Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Maanantai 30.5.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Kokko Quartet: Broken Dream levynjulkistuskonsertti,Hakasalmen huvila, helsinki30.5. Klo 19:00

keikka

Kokko Quartet: Broken Dream

Kokko Quartet on Helsingissä vuonna 2010 perustettu jazzyhtye, joka on ehtinyt kotimaan lisäksi esiintyä muun muassa Australiassa, Saksassa ja Tsekissä. Jo alusta asti oli selvää, ettei yhtyeen musiikkia voi lokeroida, se soljuu kevyesti yli musiikillisten genrerajojen. Yhtyeen nimessä on viittaus kalevalaiseen runouteen, jossa Kokko tarkoittaa jättiläismäistä kotkaa. Myös yhtyeen musiikissa on monia viitteitä pohjoismaiseen lyyrisyyteen, melodioissa on sekä ilmavuutta että syvyyttä. Inspiraatiota ja vaikutteita on kuitenkin saatu niin intialaisesta ja arabimusiikista kuin kuubalaisista rytmeistäkin.

Kiinnostus vapaaseen ilmaisuun ja jazziin sekä maailmanmusiikkiin yhdistää yhtyeen jäseniä. Yhtyeeltä on ilmestynyt kaksi albumia, Orient Express (Eclipse Music 2016) ja Like a River (2013), ne ovat saaneet positiivista huomiota niin suomalaisessa kuin kansainvälisessäkin mediassa.

Kokko Quartetissa soittavat:
Kaisa Siirala: saksofonit ja huilut
Johanna Pitkänen: piano
Timo Tuppurainen: kontrabasso
Risto Takala: rummut

Kokko Quartetin kolmas albumi Broken Dream julkaistiin 10.3.2022. Jazzyhtye Kokko Quartetin kolmas albumi luottaa saksofonisti-säveltäjä Kaisa Siiralan mielenmaisemiin. Sävellyksiin on taltioitunut hetken tiivistäviä tunnelmia, kuten avausraita Moon Over Mysoren luoma mielikuva hiljaisista tuulen liikuttamista kookospalmun lehvistä, jotka paljastavat ajoittain kelmeänä loistavan täysikuun. Toisaalta kappaleissa yhdistyvät menneisyys ja nykyisyys; Tigris-kappaleen ikuisesti virtaava joki on nähnyt ihmiskunnan kehityksen ja taantumat. Sodat ovat värjänneet sen veden punaiseksi verestä, mutta myös lukuisat rakkaustarinat ovat saaneet alkunsa sen rannoilla. Pianisti Johanna Pitkäsen säveltämä, salauslaite Enigmalta nimensä saanut kappale esittää musiikillisia arvoituksia, joita se yrittää itse myös ratkaista.

Broken Dream -levyllä nousevat esiin Siiralaa inspiroineet musiikkiperinteet, pohjoisintialainen hindustani ja eteläintialainen karnaattinen perinne sekä arabialainen musiikki. Intialaisen musiikin konseptit – ragat, talat ja lehrat kietoutuvat säveltäjän omaan mielikuvitukseen. Levyn nimikappale Broken Dream sisältää aineksia etiopialaisesta musiikista ja viittaa Jim Jarmuschin elokuvaan Broken Flowers, jossa myös soi etiopialainen musiikki. Yhdeksästä originaalisävellyksestä koostuva Broken Dream jatkaa Kokko Quartetille ominaista tyyliä rikkoa musiikillisia raja-aitoja luovuuden voimalla, nyt vielä aiempaa intensiivisemmin. Levyllä lähi-idän sävyjä ja oman lisänsä musiikin mikrotonaaliseen maailmaan tuovat myös vierailevat muusikot Ilkka Arola, trumpetti & flyygelitorvi, Lotta Heiskanen, viulu, Ali Haithem, ud-luuttu ja Ricardo Padilla, perkussiot.

Yhtyeen kotisivut

Kuvat: Sakari Puhakka

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden ja Music Finland LIVE (Musiikin edistämissäätiö).

Liput: 20/15/12 €.