Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Keskiviikko 20.4.

espoo

30th April Jazz Festival: Swingin´ with Paula Koivuniemi,Espoon kulttuurikeskus, espoo20.4. Klo 18:30

keikka

Paula Koivuniemi on huikean uransa aikana lunastanut paikkansa suomalaisen iskelmän kuningattarena. Hän on koko kansan karismaattinen suosikki, jonka albumeita on myyty satojatuhansia. Jazz- ja swingmusiikki ovat olleet lähellä Paulan sydäntä jo nuoresta lähtien. Ei liene kovinkaan yllättävää, että nykyisen orkesterin soittajakaarti on onnistunut houkuttelemaan Paulan esittämään omia omia evergreen- ja standardisuosikkejaan svengaavina sovituksina nyt myös festivaaliyleisölle. Yhtyeessä nimittäin vaikuttavat jazzyleisölle hyvinkin tutut herrat Varre Vartiainen, kitara, Jukka Eskola, trumpetti, Arttu Takalo, vibrafoni, Timo Hirvonen, basso sekä Jussi Lehtonen, rummut.

Paula Koivuniemi: laulu
Jukka Eskola: trumpetti, flyygelitorvi
Arttu Takalo: vibrafoni
Varre Vartiainen: kitara
Timo Hirvonen: basso
Jussi Lehtonen: rummut

30th April Jazz Festival: Robert Glasper Experiment,Espoon kulttuurikeskus, espoo20.4. Klo 19:00

keikka

Yhdysvaltalainen pianisti Robert Glasper on villinnyt viime vuosina niin R&B -väen kuin jazzdiggaritkin Experiment -yhtyeensä kanssa. Ensimmäinen, vuonna 2012 julkaistu ”Black Radio” -albumi ponnahti nopeasti Billboard -listan kärkeen ja se palkittiin myöhemmin Grammylla vuoden parhaana R&B -levynä. Seuraavana vuonna ilmestynyt ”Black Radio 2” toi yhtyeelle toisen Grammyn tällä kertaa parhaasta R&B -esityksestä.

Robert Glasper, piano
Burnis Travis II, basso
Mark Colenburg, rummut
Casey Benjamin, saksofoni

30th April Jazz Festival: Joey DeFrancesco,Espoon kulttuurikeskus, espoo20.4. Klo 21:00

keikka

April Jazzin avajaisillan huipentaa 2000-luvun ehdottoman Hammond-urkureiden mestarin, Joey DeFrancescon trion konsertti. Yhdysvaltalainen DeFrancesco on kaksinkertainen Grammy-ehdokas, jonka DownBeat-lehden kriitikot ja lukijat ovat äänestäneet kerta toisensa jälkeen maailman parhaaksi urkuriksi. Hänet on myös nimetty ”Hammond Hall of Fame” –kunniagalleriaan.

Joey DeFrancesco, Hammond-urut
Dan Wilson, kitara
Jason Brown, rummut

30th April Jazz Festival: oheisohjelma,Useita paikkoja, espoo20.4. Klo 11:00

keikka

Näyttelyt Espoon kulttuurikeskuksessa | 20–24.4. (vapaa pääsy)
April Jazz -julistenäyttely
Suomen Jazzliiton "Noin 50 Yrjöä" -näyttely

Live at F-Musiikki Stage | 20.4. | Espoon kulttuurikeskuksen aula (vapaa pääsy)
17:45-18:20 Merikrotit (Ebeli)
18:30-19:00 Muusi (Ebeli)

Jazzklinikat | 20.4. (vapaa pääsy)
Robert Glasper, piano. Lisätietoja: apriljazz.fi

Jatkojamit @ April Jazz Club | 20–23.4. | Sokos Hotel Tapiola Garden (vapaa pääsy)
Juhlavuottaan viettävä April Jazz -festivaali tarjoaa jälleen legendaariset jatkojamit April Jazz Clubilla Sokos Hotel Tapiola Gardenissa klo 21 alkaen. Jameissa voi tuttuun tapaan nähdä joukon festivaaleilla esiintyviä maailmanluokan tähtiä sekä nuoria kotimaisia tulokkaita. Jameja isännöi Espoo Big Bandin riveistä koottu Houseband.

