Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tampere Jazz Happening: Lucia Cadotsch - Speak Low,Telakka, tampere5.11. Klo 21:00

keikka

LUCIA CADOTSCH - SPEAK LOW (CH/SE)
Lucia Cadotsch - vocal
Petter Eldh - double bass
Otis Sansjö - tenor saxophone

Otetaan kuolemattomia ikivihreitä á la Strange Fruit, Ain’t Got No, I Got Lifeja Moon River ja käsitellään niitä tämän päivän ajattelulla, ilman sähköä ja elektroniikkaa ja aina laulun sielusta ja merkityksestä lähtien. Ajattomassa lopputuloksessa eilinen ja huominen sulautuvat akustiseksi retro-futurismiksi.

Die Zeit mainitsee nyttemmin Berliiniin kotiutuneen sveitsiläislaulajattaren ”yhdeksi tärkeimmistä äänistä, jotka elvyttävät jazz-melodiat väsyneiden nuottipaperien ja laulaja-lauluntekijä-kliseiden tuolle puolen”. Cadotsch on tehnyt mm. dada-bluegrassia Yellow Bird -yhtyeessä ja päivittänyt big band swingiä Lucerne Jazz Orchestrassa, mutta loikkaa tuoreella Speak Low -albumilla ruotsalaisten basisti Petter Eldhin (mm. Django Bates, Amok Amor) ja tenoristi Otis Sandsjön (mm. Farvel, Gothenburg Gadjos) kanssa taas uudelle alueelle.

Konsertti kuullaan myös suorana lähetyksenä Ylen Jazzklubilla (klo 21.00-22.00, Yle radio 1).

Vapaa pääsy!

Keikat samana päivänä kaupungissa tampere

Tampere Jazz Happening:Nik Bärtsch's Mobile, New Zion with Hamid Drake, Dhafer Youssef - Diwan of Bauty and OddPakkahuone, tampere5.11. Klo 14:00

NIK BÄRTSCH'S MOBILE (CH)
Nik Bärtsch - piano, composition
Sha - bass clarinet, contrabass clarinet
Kaspar Rast - drums, percussion
Nicolas Stocker - drums, tuned percussion

Tuskin mikään voi olla kauempana jazzin perinteisestä ”teema-soolot-teema” -sapluunasta kuin Nik Bärtsch's Mobile. Sveitsiläispianistin kokonaisvaltaisesti minimalistinen ajattelu ihastutti jo, kun Happeningissa nähtiin hänen sähköisempi yhtyeensä Ronin. 1997 perustettu Mobile on kuitenkin täysin akustinen kvartetti, joka soittaa ”rituaalista groovemusiikkia”. Varsin tyhjentävä kuvaus on myös bändin uuden albumin nimi.

Zurichissa 1971 syntynyt Bärtsch otti jo pikkupoikana piano- ja perkussiotunteja ja jatkoi opintoja kaupungin Musiikkikorkeakoulussa soittaen samaan aikaan ”kaikkea fuusiosta free-funkiin ja kaikenlaista ekstroverttia jazzia”. Jälkimmäisen tenho himmeni Nikin tutustuttua John Cagen ja Morton Feldmanin ajatteluun. Siksi Mobile kutoo hiljalleen kehittyvää, meditatiivisesti vaikuttavaa polyrytmistä mattoa, jonka jännite voi kasvaa yllättäviin mittoihin.


NEW ZION WITH HAMID DRAKE (US)
Jamie Saft - piano, Fender Rhodes, Hammond Organ
Brad Jones - electric bass
Hamid Drake - drums, percussion

New Yorkin miehet tekevät upean synteesin Jamaikan dubista ja 70-luvun spirituaalisesta jazzista. Osaset nivoutuvat toisiinsa täydellisesti ja vähemmän on todellakin enemmän. Tässä ei briljeerailla eikä leikitä näppäryyksillä, vaan hakeudutaan musiikin sielun ytimeen. Kuin King Tubby kohtaisi Randy Westonin.

Pianisti Jamie Saft on säveltänyt paljon elokuvamusiikkia ja työskennellyt mm. John Zornin, Laurie Andersonin, Marc Ribot’n ja aivan hiljattain Iggy Popin kanssa. Kontrabasisti Brad Jones on hänkin Zornin ja Ribot’n miehiä ja mm. Ornette Colemanin, Elvis Costellon ja Elvin Jonesintyökaveri. Vain Tampereella trion rumpalina nähdään monissa yhteyksissä Happeningissa hurmannut Hamid Drake, jonka kokemus niin reggaessa, afrossa, intialaisessa musiikissa kuin jazzissakin (Don Cherry, Archie Shepp, Pharoah Sanders jne) vetää nöyräksi.


DHAFER YOUSSEF "DIWAN OF BEAUTY AND ODD" (TN/US)
Dhafer Youssef - oud, vocal
Aaron Parks - piano
Matt Brewer - bass
Justin Faulkner - drums

”Tärkeintä minulle musiikissa on groove. Se on elämän merkki”, sanoo nykyään New Yorkissa, Wienissä ja Pariisissa viihtyvä tunisialainen arabiluutun soittaja/laulaja ja lisää instrumentistaan: ”oud on suoraan yhteydessä sydämeeni”. Siltä se tuntuukin, kun Dhafer Youssef soittaa ja laulaa.

Erilaisten voimalinjojen risteyksessä syntyy poikkeuksellista energiaa. Pohjois-afrikkalainen ja arabitraditio solmiutuvat Dhaferin musiikissa jazziin yhdistävän grooven suojeluksessa eikä se haittaa, että miehen rytmijaot ovat meikäläisestä katsannosta aika outoja. Ne kun eivät ole älyllisiä harjoituksia, vaan lähtevät todella pitkästä tanssiperinteestä. Youssef on työskennellyt mm. Paolo Fresun, Wayne Shorterin ja norjalaisten jazz-muusikoiden kanssa ja tehnyt kahdeksan omaa levyä, joista uusimpana kehuttu Diwan of Beauty and Odd.

Liput 40/30 €