Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tampere Jazz Happening,Telakka, tampere5.11. Klo 21:00

Good Romans

Krakatau

Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim Duo

keikka

Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim Duo (FIN)
Melkoinen parivaljakko! Suomen John Coltrane ja maailmalla monissa mehuissa marinoitu kitaraguerilla toteuttavat pitkäaikaisen haaveensa duosta, jonka alun perin akustinen huilu-kitara-konsepti laajennettiin käsittämään myös sähkö ja tenori. UMOa ja Tasavallan Presidenttiä perustamassa ollut ja paljon Edward Vesalansekä mm. Reggie Workmanin ja Andrew Cyrillen kanssa soittanut Junnu Aaltonen vain paranee vanhetessaan. Suomi-jazzin suurmies saa hyvän sparraajan reippaasti nuoremmasta Raoul Björkenheimistä, jolla on aina ollut taipumus hakeutua jännittäviin tilanteisiin vasemman laidan neropattien, kuten Bill Laswellin, Lukas Ligetin jaHenry Kaiserin kanssa.

Pepa Päivinen & The Good Romans (FIN)
Baritoni on Pepa Päivisen ykköstorvi, mutta vaikeuksia ei ole muidenkaan fonien, klarinettien ja huilujen kanssa. Alkuinnoituksen nyt 61-vuotiaalle taiteilijalle tarjosivat kotimaassa Tasavallan Presidentti ja Soulset, ulkomaisia ensivaikuttajia olivat Colosseum ja Blood, Sweat & Tears. Sitten tuli pitkät pestit Edward Vesalan Sound & Furyssa ja UMOssa. Saxperiment-fonikvartetti ja Anthony Braxtonlaajensivat näkemystä. Soololevyjä aina uutta etsivä mies on tehnyt trioilla ja kvarteteilla, ja äskettäin julkaistiin hieno duo-levy lyömäsoittaja Hannu Riskun kanssa. Good Romans on tyylillisesti taas yksi uusi sivu: elektroniikalla laajennettu bassoton trio.

Krakatau (FIN)
Krakatau on tulivuori Indonesiassa ja Suomessa, jälkimmäisessä se soi. Neljä albumia 1980–90-luvuilla tehnyt yhtye on nähnyt useampia rumpaleita, mutta ruoria on aina pidellyt pääsäveltäjä Raoul Björkenheim. Tavanomaisia ratkaisuja kaihtava kitaristi perusti yhtyeen esikuvansa hengessä arvaamattomasti toimivaksi aseeksi, alun perin trioksi rumpali Edward Vesalan ja pasunisti Jari Hongiston kanssa. Pian muodoksi vakiintui kvartetti, jonka albumit ja keikat kirvoittivat maailmanlaajuisesti hurjia ylistyksiä. Nyt koetaan bändin toinen tuleminen. Vanhat numerot puetaan uusiin vaatteisiin ja aivan uuttakin materiaalia kuullaan.

Liput: 25/20 €

Keikat samana päivänä kaupungissa tampere

Tampere Jazz HappeningPakkahuone, tampere5.11. Klo 14:00

The Necks (www)

Krakatau & Senegal Drums

Eve Risser White Desert Orchestra (www)

keikka

The Necks (AUS)
The Necksin 18. albumi Vertigo (2015) on tapahtumarikas kaleidoskooppi ja sävelruno, jonka tausta värähtelee tummasti”, band camp kuvaa yhtyeen uusinta levyä, 44-minuuttista elokuvallista audiomatkaa. Kolme aussia luovat ainutlaatuista musiikkia, jossa on elementtejä minimalismista, ambientista, trancesta, rockista ja jazzista, mutta sekoittavat niistä kokonaisuuden, jolla ei oikeasti ole nimeä. Necking? 30-vuotisjuhliaan viettävän ja täällä viimeksi 2001 nähdyn yhtyeen jäsenet on koulittu Australian impromusiikkiskenessä. He ovat toimineet myös alan eurooppalaisissa kuvioissa jo useita vuosia. The Necks on tehnyt erikoisprojekteja mm. Brian Enon, Swansin, Evan Parkerin, Leo Abrahamsin ja Karl Hydenkanssa.