helsinki

Mikko Gunu Karjalainen + Adele Sauros and Friends,Bar Kapsäkki, helsinki20.4. Klo 20:00

keikka

Kapsäkin Adele Sauros Klubilla kuullaan tällä kertaa mahtavaa ja ainutlaatuista trumpetisti Mikko Karjalaista nuorten jazzlahjakkuuksien kanssa! Keikka koostuu Mikko Karjalaisen sävellyksistä.

Mikko "Gunu" Karjalainen, trumpetti
Adele Sauros, tenorisaksofoni ja huilu
Samuli Rautiainen, piano
Mikael Saastamoinen, kontrabasso
Okko Saastamoinen, rummut

Liput 15/10 €

Kesto noin 1h

www.mikkogunukarjalainen.com 

Jukka Gustavson & UMO: Hammond ja big band,Vuotalo, helsinki20.4. Klo 14:00

keikka

Suomalaisen rytmimusiikin veteraani Jukka Gustavson (s. 1951) tunnetaan legendaarisen Wigwam-yhtyeen kosketinsoittajana, laulajana, säveltäjänä ja sanoittajana, joka on jättänyt jälkensä suomalaisen musiikin historiaan 70-luvulta lähtien.

Wigwam-vuosiensa jälkeen Gustavson jatkoi progen ja fuusion parissa, liikkuen vuosikymmenten varrella luontevasti cooljazzin ja funkin suuntaan. Viime vuosina mies on soittanut mm. Hoedownissa ja SF-Bluesissa, vieraillut lukemattomilla levytyksillä sekä tehnyt merkittävää soolouraa 11 oman albumin verran.

Huhtikuun konserttisarja koostuu Jukka Gustavsonin ja Esa Onttosen sävellyksistä, jotka Onttonen on sovittanut hammondille ja big bandille; varta vasten räätälöitynä Gustavsonille ja UMOlle. Voidaan hyvällä syyllä puhua maailman-toisinto-illasta, sillä kokonaisuus on kuultu vain kerran aiemmin, vuonna 2005 UMO Jazz Housen Proge-illassa. Luvassa on harvinaista herkkua kotimaisen urkujazzin ystäville. Kapellimestarina toimii Mikko Hassinen.

Koko Jazz Clubin kahden setin konsertti kestää väliajan kanssa noin 2 tuntia. Vuotalon ja Kanneltalon päiväkonsertit ovat tiivistetyt ja lyhyemmät, kestoltaan noin 1 tunti.

Huom. 45 minuuttia ennen konsertteja pidetään konserttitalojen kahvioissa Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuudet, joissa Jukka Gustavson kertoo esityksen taustoista.

MA 18.4. KLO 19.00, KOKO JAZZ CLUB, HELSINKI *

TI 19.4. KLO 14.00, VUOTALO, HELSINKI**

KE 20.4. KLO 14.00, KANNELTALO, HELSINKI**

Liput Koko Jazz Clubille* Tiketistä 20 € / 16 €, Vuotalolle** ja Kanneltalolle** Ticketmasterista 14,50 € / 7,50 €. Hinnat sis. toimituskulut. 

 

Rytmihäiriöklubi: Skinny Jenny,Ravintola Juttutupa, helsinki20.4. Klo 21:00

Sähköinen supertrio Skinny Jenny hyppää Juttutuvan lavalle!

Alexi Tuomarila – kosketinsoittimet
Timo Kämäräinen – kitara
Tuomas Timonen – rummut

Vapaa pääsy!

Oddarrang & Sagolik live at Kuudes Linja,Kuudes Linja, helsinki20.4. Klo 21:00

Oddarrang

sagolik (www)

keikka

Suomalaisen vaihtoehtomusiikin kiinnostavimpiin yhtyeisiin lukeutuvat Oddarrang tekee kevään ainoan keikkansa Helsingissä ravintola Kuudennessa Linjassa keskiviikkona 20.4.

