Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tiistai 10.5.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Jorma Tapio & Janne Tuomi duo – Matka levyn julkistuskonsertti,ravintola Laulumiehet, helsinki10.5. Klo 19:00

Jorma Tapio & Janne Tuomi duo

keikka

Jorma Tapio: tenorisaksofoni, bassoklarinetti, huilut, laulu, perkussiot
Janne Tuomi: perkussiot, vibrafoni, rummut

Abstraktin taiteen ja improvisoidun musiikin tekijöissä on paljon yhteistä. Tunkeutumalla ihmisten muistiin ja tunteisiin nämä rohkeat artistit kutsuvat yleisönsä kehässä etenevään keskusteluun, jossa yleinen ja yksityinen sulautuvat toisiinsa. Sillä pieninkin yksittäinen häivähdys tai hiljainen ääni saattaa laukaista kokijassa muistijäljen haamun jostain kaukaa menneestä.

Onnistuessaan tämä dialogi johtaa yllättäviin paljastuksiin, tuntemuksiin ja kytköksiin, jotka puolestaan tuottavat vastaanottajalle yhä uusia intiimejä ja katoamattomia elämyksiä.
Tunnemuistin herättely on kuitenkin herkkää ja usein riskialtista toimintaa: taiteilijan tulee laittaa itsensä sataprosenttisesti likoon ilman mitään takeita viestin perillemenosta tai muutenkaan onnistuneesta lopputuloksesta.

Jorma Tapio ja Janne Tuomi ottavat välineikseen kuiskauksesta kirkumiseen kurottuvat puupuhaltimet ja lyömäsoittimet, jotka kutittavat, svengaavat sekä kolhivat, ja kutsuvat kuulijat kaikista kahleista vapaiden äänien matkalle. Pelottomien tutkimusmatkaajien hengessä ja omiin kattaviin sekä monipuolisiin muusikon kokemuksiinsa luottaen he kipuavat korkealle ja sukeltavat syvälle tuottaakseen elämyksiä, jotka ravistavat paitsi heitä itseään, myös kaikkia kuulijoita ytimiä myöten.

Metodi on usein raskas, mutta koska Tapio ja Tuomi tietävät, että vain aito heittäytyminen takaa rehellisen tunteen välittymisen ja pysyvän muistijäljen syntymisen, ovat he valmiita astumaan kohti tuntematonta yhtä lailla lavalla kuin julkaisuaan odottavalla debyyttilevylläänkin. Tekemisen ytimessä on usko sekä omiin että toisen kykyihin ja luottamus vastaanottajien avoimuuteen.

Jorma Tapio tunnetaan Edward Vesala Sound & Furyn pitkäaikaisena jäsenenä ja omista hankkeistaan kuten Rollin’ Thunder, uusi free-trio Kaski ja Tuomari Nurmion Hullu puutarhuri -levylläkin kuultu Hugry Tribal Marching Band.

Janne Tuomen skaala ulottuu improvisaatiosta kurinalaisimpiin klassisiin perkussioteoksiin. Kolme soololevyä julkaissutta lyömäsoittajaa on kuultu myös niin Circlen avantgardistisen rockin kuin Rakkan pseudo-balkanilaisen instrumentaali-iskelmänkin parissa.

Sekä isoissa että pienissä kokoonpanoissa yhteistä pohjatyötä jo kahden vuosikymmenen ajan tehnyt parivaljakko pääsee nyt nauttimaan kahdenkeskisestä reaktiivisesta ilmaisusta paitsi itse, myös yleisön kanssa. Ja vaikka tunnelma vaihtelee haudanvakavasta hassuttelevaan, pyhästä alhaiseen ja aurinkoisesta synkeään, ei aitoudesta tingitä.

Tapio/Tuomi -duo on valmis astumaan polulle, jossa sitä ennen ovat loistaneet esimerkiksi Coltrane/Ali, Brötzmann/Bennink, Vandermark/Nilssen-Love ja Gustafsson/Lovens.

Txt (c) Petri Silas

http://www.jormatapio.com/

Janne Tuomi

Konserttia tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja Musiikin edistämissäätiö.

Konsertti alkaa klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30). Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Liput 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 10€, opiskelijat 8 €, pariskunnat 10 + 10 €. Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2. (www.digelius.com).

Ravintola Lau­lumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Jos haluat jazzillallisen, tilaa se numerosta 045-2622 991.

Liput: 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Hel­sinki Jazz ry:n jäsenet 10 €, pariskunnat 10+10€, opiskelijat 8€. Ennakkoliput: Digelius Music (www.digelius.com) tai Liveto.fi, jolloin lippujen hinnat: 16,5/11/8,8 €.