Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 4.11.

espoo

An Evening with Terry Bozzio,Sellosali, espoo4.11. Klo 19:00

Terry Bozzio (www)

keikka

Rumpulegenda Terry Bozzio saapuu harvinaislaatuiselle soolokeikalle Sellosaliin. Yhteistyöstä mm. Frank Zappan, Jeff Beckin ja Allan Holdswothin kanssa tunnettu rumpumestari juhlistaa viimeisintä "Terry Bozzio Composer Series" -julkaisua mittavalla Euroopan kiertueella.

Terryn menu sisältää spektaakkelimaisen esityksen kaikilla höysteillä, maailman suurimmalla, suorastaan veistosmaisella viritetyllä rumpu- ja perkussiosetillä. Suveriini soittimen hallinta yhdistettynä mystiseen, mielikuvia herättävään ja kahlitsevaan musikaalisuuteen luovat mitä monisävyisimpiä ja -kerroksisia sävellyksiä pelkän rumpu- ja perkussiosetin voimin.

Kesto 2 h, sis. väliajan
Liput alkaen 32 € Lippupiste. Ovelta 37 €

Gerard Presencer With Espoo Big Band,Espoon kulttuurikeskus, espoo4.11. Klo 19:00

Espoo Big Band

Gerard Presencer (www)

keikka

Neljä kertaa Britannian parhaana trumpetistina British Jazz Awards -gaalassa palkittu Gerard Presencer saapuu Espoo Big Bandin solistiksi. Marraskuisessa konsertissa kuullaan Presencerin viimeisimmän, Danish Radio Big Bandin kanssa äänitetyn, Groove Travels -albumin materiaalia. Kyseessä on miehen neljäs sooloalbumi. Presencer on entuudestaan tuttu vierailija EBB:ssä, jonka riveissä hän esiintyi viimeksi April Jazzeilla vuonna 2015 EBB:n 35-vuotisjuhlakonsertissa.

Presencer on levyttänyt ja esiintynyt lukemattomien nimekkäiden jazzmuusikoiden kanssa. Omasta mielestään merkittävimpiin ja inspiroivimpiin työnantajiinsa hän nimeää muiden muassa Chick Corean, Herbie Hancockin, Mark Turnerin, Vince Mendozan, Randy Breckerin, Mike Gibbsin ja Steve Swallown. Jazzlevyjen ohella hänen soittoaan kuullaan myös esimerkiksi Joni Mitchellin, Pet Shop Boysin, Stingin, Take Thatin sekä Robbie Williamsin äänitteillä.

Presencer on soittouran ohella ollut aina myös aktiivinen pedagogi. Hän johti Berliinin jazzinstituutin vaskipuhallinosastoa 17 vuotta ja toimi Lontoon Royal Academy of Musicin jazzosaston johtajana 11 vuoden ajan.

Liput alk. 20 €, Lippupiste
Ryhmäliput (min. 10): tiedustelut & myynti  info@apriljazz.fi puh. 09 455 0003

Kokoonpano:
Gerard Presencer, trumpetti, flyygelitorvi
Espoo Big Band

Järjestäjä: Espoo Big Band ry.

lahti

Timo Lassy Band,Katu-klubi (Isku-Areena), lahti4.11. Klo 21:00

keikka

Suomen tunnetuimpiin jazzartisteihin lukeutuva Timo Lassy viettää soolouransa ja yhtyeensä 10-vuotisjuhlaa vuonna 2017. Puhuttelevasta soundista ja karismaattisista esiintymisistä tunnetun saksofonistin musiikissa yhdistyvät viihdyttämisen lisäksi perinteen kunnioittaminen, vahva luottamus omaan musiikkiin sekä huippuunsa hiottu yhtyesoitto. Rouheus, vuorovaikutus ja svengi ovat Lassyn jazzin ytimessä. Kokeneen ja paljon yhdessä esiintyneen yhtyeen keikat ovat täynnä hypnotisoivia rytmejä, houkuttelevia melodioita ja improvisaation hurmosta.