Oddarrang
Rumpali-säveltäjä Olavi Louhivuoren johtama Oddarrang on yli kymmenvuotisen uransa aikana julkaissut kolme levyä, joista viimeisin In Cinema (Edition Records 2013) nosti yhtyeen kansainväliseen maineeseen. Pitkään odotettu neljäs levy julkaistaan maailmanlaajuisesti syksyllä 2016. Yhtye on parhaillaan työstämässä uutta levyään, ja konsertissa kuullaan uusia sävellyksiä ensimmäistä kertaa täysin valmiissa muodossa. Konsertin jälkeen Oddarrang suuntaa esiintymään Saksaan Bremenin Jazzahead! -tapahtumaan.

Sagolik

Sagolik on Stina Koistisen (Color Dolor) ja Juho Kanervon (Saimaa, Yona, Johanna Kurkela) modernia poplaulelmaa soittava duo. Koistisen vahva preesens ja Kanervon avaramielinen sellonsoitto luovat jokaisesta konsertista ainutlaatuisen kokemuksen.

Ovet 20:00
Sagolik 21:15
Oddarrang 22:30

hämeenlinna

Vapaat äänet: Maria Laura Baccarini & Régis Huby,Verkatehdas, Vanaja-sali, hämeenlinna20.4. Klo 19:00

Maria Laura Baccarini & Régis Huby (www)

keikka

Hiljattain kehutun duolevynsä julkaissut kaksikko esiintyy Suomessa viidellä paikkakunnalla. Uuden levyn ja kiertueen ohjelmisto koostuu italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin ja sanoittaja Sandro Luporinin musiikista.

Huhtikuun Vapaat äänet -kiertue tuo konserttilavoille italialais-ranskalaisen duon, kun laulaja Maria Laura Baccarini ja viulisti Régis Huby kiertävät Suomessa, Virossa ja Latviassa. Kaksikko julkaisi viime vuonna italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin ja sanoittaja Sandro Luporinin musiikkiin perustuvan albumin Gaber, io e le Cose, joka yhdistää italialaisen musiikkiperinteen modernin minimalistiseen ilmaisuun. Baccarinin ja Hubyn kiertueen Suomen-osuus pitää sisällään viisi esiintymistä duon vieraillessa Helsingissä, Hämeenlinnassa, Turussa, Loviisassa ja Tampereella.

Albumi Gaber, ie e le cose (Abalone Production, 2015) pitää sisällään 13 Giorgio Gaberin (1939–2003) ja Sandro Luporinin (s. 1930) sävellystä, jotka Baccarini ja Huby ottavat omikseen ja taivuttavat uusiin muotoihin. Musiikissa on voimaa ja vähäeleistä hypnoottisuutta, joka kumpuaa Hubyn elektronisia sävyjä akustiseen äänimaailmaan yhdistelevästä näkemyksellisestä viulutyöskentelystä ja Baccarinin tunteikkaasta laulusta. Hubyllä on käytössään sähköviulu ja tenoriviulu, sekä efektejä ja sampleri.

“Suhteeni Giorgio Gaberin ja hänen aisaparinsa Sandro Luporinin musiikkiin ja teksteihin on erittäin henkilökohtainen”, Baccarini kertoo. “Régis Hubyn tapa tulkita musiikkia kirkastaa näistä teoksista löytyvän koko elämän kirjon upealla tavalla. Gaber kuoli vuonna 2003 eikä kukaan ole toistaiseksi pystynyt korvaamaan häntä, mutta onneksi hänen laulurepertuaarinsa jatkaa omaa elämäänsä. Teokset heijastelevat koko italialaista yhteiskuntaa, politiikkaa ja ihmistluontoa yleisestikin.