Krakatau & Senegal Drums

Eve Risser White Desert Orchestra (FRA/NOR)
Viimeksi Eve Risser vieraili Happeningissa rumpali Yuko Oshiman kanssa Donkey Monkey -duolla. Nyt koetaan luovan ranskattaren ensimmäinen iso orkesteri, jossa paletti on laajempi kymmenen soittajan tarjotessa enemmän mahdollisuuksia erilaisiin ratkaisuihin. Evansia, Bleytä, Jarrettia, Monkia ja Cecil Tayloria rakastava Risser sanoo soolopianistina alkaneensa ”tutkia pianon sisälmyksiä pystyäkseen jäljittelemään trumpetteja, foneja ja perkussioita”. Nyt hänellä on ne oikeasti käytössä, ja hän on innoissaan haasteesta. Klassisena kamarimuusikkona aloittanut nainen suuntautui pian kokeelliseen musiikkiin. Hän hakee ääniä äänien takaa, myös toimimalla avangardistisessa Umlaut-levy-yhtiössä.

Liput: 30/25 €

Tampere Jazz HappeningPakkahuone, tampere5.11. Klo 20:00

Charles Lloyd (www)

Donny McCaslin Group (www)

Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer (www)

keikka

Charles Lloyd Quartet (USA)
Puhutaanko kokemuksesta? Charles Lloyd (78), jonka suonissa virtaa afrikkalaista, irlantilaista, cherokee- ja mongoliverta, kasvoi Memphisissä jazzin, bluesin, gospelin, rockin ja countryn kukoistuksessa. Hänen paras ystävänsä oli trumpettivelho Booker Little. Jo varhain hän soitti bluesia Johnny Acen ja Bobby Blue Blandinkanssa ja jazzia George Colemanin, Harold Mabernin ja myöhemmin Los Angelesissa, klassista musiikkia opiskellessaan, Ornetten, Don Cherryn, Eric Dolphyn ja Adderleyn veljesten kanssa. Lloydin ja Keith Jarretinhuikea 1960-luvun kvartetti soitti samoilla keikoilla Hendrixin, Creamin ja vastaavien kanssa, ja hän vieraili Doorsin, Byrdsin ja Beach Boysin levyillä. Lloyd paneutui myös meditaatioon syvällisesti ja tutki intialaista ja afrikkalaista musiikkia. Todellinen vallankumouksellinen!

Donny McCaslin Group (USA)
“Uusi albumini heijastelee sitä matkaa meille kaikille,” Donny McCaslin sanoo Beyond Now -albumistaan (Motéma Music, 2016) viitaten omaan ja bändinsä kokemukseen, kun he äänittivät David Bowien viimeiseksi jäänyttä Blackstar-albumia. ”Hänen pelottomuutensa ylittää rajoja ja genrejä musiikissaan ja elämässään innoitti minua ottamaan riskejä Beyond Now’lla.” Levyllä laulaa Jeff Taylor ja sillä on nimiraidan kaltaisten originaalien lisäksi tulkintoja kahdesta Bowie-numerosta sekä Deadmau5in, MUTEMATHin ja Chainsmokersin kappaleista. Aiemmin akustista jazzia suosinut fonisti muutti soundinsa sähköiseksi Perpetual Motionilla(Greenleaf Music, 2010) ja alkoi sen jälkeen ottaa vaikutteita electronicasta. Berkleessä koulutettu kalifornialainen vibrafonistin poika on soittanut mm. Steps Aheadissa sekä Gary Burtonin, Maria Schneiderin ja Dave Douglasin bändeissä.

Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær (JAM/NOR/FIN)
Jamaikalaisen dubin syvien rytmien, free jazzin ja electronican yllättävä liitto tuottaa väkevää jälkeä. Etenkin kun ensin mainitut tulevat alan legendoilta ja jälkimmäiset jo käsitteeksi muodostuneen norjalaisen avantjazzin huippumiehiltä. Opiskeltuaan Trondheimin konservatoriossa, hallusinogeenisen trumpetin mestari Nils Petter Molvær alkoi tutkia jazzin ulkoreunaa Jazzpunkensembletissä ja sitten Masqualerossa Aril Andersenin ja Jon Christensenin kaltaisten vanhojen kettujen kanssa. Omien bändien ohessa hän soitti myös Bill Laswellin ja Zakir Hussainin Tabla Beat Sciencessä. Sly & Robbie puolestaan ovat vaikuttaneet reggaeen enemmän kuin kukaan Bob Marleyn jälkeen.

Liput: 50/40 €

Tampere Jazz HappeningKlubi, tampere5.11. Klo 01:00

The Lee Thompson Ska Orchestra (www)

keikka

The Lee Thompson Ska Orchestra (UK)
Viime vuosina aktivoitunut Madness keksi Specialsin ja parin muun brittiyhtyeen kanssa two tonen 1970-luvun lopulla jamaikalaisrytmien kohdatessa punk-asenteen. Harva yhtye on kiteyttänyt lontoolaisuutta yhtä osuvasti kuin Madness. Ryhmän fonisti Lee Thompson ja basisti Mark Bedford kuitenkin halusivat päästä soittamaan heidät 70-luvulla sytyttäneitä ska/rock steady -rytmejä myös autenttisemmassa muodossa ja perustivat siksi Lee Thompson Ska Orchestran vuonna 2011. 12-henkisessä bändissä vaikuttaa muitakin Madnessin sisäpiiriläisiä. Nyt on tehty jo kaksi mainiota albumia, joista uusi Bite The Bullet (Axe Attack, 2016) esittelee jo omiakin biisejä jamaikalaisklassikoiden rinnalla.

Liput 25/15 €

Joni Mitchell Resurrection CafeTTT-Klubi, tampere5.11. Klo 22:00

Joni Mitchell Resurrection Cafe

keikka

1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimmäksi musiikintekijäksi mainittu Joni Mitchell on tehnyt lauluja, jotka merkitsevät monelle elämää suurempia säkeitä ja sointeja. Parantavaa rohtoa sielulle ja sydämelle.

Koska Mitchelliä itseään ei tulla näkemään Suomessa, toiseksi paras vaihtoehto kuulla livenä hänen musiikkiaan on tämä asialleen omistautunut yhtye, joka on perusteellisesti hurmannut yleisön keikoillaan Helsingissä. Nyt on Tampereen ensivierailun aika!

Musiikkikriitikot vertasivat konsertin laulaja/pianistia Laura Sippolaa Mitchelliin ennen kuin koko ajatus tästä erikoiskokoonpanosta oli syntynyt. Sippola on tehnyt soololevyjä mm. Texicalli-merkille ja saanut runsaasti soittoa indie-musiikin kanavalla Radio Helsingissä. Hän on säveltänyt ja sanoittanut musiikkia esimerkiksi Rajaton- ja Club For Five -yhtyeille sekä Johanna Kurkelalle.

Konsertin täysimittaisessa yhtyeessä uskomattoman tarkkoja ja täyteläisiä Mitchell-sävyjä loihtivat Suomen eturivin muusikot. Näemme varsinaisen dream teamin: saksofonissa Joonatan Raution, kitarassa Peter Engbergin, bassossa Tuuren Kosken sekä rummuissa Kepa Kettusen.

Vaikka sovitukset ovat varsin uskollisia alkuperäisille, yhtye pystyy tuomaan oman näkemyksellisen kulmansa lauluihin. Keikkasetissä käydään
Mitchellin uraa laajasti läpi pääpainon ollessa 70-luvun tuotannossa (Hejira, Court and Spark, Hissing of Summer Lawns, Mingus). Tämä ainutlaatuinen ilta täytyy kokea paikan päällä!

Laura Sippola, laulu ja koskettimet
Joonatan Rautio, saksofoni
Peter Engberg, kitara
Tuure Koski, basso
Kepa Kettunen, rummut