Timo Lassy – saksofoni

Georgios Kontrafouris – piano & wurlitzer

Antti Lötjönen – basso

Teppo Mäkynen –  rummut

Abdissa Assefa – perkussiot

 

Liput alkaen 22,50€

tampere

Tampere Jazz Happening: Sunna Gunnlaugs Trio with Verneri Pohjola, Samuel Blaser - Early in the Morning - feat Oliver Lake, Eric Truffaz Quartet,Pakkahuone, tampere4.11. Klo 14:00

keikka

SUNNA GUNNLAUGS TRIO WITH VERNERI POHJOLA (IS/US/FI)
Sunna Gunnlaugs - piano
Thorgrímur Jónsson - bass
Scott McLemore - drums
Verneri Pohjola - trumpet

Islantilainen indierock/pop on jo pitkään ollut kova sana maailmalla, mutta sikäläinen jazz on vielä melko tuntematonta. Tilannetta on osaltaan muuttamassa kansainvälisesti noteerattu pianisti Sunna Gunnlaugs, jonka suuria innoittajia ovat yhtä lailla skandinaavit Bobo Stenson ja Jon Balkekuin amerikkalaiset Brad Mehldau ja Keith Jarrett. Yhdellätoista albumillaan, joista yksi on Reykjavik-elokuvan soundtrack, Gunnlaugs rakentaa siltaa eurooppalaisen eleganssin ja newyorkilaisen draivin välille islantilaista kansanmusiikkia unohtamatta.

Gunnlaugs aloitti soittamisen lapsena uruilla, koska yhdisti pianon ”tylsiin klassisiin muusikoihin”. Bill Evans Trion levyn kuuleminen muutti käsityksiä. 90-luvulla hän meni New Yorkiin opiskelemaan musiikkia ja jäi sinne useiksi vuosiksi. Kaupungin verevä jazz-skene vaikutti häneen merkittävästi. Islantiin palattuaan Gunnlaugs on hionut eurooppalaisia ja amerikkalaisia aineksia yhdistelevää tyyliään yhä jalostuneemmaksi. Happeningissa hänen pitkäaikaista trioaan täydentää mestarillinen trumpetisti Verneri Pohjolaohjelman koostuessa molempien sävellyksistä, jotkut niistä ensiesityksinä.

Maailmanensi-ilta!

SAMUEL BLASER - EARLY IN THE MORNING - FEAT. OLIVER LAKE (CH/US/FR/ES/DK)
Samuel Blaser - trombone
Oliver Lake - alto saxophone
Russ Lossiung - keys
Masatoshi Kamaguchi - bass
Billy Mintz - drums

Niin far out -festivaali kuin Jazz Happening onkin, meillä ei olisi sitä, eikä ylipäätään jazzia ja rockia, ilman bluesia. Siksi on aivan erityisen hienoa päästä kokemaan pasunisti Samuel Blaserin uusin projekti, jossa hän lähestyy vanhaa deltabluesia free jazzin vinkkelistä kutsuen loistavan kvartettinsa vieraaksi tätä konseptia töissään aina jollain tapaa peilanneen vanhan liiton free-altisti Oliver Laken.

Sveitsissä syntynyt mutta New Yorkin kautta Berliiniin kotiutunut Blaser on kasvanut ällistyttävää vauhtia suoraviivaisesta hardbopparista kekseliääksi free-muusikoksi ja aina uusia uria etsiväksi säveltäjäksi, jota tänään pidetään yhtenä instrumenttinsa luovimmista käsittelijöistä. Albumeja on kertynyt 13 erilaisilla kokoonpanoilla soolosta lähtien ja kaikkia on suitsutettu arvosteluissa.

Eniten alttoa mutta myös sopraanoa ja huilua soittava Oliver Lake on legendaarisen World Saxophone Quartetin perustajajäsen, jonka kosmiseen taipuvaista freetä on aina enemmän tai vähemmän maadottanut syvä ymmärrys afro-amerikkalaisen musiikkipuun juurista. Levyjä eri kokoonpanoilla on kertynyt valtava määrä painotuksen vaihdellessa avantgardesta funkiin.

ERIK TRUFFAZ QUARTET (FR)
Erik Truffaz - trumpet
Marcello Giuliani - bass
Benoît Corboz - piano, Fender Rhodes, hammond
Arthur Hnatek - drums

Hän saattaa hyvinkin olla Ranskan coolein trumpetisti. Pinnalta katsoen hänen jazz-visionsa ei vaikuta hirveän radikaalilta, mutta pinnan alla sykkii runsaasti vaikutteita reggaesta, bass’n’drumista, housesta, rockista, hip-hopista ja useammasta etnisestä musiikista. Se on varma merkki siitä, että soittaja on hereillä ja tietoinen omassa ajassaan tapahtuvista muutoksista.