Peruslippu 25 eur

Verkatehtaan lippukauppa. Avoinna ma – pe 9 – 19, la 11 – 16. Puh. 0600 1 6060 (0,76 € / min + pvm). Ticketmaster Suomi. Avoinna ma – la 8 – 21 ja su 8 – 18. Puh. 0600 10 800 (1,96 € / min + pvm) tai 0600 10 020 (6,79 € / puhelu + pvm).

kotka

Jonne Taavitsainen Threedom,Ravintola Kairo, kotka20.4. Klo 19:00

Jonne Taavitsainen Threedom

keikka

​Kansainvälisen levytyssopimuksen saaneen Jonne Taavitsainen Threedomin debyyttialbumi Leap of Faith tuo ilmoille tuoretta ja ennakkoluulotonta jazzmusiikkia. Jonne Taavitsainen, Joel Parvamo ja Joonas Tuuri muodostavat ammattimaisen, monipuolisen ja rytmisesti jännittävän kokoonpanon.

Jonne Taavitsainen, rummut
Joel Parvamo, kitara
Joonas Tuuri, basso

Liput 10 € ovelta

kuopio

Augur Ensemble,Satamankulma Kallamarina, kuopio20.4. Klo 19:00

Augur Ensemble (www)

keikka

Anni Elif Egecioglu on ruotsalais-turkkilainen laulaja, sellisti ja säveltäjä, joka on useamman vuoden vaikuttanut Suomen puolella. Moneen taipuva ja useita sävyjä hallitseva Egecioglu on ehtinyt vaikuttaa jo useissa suomalaisissa sekä kansainvälisissä klassisen musiikin, popmusiikin sekä jazzin rajapinnalla liikkuvissa
yhtyeissä, kuten Elifantreessä, Kauhukakarassa, Mia Meessä ja Augur Ensemblessa. Tässä konsertissa saadaan nauttia Augur Ensemble-yhtyeen mystiikasta.

Augur Ensemblessä on viisi tunnustettua muusikkoa Sveitsistä, Norjasta ja Ruotsista. Heidän päämääränä on työskennellä kollektiivisesti avoimien sävellysten pohjalta työstäen niitä improvisatorisesti. Yhtye palaa hyvin vanhaan tapaan luoda musiikkia: säveltäminen, sovittaminen ja improvisointi ovat samanarvoisia taiteellisia elementtejä. Yhtyeen rikas äänimaailma on luomistyön tärkeä ankkuri ja siihen yhdistyy traditionaaliset ja laajennetut soittotekniikat. Äänimaailma voi pohjautua instrumentaaleista, tonaalisesti vapaista neliäänisistä kuoro-osista, rytmikerroksista, kirkkaasta hurinasta pehmeisiin suhinoihin. Sana ”kamarimusiikki” on usein liitetty musiikin dynamiikkaan, joka parhaiten välittyy täysin akustisissa ympäristöissä: Augur Ensemble ei tarjoa suurta pamausta, vaan herkän ja monitahoisen soittajien ja tilan kohtaamisen.

Kiertueen kunniaksi mukana on erikoisvieras, Bobo Stenssonin triosta tunnettu, ruotsalainen huippurumpali Jon Fält.

Fabian M. Mueller ja Kaspar von Grünigen perustivat yhtyeen 2010 ja se sai jo samana vuonna St Gallen kaupungin kulttuuriosaston palkinnon. Tähän mennessä Augur Ensemble on julkaissut yhden studioalbumin ja kiertänyt Sveitsissä, Saksassa, Ranskassa, Itävallassa, Suomessa ja Norjassa

Liput 15/10. Ennakosta 13/8 sis. Palvelumaksun. Yhdistyksen jäsenet
10/5€

Eirik Dørsdal (NO) Trumpetti
Anni Elif Egecioglu (SE) Sello ja laulu
Fabian M. Mueller (CH) piano
Kaspar von Grünigen (CH) Kontrabasso
Jon Fält (SE) Rummut

pori

Vapaat äänet: Raoul Björkenheim eCsTaSy,Porin pääkirjasto / Validi-karkia -klubi, pori20.4. Klo 20:00

keikka

Rokkaava jazzkvartetti juhlii ”Out of the Blue” albumiaan viikon mittaisella kiertueella huhtikuun toisella puoliskolla. Raoul Björkenheim eCsTasY saapuu Porin pääkirjastoon keskiviikkona 20.4.

