Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

jaZZanti-konsertti. Raoul Björkenheim soolo,teatteri Viirus, helsinki12.4. Klo 21:30

keikka

Raoul Björkenheim on neljän vuosikymmenen mittaisen musiikkiuran aikana tutkinut kitaransoitollaan monenkirjavia musiikkilähteitä, ja keskittynyt projekteihin, jotka ulottuvat legendaarisen Juhani Aaltosen duoyhteistyöstä neljän senegalilaisen rumpalin kanssa esiintyvään free jazz nonettiin. Kriitikot ovat verranneet hänen soittoaan luonnonvoimaksi ja hän on esiintynyt yli viidelläkymmenellä levytyksellä. Vuonna 2023 Suomen Musiikkiarkisto myönsi hänelle Jazz Legend -tittelin. Sooloesityksessään Björkenheim tuo esille uutta musiikkia, joka heijastaa hänen ekspressionististä lyriikkaa.

 

Kuva: Juha Törmälä

 

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

 

 

Keikat samana päivänä kaupungissa helsinki

Kari Ikonen & UMO Helsinki Jazz Orchestra - Tuhat ja yksi tarinaaSavoy-teatteri, helsinki12.4. Klo 19:00

keikka

Suomen jazzmuusikoiden omaleimaisimpaan ääripäähän kuuluva pianisti-moogisti-säveltäjä Kari Ikonen konsertoi UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina Savoy-teatterissa perjantaina 12. huhtikuuta.

Ikonen soittaa kaikkia soittimiaan: pianoa, Rhodes-sähköpianoa ja Moog-syntetisaattoria. Töihin pääsee myös Ikosen keksimä, kehittämä ja patentoima Maqiano-mikrovirityslaite, joka mahdollistaa mikrointervallien ja arabialaisten maqam-moodien soittamisen.

Konsertin ohjelmisto koostuu Ikosen sävellyksistä. Kantaesityksensä saa uusi teos, jossa Ikonen on käyttänyt Maqiano-mikrovirityslaitettaan. Luvassa on vivahteita arabimusiikista, mutta säveltäjän mukaan ”vielä enemmän syvennytään kaukaisempien elliptisten galaksien musiikkikulttuureiden mystisiin harmonioihin ja sävelasteikoihin” – eli tulossa on ikosmainen ja ehdottomasti uniikki ilta!

Konserttiohjelmaa täydennetään raikastetuilla versioilla Ikosen aiemmasta big band -sävellyksistä, joista osa on ensimmäistä kertaa UMO Helsinki Jazz Orchestran käsissä ja joista lähes kaikkia Ikonen itse soittaa nyt ensimmäistä kertaa livenä. Kapellimestarina toimii Mikko Hassinen.

– UMO pääsee laajentamaan sävelkirjoaan 12-säveljärjestelmän ulkopuolelle, mikrointervallien kiehtovaan maailmaan. Maqiano muuttaa pianon kuulokuvaa, mutta kyllä UMOkin tulee kuulostamaan todella erilaiselta, Kari Ikonen tunnelmoi.

”Kari Ikonen on kansainvälinen etsijä, kokeilija ja tutkija, joka karttaa kaikenlaisia tekemisiään kahlitsevia sääntöjä.” – Helsingin Sanomat, Harri Uusitorppa

”Kari Ikonen is quite an original in today’s jazz panorama.” – New York City Jazz Record

 

Pianisti, moogisti ja säveltäjä Kari Ikonen (s. 1973) on mies mm. Karikko-yhtyeen, Kari Ikonen Trion ja Kari Ikonen Quartet Al-Qantaran takana. Ikonen palkittiin Jazz-Emmalla v. 2001 ja Suomen Jazzliiton arvostetulla Yrjö-palkinnolla v. 2013. Levytyksiä on viitisenkymmentä, joista 9 hänen omalla nimellään. Soittamisen ja sävellystyön ohella Ikonen toimii Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana ja opettaa Sibelius-Akatemiassa. www.kariikonen.com 

 

Lippu.fi
Peruslippu 32 €
Eläkeläinen 27 €
Opiskelija, työtön, varusmies, lapsi 15 €

Kesto 2 h sis. väliajan

 

Photo: Maarit Kytöharju, Oulu Music Festival 2023