Aikaisemmin Erik Truffaz, jonka mentori on ambient/etnisen trumpetin mestari Jon Hassell, on käyttänyt rap-artisteja musiikissaan. Being Human Being (2014) oli yhteistyö meksikolaisen äänimanipulaattori Murcofinkanssa. Viime vuotisella Doni Donilla tuoksuu Afrikka malilaislaulaja Rokia Traoren kautta. Silti tunnelman, jossa luonnon läsnäolo kohtaa oudon rauhoittavasti urbaanit värähtelyt, säätävät ennen kaikkea johtajan mietiskelevät trumpettilinjat ja Benoît Corbezin läpikuultavasti helkkyvä Fender Rhodes.

Liput 30/25 €

Tampere Jazz Happening:The Fifth Man, Trail of Souls - In the Country - with Knut Reiersrud and Solveig Slettahjell, Thomas de Pourquery & Supersonic,Pakkahuone, tampere4.11. Klo 20:00

keikka

THE FIFTH MAN (UK/IT)
Evan Parker - soprano saxophone
John Russell - guitar
Matt Wright - turntable, live processing
Walter Prati - live electronics
John Edwards - double bass

Tämä on lievästi sanoen kiihottavaa! Brittifreen vanhempi valtiomies on koonnut upouuden yhtyeen erityisesti Jazz Happeningia varten. Kuten Evan Parkerin tapana on, sekin suuntaa kartoittamattomille alueille. Tarkoitus on laajentaa trion ”kamarimusiikkia” prosessoimalla ja tilaa manipuloimalla isommaksi soinniksi laajempaa äänentoistosysteemiä hyödyntäen. Parkerin (sopraano), John Russellin (kitara) ja John Edwardsin (basso) soittaessa Walter Prati ja turntablisti Matt Wright prosessoivat heidän soittoaan livenä.

Käsittämättömällä levymäärällä esiintyvä Parker on johtanut omia yhtyeitään 70-luvun alusta lähtien ja kehitellyt matkan varrella useita uusia saksofonin soittamisen tekniikoita. Hän on tehnyt yhteistyötä lukemattomien erilaisten muusikoiden kanssa Derek Baileysta, Michael Nymanista ja Cecil Taylorista Thurston Mooreen, Charlie Wattsiin ja Scott Walkeriin.

Maailmanensi-ilta!

TRAIL OF SOULS - IN THE COUNTRY WITH KNUT REIERSRUD AND SOLVEIG SLETTAHJELL (NO)
Solveig Slettahjell - vocals
Knut Reiersrud - guitars, harmonica
Morten Qvenild - piano, synths
Roger Arntzen - bass
Pål Hausken - drums, percussion

Ajatus tuntuu kieltämättä kerettiläiseltä, mutta kun Trail of Souls iskee niin syvälle sydämeen, että norjalaiset vaikuttaisivat lyövän amerikkalaiset näiden omimmalla alueella. Yhtye tarttuu bluesista, gospelista ja countrysta koostuvan amerikkalaisen juurimusiikin ytimeen ja nostaa palan kurkkuun.

Väite on ymmärrettävämpi, kun ajattelee laulaja/pianisti Solveig Slettahjellin taustaa. Pastorin tytär säesti jo teininä monenmoisia kuoroja ja esitti omia versioitaan norjalaisista hymneistä ja negrospirituaaleista. Sidsel Endresenin lauluoppilaana hän teki lopputyön fraseerauksen rytmisistä aspekteista ja kuului funkahtavaan Squidiin. Duo pianisti Håkon Hartberginkanssa paneutui countryyn, jazziin, norjalaisiin kansanlauluihin ja Tom Waitsiin. Neljän naislaulajan Kvitrettenin jälkeen tuli oma jo useamman albumin tehnyt Slow Motion.

Kitaristi Knut Reiersrud puolestaan on ”kosminen bluesmies”, joka monilla levyillään on tutkinut syvällisesti afrikkalaista ja intialaista musiikkia norjalaisen ja amerikkalaisen ohessa. Se myös kuuluu hänen soitossaan. In The Country -trioa johtaa Slow Motionin ja Jaga Jazzistin kosketinsoittaja, Nils-Petter Molvaerin Khmerissäkin vaikuttanut pianisti Morten Qvenild.

THOMAS DE POURQUERY & SUPERSONIC (FR)
Thomas de Pourquery - alto & soprano saxophones, lead vocal
Laurent Bairdainne - tenor saxophone
Fabrice Martinez - trumpet
Arnaud Roulin - piano, keys
Frederick Galiay - bass
Edward Perraud - drums

Alttoa ja sopraanoa soittava ja myös laulava Thomas de Pourquery perusti kosmista rakkautta ja pidättelemätöntä iloa säteilevän Supersonic-sekstettinsä vuonna 2012 tulkitsemaan Sun Ran kuolematonta avaruusjazzia nuoremman polven näkökulmasta. Niin jazzin kuin rockin, electron ja drum’n’bassinkin piiristä muusikkonsa saanut bändi onnistui niin hyvin, että sen debyytti Play Sun Ra valittiin Ranskassa ”vuoden jazz-albumiksi” 2014. Toivottavasti saamme maistiaiset siltäkin, ainakin luvassa on tänä vuonna julkaistun Sons of Love -albumin herkkuja.

