Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Torstai 21.4.

espoo

30th April Jazz Festival: José James,Espoon kulttuurikeskus, espoo21.4. Klo 19:00

keikka

Laulaja José Jamesin vieraillessa April Jazzeilla 2013 hän oli vastikään julkaissut uuden albuminsa ”No Beginning No End”. Sen jälkeen syvä-äänisellä baritonilla on riittänyt vientiä ja hän on vakiinnuttanut paikkansa tämän hetken suosituimpien miesvokalistien joukossa.

Jamesia kuvaillaan usein hip-hop-sukupolven jazzlaulajaksi, joka yhdistelee tuotannossaan jazzia, soulia, drum’n’basea ja puhetta omintakeiseksi vokaalijazziksi. Tärkeimmiksi vaikuttajikseen mies itse mainitsee John Coltranen, Marvin Gayen ja Billie Holidayn. Viime vuonna mies julkaisikin Billie Holidayn 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi tälle omistetun albumin ”Yesterday I Had the Blues”.

Tänä keväänä James kiertää Euroopassa uuden yhtyeensä kanssa. Keikoilla on kuultu jo esimakua uudesta tuotannosta, lisäksi luvassa on läpileikkaus aikaisemmasta materiaalista.

José James, laulu, kitara
Takeshi Ohbayashi, koskettimet
Solomon Dorsey, basso, laulu
Joe Blaxx, rummut

30th April Jazz Festival: Espoo Big Band & Husband plays Lauma, Aki Rissanen Trio,Espoon kulttuurikeskus, espoo21.4. Klo 19:30

keikka

Kaksi odotettua kotimaista levyjulkkaria yhdessä konsertissa!

Espoo Big Band & Husband plays Lauma:

Viime vuosina on julkaistu eri tavoin uraauurtavaksikin laskettavia kotimaisia jazzlevyjä, mutta big bandin ja jazz-rockfuusiobändin yhteistä albumia tuskin on näillä leveysasteilla ennen nähty. Kitaristi Varre Vartiaisen Husband -materiaalia uudelleen sovitettuna sisältävä ”Lauma” -albumi äänitettiin vuosi sitten ja julkaisijaksi saatiin yksi jazzmusiikkigenren tunnetuimista levy-yhtiöistä, Blue Note Records. Levy ilmestyy huhtikuussa ja yleisö pääsee todistamaan maailmanensi-iltaa April Jazzeilla. Viime vuonna 35-vuotta täyttänyt Espoo Big Band on yksi Suomen suurten jazzorkestereiden valioista. EBB on julkaissut kymmenen albumia ja soittanut festivaaleilla ympäri maailmaa. EBB:n kapellimestarina toimii itsekin orkesterin riveissä kasvanut Marzi Nyman.

Espoo Big Band
Husband:
Varre Vartiainen, kitara
Marzi Nyman, kitara
Harri Rantanen, basso
Anssi Nykänen, rummut

Aki Rissanen Trio:

Kotimaisen jazzin kärkinimistä koostuva Aki Rissanen Trio julkaisee April Jazzeilla odotetun debyyttilevynsä ”Amorandom” brittiläiselle Edition Recordsille. Alunperin animaatioelokuvaan sävelletty värikäs musiikki on muuntautunut trion käsissä nykyiseen muotoonsa säilyttäen elokuvallisen tunnelmansa. Yksi tämän päivän mielenkiintoisimmista kotimaisista yhtyeistä! Pianisti Aki Rissanen on noussut nopeasti maamme arvostetuimpien jazzpianistien joukkoon ja herättää kiinnostusta Suomen rajojen ulkopuolellakin. Rissanen esiintyy monissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yhtyeissä, kuten Aleatoric, Esa Pietilä Liberty Ship sekä Mikko Hassinen Elektro GT ja on julkaissut seitsemän levyä, joista kaksi on soolopianoalbumeita. Monipuolinen pianisti on viime aikoina levyttänyt ja kiertänyt Eurooppaa Dave Liebmanin kanssa Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartetin riveissä.

