisia jazzstandardeja sekä kitarajazzklassikoita, kun Jazz Jkl Collectiven solistivieraana häikäisee kitaristi Teemu Viinikainen!

Teemu Viinikainen on jo parinkymmenen vuoden ajan kantanut ansiokkaasti kotimaan ykkösjazzkitaristin manttelia. Kitaristin huikea osaaminen on noteerattu ympäri maailmaa ja häntä on tituleerattu modernin jazzkitarismin edelläkävijöiden, Pat Methenyn, Wayne Krantzin ja John Scofieldin viitoittaman polun jatkajaksi. Viinikaisen virtuoottinen muusikkous ja solismi syntyy vahvasta läsnäolosta ja soinnillisesta herkkyydestä. Vankka perinnetietoisuus muuntuu ehtymättömäksi luovuuden lähteeksi improvisaatioille.

Lauantai 17.12.

petäjävesi

Petäjäveden jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Teemu Viinikainen,Auditorio Miilu, petäjävesi17.12. Klo 17:00

Jazz Jkl Collective

keikka

Liput 15/10€

Vuoden viimeisillä jazzklubeilla on luvassa jouluaiheisia jazzstandardeja sekä kitarajazzklassikoita, kun Jazz Jkl Collectiven solistivieraana häikäisee kitaristi Teemu Viinikainen!

Teemu Viinikainen on jo parinkymmenen vuoden ajan kantanut ansiokkaasti kotimaan ykkösjazzkitaristin manttelia. Kitaristin huikea osaaminen on noteerattu ympäri maailmaa ja häntä on tituleerattu modernin jazzkitarismin edelläkävijöiden, Pat Methenyn, Wayne Krantzin ja John Scofieldin viitoittaman polun jatkajaksi. Viinikaisen virtuoottinen muusikkous ja solismi syntyy vahvasta läsnäolosta ja soinnillisesta herkkyydestä. Vankka perinnetietoisuus muuntuu ehtymättömäksi luovuuden lähteeksi improvisaatioille.

Sunnuntai 18.12.

helsinki

SunJazz: Cuejero,Tenho Restobar, helsinki18.12. Klo 19:00

Vapaa pääsy

Cuejeron musiikki imaisee kuulijansa energisten rytmien ja sydäntä särkevien melodioiden maailmaan. Näissä ainutlaatuisissa sävellyksissä toisensa kohtaavat viinistä ja rakkaudesta kertovat flamenco-laulut sekä pohjoismaalaisen jazzin tekstuurit. Tämä maukas cocktail on saanut inspiraationsa musiikillisista perinteistä, jotka alun perin syntyivät monenlaisten kulttuurien fuusioiduttua samalla maankamaralla. Soittimien syvät sävelet laulavat Cuejeron tarinat, jotka toisaalta pitävät kiinni perinteistä toisen jalan seisoessa vahvasti nyky-yhteiskunnassa.

Javier Sánchezin tuliset sävelet ja hänen karismaattinen lavaläsnäolonsa valloittivat kansainvälisen yleisön Cuejero-debyyttialbumilla. Inmerso on hänen uusin levynsä, jolla voi kuulla tiiviin yhteistyön maailmanluokan flamencolaulajien ja skandinaavisten jazzmuusikoiden välillä. Javier osoittaa kypsyytensä säveltäjänä yhdistelemällä loistavasti pohjoisen akustisia sointuja ja etelän intohimoisia säveliä.

Sunnuntai 8.1.

seinäjoki

Jazzoikoon! AINON + GARDEN,Kulttuurikeskus Kalevan Navetta, Hugo-sali, seinäjoki8.1. Klo 16:00

Liput 20 €

Kaksi jazzin ja nykyklassisen rajapintaa tutkiskelevaa yhtyettä, AINON ja GARDEN kohtaavat intensiivisessä vuoropuhelussa. Mikko Sarvanne Garden ja AINON ovat kaksi kotimaisen nykymusiikin ennakkoluulotonta yhtyettä, jotka tutkivat jazzin ja modernin klassisen musiikin rajapintaa. Yhteisessä konsertissaan yhtyeet kohtaavat ja käyvät kiihkeää musiikillista dialogia.