Vuonna 1977 syntynyt Pourquery tunnustautuu kaikenlaisen musiikin rakastajaksi. Hän on soittanut mm. Big Band Lumieressä, Pandemoniumissa, Ranskan Kansallisessa jazz-orkesterissa ja DPZ:ssä ja oli oman Eurooppaa 2005-2011 kiertäneen rock-bändinsä Rigoluksen vokalisti. Lukemattomien ranskalaismuusikoiden lisäksi hän on työskennellyt mm. Sunny Murrayn, Rasul Siddikin ja Jim Blackin kanssa. Jazzman valitsi Pourqueryn Endless Summer -albumin 2012 ”vuoden tulokkaaksi”. Sama lehti ylisti myös DPZ:n He’s Looking At You, Kid -albumia 2009.

Liput 50/40 €

Tampere Jazz Happening: Jojo Mayer / Nerve,Klubi, tampere4.11. Klo 01:00

keikka

JOJO MAYER / NERVE (CH/US)
Jojo Mayer - drums
John Davis - bass & low end manipulation
Jacob Bergson - keys, synths
Aaron Nevezie - sound and realtime audio deconstruction

Yhtyeen itsensä mukaan se kuulostaa elektroniselta musiikilta, muttei ole sitä. Toisaalta se ei kuulosta jazzilta tai rockilta, mutta on niitä. Lyhyesti sanoen kyse on elektronisten sointien ja sekvenssien toteuttaminen oikeilla instrumenteilla reaaliajassa. Nerve tuo elektroestetiikkaan jazzin improvisaation niin kuin ei kukaan muu. Livemiksaaja Aaron Neveziemanipuloi muiden soundeja soittotilanteessa ja on yhtyeen olennainen jäsen, siinä kuin rumpali/johtaja Jojo Mayer, basisti John Davis (New Yorkin työllistetyimpiä miksaaja/äänittäjiä) ja kosketinsoittaja Jacob Bergson (alun perin bändin tuottaja/äänittäjä).

Sveitsistä 90-luvulla New Yorkiin muuttaneelta Mayerilta ei kannata kysyä, taittuuko ”oikea jazz”, koska mies aloitti uransa säestämällä mm. Dizzy Gillespietä, Nina Simonea ja Monty Alexanderia. Modern Drummerlaskee Jojon maailman 50 parhaan rumpalin joukkoon.

Liput 20/15 €Tampere Jazz Happening: Adele Sauros Quartet, Eero Koivistoinen Quartet, VIRTA,Telakka, tampere4.11. Klo 21:00

keikka

ADELE SAUROS QUARTET (FI)
Adele Sauros - tenor & soprano saxophones
Max Zenger - alto saxophones
Seppo Kantonen - piano
Vesa Ojaniemi - double bass
Tuomas Timonen - drums

Suomen saksofoniseura myönsi maaliskuussa Åke Forsell -palkinnon nuorelle puhaltajalle, joka säveltää kvartetilleen omaleimaista nykyjazzia. Linja yltää herkistä balladeista ja modaalisesta melankoliasta villiin ja vapaaseen ilmaisuun. Välillä sopraanoon ja huiluunkin tarttuvan tenoristin innoittajia ovat yhtä lailla uuden polven nousevat nimet, kuten Ambrose Akinmusire ja Walter Smith III, kuin Coltranen, Milesin ja Rollinsinkaltaiset vanhat mestarit. Sauros on mukana myös Katu Kaiku-triossa sekä tämän vuoden We Jazz Rising Stariksi julistetussa tanskalais-suomalaisessa JAF Triossa. Vetipä hän taannoin omaa klubiakin Helsingissä.

Kvartetti, johon nuorten leijonien Vesa Ojaniemen (kontrabasso) ja Tuomas Timosen (rummut) ohella kuuluu vanhempi kosketinvelho Seppo Kantonen (Pekka Pohjola, UMO, Eero Koivistoinen, jne), saa Happeningissa täydennystä niin ikään maan nouseviin jazz-komeettoihin lukeutuvasta Max Zengeristä. Maxxxtettia ja Max Zenger Quintetia johtava altisti soittaa myös yhtyeen viimevuotisella kakkosalbumilla My Spontaneous Mind, joten sen materiaalia ainakin varmasti kuullaan.

