Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Perjantai 23.9.

petäjävesi

Petäjäveden jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Severi Pyysalo,Auditorio Miilu, petäjävesi23.9. Klo 19:00

Severi Pyysalo

Jazz Jkl Collective

Liput 15/10€

Vibrafonisti Severi Pyysalo on kuulunut suomalaisen jazzmusiikin keskeisimpiin ja menestyneimpiin muusikoihin jo lähes neljä vuosikymmentä. Pyysalon läpimurto tapahtui viimeistään vuoden 1984 Pori Jazzeilla, jolloin sekä laulaja Sarah Vaughan että saksofonisti Paquito D'Rivera pyysivät häntä esiintymään kanssaan. Vibrafonisti on palkittu Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla 1988, ja vuonna 1993 hänet valittiin vuoden eurooppalaiseksi jazzsolistiksi.

Jazz Jkl Collective ja Severi Pyysalo tarjoavat Miilussa monipuolisen ja vauhdikkaan läpileikkauksen jazzin ja vibrafonin historiaan. Luvassa on mukaansatempaavaa jazzmusiikkia eri vuosikymmeniltä mestarillisen vibrafonistin johtaessa useaa muusikkoikäpolvea yhdistävää Jazz Jkl Collectivea.

salo

SaloJazz Festival: The Filthy Six,Ravintola Musine, salo23.9. Klo 21:30

The Filthy Six

keikka

Liput 22,50 € / 18 €

Luvassa on upea ilta kaikille energisestä 1960-luvulle kunniaa tekevästä Groove Jazzista nauttivalle yleisölle. Tarjolla on Suomi-mausteella höystettyä kansainvälistä, viihdyttävää musiikkia yleisölle, jota kiinnostaa upeat soolot sekä hyvä groove.

The Filthy Six on lontoolaisen Nick Etwellin yhtye, joka kiertää Suomea Kari Paavolan järjestämän huippurytmisektion kanssa. Nick Etwell on säveltäjä, yhtyejohtaja ja trumpetisti, joka on soittanut monien tunnettujen yhtyeiden kanssa, mm. Grammy-palkintoja voittaneessa Mumford and Sons -yhtyeessä. Yhtyeen toinen puhaltaja Pete Grogan on myös Lontoon supermuusikkoporukassa pyörivä saksofonisti ja säveltäjä, joka on tehnyt levytyksiä esim. Ed Sheeranille. Yhtyeen muut jäsenet ovat kitaristi James Fenn sekä suomalaiset, monissa liemissä keitetyt urkuri Mikko Helevä ja basisti Heikki Laine.

SaloJazz Festival: Laila Biali (CAN),Ravintola Musine, salo23.9. Klo 19:00

Laila Biali

keikka

Liput 22,50 € / 18 €

Moninkertaisesti palkittu kanadalainen laulaja-säveltäjä-pianisti sekä CBC:n radiojuontaja Laila Biali on eri tyylilajien yhdistelemisen mestari. Hän poimii mausteita rockista, popista ja soulista yhdistäen elementit osaksi omaa taidokasta ja omaleimaista jazzsoundiaan. Tämä on tuottanut tulosta, ja Lailan musiikkia on esitetty merkittävillä lavoilla ympäri maailman. Vuonna 2020 Laila palkittiin kanadalaisella Hagood Hardy Award for Excellence in Songwriting -säveltäjäpalkinnolla.

Lailan uusin, hänen omaa nimeään kantava levytys voitti JUNO-palkinnon (Kanadan Grammy) vuoden parhaasta vokaalijazz-albumista. Oman musiikkinsa ohella hän on kiertänyt maailmaa mm. Suzanne Vegan, Chris Bottin ja Paula Colen kanssa sekä levyttänyt ja toiminut lämmittelijänä Stingin kiertueella. Washington Post kuvailee Lailan musiikkia: "hän sekoittaa mestarillisesti jazzia ja poppia tuoden virtuoottisuutta ja arvaamattomuutta kappaleisiin, jotka ovat ytimekkäitä ja tarttuvia".

Lailan trion täydentää hänen luottobasistinsa Georg Koller sekä suomalainen huippurumpali Jaska Lukkarinen.

turku

Vapaat äänet: Elise Dabrowski "Parking",Mestarinkadun sali, turku23.9. Klo 19:00

Elise Dabrowski (www)

Ranskalaislaulaja Elise Dabrowskin Parking-trio tekee Suomen debyyttinsä Vapaat äänet -kiertueella 20.-30.9.2022. Kiitetyn levyn julkaissut yhtye kuullaan Turussa Mestarinkadun salissa perjantaina 23.9.

