Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tiistai 19.4.

helsinki

Jukka Gustavson & UMO: Hammond ja big band,Vuotalo, helsinki19.4. Klo 14:00

keikka

Suomalaisen rytmimusiikin veteraani Jukka Gustavson (s. 1951) tunnetaan legendaarisen Wigwam-yhtyeen kosketinsoittajana, laulajana, säveltäjänä ja sanoittajana, joka on jättänyt jälkensä suomalaisen musiikin historiaan 70-luvulta lähtien.

Wigwam-vuosiensa jälkeen Gustavson jatkoi progen ja fuusion parissa, liikkuen vuosikymmenten varrella luontevasti cooljazzin ja funkin suuntaan. Viime vuosina mies on soittanut mm. Hoedownissa ja SF-Bluesissa, vieraillut lukemattomilla levytyksillä sekä tehnyt merkittävää soolouraa 11 oman albumin verran.

Huhtikuun konserttisarja koostuu Jukka Gustavsonin ja Esa Onttosen sävellyksistä, jotka Onttonen on sovittanut hammondille ja big bandille; varta vasten räätälöitynä Gustavsonille ja UMOlle. Voidaan hyvällä syyllä puhua maailman-toisinto-illasta, sillä kokonaisuus on kuultu vain kerran aiemmin, vuonna 2005 UMO Jazz Housen Proge-illassa. Luvassa on harvinaista herkkua kotimaisen urkujazzin ystäville. Kapellimestarina toimii Mikko Hassinen.

Koko Jazz Clubin kahden setin konsertti kestää väliajan kanssa noin 2 tuntia. Vuotalon ja Kanneltalon päiväkonsertit ovat tiivistetyt ja lyhyemmät, kestoltaan noin 1 tunti.

Huom. 45 minuuttia ennen konsertteja pidetään konserttitalojen kahvioissa Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuudet, joissa Jukka Gustavson kertoo esityksen taustoista.

MA 18.4. KLO 19.00, KOKO JAZZ CLUB, HELSINKI *

TI 19.4. KLO 14.00, VUOTALO, HELSINKI**

KE 20.4. KLO 14.00, KANNELTALO, HELSINKI**

Liput Koko Jazz Clubille* Tiketistä 20 € / 16 €, Vuotalolle** ja Kanneltalolle** Ticketmasterista 14,50 € / 7,50 €. Hinnat sis. toimituskulut. 

 

Vapaat äänet: Maria Laura Baccarini & Régis Huby "Gaber, io e le cose",Malmitalo, helsinki19.4. Klo 19:00

Maria Laura Baccarini & Régis Huby (www)

keikka

Hiljattain kehutun duolevynsä julkaissut kaksikko esiintyy Suomessa viidellä paikkakunnalla. Kiertue käynnistyy tiistaina 19. huhtikuuta Helsingin Malmitalossa. Uuden levyn ja kiertueen ohjelmisto koostuu italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin ja sanoittaja Sandro Luporinin musiikista.

Huhtikuun Vapaat äänet -kiertue tuo konserttilavoille italialais-ranskalaisen duon, kun laulaja Maria Laura Baccarini ja viulisti Régis Huby kiertävät Suomessa, Virossa ja Latviassa. Kaksikko julkaisi viime vuonna italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin ja sanoittaja Sandro Luporinin musiikkiin perustuvan albumin Gaber, io e le Cose, joka yhdistää italialaisen musiikkiperinteen modernin minimalistiseen ilmaisuun. Baccarinin ja Hubyn kiertueen Suomen-osuus pitää sisällään viisi esiintymistä duon vieraillessa Helsingissä, Hämeenlinnassa, Turussa, Loviisassa ja Tampereella.

Albumi Gaber, ie e le cose (Abalone Production, 2015) pitää sisällään 13 Giorgio Gaberin (1939–2003) ja Sandro Luporinin (s. 1930) sävellystä, jotka Baccarini ja Huby ottavat omikseen ja taivuttavat uusiin muotoihin. Musiikissa on voimaa ja vähäeleistä hypnoottisuutta, joka kumpuaa Hubyn elektronisia sävyjä akustiseen äänimaailmaan yhdistelevästä näkemyksellisestä viulutyöskentelystä ja Baccarinin tunteikkaasta laulusta. Hubyllä on käytössään sähköviulu ja tenoriviulu, sekä efektejä ja sampleri.

