Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Perjantai 29.7.

helsinki

Jazz-Espa: Matti Salo Quartet,Espan lava, helsinki29.7. Klo 12:00

keikka

JAZZ-ESPA 2022

KLO 13.00 MATTI SALO QUARTET

Matti Salo – kitara, Sami Sippola – saksofoni, sähköpiano, Ville Rauhala – kontra- ja sähköbasso, Janne Tuomi – rummut ja perkussiot

Kitaristi-säveltäjä Matti Salon johtaman kvartetin debyyttialbumi Tetraktys (LUOVA 2019) yhdisteli klezmermusiikkia, progressiivista rockia sekä jazzia omaääniseksi kokonaisuudeksi. 14.10.2022 julkaistavan Nepal-levyn kappaleet ovat saaneet alkunsa Salon Aasian matkoilla ja vievät kvartetin soittoa meditatiivisempaan suuntaan. Näytteitä levystä on päästy kuulemaan mm. Tampere Jazz Happeningissä 2020 sekä Kalottjazz & blues -festivaaleilla 2021. Salon monipuolinen musiikillinen historia mm. death metallin, psykedeelisen rockin ja progen parissa paistaa läpi hänen livesoitossaan sekä sävellyksissään - ja kun yhtyeessä vaikuttaa Suomen merkittävimpiin improvisoijiin kuuluva trio, Hot Heros, on seikkailullinen ja yllätyksellinen keikkakokemus taattu.

Jazz-Espa: Riikka Keränen,Espan lava, helsinki29.7. Klo 15:00

keikka

JAZZ-ESPA 2022

KLO 15.00 RIIKKA KERÄNEN

Riikka Keränen – laulu Juho Valjakka – piano Jori Huhtala – kontrabasso Anssi Tirkkonen – rummut

Laulaja-säveltäjä Riikka Keräsen vuonna 2019 perustama kvartetti esittää tunnelmallista, modernia jazzia Keräsen debyyttialbumilta A Vision of a Garden, joka julkaistiin helmikuussa 2022 Flame Jazz Recordsin toimesta. Keräsen tumma ja lämmin ääni sekä improvisoinnin pyörteistä vauhtia saavat maisemat vievät kuulijan matkalle vaikuttavan laulujazzin maailmaan. Englanninkielisissä sanoituksissa liikutaan sisäisestä maailmasta Kamerunin sademetsiin ja ajassa taaksepäin faaraoiden ja kuningatar Nefertitin aikaankin.

Jazz-Espa: Josu Mämmi Trio,Espan lava, helsinki29.7. Klo 17:30

Josu Mämmi Trio

keikka

JAZZ-ESPA 2022

KLO 17.30 JOSU MÄMMI TRIO

Aino Juutilainen – sello, Martti Vesala – trumpetti, Josu Mämmi – elektroniikka, rummut

Josu Mämmi Trio soi jazzin, elektroakustisen ja neoklassisen musiikin rajapinnoilla modaalisten harmonioiden, aleatoriikan ja improvisaation sekä generatiivisen elektronisen musiikin kohdatessa. Bändin hypnoottiset kappaleet pitävät otteessaan runsailla äänenväreillä ja herkillä melodioilla. Säveltäjä-perkussionisti Josu Mämmin lisäksi yhtyeen omaleimaisen soundin muodostavat sellisti Aino Juutilainen ja trumpetisti Martti Vesala.

Vapaat äänet: Innanen - Pasborg - Piromalli,Konepajan Biergarten, helsinki29.7. Klo 19:00

Innanen - Pasborg - Piromalli (www)

keikka

  

Mikko Innanen (FIN) - saksofonit
Cedric Piromalli (FRA) - Hammond-urut
Stefan Pasborg (DK) - rummut

2019 perustettu trio on nyt ensimmäistä kertaa Suomea kiertämässä. Portugalilainen Clean Feed julkaisi yhtyeen ensilevyn ”This Is It” keväällä 2021. Kolmikon yhteiset juuret juontuvat kauas 90-luvulle, ja se kuuluu myös omissa sävellyksissa ja tiukassa yhteissoitossa. Kaikki keinot ovat sallittuja, kunhan tuntuu siltä, että siinä on se jokin, se salaperäinen, selittämätön ”se”.

Matti Laipio kirjoittaa Jazzrytmien levyarvostelussaan: "Toivottavasti tätä trioa olisi mahdollisuus kuulla myös livenä. Luvassa olisi varmasti huima kokemus.”

Mark Corroto from All About Jazz (USA) about This Is It :
"When a Finn, a Dane, and a Frenchman take on the organ trio genre, expect it to be funky and supercool. And This is It is just that. It makes you want to blurt out "yeah
baby!"

