Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Torstai 28.4.

helsinki

Voodoo Jazz House feat. Sakari Kukko & Issa Dembele,Hard Rock House, helsinki28.4. Klo 22:00

Kevään toisella VJH-klubilla vieraina nähdään ja kuullaan kaksi maailmankansalaista sekä huippumuusikkoa: Kajaanista aikanaan lähtenyt saksofonisti/huilisti Sakari Kukko sekä Länsi-Afrikan Burkina-Fasosta aito griottimuusikko & multi-instrumentalisti Issa Dembele! Keikka tuleekin olemaan ainutlaatuisen musiikin lisäksi täyttä monikulttuurisuuden juhlaa!

Sakari Kukko (s. 1953) tunnetaan ennen kaikkea monipuolisen maailmanmusiikkiyhtye Piirpauken vetäjänä. Yhtye on ollut kotimaisen rytmimusiikin tuotteliaimpia yhtyeitä yli parillakymmenellä levytyksellä. Tämän vaihtelevilla kokoonpanoilla toimineen bändin kanssa hän on tehnyt jo neljä vuosikymmentä ns. maailmanmusiikkia - jo ennen kuin sitä sellaiseksi kutsuttiin! Piirpauke on säilyttänyt tälläkin vuosituhannella hurjan julkaisutahdin ja tehnyt levyn melkein vuosittain. Samalla saksofonisti on vieraillut useiden suomalaisten jazz- ja rockyhtyeiden, kuten Amorphiksen sekä Kingston Wallin levyillä ja keikoilla. VJH-klubin isäntä Heikinheimon kanssa Kukko on soittanut aikaisemmin mm. yhtyeissä Afrocola, Afrojazz Group ja SatieCutie.

Pääinstrumenttinaan Länsi-Afrikkalaista balafonia soittava Issa Dembele (s.1981) on myös tunnettu artisti kansainvälisestikin. Ennen kaikkea Dembele kuitenkin määrittelee itsensä griottina, osana vanhaa ja tärkeää länsiafrikkalaista perinnettä. Griotit ovat vaeltavia runoilijamuusikoita, joiden tehtävä on paljon laajempi kuin pelkkä sävelillä viihdyttäminen. "Kun kylässä on vaikkapa aviokriisi tai lapsi kadoksissa kutsutaan paikalle kylän griotit. Heidän tehtävänsä on myös muistaa sukujen ja klaanien suullinen perinne ja musisoida juhlissa ja erikoistilanteissa", Dembele kertoo. Länsimaisesti ajateltuna griotti toimii siis yhteisön seremoniamestarina, järjestysmiehenä ja tiedottajana. Eri tilanteille, kuten vaikkapa kadonneelle lapselle tai kokouskutsulle on olemassa omat melodiansa ja rytminsä. Dembele oppi arvokkaan griotti-instrumentin, pullokurpitsasta koverretun balafonin soittamisen isältään. Griotismi siirtyy isältä pojalle ja Dembele välittää perinnettä satojen vuosien takaisilta esi-isiltä asti. Entä onko Dembele enää griotti, kun asuu Suomessa eikä toimi tehtävässään? "Kun on syntynyt griotiksi, myös elää ja kuolee griottina", hän vastaa tiukan yksioikoisesti.

Voodoo house Orchestra:
Lauri Kallio - guitars
Eetu Palomäki - keyboards
Janne Tuovinen - bass
Ilmari Heikinheimo - drums

featuring Sakari Kukko - saxophone, flutes
Issa Dembele - balafon, percussions

Liput: 10€/7,5€ (opiskeiljat, työttömät, eläkeläiset) ovelta tai etukäteen baarista.

VESA AALTONEN PROGE BAND,Koko Jazz Club, helsinki28.4. Klo 19:00

Pitkän linjan muusikko, rumpali Vesa Aaltonen on palannut proge-juurilleen ja perustanut nuorista superammattilaisista koostuvan kokoonpanon, joka soittaa Suomi-progen parhaita paloja 70-80-luvuilta. Musiikki koostuu Tasavallan Presidentin, The Groupin, Jukka Tolosen, Pekka Pohjolan ja Made in Swedenin tuotannosta. Love Recordsin juhlavuonna vietetään tänä vuonna, ja myös tämän ryhmän esittämät kappaleet on kaikki julkaistu Loven levymerkillä.

Vesa Aaltonen, rummut
Tuomo Dahlblom, kitara
Jari Heino, basso
Seppo Kantonen, koskettimet
Max Zenger, saksofoni

 

Ovet auki klo 18 
Liput 18/15 €

kotka

Il Mondo Di Karri with CLNB Quartet,Kairo, kotka28.4. Klo 19:00

ll Mondo di Karri on jazzpianisti Karri Luhtalan kehittämä kiertuekonsepti, joka tuottaa Suomeen vaihtuvia kansainvälisiä jazzkokoonpanoja. Muusikot tulevat yleisimmin Luhtalan opiskelumaasta, Italiasta, mutta yhtä lailla mistä tahansa muualta. Yhteinen nimittäjä on itse Luhtala, joka soittaa kokoonpanoissa koskettimia. Muutaman viime vuoden aikana Suomessa on Luhtalan tuottamana soittanut jo parisenkymmentä erilaista kokoonpanoa ja viitisenkymmentä muusikkoa. Luhtalaa onkin kutsuttu jazzin suurlähettilääksi, eikä suotta.

Roomalainen Carlo Conti on ehtinyt vierailla Suomessa jo aiemminkin. Persoonallinen Conti on perehtynyt modaaliseen jazzimprovisointiin esikuvanaan George Garzone, ja on loistava tulkitsija sekä improvisoija. Yhtyeen kontrabasisti ja rumpali kuuluvat Rooman kysytyimpiin jazzmuusikoihin. Kokoonpano soittaa omia sävellyksiä sekä jazzklassikoita.

Carlo Conti - alttosaksofoni
Karri Luhtala - piano
Stefano Nunzi - kontrabasso
Ermanno Baron - rummut