Gardenissa kolme naisääntä kohtaa mahtavan kontrabasson, juurten lailla avautuvan sellon ja ihmistä vanhemmat lyömäsoittimet. Muinaisista ajoista nouseva laulu, nykyhetkestä ikuisuuteen kaikuva muovirapina sekä maadoittavan ajaton basso luovat musiikillisen todellisuuden, joka seisoo mietteissään tai vääntelehtii epätoivoissaan juuri tässä hetkessä, mutta ottaa mennyttä ja tulevaa käsistä kiinni.

AINON kuljettaa kuulijaansa matkalla ajassa ja tilassa luoden pysäyttäviä mielikuvia. Se natisee ja lilluu, kunnes yhtäkkiä takavasemmalta alkaa rytminen kudos, johon takertua. Musiikki on samaan aikaan mietiskelevää ja leikillistä jättäen tilaa assosiaatioille ja mielikuville.

Lauantai 14.1.

helsinki

Paleface & Jyväskylä Big Band,G Livelab, helsinki14.1. Klo 19:00

Paleface & Jyväskylä Big Band

Räjähtävä show isolla soundilla! Paleface ja Jyväskylä Big Band tuovat G Livelabeihin tilaustyönä sovitetun kokonaisuuden, joka koostuu pääasiassa Palefacen todellisen läpimurtolevyn, genrerajat rikkoneen Helsinki–Shangri-Lan (2010) kappaleista. Luvassa on häikäisevä spektaakkeli, joka suorastaan pakottaa ylös tanssimaan tämän valtavan koneiston tahdissa.

Paleface (Karri Miettinen) on yksi maamme meritoituneimmista ja kansainvälisimmistä rap-artisteista. Hänen esikoisalbuminsa The Pale Ontologist (2001) lukeutuu kotimaisen hiphopin kulmakiviin, ja Paleface on lukeutunut siitä lähtien suomiräpin arvostetuimpiin nimiin. Palefacen neljäs albumi Helsinki–Shangri-La oli ensimmäinen, jolla hän räppäsi suomeksi. Nimikkobiisin lisäksi Talonomistaja- ja Syntyny rellestää -kappaleista tunnettu albumi sai osakseen viiden ja neljän tähden levyarvioita, toi Palefacelle kolme Emma-palkintoa ja poiki Nordic Music Prize -ehdokkuuden.

Jyväskylä Big Band on yksi Suomen aktiivisimmista big bandeistä. Se on tehnyt yhteistyötä monien kansainvälisten solistien ja säveltäjien kanssa sekä toteuttanut poikkitaiteellisia produktioita. Omien konserttiensa lisäksi JBB on kiertänyt ahkerasti Suomen klubeja, konserttisaleja ja festivaaleja. Orkesterin kapellimestarina ja taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 1995 alkaen Ilkka Mäkitalo.

Keskiviikko 18.1.

helsinki

Joona Toivanen Trio + OK:KO,G Livelab, helsinki18.1. Klo 18:00

Kansainvälisesti arvostetun jazzpianisti Joona Toivasen trio asuu tällä hetkellä ympäri Eurooppaa: Joona Göteborgissa, Tapani Toivanen Kööpenhaminassa ja Olavi Louhivuori Helsingissä. Yhtye ei ole koskaan kuulostanut niin yhtenäiseltä, kuin viimeisimmällä albumillaan, We Jazzin julkaisemalla Both Only -levyllä (2022).

Teosto-palkittu, Emma-ehdokkuudella noteerattu ja maailmaa kiertänyt yhtye esittää seitsemännellä albumillaan melankolisia kappaleita, jotka jättävät tilaa vapaalle improvisaatiolle. Pitkiä kaaria maalailevat modernit sävellykset esittelevät uusia sävyjä yhtyeelle ominaiseen minimalistiseen akustiseen ilmaisuun.

 

OK:KO on yksi merkittävimmistä kotimaisista uusista jazzyhtyeistä. Okko Saastamoisen johtama yhtye on ollut ehdolla sekä Teosto- että Emma-palkinnon saajaksi. We Jazzin kautta julkaistu OK:KO:n kolmas albumi Liesu (2022) on syntynyt poikkeusajan ahdistuksesta, jolloin mieli vaelsi huolettomaan nuoruuteen. Yhtyeen jäsenet ovat kaikki korkeasti ansioituneista muusikkoja, mutta ennen kaikkea rohkeasti persoonansa likoon laittavia improvisoinnin ammattilaisia.