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet & Mikko Innanen Music
Kiertueen tuki: AJC – Association Jazzé Croisé
 

hämeenlinna

Linnajazz: Kaisa Mäensivu Trio feat. Joonatan Rautio,Suisto, hämeenlinna29.7. Klo 21:00

keikka

Liput 20 €

Kansainvälisestikin maineikkaan nuoren polven basisti Kaisa Mäensivun kokoamassa yhtyeessä on vankkaa kokemusta ja näkemystä: newyorkilaisrumpali Joe Peri on soittanyt Grammy-palkitulla levyllä Tony Bennettin ja Lady Gagan kanssa, ja vibrafonisti Severi Pyysalo on työskennellyt jazzlegenda Sarah Vaughnin kanssa. Mäensivun loistokkaasti bassolinjoillaan johtaman yhtyeen ohjelmisto koostuu trion originaalisävellyksistä sekä raikkaista versioista jazzklassikoista.

Yhtyeen musiikkia kuullaan myös Mäensivun levyllä Hand Picked (Flame Jazz Records 2021).

Kontrabasson, vibrafonin ja rumpujen yhdistelmä luo hurmaavan soundin, jonka ympärille kolme huippumuusikkoa saavat aikaan vaikuttavan ja svengaavan kokonaisuuden. Lisää tulta liekkeihin Linnajazzin konserttiin luo Joonatan Rautio, Suomen parhaimmistoon kuuluva virtuoosisaksofonisti.

Linnajazz: Emma Salokoski & Jarmo Saari Duo,Hämeenlinnan kirkko, hämeenlinna29.7. Klo 19:00

keikka

Liput 20 €

Emma Salokoski & Jarmo Saari Duo herättää eloon Salokosken rakastetut kappaleet duosovituksina Linnajazzin avauskonsertissa.

Upeaääninen laulaja, herkkä tulkitsija. Suomen eturivin esiintyjiin kuuluva Emma Salokoski on pitkällä musiikkiurallaan tehnyt laajasti töitä erilaisin kokoonpanoin ja julkaissut lukuisia albumeja. Hän on esiintynyt niin sinfoniaorkesterien solistina kuin rockfestivaalien päälavoillakin. Salokosken viimeisin sooloalbumi Kiellettyjä asioita julkaistiin lokuussa 2015.

Salokosken rakastetut kappaleet heräävät eloon tuoreina duosovituksina, joissa kuuluvat inspiraatio Suomen luonnosta sekä rytmimusiikista ympäri maailmaa. Duon toinen osapuoli Jarmo Saari on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Hänet tunnetaan konsertteihin, elokuviin, televisioon, koreografioihin, teatteriin ja levyille luomastaan visuaalisesta sävellystyylistä sekä kitaralla, ihmisäänellä ja erilaisilla harvinaisemmilla instrumenteilla, kuten thereminillä, barokkisellolla ja lasiharpulla luoduista monikerroksellisista kollaaseista.

kokkola

Kokkola Sea Jazz: Bianca Morales & Söderbacka-Matikainen Duo,Kesäravintola Wanha Elba, kokkola29.7. Klo 16:00

Bianca Morales & Söderbacka-Matikainen Duo

keikka

Konsertti on maksuton ravintolan asiakkaille. Yleisö voi tukea toimintaa vapaaehtoisella maksulla konsertin aikana.

Bianca Morales on suomalaisille tuttu jo lähes 40 vuoden ajalta siitä asti, kun hän v. 1984 voitti MTV3:n ensimmäisen Kevään Sävel -kilpailun reggae-henkisellä kappaleella Our Party. Biancan ura jazzlaulajana oli toki alkanut jo v. 1980 Grani Big Bandin laulusolistina hänen ollessaan vasta 14-vuotias.

Nykyään Bianca Morales esiintyy vierailevana solistina eri puolilla Suomea ja ulkomailla paikallisten jazzyhtyeiden ja big bandien solistina ja hän on arvostettu jazzlaulajatar, jonka levyt soivat ja myyvät ympäri maailmaa Yhdysvalloista Euroopan kautta Aasiaan. Hänen repertuaarinsa on laaja perinteisestä ja uudemmasta aikuiseen makuun sopivasta jazz- ja muusta rytmimusiikista vauhdikkaaseen lastenmusiikkiin.

Jazzin ilosanoman lähettiläänä Bianca toimi mm. Pori Jazz Kids Festivalin tuottajana ja esiintyjänä peräti 11 kesää (v 2005-2015). Useilla Teatterilavoilla ja musikaaleissa saatu näyttämökokemus on antanut tilaisuuden esiintyä suomalaisena äänenä mm. suositussa musiikkipitoisessa animaatioelokuvassa Vivo, missä Bianca esittää suomeksi laulajatar Marta Sandovalia, jonka alkuperäinen ääninäyttelijä oli Gloria Estefan.

