Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Sunnuntai 22.9.

asikkala

Jazzin iltapäivä: Eva Vikman Duo,Toivon talo, asikkala22.9. Klo 15:00

Eva Vikman Duo

keikka

Liput 10 €

Konsertillinen myötätuntoa ja svengiä!

Eva Vikman on valovoimainen laulaja sekä palkittu lauluntekijä, jonka musiikissa yhdistyvät syvyys, lempeys ja svengi. Vikmanin kappaleet vievät elämänkirjon syvään päähän hellästi ja toiveikkaasti, pilkettä silmäkulmasta unohtamatta. Lämpimästi svengaava musiikki liikkuu popin, jazzin ja iskelmän rajapinnoilta discoon ja bossa novaan. Keikalla kuullaan Vikmanin oman tuotannon lisäksi myös rakastettuja pop- ja iskelmäkappaleita jazzsävyin sovitettuna. Säestyksestä vastaa pianisti Erkki Rännäli, joka klassisen pianonsoiton ammattilainen. Vuosien varrella Rännälin klassiset taidot ovat täydentyneet jazzilla.

Liput: 10 € menevät lyhentämättöminä jazzmuusikoille. Osallistumalla pääset jatkossakin ahmimaan kulttuuria Toivossa. Kahvila-ravintolasta anniskellaan niin ateriat kuin alkoholitkin. Lämpimästi tervetuloa mukaan svengiin!

helsinki

Hietsu is Happening! + Helsinki Jazz: Vincent Courtois & Eric-Maria Couturier,Hietsun Paviljonki, helsinki22.9. Klo 20:00

Vincent Courtois (www)

Eric-Maria Couturier (www)

keikka

Vincent Courtois’n ja Eric-Maria Couturierin duokonsertit ovat ilahduttaneet musiikin ystäviä yli genrerajojen. Tänä syksynä nämä ranskalaiset sellomestarit ovat Vapaat äänet -kiertueella Baltiassa ja saapuvat Helsinkiin sunnuntaina 22. syyskuuta. He esiintyvät Hietsun Paviljongissa Hietsu is Happening! -kollektiivin ja Helsinki Jazz ry:n kutsumana.

Vincent Courtois’lla ja Éric-Maria Couturierilla on muutakin yhteistä kuin klassisen sellon koulutus - heillä molemmilla on intohimo musiikillisiin seikkailuihin. Vincent Courtois on jo vuosia etsinyt seikkailua jazzista ja improvisaatiosta, mutta Couturierin suosikkimaailma on nuotinnettu nykymusiikki. Yhdessä he uskaltavat toteuttaa täysin improvisoituja konsertteja. Tämä konsertti on kova suositus kaikille, jotka haluavat kokea kahden erinomaisen sellistin uutta etsivän ja kiehtovan dialogin .

He konsertoivat ensimmäisen kerran yhdessä Les Ateliers du Violoncelle -tapahtumassa Pariisissa maaliskuussa 2022. Sen jälkeen he ovat soittaneet Opéra de Lyonissa, Musée des Invalidesissa, Radio Francessa ja Italiassa Castel Cello -festivaaleilla. Vuonna 2024 syyskuun Baltian kiertueensa jälkeen he esiintyvät Amsterdamin sellobiennaalissa 3. marraskuuta.

peruslippu 25€
eläkeläiset 20 €
opiskelijat, työttömät, varusmiehet 10 €

Hietsun Paviljonki
Hiekkarannantie 9, 00100 Helsinki

Eric-Maria Couturier (s. 1972) on monipuolinen virtuoosi, joka esiintyy säännöllisesti kansainvälisillä lavoilla orkestereiden solistina sekä kamarimusiikiyhtyeissä kuten Talweg trio tai Ensemble Intercontemporain, jonka jäsenenä hän on ollut vuodesta 2002. Couturier on soittanut monien aikamme parhaiden kapellimestarien johdolla. Soittokumppaneista mainitakoon Mauricio Pollini, Martha Argerich, Juliana Steinbach, David Linxin, Laika and the Units, Vincent Courtois ja Tomas Gubitsch. Hän toimii professorina Pariisin ja Lyonin Kansallississa Konservatorioissa (CNSM de Paris ja CNSM de Lyon). Couturier on aikaisemmin käynyt Helsingissä Ensemble Intercontemporainin kanssa Susanna Mälkin johdolla vuosina 2009 ja 2019 sekä defunensemblen kanssa vuonna 2012.