Aki Rissanen, piano
Antti Lötjönen, basso
Teppo Mäkynen, rummut

30th April Jazz Festival: oheisohjelma,Useita paikkoja, espoo21.4. Klo 11:00

keikka

Näyttelyt Espoon kulttuurikeskuksessa | 20–24.4. (vapaa pääsy)
April Jazz -julistenäyttely
Suomen Jazzliiton "Noin 50 Yrjöä" -näyttely

Live at F-Musiikki Stage | 21.4. | Espoon kulttuurikeskuksen aula (vapaa pääsy)
18:20-18:40 | Musiikkiopisto EMO:n puhallinorkesteri
18:50-19:30 | Laura Annika Quartet

Jatkojamit @ April Jazz Club | 20–23.4. | Sokos Hotel Tapiola Garden (vapaa pääsy)
Juhlavuottaan viettävä April Jazz -festivaali tarjoaa jälleen legendaariset jatkojamit April Jazz Clubilla Sokos Hotel Tapiola Gardenissa klo 21 alkaen. Jameissa voi tuttuun tapaan nähdä joukon festivaaleilla esiintyviä maailmanluokan tähtiä sekä nuoria kotimaisia tulokkaita. Jameja isännöi Espoo Big Bandin riveistä koottu Houseband.

helsinki

AFROJAZZ CLUB: AFROJAZZ QUINTET feat JIMI TENOR & ISMAILA SANÉ, Dj Ibou

Space-funk afrobeat-hipsteri Jimi Tenor ja senegalilainen huippulyöjä-laulaja Ismaila Sané house-bändi Afrojazz Quintetin vieraina. Varautukaa mielenkiintoiseen ja svengaavaan iltaan! Erikoisvieraana rumpali Ilmari Heikinheimo.

Jimi Tenor, lead voc, ten sax, keys
Ismaila Sané, perc, voc
Antero Priha, trp
Ndioba, b, voc
Julius Heikkilä, g
Ilmari Heikinheimo, dr
Alvar Gullichsen, perc

Dj Ibou
Levyjä pyörittää Bassoradion OUAGADOUGOU!-ohjelmaa juontava Dj Ibou alias Ilari Lovio

Liput 8 €

oulu

Elena & The Rom Ensemble,Oulun Teatteriravintola, oulu21.4. Klo 20:00

keikka

Säkenöivän jazzlaulajattaren Elena Mindrun luotsaama yhtye kutsuu kuulijansa mukaan eksoottiselle musiikilliselle matkalle. Säkenöivän laulusolistin rinnalla kuullaan akustista jazzkvartettia, johon lisäpikantin mausteen luo viulu. Orkesteri voitti Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailun keväällä 2014 ja kokoonpanoa voi kuulla vastikään julkaistulla pitkäsoitolla, joka kantaa nimeä Evening In Romania. Mindrun ja pianisti Tuomas J. Turusen sävellykset ovat saaneet vaikutteita amerikkalaisesta jazzista sekä romanialaisesta kansanmusiikkiperinteestä. Englanninkielisissä sanoituksissaan Mindru käsittelee elämän tarkoitusta, rakkautta, ja eron tuskaa. Mukaan mahtuu myös sadunkaltaisia tarinoita esimerkiksi mystisestä joutsenesta, joka ilmestyy kuulijalleen unenomaisena hahmona toisesta maailmasta.

Elena Mindru – laulu
Sampo Hiukkanen – viulu
Tuomas J. Turunen – piano
Eero Seppä – basso
Anssi Tirkkonen – drummut

Showtime: 20:00
Liput: 15/10 €

seinäjoki

Rokkaava jazzkvartetti juhlii ”Out of the Blue” albumiaan viikon mittaisella kiertueella huhtikuun toisella puoliskolla. Raoul Björkenheim eCsTasY saapuu Seinäjoelle torstaina 21.4.

Amerikalaisella Cuneiform-levymerkillä lokakuussa 2015 ilmestynyt ja Emma-ehdokkaaksi nimetty Raoul Björkenheimin kvartetin toinen albumi Out Of The Blue on laajalti kiitetty jazzjulkaisu niin Suomessa kuin kansainvälisessäkin mediassa. Yhtyeen oman ilmaisun syventyminen ja sen hioutunut yhteissoitto tuntuvat erityisesti miellyttäneen kriitikoita.