”Tämä musiikki ja yhtye puhkeavat komeimmin kukkaan keikoilla. Improvisointi, yhtyeen ja yleisön läsnäolo, erilaiset keikkapaikat ja tunnelmat muodostavat aina uniikin kokonaisuuden, jonka kokeminen paikan päällä on kuulijalle antoisaa”, Saastamoinen sanoo.

Keskiviikko 25.1.

salo

Mike Stern (US) @ SaloJazz Live,Ravintola Musine, salo25.1. Klo 19:00

Mike Stern

keikka

Liput 31,50 € / 28,50 €

Moninkertainen Grammy-ehdokas ja fuusiojazzin merkittävimpien kitaristien joukkoon lukeutuva Mike Stern käynnistää SaloJazzin vuoden 2023 konserttisarjan.

80-luvulla Miles Davisin yhtyeessä maailman maineeseen noussut Stern omaa ikonisen soundin, jossa yhdistyy hienosti Jimi Hendrixistä kumpuava rockin voima ja toisaalta sulavat jazz-harmoniat. Stern tunnetaan myös työskentelystään Blood, Sweat and Tears sekä Steps Ahead -kokoonpanojen kanssa. Toista kitaraa Sternin aisaparina soittaa mm. Bill Friselliltä oppia ammentanut Leni Stern, jonka Guitar Player -lehti nimesi vuonna 2017 yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista naiskitaristeista. Kaksikon kanssa Salossa esiintyy loistava kotimainen kolmikko, saksofonisti Joonatan Rautio, basisti Timo Hirvonen sekä rumpali Jussi Lehtonen.

Tarjolla myös Show&Dinner -lippu, ks. lisää nettisivuilta. Yhteistyössä Koko Jazz Club, Salon kaupunki ja Musine

Perjantai 27.1.

helsinki

Taborn/Reid/Smith (US),G Livelab, helsinki27.1. Klo 18:00

Taborn/Reid/Smith (US)

Muun muassa Roscoe Mitchellin ja William Parkerin kanssa yhteistyötä tehnyt, ECM:lle levyttävä Craig Taborn kasasi triokokoonpanonsa vuonna 2018. Tabornin sävellykset seikkailevat kamarimusiikin, improvisaation ja jazzin sekä afrikkalaisen ja karibialaisen grooven ja perinnemusiikin saralla. Tomeka Reidin virtaviivaisuus sellistinä ja improvisoijana ja Ches Smithin monipuolisisuus niin perinteisen rumpusetin kuin muidenkin perkussioiden parissa mahdollistavat matkan hienovaraisesta soinnista räjähtävään grooveen. Taborn/Reid/Smith-trion inspiraation lähteisiin lukeutuvat esimerkiksi Sun Ra, Mammane Sani, Don Cherry, Conlon Nancarrow, Art Ensemble of Chicago ja Drexciya.

 

Craig Taborn: piano, electronics; Tomeka Reid: cello; Ches Smith: percussion, drums

Tiistai 31.1.

helsinki

Maailmaa nähnyt kontrabasisti Antti Lötjönen tuo yhtyeensä G Livelabiin uuden Circus/Citadel-levynsä julkaisukiertueen merkeissä. Miehistö on väkivahva: Solistista voimaa pursuavan eturivin muodostavat Mikko Innanen, Jussi Kannaste ja Verneri Pohjola. Rummuissa aina luova ja persoonallinen Joonas Riippa. Pääasiassa leaderinsa musiikkia soittava Antti Lötjönen Quintet East seilaa vapailla mutta rytmikkäillä vesillä. Tarkkakorvainen löytänee kaikuja myös jazzin perinteestä.