Amerikalaisella Cuneiform-levymerkillä lokakuussa 2015 ilmestynyt ja Emma-ehdokkaaksi nimetty Raoul Björkenheimin kvartetin toinen albumi Out Of The Blue on laajalti kiitetty jazzjulkaisu niin Suomessa kuin kansainvälisessäkin mediassa. Yhtyeen oman ilmaisun syventyminen ja sen hioutunut yhteissoitto tuntuvat erityisesti miellyttäneen kriitikoita.

Askettäin 60-vuotispäiviään juhlinut Raoul Björkenheim on kulmakivi suomalaisessa jazzkitaroinnissa. Hänen vuonna 2010 perustamansa kvartetti yhdistää maailmanmusiikin, rockin ja jazzin rytmejä värikkääseen sointimaailmaan. eCsTaSy koostuu kahden sukupolven kiinnostavimmista muusikoista, joiden vuosien varrella hioitunut vuoropuhelu synnyttää vapaana virtaavien sävellysten ohella häikäiseviä improvisaatioita ja tempaa yleisön mukaansa energiallaan ja välittömällä esiintymisellään.

Björkenheimin kitarointia täydentävät Yrjö-palkittu rumpali Markku Ounaskari (Kuára, Sinikka Langeland trio, Kari Ikonen trio, Iro Haarla sextet…) innovatiivinen saksofonisti Pauli Lyytinen (Elifantree, Machinery, Equally Stupid…) sekä kovassa nosteessa oleva basisti Jori Huhtala (Aki Rissanen-Jussi Lehtonen 4tet with Dave Liebman, Eero Koivistoinen 4tet, Kvalda, Jussi Fredriksson trio, Jori Huhtala 5… ).

Porin pääkirjaston henkilöstön kokoustila
Gallen-Kallelankatu 12
ovet klo 19:30 / Showtime 20:00
Liput 15 €

salo

Elena & The Rom Ensemble,Rikala Bar & Grill, salo20.4. Klo 19:00

keikka

Liput 12€/8€ (opisk.)

The Jazz Rom Ensemble on säkenöivän jazzlaulajattaren Elena Mindrun luotsaama yhtye, joka kutsuu kuulijansa mukaan eksoottiselle musiikilliselle matkalle. Kokoonpanon ohjelmiston kivijalan muodostavat Mindrun sävellykset, joissa jazz yhdistyy romanialaisesta kansanmusiikista tuttuihin rytmeihin ja melodioihin. Laulusolistia säestää akustinen jazzkvartetti, johon lisäpikantin mausteen luo jazzyhtyeissä harvemmin kuultu viulu. Illan aikana kuullaan orkesterin oman tuotannon lisäksi myös persoonallisia sovituksia ikivihreistä jazzkappaleista.

Loppuvuodesta 2013 perustettu Elena & The Rom Ensemble on noussut lyhyessä ajassa Suomen jazzkartalle. Yhtye voitti vuonna 2014 Young Nordic Jazz Comets 2014 -kilpailun Suomen osakarsinnan ja julkaisi samana vuonna kotimaan jazzkriitikoissa ihastusta herättäneen debyyttilevynsä. Yhtyeen sävellyksissä on kuultavissa vaikutteita romanialaisesta kansanmusiikista ja useat esiintymiset viime vuosina ovat hitsanneet yhtyeen soiton tiiviiksi: vuonna 2015 Elena & The Rom Ensemble konsertoi Pori Jazzeilla ja soitti samana kesänä neljä kaupunkia kattavan kiertueen Romaniassa.

Yhteistyössä We Jazz, Suomen Jazzliitto, Salon kaupungin kulttuuriasiain
yksikkö