Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Keskiviikko 15.10.

helsinki

Rytmihäiriöklubi: Juhani Aaltonen Trio,Juttutupa, helsinki15.10. Klo 21:00

Juhani Aaltonen – saksofoni, huilu
Uffe Krokfors – basso
Reiska Laine – rummut

Laulava Pohjola - Progelegendan sanoitetut sävelet,Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48, helsinki15.10. Klo 19:00

keikka

Laulava Pohjola – progelegendan sanoitetut sävelet varjoista valoon 15.10. Savoy-teatterissa

Savoy-teatterin lokakuussa havisee suomalainen rockhistoria, kun lavalla kuullaan historian ensimmäistä kertaa Pekka Pohjolan sävellyksiä laulettuna.

Pekka Pohjola, legendaarinen basisti ja säveltäjä, on tunnettu instrumentaalisävellyksistään. Teoksia löytyy big bandille, sinfoniaorkesterille ja tietysti pitkäikäiselle Pekka Pohjola Groupille. Vaikka Pohjola sävelsi useita laulettuja kappaleita, joita löytyy myös Pohjolan soololevyiltä, suurin osa Pohjolan kappaleista on kuitenkin sanoittamattomia.

Jussi Liski, Pekka Pohjola Groupin kosketinsoittaja vuosilta 1981–1986, mietti usein keikoilla, miten Pekan sävellyksiä voisi sanoittaa. Nyt liki kahdenkymmentä vuotta myöhemmin visio käy toteen. Pohjolan kuuluihin, vielä sanoittamattomiin instrumentaaleihin ovat lyriikoita tehneet maamme eturivin sanoittajat, jotka edustavat eri sanoittajasukupolvia ja musiikkigenrejä: Mariska, Vexi Salmi, Paula Vesala, Tapio Liinoja, Jarkko Martikainen, Mikko Alatalo, Aki Tykki (Happoradio) ja Jukka Kuoppamäki. Vastaavaa Pekka Pohjolan laulumusiikin iltaa ei ole koskaan aiemmin järjestetty.

Savoyn ainutkertaisessa Laulava Pohjola -illassa solisteina kuullaan mm. Jonna Geageaa, Sami Saarta, Mariskaa, Tapio Liinojaa, Pasi Rantasta (Thunderstone), Jukka Gustavsonia (Wigwam) sekä Pekka Pohjolan poikaa, Ilmari Pohjolaa. Lisäksi lavalle nousee Sibelius-lukion kamarikuoro.

Vaativan roolin bändin basistina – Pekan saappaissa – ottaa Lauri Porra Stratovariuksesta. Hänen ohellaan bändissä soittavat Pekka Pohjola Groupissa vuosien varrella mukana olleista muusikoista Seppo Tyni ja Markku Kanerva (kitarat), Jussi Liski ja Timo Vesajoki (koskettimet), Anssi Nykänen (rummut) sekä Veli Kujala (harmonikka). Lisäksi pasuunaa soittaa Ilmari Pohjola ja pianosolistina lavalla vierailee Liisa Pohjola, Pekka Pohjolan täti.

Pekka Pohjola (1952–2008) on suomalaisen progressiivisen rockin kiistattomia tähtiä, joka tunnetaan oman tiensä tinkimättömänä kulkijana. Pekka Pohjola Group oli ensimmäisiä suomalaisia Eurooppaa kiertäneitä bändejä Wigwamin ja Tasavallan Presidentin ohella jo 1970-luvulta alkaen.

Pekka Pohjolan basismi kiinnosti myös lukuisia ulkomaisia tähtiä kuten Abbaa, Mike Oldfieldiä ja Frank Zappaa. Abba pyysi huippuvuosinaan häntä kiertuebändiinsä, mutta Pekka piti Abban musiikkia liian kaupallisena. Mike Oldfieldin bändistäkin Pekka kieltäytyi. Frank Zappan puhelua Pekka piti aluksi vitsinä; miehillä oli tarkoituksena tehdä yhteislevy, joka ei kuitenkaan koskaan ehtinyt toteutua. Pekka Pohjolalta ilmestyi kaikkiaan 16 levyä ja hän sai Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon vuonna 2004.

Konsertin sisällön suunnittelusta vastaavat Pekan poika, huipputrumpetisti Verneri Pohjola, Jussi Liski sekä Lauri Porra. Mukana suunnittelussa on myös toimittaja Petri Nevalainen, joka kirjoitti Pohjolan Bassokenraali-elämäkerran.

Liput: 38/34 €

Lisätiedot, pressikuvat ja haastattelut:
• Mii Saraskoski, tiedottaja, Eastway Live, p. 040-550 1877 ja mii@eastwaylive.fi
• Jussi Liski, muusikko, taitteellinen tuottaja, p. 0400-607 957 ja lisjus@gmail.com
• Anne Malmström, tiedottaja, Savoy-teatteri p. 040 334 41089 ja anne.malmstrom@hel.fi

Tuotanto: Eastway Live ja Savoy-teatteri

Lue aiheesta myös HS.fi:ssä: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1412917038664

kajaani

Jazzliiton levynjulkaisukiertueella/On FJF Record Release Tour: Nassaun Fasaani,Kaukametsän kongressikeskus, Kouta-sali, kajaani15.10. Klo 19:00

keikka

Nassaun Fasaani on rumpali Toni Porthenin ja saksofonisti Joonatan Raution jaettu näkemys tämän päivän sähköisestä jazzfunkista. Yhtyeen musiikki on kiehtova yhdistelmä rytmi- ja etnomusiikin eri tyylejä. Sulavat fuusiotunnelmat yhdistyvät luontevasti äkkivääriin sovituksiin, jotka yllättävät kuulijoiden lisäksi paikoin myös itse muusikot. Yhtye julkaisee Jazzliiton kiertueella pitkään kypsytellyn ensilevynsä. Tuleva albumi on Jazz HUG -kollektiivin julkaisu. www.jazzhug.com

9.10. Lappeenranta, Ravintola Kolme Lyhtyä
10.10. Turku, Café Tiljan
11.10. Raahe, Kruunumakasiinimuseo
15.10. Kajaani, Kouta-sali
16.10. Jyväskylä, Poppari
17.10. Kuopio, Musiikkikeskus
18.10. Joensuu, Teatteriravintolan terassi

Toni Porthen - rummut
Joonatan Rautio - saksofoni
Jussi Fredriksson - koskettimet
Juho Kivivuori - basso
Mamba Assefa - lyömäsoittimet

tampere

Ville Rauhala vapaalla jalalla - vieraana Mikko Innanen ja Simo Laihonen,Pub Huurupiilo, Nyyrikintie 4, tampere15.10. Klo 20:00

keikka

Ville Rauhalan (kontrabasso) vieraana Vapaalla Jalalla-klubilla 15.10 Mikko Innanen (saksofonit) ja Simo Laihonen (rummut & lyömäsoittimet).

Vapaa pääsy, tervetuloa!

http://mikkoinnanen.com/

http://www.blackmotor.fi/