"Yhtyeeni uusi levy porautuu entistä syvemmälle vapaan, mutta rytmisen musiikin maailmaan. Sävellykset jättävät tilaa loistaville solisteille ja soittajien väliselle kommunikaatiolle. Asioita ei lukita, musiikki saa matkata minne tahtoo. Yhtyeen ilmaisussa ei karteta riskejä. Virheet ja rosot ovat osa musiikkia. Itseasiassa hyvin olennainen osa; epätäydellisyys on kiinnostavaa, se tuo musiikkiin inhimillisyyttä ja lämpöa. Ja sitä tämä aika kaipaa."
– Antti Lötjönen

Lauantai 4.2.

tampere

Liput 20 €

"One of Europe's finest guitarists on the contemporary jazz scene" – Stuart Nicholson, author & journalist

Kitaristi Teemu Viinikainen on vahvan tunnelman taituri. Hänen taitonsa on noteerattu ympäri maailmaa, ja hänet on nostettu jazzkitarismin edelläkävijöinä tunnettujen Wayne Krantzin, Pat Methenyn ja John Scofieldin työn jatkajaksi. Teemun soitossa ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemukseksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran kaunis sointi.

Torstai 9.2.

helsinki

Claudia Döffinger (GER) & UMO Helsinki Jazz Orchestra,G Livelab, helsinki9.2. Klo 18:00

UMO Helsinki Jazz Orchestra

Claudia Döffinger (www)

keikka

Eurooppalaisen jazzin uusi sukupolvi astuu esiin! UMO Helsinki Jazz Orchestra kutsuu vieraakseen saksalaisen nuoremman polven jazzpianistin, säveltäjän, sovittajan ja yhtyeenjohtajan Claudia Döffingerin. Döffingerillä on big band -jazziin tuore ote: hän sekoittelee kokeellisia ja kekseliäitä soundeja ja yhdistelee niitä indieen, funkiin ja jopa progeen – ja tekee tämän kaiken hauskasti ja keveästi.

Döffinger voitti vuonna 2021 UMOn ja Suomen Big Band -yhdistyksen järjestämän Helsinki International Big Band Composing Contestin sävellyksellään Nachtwache. G Livelabin konsertissa kuullaan voittajateoksen lisäksi täysin uutta, tätä konserttivierailua varten UMOlle sävellettyä materiaalia sekä muutamia Döffingerin aiemmin levyttämiä sävellyksiä hänen itsensä johtamana.

Döffinger on viime vuosina saanut useita kansainvälisiä sävellyspalkintoja, julkaissut kriitikoiden ylistämän Monochrome-albumin ja esiintynyt useiden johtavien eurooppalaisten big bandien kanssa vierailevana kapellimestarina ja/tai säveltäjänä. Hän on kiertänyt aktiivisesti myös omien yhtyeidensä Fourscapen ja ELiNORin kanssa. Döffinger haluaa liikuttaa ihmisiä musiikillaan joko tunnetasolla tai fyysisesti.

“Claudia Döffinger's writing uses many ingredients like choppy funk, off-center beats, formal romanticism, indie rock earnestness, and prog rock intricacy. She folds all these into the world of big band jazz and comes up with truly remarkable music that takes chances, knits together the seemingly incongruous and is just fun to listen to. She is a musical force with scary potential.”
– All About Jazz

Lauantai 11.2.

helsinki

Suomalaisten jazzlaulajien kirkkaimpiin nimiin luettava Aili Ikonen julkaiseen neljännen soololevynsä ja aloittaa albuminjulkaisukiertueensa Helsingin G Livelabista. Teemallisesti uusi levy käsittelee oman paikan hahmottamista tässä ajassa, tällaisena, eri rooleissa: ihmisenä, naisena, osana yhteiskuntaa, osana suurempaa jatkumoa, osana sukupolvien ketjua. Ikosen mukana kiertueella on hänen luottokvintettinsä, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä jo 10 vuoden ja viiden albumin verran.

Aili Ikonen – vocals, violin; Janne Toivonen – trumpet; William Suvanne – sax, flute; Tuomas J. Turunen –piano; Mikko Pellinen – bass; Mikko Arlin – drums

 

Torstai 2.3.

helsinki

Henriksen/Seim/Jormin/Ounaskari (SE/NO/FI),G Livelab, helsinki2.3. Klo 18:00

Henriksen/Seim/Jormin/Ounaskari

Uusi ruotsalais-norjalais-suomalainen huippuyhtye, jossa mukana Anders Jormin, Trygve Seim, Arve Henriksen ja Markku Ounaskari.