EERO KOIVISTOINEN QUARTET (FI)
Eero Koivistoinen - tenor & soprano saxophones
Alexi Tuomarila - piano
Jori Huhtala - bass
Jussi Lehtonen - drums

Tätä voisi kai sanoa akustiseksi hardcore-jazziksi, vaikka Aleksi Tuomarilavoikin välillä siirtyä flyygelistä sähköpianoon. Toki ensimmäisen Yrjö-palkinnon saaneella Eero Koivistoisella on laaja kokemus myös freestä, progesta, rockista, fuusiosta, lastenmusiikista ja monista etnisistä, etenkin suomalaisesta ja afrikkalaisista musiikeista. Ajoittain sopraanoakin soittava tenoristi on yksi suomalaisen jazzin grand old maneista, joka on pysynyt aktiivisena ja luovana läpi vuosikymmenten. Hän on käynyt Sibikset ja Berkleet, soittanut Newportit ja Montreaux't, ollut perustamassa UMOa ja matkustellut maailmalla tutkimassa musiikin eri olomuotoja.

Happeningissa kyse on itse asiassa uuden Illusion-albumin julkaisukeikasta, jonka materiaalia varmaan pääosin kuullaan, mutta jos Koivistoinen päättää välillä muistella menneitä, niin kiinnostavista kohteista ei ole pulaa. Esimerkiksi Wahoo! (1972) ja The Front Is Breaking (1976) ovat kansainvälisiä albumiklassikoita, joiden alkuperäispainoksista maksetaan käsittämättömiä summia. Kvartetin muut jäsenet ovat kaikki nuoremman suomalaisen jazzsukupolven kermaa.

JUKKA ESKOLA SOUL TRIO (FI)
Jukka Eskola - trumpet
Mikko Helevä - organ
Jaska Lukkarinen - drums

Jos tunnette vetoa jazzin grooveimpaan päähän, niin nämä herrat vievät teidät taivaaseen. Olette lähellä villakoiran ydintä, jos ajattelette Freddy Hubbardia, Jimmy Smithiä ja Stanley Turrentinea 60-luvulla. Mitään näköiskopioa ei toki tavoitella ja valtaosa materiaalista onkin omaa. Tärkeintä on se suvereenin cool ote, jolla kolmikko kanavoi 60-luvun mustan jazzin sielukkuutta ja lämpöä.

Todisteet löytyvät bändin uudelta nimettömältä albumilta. Elegantimmin funkyä soittoa ei löydy mistään. Johtajan raikkaan rennosti soundaava trumpetti, joka ajoittain piirtää tarttuvia 60-luvun elokuvista ja Herb Albertista muistuttavia tunnarimelodioita, Mikko Helevän maanläheinen, välillä suorastaan kirkollinen hammond-politiikka ja Teppo Mäkysen rumputyön kevyt mutta syvä synkopointi kasvattaa kuulijalle mustat lasit. Super-kiireisen Mäkysen korvaa Happeningissa toinen huippuluokan groovalisti, mm. Dalindèossa ja omassa triossaan vaikuttava Jaska Lukkarinen.


VIRTA (FI)
Antti Hevosmaa - trumpet, vocal, electronics
Heikki Selamo - guitar, vocal, electronics
Erik Fräki - drums, percussions, electronics

Voimallisimmin tämän kolmikon musiikista välittyy kokonaisvaltaisuus. Trumpetistin, kitaristin ja rumpalin vahvasti elektroniikkaa hyödyntävä kombinaatio ei oikeastaan sooloile lainkaan sanan perinteisessä mielessä, vaan maalailee yhtenä miehenä nestemäisesti eläviä tunnelmia.

Abstraktin visuaalisesti soiva ja live-tilanteessakin mieluusti visuaalisesti elävää backdropia käyttävä helsinkiläistrio kuuluu siihen uuteen sukupolveen, jonka näkemys jazzista suodattuu heidän diggailemiensa musiikinlajien läpi. Virran tapauksessa kyse on lähinnä post-rockista ja elektronisen musiikin eri muodoista. Erityisen hienoa on, ettei musiikkia toteuteta suurimpien yhteisten nimittäjien pohjalta, vaan pikantisti avangardistisella sensibiliteetillä, mutta ei tunnelmallisuuden kustannuksella. Virran kaksi albumia, Tales From The Deep Waters (2012) ja Hurmos (2016), ovat saaneet erittäin lämpimän vastaanoton.

Liput 25/20 €