Askettäin 60-vuotispäiviään juhlinut Raoul Björkenheim on kulmakivi suomalaisessa jazzkitaroinnissa. Hänen vuonna 2010 perustamansa kvartetti yhdistää maailmanmusiikin, rockin ja jazzin rytmejä värikkääseen sointimaailmaan. eCsTaSy koostuu kahden sukupolven kiinnostavimmista muusikoista, joiden vuosien varrella hioitunut vuoropuhelu synnyttää vapaana virtaavien sävellysten ohella häikäiseviä improvisaatioita ja tempaa yleisön mukaansa energiallaan ja välittömällä esiintymisellään.

Björkenheimin kitarointia täydentävät Yrjö-palkittu rumpali Markku Ounaskari (Kuára, Sinikka Langeland trio, Kari Ikonen trio, Iro Haarla sextet…) innovatiivinen saksofonisti Pauli Lyytinen (Elifantree, Machinery, Equally Stupid…) sekä kovassa nosteessa oleva basisti Jori Huhtala (Aki Rissanen-Jussi Lehtonen 4tet with Dave Liebman, Eero Koivistoinen 4tet, Kvalda, Jussi Fredriksson trio, Jori Huhtala 5… ).

Liput 10 € / 7 €
Kultainen Kulaus: Kalevankatu 10, 60100 Seinäjoki
Yhteistyössä Rocktalon kanssa

turku

Vapaat äänet: Maria Laura Baccarini & Régis Huby,Turun seudun musiikkiopisto, turku21.4. Klo 19:00

Maria Laura Baccarini & Régis Huby (www)

keikka

Hiljattain kehutun duolevynsä julkaissut kaksikko esiintyy Suomessa viidellä paikkakunnalla. Uuden levyn ja kiertueen ohjelmisto koostuu italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin ja sanoittaja Sandro Luporinin musiikista.

Huhtikuun Vapaat äänet -kiertue tuo konserttilavoille italialais-ranskalaisen duon, kun laulaja Maria Laura Baccarini ja viulisti Régis Huby kiertävät Suomessa, Virossa ja Latviassa. Kaksikko julkaisi viime vuonna italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin ja sanoittaja Sandro Luporinin musiikkiin perustuvan albumin Gaber, io e le Cose, joka yhdistää italialaisen musiikkiperinteen modernin minimalistiseen ilmaisuun. Baccarinin ja Hubyn kiertueen Suomen-osuus pitää sisällään viisi esiintymistä duon vieraillessa Helsingissä, Hämeenlinnassa, Turussa, Loviisassa ja Tampereella.

Albumi Gaber, ie e le cose (Abalone Production, 2015) pitää sisällään 13 Giorgio Gaberin (1939–2003) ja Sandro Luporinin (s. 1930) sävellystä, jotka Baccarini ja Huby ottavat omikseen ja taivuttavat uusiin muotoihin. Musiikissa on voimaa ja vähäeleistä hypnoottisuutta, joka kumpuaa Hubyn elektronisia sävyjä akustiseen äänimaailmaan yhdistelevästä näkemyksellisestä viulutyöskentelystä ja Baccarinin tunteikkaasta laulusta. Hubyllä on käytössään sähköviulu ja tenoriviulu, sekä efektejä ja sampleri.

“Suhteeni Giorgio Gaberin ja hänen aisaparinsa Sandro Luporinin musiikkiin ja teksteihin on erittäin henkilökohtainen”, Baccarini kertoo. “Régis Hubyn tapa tulkita musiikkia kirkastaa näistä teoksista löytyvän koko elämän kirjon upealla tavalla. Gaber kuoli vuonna 2003 eikä kukaan ole toistaiseksi pystynyt korvaamaan häntä, mutta onneksi hänen laulurepertuaarinsa jatkaa omaa elämäänsä. Teokset heijastelevat koko italialaista yhteiskuntaa, politiikkaa ja ihmistluontoa yleisestikin.

Maria Laura Baccarini (IT) – laulu ja äänet
Régis Huby (FR) – akustinen ja sähköviulu, elektroakustinen tenoriviulu ja elektroniikka sekä sovitukset ja alkuperäissävellykset
Tekstit: Giorgio Gaber (IT) ja Sandro Luporini (IT)

Kiertueen tuotanto Vapaat äänet ja sitä tukevat Adami, Italialainen kulttuuri-instituutti ja Ranskan Instituutti.
Kesto noin 70 min, ei väliaikaa / Liput 10 euroa

Turun seudun musiikkiopisto
Mestarinkatu 2, 20810 Turku