Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 30.7.

helsinki

Jazz-Espa: KAMA Kollektiv,Espan lava, helsinki30.7. Klo 12:00

keikka

JAZZ-ESPA 2022

KLO 12.00 KAMA KOLLEKTIV

Kirsi-Marja Harju – trumpetti, laulu, Teemu Kekkonen – piano, Jonathan Nagel (GER) – kontrabasso, Roope Kantonen – rummut

KAMA Kollektiv on Amsterdamilainen yhtye, jonka bändinjohtajana toimii suomalainen laulaja/trumpetisti Kirsi-Marja “Kiki” Harju. Bändinjohtaja Kiki kertoo tarinoita rakkaudesta, muodonmuutoksesta, arjen pienistä asioista ja nautinnoista sekä mystisestä luontokuvasta yhdistelemällä musiikissaan jazzia, pohjoismaista folkia ja indiepoppia. Groovyt sävellykset yhdessä basisti Jonathan Nagelin runollisten sanoitusten kanssa heijastelevat maailmamme iloja, hämmennystä ja haasteita. KAMA Kollektiven toinen albumi TOIVO julkaistiin 25.6.2021 saksalaisen BERTHOLD Recordsin kautta. Vuoden 2019 KOTI-debyyttialbumin julkaisun jälkeen yhtye on kiertänyt kansainvälisesti Hollannissa, Saksassa ja Suomessa hyvien arvostelujen kera.

Jazz-Espa: Kokko Quartet,Espan lava, helsinki30.7. Klo 14:00

keikka

JAZZ-ESPA 2022

KLO 14.00 KOKKO QUARTET

Kaisa Siirala – saksofonit, huilut, Johanna Pitkänen – piano, Timo Tuppurainen – basso, Risto Takala – rummut

Kokko Quartet on Helsingissä vuonna 2010 perustettu jazzyhtye. Jo alusta asti oli selvää, ettei yhtyeen musiikkia voi lokeroida, se soljuu kevyesti yli musiikillisten genrerajojen. Yhtyeen nimessä on viittaus kalevalaiseen runouteen, jossa Kokko tarkoittaa jättiläismäistä kotkaa. Myös yhtyeen musiikissa on monia viitteitä pohjoismaiseen lyyrisyyteen, melodioissa on sekä ilmavuutta että syvyyttä. Inspiraatiota ja vaikutteita on kuitenkin saatu niin intialaisesta ja arabimusiikista kuin kuubalaisista rytmeistäkin.

Jazz-Espalla kuullaan musiikkia Kokko Quartetin kolmannelta albumilta Broken Dream. Siinä nousevat esille saksofonisti-säveltäjä Kaisa Siiralaa inspiroineet musiikkiperinteet, Intian pohjoinen hindustaniperinne ja eteläinen karnaattinen perinne sekä arabialainen musiikki. Intialaisen musiikin konseptit, ragat, talat ja lehrat kietoutuvat säveltäjän omaan mielikuvitukseen.

 

hämeenlinna

Linnajazzin torikonsertti,Hämeenlinnan kauppatori, hämeenlinna30.7. Klo 13:00

Jazzkamelit

Jykä Ahola & Old Virgins

Kassun jamit

keikka

Vapaa pääsy

Linnajazzin yleisölle ilmainen torikonsertti tarjoaa musiikkia moneen makuun. Konsertti alkaa lapsille ja perheille suunnatulla esityksellä, jossa Jazzkamelit esittää kaikille tuttuja lastenlauluja jazzisti. Lisäksi kuullaan Jazzkameleiden omaa tuotantoa. Toinen esiintyjä, kuusihenkinen Jykä Ahola & Old Virgins soittaa satavuotiasta jazzia. Torikonsertti huipentuu musiikkikollektiivi Kassun jamien vetämiin jameihin, joihin kaikilla on mahdollisuus tulla esiintymään.