Nyt luvassa on iloa ja musiikillisia yllätyksiä sekä tuttujen että uusien jazz-laulujen parissa yhteistyössä Söderbacka-Matikainen Duon kanssa, jossa bassoa soittaa Eevalotta Matikainen ja kitaraa Martin Söderbacka. Tämä kokoonpano antaa suomenruotsalaiselle jazz-laulajalle mahdollisuuksia laulattaa yleisöä useammalla kielellä, viheltää, scattailla ja tarttua vaikkapa Kazoo-soittimeen.

raahe

Raahen Rantajatsit: Karja-Renard-Wandinger / The father, the sons and the Junnu,Raahen Teatterin kesälava, raahe29.7. Klo 18:00

Karja - Renard - Wandinger (www)

The Father, the sons and the Junnu (www)

keikka

Raahen Rantajatsit kokoaa ihmiset meren ja musiikin äärelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 28.-30.7.2022.

Kirke Karja (EE) piano, sävellykset
Etienne Renard (FR) kontrabasso
Ludwig Wandinger (DE) rummut

Pianisti Kirke Karja on yksi niistä uuden sukupolven virolaismuusikoista, jotka ovat tekemässä kansainvälistä läpimurtoa. Hänen luotsaamansa trio ranskalaisbasisti Etienne Renardin ja saksalaisrumpali Ludwig Wandingerin kanssa on herättänyt huomiota eurooppalaisella jazzkentällä. Trion musiikin aineksia ovat Karjan sävellykset, vapaa improvisaatio ja laajennetut soittotekniikat.

Residenssivieraat järjestävät myös työpajan nuorille raahelaisille soittajille.

The father, the sons & the Junnu on kolmen eri pohjoismaan ja sukupolven huipuista koostuva jazz-kvartetti. Kvartetti julkaisi vuonna 2020 samannimisen kansainvälisesti ylistetyn esikoislevynsä.

Yhtyeessä soittavat legendaarisen saksofonisti/huilisti Juhani ’Junnu’ Aaltosen lisäksi ruotsalainen saksofonisti Jonas Kullhammar, lyömäsoitintaiteilija Ilmari Heikinheimo sekä norjalainen basisti Christian Meaas Svendsen.

Koko nelikon säveltämä yhtyeen musiikkia on luonnehdittu yhtäaikaa pohjoismaalaisittain lyyrisen kauniiksi, mutta toisaalta villiksi, vapaaksi ja juurevan syväksi. Siinä kuuluvat jo muusikoiden laajan ikä-haitarin kautta jazzin eri vuosikymmenet mielenkiintoisena ja rikkaana sävyjen ja ilmaisun palettina. Kvartetti johdattaa spirituaaliselle musiikki-matkalle läpi genre-, sukupolvi- ja kansallisuusrajojen, vapauden ytimeen!

Jonas Kullhammar (s.1978) on tuttu mm. Koma Saxo -yhtyeestä ja monista omista kokoonpanoistaan. Rumpali-lyömäsoitintaiteilija Ilmari Heikinheimo (s.1988) tunnetaan mm. Raoul Björkenheimin yhtyeistä, Edward Vesalan uudestisyntyneestä Sound & Furystä ja Jimi Tenorin Freelektron duosta. Christian Meaas Svendsen (s.1988) tunnetaan mm. Paal Nilssen-Loven Large Unitista ja johtamastaan innovatiivisesta Nakama-yhtyeestään ja samannimisestä levymerkistään.

Raahen Rantajatsit: Priya Carlberg "My Wedding" / Reporters,Ruiskuhuone, raahe29.7. Klo 22:00

Priya Carlberg "My Wedding" (www)

Reporters (www)

keikka

 

Raahen Rantajatsit kokoaa ihmiset meren ja musiikin äärelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 28.-30.7.2022.

Priya Carlberg (US) laulu
Jarno Tikka saksofonit
Lauri Kallio kitara
Jon Petterson basso
Joonas Leppänen rummut

My Wedding is Carlberg’s Helsinki based band featuring Jarno Tikka, saxophone; Lauri Kallio, guitar; Jon Pettersson, bass and Joonas Leppänen, drums. Carlberg’s compositions intertwine song, noise, free music and pop melodies. The group recorded their debut album in the summer of 2021 and projected release will be in summer of 2022.