Vincent Courtois (s. 1968) on pitkän linjan muusikko, säveltäjä ja improvisoija, joka on yhtä kotonaan jazzissa ja etnisissä tyyleissä kuin uudessa konserttimusiikissa ja minimalismissa. Hän säilyttää klassisesta koulutuksestaan tekniikan, tarkkuuden ja instrumentin hallinnan ja luo musiikkia, jossa vapaus, mielikuvitus ja energiat ovat paradoksaalisesti juuri kurinalaisen osaamisen ja yksityiskohtien kontrollin tulos.
Vuosien varrella hänen soittokumppaninsa ovat mm. olleet Michel Petrucciani, Louis Sclavis, Joëlle Léandre, Dominique Pifarély, Sylvie Courvoisier, Ellery Eskelin, Jeanne Added…Viime vuosina hän on yhä enemmän keskittynyt kehittämään omia projektejaan, joista monia on voitu kuulla Suomessa vuodesta 2009 alkaen.
Hänen kypsä sävelkielensä on saanut tunnustusta mm. palkitun Ernest ja Celestine -animaatioelokuvan musiikista. Vuonna 2011 hän perusti trion Daniel Erdmannin ja Robin Finckerin kanssa. Sellon ja kahden tenorisaksofonin harvinaisen kokoonpanon tarina jatkuu edelleen ja kuudes konserttiohjelma ”Lines for lions” on omaperäinen kunnianosoitus West Coast -jazzille. 

Yhdessä sellisti Noémi Boutinin kanssa Courtois ja Couturier ovat Les  Ateliers du Violoncelle -tapahtuman taiteelliset johtajat. Maalisuussa 2021 Pariisissa valon nähnyt tapahtuma pitää sisällään konsertteja, mestarikursseja, työpajoja ja yleisökeskusteluja. Se kokoa yhteen kokeneita mestareita ja uransa alussa olevia nuoria sellistejä sekä soitinrakentajia.

Valokuva: Jeff Humbert

SunJazz: Bäckström/Friman/Jensen (FI/DK),Tenho Restobar, helsinki22.9. Klo 19:00

Bäckström/Friman/Jensen (FI/DK)

Vapaa pääsy

Bäckström/Friman/Jensen (FI/DK) on uusi yhteistyö suomalaisten muusikoiden Lassi Frimanin (kitara), Jonathan Bäckströmin (basso) ja tanskalaisen rumpali Jens Emil Jensenin kesken. Jokainen muusikoista on jättänyt jälkensä niin paikallisessa jazz-skenessä, kuin myös kansainvälisestikin, ja tällä triolla he pyrkivät luomaan uutta, jännittävää pohjoismaista soundia. Trion juuret ovat perinteisessä standardijazzissa, mutta yhdessä he pyrkivät musiikissaan moderniin ja luovaan ilmaisuun.

mäntsälä

Adele Sauros Quartet,Kulttuurimeijeri, mäntsälä22.9. Klo 18:00

keikka

Saksofonisti Adele Sauroksen nimeä kantava kvartetti konsertoi syyskuussa seitsemällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Yhtye teki uusimman albuminsa myötä laajan kansainvälisen levyjulkaisukiertueen keväällä 2024, ja yhtyeen yhteissoitto on korkeimmalla tasollaan ikinä.

Adele Sauros Quartet perustettiin vuonna 2012 ja se on esiintynyt merkittävimmillä jazzfestivaaleilla niin Suomessa kuin Pohjoismaissa. Pohjoismaisen ja amerikkalaisen jazzin tyylejä yhdistelevä yhtye suuntaa Jazzliiton kiertueelle esittäen uuden albuminsa materiaalia. Kiertue alkaa Kotkasta 16.9., jonka jälkeen luvassa ovat Helsinki, Joensuu, Savonlinna, Riihimäki, Oulu ja Mäntsälä.

Adele Sauros Quartetin neljäs pitkäsoitto, Your Special Loss, julkaistiin maaliskuussa 2024 espanjalaisen Fresh Sound Records -levy-yhtiön toimesta. Yhtyeen levyjulkaisukiertueet ovat ulottuneet Suomen ohella Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan ja Espanjaan. Albumi koostuu Adele Sauroksen sävellyksistä, jotka käsittelevät toipumista ja toivon löytämistä. Melodiset ja vakavat sävellykset ammentavat vaikutteita pohjoismaisesta ja amerikkalaisesta jazzista.

Saksofonisti Adele Sauros on yksi tämän hetken aktiivisimmista jazzmuusikoista ja säveltäjistä Suomessa ja Euroopassa. Sauros uskoo sävelten voivan muuttaa maailmaa, mikäli tekee taidetta omin ehdoin, kuten hänen kvartettinsa. Yhtyeen jäsenet ovat virtuoottisia jazzmuusikoita, joilla on avoimet mielet sekä uskallusta poiketa totutuista kaavoista – ja heittäytyä improvisoimaan spontaanisti.

Sauros yhtyeineen odottaa innokkaasti syyskuun kiertuetta kesän keikkatauon jälkeen.

”Emme malta odottaa Jazzliiton kiertuetta erityisesti kesän pienen keikkatauon jälkeen, kun kaikki yhtyeemme kesän keikat jouduttiin perumaan ranteeni murtumisen takia”, Sauros kertoo.

Jazz soi ja näkyy!

Valtakunnallinen kiertuetoiminta on Suomen Jazzliiton keskeinen toimintamuoto kotimaassa. Kiertueiden puitteissa järjestetään vuosittain noin 100 konserttia keskimäärin 40 eri paikkakunnalla. Tuotantoon lukeutuu omatuotantoisia kiertueita sekä ulkopuolisten tuottajien kanssa yhteistyössä tuotettuja kiertueita.