Jormin, Seim ja Henriksen ovat maineikkaalle ECM-levy-yhtiölle lukuisia levyjä tehneitä legendaarisia pohjoismaisia muusikkoja. Ounaskarin kanssa kolmikko on soittanut useissa yhteyksissä, esimerkiksi Sinikka Langelandin yhtyeessä jo lähes 20 vuoden ajan. G Livelab Helsingin keikka on ECM:n kautta keväällä ensimmäisen levynsä julkaisevan huippukvartetin ensimmäinen Suomen-keikka.

Arve Henriksen: trumpet; Trygve Seim: saxophone; Anders Jormin: basso; Markku Ounaskari: drums

Keskiviikko 22.3.

helsinki

Aki Rissanen Hyperreal,G Livelab, helsinki22.3. Klo 18:00

Hyperreal

Helsinki, Tukholma, Lyon ja Istanbul – pianisti Aki Rissasen uuden Hyperreal -yhtyeen musiikki on kotoisin monesta paikasta. Tätä nykyä Ranskassa paljon vaikuttavalla Rissasella ja Euroopan tärkeimpiin trumpetisteihin lukeutuvalla Verneri Pohjolalla on pitkä musiikillinen historia takanaan ja usein he ovat esiintyneet myös kahdestaan. Niin ikään Rissanen on soittanut duona ruotsalais-turkkilaisen rumpalin, pasunisti Nils Langrenin yhtyeestä tunnetun Robert Ikizin kanssa. Uudessa kokoonpanossa kahdesta duosta syntyy trio, joka yhdistelee häpeilemättömän kuulasta pohjoismaista jazzilmaisua, Lähi-idän soittimia ja rytmejä, elektroniikkaa sekä 90-luvun alun breakbeatteja.

”Aki Rissanen Hyperreal on todellakin hypertodellista. Se on aistikasta, kirkasta, neuroottistakin. Maisemat eivät tule maalta vaan mielestä. Mutta koska nyt ei lyöty massavoimalla, tulos on miellyttävä yhdistelmä rauhaa ja hermopeliä. Rissasen hyperrealismi oli helppo korville.”
– Kari Salminen, Turun Sanomat


Aki Rissanen: keys; Verneri Pohjola: trumpet; Robert Ikiz: drums

Perjantai 24.3.

espoo

Ina Forsman,Sellosali, espoo24.3. Klo 19:00

Ina Forsman

25/22 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €)
Kesto 1 h 10 min
Lipunmyynti aukeaa 1.8.2022 lippu.fi

Ina Forsman 17.11. keikka siirtyy 24.3.2023 päivälle, marraskuulle ostetut liput käyvät sellaisenaan.

Vuodesta 2013 lähtien musiikkia julkaissut ja maailmaa kiertänyt, Helsingistä Berliiniin muuttanut soul-artisti Ina Forsman tunnetaan etenkin hänen ilmaisuvoimaisesta ja sielukkaasta äänestään, sekä energisistä ja dynaamisista live-esiintymisistään. Forsmanin kolmas sooloalbumi julkaistaan kesällä 2022.

Ina Forsman vastaa itse kappaleidensa sanoituksesta ja sävellyksestä. Tulevalla levyllä hänen kädenjälkensä ulottuu kuitenkin aikaisempaa enemmän myös tuotantoon aina torvien sovituksesta stemmojen suunnitteluun. Forsmanin lisäksi levyä on ollut tuottamassa mm. Michael Bleu. Eri aikakausien soulista, R&B:stä ja jazzista ammentavaan orgaaniseen musiikkiin liittyvät englanninkieliset lyriikat, jotka kumpuavat suoraan artistin puhtaista emootioista. Ennen kaikkea live-esiintyjäksi itseään kuvaileva artisti tarjoilee livekonserteissaan yllätyksiä ja sielukkaita hetkiä luvassa.

Forsmanin vuoden ensimmäinen sinkkujulkaisu oli cinematic soul -teemalla tuotettu Don't Lose Today. Elokuvallisen retrolla ja ajattomalla kappaleella Forsman pohtii nykyhetken merkitystä.