Petri Kautto kitara, laulu
Antti Kujanpää Hammond-urut
Jussi Miettola rummut

Reporters on kolmen muusikon suurisoundinen trio. Bändi ammentaa rock-musiikista, countrysta, bluesista ja ympäröivästä hetkestä herkästi reagoiden. Teksteissä on havaittavissa parisuhteen tutkiskelun ironiaa, yhteiskunnallista melankoliaa, filosofisia ajatuksia sekä mustaa huumoria. Trio soittaa tilanteesta riippuen pitkiä improvisoituja konsertteja tai tanssittavaa, juurevaa musiikkia.

Raahen Rantajatsit: Davás duo,Langin Kauppahuone, raahe29.7. Klo 16:00

Davás duo (www)

keikka

Raahen Rantajatsit kokoaa ihmiset meren ja musiikin äärelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 28.-30.7.2022.

Inger Johanne Oskal laulu
John-Kåre Hansen kitara

Davás Duo tulee Saamenmaalta Pohjois-Norjasta. Davás tarkoittaa 'kohti pohjoista'. Davás Duon musiikissa jazz ja joiku sekä uusi ja perinteinen saamelaismusiikki kohtaavat. Omien sävellysten lisäksi duo esittää sovituksia perinteisestä saamelaismusiikista. Duon musiikissa on aina tilaa leikille ja spontaaneille ideoille ja improvisoinnille.

Laulaja Inger Johanne Oskalilla ja kitaristi John-Kåre Hansenilla on molemmilla laaja-alainen tausta useista kokoonpanoista jazz-, folk-, saamelais- ja maailmanmusiikin parissa. Molemmat kuuluvat myös fusiojazzvaikutteista uutta saamelaismusiikkia tekevään Ánnásuolo-yhtyeeseen.

Kiertueen tuotanto Arctic Pulse.


 

tampere

Cyrille Aimée (FR/US),G Livelab Tampere, tampere29.7. Klo 21:00

Cyrille Aimée

Liput 35€

Grammy-ehdokas, palkittu jazz-laulaja ja Broadway-näyttelijä Cyrille Aimée hurmaa kuulijat G Livelab Tampereen konsertissaan heinäkuussa!

Ranskalaissyntyinen Cyrille Aimée on asettunut New Yorkiin ja kohonnut yhdeksi sukupolvensa hehkutetuimmista jazzlaulajista. Hän on improvisaation mestari, jolle ranskalais-dominikaaniset juuret sekä kiinnostus gypsy jazziin toimivat loppumattomina inspiraation lähteinä. The New York Times on kuvannut Aiméeta yhdistelmäksi Michael Jacksonia ja Sarah Vaughnia, nousevaksi tähdeksi jazzlaulajien galaksissa. Grammy-ehdokkuutensa lisäksi hän on voittanut Montreux Jazz Festivalin laulukilpailun ja Sarah Vaughnin kansainvälisen jazzlaulukilpailun. G Livelab Tampereella laulajatähti esiintyy Dave Tokanowskyn (piano) ja Matteo Bortonen (basso) kanssa.

turku

Saaristomerellisen Archipelago Sea Jazz -konseptin myötä Turku on saanut uuden tulokkaan kesän festivaalikalenteriin. Toista kertaa järjestettävä Turku Sea Jazz -tapahtuma tarjoilee herkkuja kaikille aisteille Forum Marinumilla heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Huippujazzin lisäksi Aurajokirannan maisemissa keskiöön nousee laadukas ruoka ja juoma, kun yhteistyö käynnistyy Turku Food & Wine Festivalin kanssa.

Ensimmäiset artistikiinnitykset ovat Jukka Perko Preboppers sekä Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement. Lisää esiintyjiä julkistetaan kevään mittaan.

Early Bird -liput 69 €, myynnissä maaliskuun ajan.

Äänekoski

ÄÄNIÄ-festivaali: KAMA Kollektiv / Mumriq / Ville Lähteenmäki Trio,Ravintola Wille, Äänekoski29.7. Klo 18:00

keikka

Liput 12/10 euroa

Heinäkuun viimeisellä viikolla Äänekoskella järjestettävän Ääniä-festivaalin jazzohjelma on valmis. Perjantaina 29.7. aukeaa edellisvuoden tapaan jazzklubi, jonka tämän kesän kantavana teemana on suomalais-eurooppalainen yhteistyö.

Ravintola Willessä kuullaan monipuolinen kattaus kansainvälisiä tuulahduksia, kun lavalle nousevat Amsterdamista ponnistava KAMA Kollektiv (FIN/GER), göteborgilainen Mumriq (SE/FIN) sekä Trondheimista käsin toimiva Ville Lähteenmäki Trio (FIN/NO). KAMA Kollektivin Kirsi-Marja Harju sekä Mumriqin Klara Ahlersten edustavat samalla myös nuorten naismuusikoiden esiinmarssia yhtyeenjohtajina jazzkentällä.