Parking-triossaan laulaja Elise Dabrowski kehittelee avoimia sävellyksiä yhdessä pasunisti Matthias Mahlerin ja basisti Olivier Létén kanssa. Kolmen taiturin vuoropuhelusta syntyy ikään kuin sarja musiikillisia maalauksia, jännittäviä tekstuureja, joissa ääni sulautuu instrumenttina muihin soittimiin tai vuorostaan lähtee lentoon lyyrisenä ja ilmaisuvoimaisena. Tämä moni-ilmeinen musiikki on vaikeaa määritellä mutta avoimin mielin ja korvin helposti lähestyttäväa.

”Ennen halusin muuttaa maailmaa. Nykyään en ajattele muuta kuin parkkipaikkaani.” Saksalainen teatterikirjoittaja Falk Richterin vuorosanat toimivat lähtökohtana Parking-kappaleeseen. Kesällä 2021 ilmestynyttä Parking -albumia (Full Rhizome – Trepak) kiitettiin Ranskan lehdistössä ja se sai Choc de Jazz magazine -tunnustuksen. Suomen kiertueella Matthias Mahler korvaa trion pasunistia Fidel Fourneyronia.

Elise Dabrowski ääni
Matthias Mahler pasuuna
Olivier Lété sähköbasso

Mestarinkadun konserttisali / Turun konservatorio ja musiikkiopisto
Mestarinkatu 2, 20810 Turku

Liput 20 euroa / ovelta klo 18 alkaen - käteisellä tai kortilla
Koronaturvallinen konsertti, noudatamme viranomaisten ohjeita.
Paikkavaraukset pe 23.9. klo 16 asti: charlesgil22@gmail.com
Liput lunastettava klo 18:45 mennessä. Ovet auki yleisölle klo 18:30.

Konsertin järjestäjä: Vapaat äänet 

Flame Jazz: Jonathan Bäckström Quartet,Café Tiljan, turku23.9. Klo 22:00

Jonathan Bäckström Quartet

keikka

Jarno Tikka – tenorisaksofoni
Marcus Wärnheim – alttosaksofoni
Jonathan Bäckström – basso
Benjamin Nylund – rummut

Jonathan Bäckström Quartet on nuorista, nousevista jazzlahjakkuuksista koostuva suomalais-ruotsalainen yhtye, jota johtaa Kruunupyystä lähtöisin oleva basisti-säveltäjä Jonathan Bäckström. Kvartetin ilmaisu kulkee minimalistisista äänimaisemista aina räjähtävään ja monikerroksiseen vapaaseen improvisaatioon. Jokainen muusikko tuo keitokseen oman ainutlaatuisen äänensä, ja kollektiivisena lopputuloksena syntyy voimakas musiikillinen kannanotto.

Yhtyeessä alttosaksofonia soittaa Marcus Wärnheim ja rummuissa taituroi Benjamin Nylund. Turun konsertissa tenorisaksofonisti Jarno Tikka tuuraa yhtyeessä vakituisesti soittavaa Adele Saurosta. Helsinkiläistynyt basisti Bäckström vaikuttaa aktiivisesti myös monissa muissa kansainvälisissä yhtyeissä.

Konsertti on osa Suomen Jazzliiton hiilineutraali kiertue -hanketta.

LIPUT Lippu.fi ja Åbo Svenska Teaterin lippukassa Hansakorttelissa
Peruslippu 22,5 €
Eläkeläiset 20,5 €
S-etulippu 20 € (max 2 lippua / etukortti, ei bonusta)
Opiskelijat (ja alaikäiset huoltajan seurassa) 15,5 €

Hinnat sisältävät palvelumaksun.

Sisäänkäynti Café Tiljaniin Eerikinkadun ovesta, portaat 2. kerrokseen. Esteetön sisäänpääsy pyynnöstä, ilmoita tulostasi etukäteen ÅST:n lippukassalle, puh. 02 277 7377.

 

***

 

Jarno Tikka – tenorsaxofon
Marcus Wärnheim – altsaxofon
Jonathan Bäckström – bas
Benjamin Nylund – trummor

Jonathan Bäckström Quartet är en finländsk-svensk ensemble bestående av unga stigande jazzbegåvningar med Kronobybördiga basisten och tonsättaren Jonathan Bäckström i spetsen. Kvartettens musik går från minimalistiska ljudlandskap till explosiv och flerdimensionerad fri improvisation. Varje musiker bidrar med sin egen unika röst till mixen, vars kollektiva slutresultat blir ett starkt musikaliskt ställningstagande.

Marcus Wärnheim spelar altsaxofon och Benjamin Nylund trummor. På konserten i Åbo hoppar tenorsaxofonisten Jarno Tikka in för gruppens fasta medlem Adele Sauros. Basisten Bäckström, numera bosatt i Helsingfors, är aktiv också i flera andra internationella ensembler.

Konserten ingår i Finlands Jazzförbunds projekt för en klimatneutral turné.