Jazzkamelit
Mirja Mäkelä - laulu
Mikko Pettinen - trumpetti
Vesa Ojaniemi - basso ja efektit

Jykä Ahola & Old Virgins
Jykä Ahola – trumpetti
Masa Orpana – saksofoni ja klarinetti
Arto Piispanen – piano
Petri Ahjokoski – banjo ja kitara

Kassun jamit
Anne Tamminen - jamiemäntä
Anu Ahjokoski – basso
Ville Lehtovaara – rummut

Linnajazz: Manuel Dunkel Quartet,Raatihuone, hämeenlinna30.7. Klo 19:00

keikka

Liput 20 €

Kotimaisen jazzmusiikin kulmakivi Manuel Dunkel tuo kvartettinsa upeaan Raatihuoneen saliin Linnajazzien uudessa huippukonsertissa lauantain alkuillassa.

Vuonna 2011 Yrjö-palkinnon saanut saksofonisti on sisäistänyt poikkeuksellisen hyvin jazzin perinteet lukuisten eri projektien ja orkestereiden kautta. Ehkäpä vahvimmillaan Dunkel on kuitenkin juurikin kvartettimuodossa modernin jazzin parissa kumartaen fonistilegenda John Coltranen suuntaan.

Tyylitietoinen nelikko tulee varmasti puhaltamaan klassisen tyylikkään Raatihuoneen salin täyteen hehkuunsa. Konsertin kokoonpanossa Dunkelin rinnalla soittavat hienoa kansainvälistä uraa tekevää pianisti Alexi Tuomarila sekä huikea rytmiryhmä Joonas Tuuri ja Aleksi Heinola.

raahe

Raahen Rantajatsit: Linda Fredriksson Juniper / Silva Kallionpää quartet,Raahen Teatterin kesälava, raahe30.7. Klo 17:00

Silva Kallionpää quartet (www)

Linda Fredriksson Juniper (www)

keikka

Raahen Rantajatsit kokoaa ihmiset meren ja musiikin äärelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 28.-30.7.2022.

 

Silva Kallionpää viulu, sävellykset 
Nikita Rafaelov piano ja syntetisaattori 
Juuso Rinta kontrabasso
Joonas Leppänen rummut 

Vuodesta 2017 asti toiminut neljän omaäänisen soittajan fuusio Silva Kallionpää Quartet ei pelkää koetella rajojaan. Yhtyeen ainutlaatuinen yhteissaundi ja kaavoja rikkova ilmaisu koskettaa ja haastaa kuulijan. Modernista jazzista ammentavat ja toisinaan määrittelemättömille urille päätyvät sävellykset kehystävät keskustelevaa yhtyetyöskentelyä. Musiikki kertoo tarinoita, joihin syntyy jokaisella esityskerralla uusia vivahteita.

Silva Kallionpää (mm. Hands and Omens, Emmi U. Quintet, Helsinki Middle Eastern Orchestra) on soittouransa alusta asti perehtynyt rytmimusiikkiin ja improvisointiin erityisesti itselleen rakkaan jazzin viitekehyksessä. Sävellyksissään hän venyttää uteliaasti totuttuja muotteja ja pyrkii taiteelliseen kasvuun etsien alinomaa uusia ilmaisun polkuja. Kallionpään musiikillisessa kielessä hänen ennakkoluulottomia näkemyksiään piirtävät esiin vaikutteet jazzin lisäksi niin popista, elektronisesta kuin klassisestakin musiikista. 

Yhtyeen debyyttialbumi Unadaptable julkaistiin Eclipse Musicin kautta huhtikuussa 2022.

 

Linda Fredriksson altto- ja baritonisaksofonit
Tuomo Prättälä koskettimet
Mikael Saastamoinen basso
Olavi Louhivuori rummut

Linda Fredriksson on noussut nopeasti yhdeksi maamme valovoimaisimmista saksofonisteista ja jazzmuusikoista. We Jazzin julkaisema debyyttialbumi Juniper valloitti niin kriitikkojen kuin yleisönkin sydämet ja Emma-palkittiin juuri vuoden parhaana jazz-albumina.