“Suhteeni Giorgio Gaberin ja hänen aisaparinsa Sandro Luporinin musiikkiin ja teksteihin on erittäin henkilökohtainen”, Baccarini kertoo. “Régis Hubyn tapa tulkita musiikkia kirkastaa näistä teoksista löytyvän koko elämän kirjon upealla tavalla. Gaber kuoli vuonna 2003 eikä kukaan ole toistaiseksi pystynyt korvaamaan häntä, mutta onneksi hänen laulurepertuaarinsa jatkaa omaa elämäänsä. Teokset heijastelevat koko italialaista yhteiskuntaa, politiikkaa ja ihmistluontoa yleisestikin.”

Maria Laura Baccarini (IT) – laulu ja äänet
Régis Huby (FR) – akustinen ja sähköviulu, elektroakustinen tenoriviulu ja elektroniikka sekä sovitukset ja alkuperäissävellykset
Tekstit: Giorgio Gaber (IT) ja Sandro Luporini (IT)

Kiertueen tuotanto Vapaat äänet ja sitä tukevat Adami, Italialainen kulttuuri-instituutti ja Ranskan Instituutti.
Kesto noin 70 min, ei väliaikaa 

Liput 12 euroa / Lipunmyynti p. 09 310 12000 ja Lippupalvelu

Malmitalo, Ala-Malmin tori 1
www.malmitalo.fi

jaZZanti-konsertti: Augur Ensemble,ravintola Laulumiehet, helsinki19.4. Klo 19:00

Augur Ensemble

keikka

Augur Ensemblessä on viisi tunnustettua muusikkoa Sveitsistä, Norjasta ja Ruotsista. Heidän päämääränä on työskennellä kollektiivisesti avoimien sävellysten pohjalta työstäen niitä improvisatorisesti. Yhtye palaa hyvin vanhaan tapaan luoda musiikkia: säveltäminen, sovittaminen ja improvisointi ovat samanarvoisia taiteellisia elementtejä. Yhtyeen rikas äänimaailma on luomistyön tärkeä ankkuri ja siihen yhdistyy traditionaaliset ja laajennetut soittotekniikat. Äänimaailma voi pohjautua instrumentaaleista, tonaalisesti vapaista neliäänisistä kuoro-osista, rytmikerroksista, kirkkaasta hurinasta pehmeisiin suhinoihin. Sana ”kamarimusiikki” on usein liitetty musiikin dynamiikkaan, joka parhaiten välittyy täysin akustisissa ympäristöissä: Augur Ensemble ei tarjoa suurta pamausta, vaan herkän ja monitahoisen soittajien ja tilan kohtaamisen. Kiertueen kunniaksi mukana on erikoisvieras, Bobo Stenssonin triosta tunnettu, ruotsalainen huippurumpali Jon Fält.

Fabian M. Mueller ja Kaspar von Grünigen perustivat yhtyeen 2010 ja se sai jo samana vuonna St Gallen kaupungin kulttuuriosaston palkinnon. Tähän mennessä Augur Ensemble on julkaissut yhden studioalbumin ja kiertänyt Sveitsissä, Saksassa, Ranskassa, Itävallassa, Suomessa ja Norjassa.

Anni Elif Egecioglu on ruotsalais-turkkilainen laulaja, sellisti ja säveltäjä, joka on useamman vuoden vaikuttanut Suomen puolella. Moneen taipuva ja useita sävyjä hallitseva Egecioglu on ehtinyt vaikuttaa jo useissa suomalaisissa sekä kansainvälisissä klassisen musiikin, popmusiikin sekä jazzin rajapinnalla liikkuvissa yhtyeissä, kuten Elifantreessä, Kauhukakarassa, Mia Meessä ja Augur Ensemblessa. Tässä konsertissa saadaan nauttia Augur Ensemble-yhtyeen mystiikasta.

Eirik Dørsdal (NO): trumpetti
Anni Elif Egecioglu (FI/SE): sello, laulu
Fabian M. Mueller (CH): flyygeli
Kaspar von Grünigen (CH): kontrabasso
Jon Fält (SE): rummut

Augur Ensemble

Konserttia tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja Musiikin edistämissäätiö.

Konsertti alkaa klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30). Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Liput 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 10€, opiskelijat 8 €, pariskunnat 10 + 10 €. Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2. (www.digelius.com).

Ravintola Lau­lumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Jos haluat jazzillallisen, tilaa se numerosta 045-2622 991.

Liput: 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Hel­sinki Jazz ry:n jäsenet 10 €, pariskunnat 10+10€, opiskelijat 8€. Ennakkoliput: Digelius Music (www.digelius.com) tai Liveto.fi, jolloin lippujen hinnat: 16,5/11/8,8 €.

Maria Laura Baccarini & Régis Huby - Gaber, io e le cose,Malmitalo, helsinki19.4. Klo 19:00

keikka

Harvinaisen intensiivinen intiimi esitys vie italialaisen laulajan Maria Laura Baccarinin ja ranskalaisviulistin Régis Hubyn myötä italialaisen runoilijan, lauluntekijän ja dramaturgin, Giorgio Gaberin maailmaan.

Gaber jätti jälkipolville valtavan tuotannon, joka on omistettu Ihmiselle tunteineen ja heikkouksineen, suhteineen yhteiskuntaan ja politiikkaan, sekä rakkauteen. Hänen laulunsa on kirjoitettu selkeästi ja tehokkaasti, mutta samanaikaisesti hienostuneesti ja runollisesti.

Baccarini tulkitsee Gaberin runoutta ainutlaatuisen syvällisesti. Musikaalinen italian kieli, jonka Maria Lauran ääntäminen kirkastaa, kannattelee kuulijoita tunnelmaan. Régis Huby on luonut Gaberin melodioiden inspiroimana musiikkia, jossa juhlii todellinen polyfoninen dramaturgia, jonka tulkinnassa hän hyödyntää myös sähköviulua ja elektroniikkaa.

Maria Laura Baccarini (IT) – laulu ja äänet, Régis Huby (FR) – akustinen ja sähköviulu, elektroakustinen tenoriviulu ja elektroniikka sekä sovitukset ja alkuperäissävellykset

Tekstit: Giorgio Gaber ja Sandro Luporini

Kiertueen tuotanto Vapaat äänet ja sitä tukevat Italialainen kulttuuri-instituutti ja Ranskan Instituutti.

Kesto noin 70 min, ei väliaikaa

Liput 12 €

Lipunmyynti p. 09 310 12000 ja Lippupalvelu

Malmitalo, Ala-Malmin tori 1

www.malmitalo.fi

tampere

Rokkaava jazzkvartetti juhlii ”Out of the Blue” albumiaan viikon mittaisella kiertueella huhtikuun toisella puoliskolla. Raoul Björkenheim eCsTasY saapuu Tampereen Tullikamarin Klubille tiistaina 19.4.

Amerikalaisella Cuneiform-levymerkillä lokakuussa 2015 ilmestynyt ja Emma-ehdokkaaksi nimetty Raoul Björkenheimin kvartetin toinen albumi Out Of The Blue on laajalti kiitetty jazzjulkaisu niin Suomessa kuin kansainvälisessäkin mediassa. Yhtyeen oman ilmaisun syventyminen ja sen hioutunut yhteissoitto tuntuvat erityisesti miellyttäneen kriitikoita.

Askettäin 60-vuotispäiviään juhlinut Raoul Björkenheim on kulmakivi suomalaisessa jazzkitaroinnissa. Hänen vuonna 2010 perustamansa kvartetti yhdistää maailmanmusiikin, rockin ja jazzin rytmejä värikkääseen sointimaailmaan. eCsTaSy koostuu kahden sukupolven kiinnostavimmista muusikoista, joiden vuosien varrella hioitunut vuoropuhelu synnyttää vapaana virtaavien sävellysten ohella häikäiseviä improvisaatioita ja tempaa yleisön mukaansa energiallaan ja välittömällä esiintymisellään.

Björkenheimin kitarointia täydentävät Yrjö-palkittu rumpali Markku Ounaskari (Kuára, Sinikka Langeland trio, Kari Ikonen trio, Iro Haarla sextet…) innovatiivinen saksofonisti Pauli Lyytinen (Elifantree, Machinery, Equally Stupid…) sekä kovassa nosteessa oleva basisti Jori Huhtala (Aki Rissanen-Jussi Lehtonen 4tet with Dave Liebman, Eero Koivistoinen 4tet, Kvalda, Jussi Fredriksson trio, Jori Huhtala 5… ).

 

Ikäraja: K-18
Aika: ovet klo 19:00 / Showtime 20:00

Ennakkoliput alk. 10 €
Liput ovelta 12 €, mikäli jäljellä.