Linda Fredriksson on tullut tunnetuksi useiden eturivin yhtyeiden kuten Mopo, Ricky-Tick Big Band ja Superposition rämäpäisenä improvisoijana ja muuntautumiskykyisenä muusikkona, ja hänen rikas ja omalaatuinen lähestymisensä musiikkiin on tehnyt hänestä myös kansainvälisesti tunnustetun suomalaisen jazzin kärkinimen.

Juniper tuo kuultavaksemme hänen ”hiljaisen ja ujon puolensa” säveltämää musiikkia: rehellistä, yksityistä ja sielultaan singer-songwriter-musiikkia jazz-yhtyeen soittamana.

https://www.lindafredrikssonmusic.com/

Raahen Rantajatsit: Innanen - Pasborg - Piromalli + Päätösjamit,Ruiskuhuone, raahe30.7. Klo 21:00

Innanen Pasborg Piromalli (www)

keikka

Raahen Rantajatsit kokoaa ihmiset meren ja musiikin äärelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 28.-30.7.2022.

Mikko Innanen (FIN) saksofonit
Cédric Piromalli (FR) Hammond-urut
Stefan Pasborg (DK) rummut

2019 perustettu trio on nyt ensimmäistä kertaa Suomen kiertueella. Portugalilainen Clean Feed julkaisi yhtyeen ensilevyn ”This Is It” keväällä 2021. Kolmikon yhteiset juuret juontuvat kauas 90-luvulle, ja se kuuluu myös omissa sävellyksissa ja tiukassa yhteissoitossa. Kaikki keinot ovat sallittuja, kunhan tuntuu siltä, että siinä on se jokin, se salaperäinen, selittämätön ”se”. 

Matti Laipio kirjoittaa Jazzrytmien levyarvostelussaan: ”Toivottavasti tätä trioa olisi mahdollisuus kuulla myös livenä. Luvassa olisi varmasti huima kokemus.”

Päätösjamit / House band Petri Kautto Trio:
Petri Kautto, kitara
Mikael Saastamoinen basso
Olavi Louhivuori rummut

turku

Saaristomerellisen Archipelago Sea Jazz -konseptin myötä Turku on saanut uuden tulokkaan kesän festivaalikalenteriin. Toista kertaa järjestettävä Turku Sea Jazz -tapahtuma tarjoilee herkkuja kaikille aisteille Forum Marinumilla heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Huippujazzin lisäksi Aurajokirannan maisemissa keskiöön nousee laadukas ruoka ja juoma, kun yhteistyö käynnistyy Turku Food & Wine Festivalin kanssa.

Ensimmäiset artistikiinnitykset ovat Jukka Perko Preboppers sekä Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement. Lisää esiintyjiä julkistetaan kevään mittaan.

Early Bird -liput 69 €, myynnissä maaliskuun ajan.

Äänekoski

ÄÄNIÄ-festivaali: Antti Lähdesmäki & Teemu Viinikainen,Äänekosken Kaupungintalo, Äänekoski30.7. Klo 15:30

keikka

Liput 15 €

Ääniä-festivaalin jazzohjelman täydentää lauantain iltapäiväkonsertti kaupungintalon Valtuustosalissa, jonka jo perinteiseen tapaan avaa festivaalin jazzkuraattorina toimiva pianisti Antti Lähdesmäki. Tämän jälkeen yleisölle tarjoillaan todellista herkkua nykyisin harvakseltaan keikkailevan kitaristi Teemu Viinikaisen soolokonsertin myötä.

Konsertissa kuullaan kahden eri ikäluokan ääniä Keski-Suomesta: nykyään Kööpenhaminassa asuva ja aktiivisesti Pohjoismaissa toimiva Lähdesmäki on kotoisin Äänekoskelta, ja maamme kansainvälisestikin tunnustetuimpiin jazzmuusikoihin lukeutuva Viinikainen taas Hankasalmelta.