Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 27.5.

helsinki

Trumpettikillan 40-v juhlajamit,Ravintola Kapsäkki, helsinki27.5. Klo 20:00

keikka

Jami-isäntänä legendaarinen trumpetisti Mikko "Gunu" Karjalainen

Mikael Jakobsson, piano
Teemu Åkerblom, basso
Aleksi Heinola, rummut

Tilaisuus on kaikille avoin, tule soittamaan tai vain nauttimaan tunnelmasta.

Koko illan vapaa pääsy!

kerava

Kerava Jazz: Anna Högberg Attack, The Otherworld Finland Quintet,Kerava-sali, kerava27.5. Klo 16:00

Anna Högberg Attack

The Otherworld Finland Quintet

keikka

Anna Högberg Attack
Ruotsalaiseen jazzkenttään on viime vuosina noussut muutama muusikko ja yhtye, joiden ilmaisuun saksofonisti Mats Gustafssonin omaleimaisella musiikilla ja soittotyylillä on ollut suuri vaikutus. Gustafssonin merkitys on niin iso, että voidaan puhua jopa "uudesta ruotsalaisjazzista". Saksofonisti Anna Högberg kuuluu ehdottomasti Gustafssonin vaikutuspiiriin. Ei ihme, sillä Högberg kuuluu Gustafssonin ison orkesterin "Fire! Orchestran" vakiojäseniin. Tulenpalavan soittotyylin omaava Högberg ansaitsee paikkansa tässä ruotsalaisista "vapaan tyylin" muusikoiden parhaimmistosta koostuvassa yhtyeessä erinomaisesti.

Anna Högberg, alttosaksofoni
Malin Wättring, saksofonit
Ann Lund, rummut
Lisa Ullén, piano
Niklas Barnö, trumpetti
Elsa Bergman, basso

The Otherworld Finland Quintet 
USA:n länsirannikon vapaan tyylin jazzmuusikot eivät ole kovinkaan tunnettuja Euroopassa. Rent Romus on tehnyt pitkän uran San Franciscon alueella ilman, että hänestä tiedetään paljonkaan täällä kartansyrjällä. Levyiltä kuunneltuna paljastuu, että Romus on kovan luokan soittomies - säveltäjä, orkesterinjohtaja ja räväkkä alttosaksofonisti.

Romuksen sävellysteos "The Otherworld Cycle" perustuu hänen pitkään jatkuneeseen omien suomalaisten juuriensa sekä suomalais-ugrilaisen ja saamelaisen musiikin tutkimiseen. Erityisesti Kalevalan runot, karjalainen kansanmusiikki ja joiku ovat toimineet hänelle inspiraation lähteenä. Romuksen tematiikassa "otherworld" edustaa heijastuksia menneistä sukupolvista, tiedostamatonta biologista muistia. Tietoisuus henkisestä perimästä tuo Romuksen musiikkiin mielenkiintoisen spiritualiteettisen näkökulman, joka istuu hyvin festivaalin arvomaailmaan.

Rent Romus, saksofonit, huilut
Heikki "Mike" Koskinen, e-trumpetti, tenorinokkahuilu
Mikko Innanen, saksofonit, huilut
Olavi Louhivuori, rummut
Teppo Hauta-aho, basso

Liput 25 €, lauantaipassi 40 €

Kerava Jazz: Kirk Knuffke Lamplighter, Tomeka Reid Quartet,Kerava-sali, kerava27.5. Klo 20:00

Kirk Knuffke Lamplighter (www)

Tomeka Reid Quartet (www)

keikka

Coloradossa syntynyt 37-vuotias kornetisti Kirk Knuffke muutti New Yorkiin vuonna 2005. Jäsenyys orkesterijohtaja Butch Morrisin yhtyeissä toi Knuffkelle työtilaisuuksia ja auttoi muusikkoverkoston luomisessa. Iso merkitys soitto- ja sävellystaitojen kehitykseen oli Ornette Colemanin kohtaaminen, ja useita vuosia kestänyt saksofonilegendalta saatu mentorointi.

Osallisuus useissa eri yhtyeissä, ja lopulta oman trion muodostaminen basisti Mark Heliaksen ja rumpali Bill Goodwinin kanssa, nosti Knuffken suuren jazzyleisön tietoisuuteen. Taiteellisesti tinkimätön työ alkoi kantaa hedelmää, ja johti Down Beat -lehden jazzkriitikkojen Nouseva tähti -kategorian voittoon vuonna 2015. Nykyään Knuffkea voidaan oikeutetusti sanoa New Yorkin jazzkentän 'kuumaksi nimeksi'. Hänen improvisaatiotaitojaan ja jazzperinteen tuntemustaan arvostetaan laajasti myös Euroopassa. Yksi mielenkiintoinen yhteistyökumppani onkin tanskalainen Pierre Dørgen johtama New Jungle Orchestra.

Kirk Knuffke, kornetti
Stomu Takeishi, bassokitara
Bill Goodwin, rummut

Tomeka Reid kuuluu harvalukuisten jazzsellistien eliittiin. Hänen käsissään jähmeä sello taipuu lähes viulumaiseen notkeuteen. Pitkälle musiikkia opiskellut Reid pystyy sopeutumaan vaikeuksitta jazzin moniin eri tyylilajeihin klassistyyppisestä avantgardeen. Reid myös säveltää ja toimii kapellimestarina. Chicagossa erittäin arvostettu Reid palkittiin musiikillisista ansioistaan viime vuonna 3Art -järjestön taloudellisesti merkittävällä tunnustuspalkinnolla.

Tomeka Reidin soittokumppaneiksi on valikoitunut muusikoita, joilla on luova näkemys musiikkiin ja halu kehittää visiotaan eteenpäin. Monet heistä ovat esiintyneet Keravalla kuten esimerkiksi huilisti Nicole Mitchell, jonka Black Earth Ensemblen jousisoitinversiossa Reid on jäsenenä. Reid on esiintynyt Keravalla kerran aiemmin laulaja Dee Alexanderin Evolution Ensemblessä vuonna 2011.

Tomeka Reid, sello
Mary Halvorson, kitara
Tomas Fujiwara, rummut
Jason Roebke, basso

Liput 30 €, lauantaipassi 40 €

teijo

Tjango! - levynjulkaisukiertue,Jazzkahvila Mazzuuni, teijo27.5. Klo 17:00

Tjango! (www)

keikka

Helsinkiläinen Tjango!-yhtye saapuu uuden levynsä "Greens and Blues" julkaisukiertueella Mazzuuniin lauantaina 27. toukokuuta. Tjango!n musiikilliset juuret ovat mustalaisjazzissa sekä latinalaisamerikkalaisessa traditiossa, mutta yhtyeen musiikissa on kuultavissa vaikutteita niin bluegrassista kuin suomalaisesta ja irlantilaisesta kansanmusiikistakin.

http://www.tjango.fi/
https://www.facebook.com/tjango.fi/

https://www.youtube.com/watch?v=yELtEcTkF4g

Tjango!-yhtye sai alkunsa vuonna 2010, kun kolme klassisen musiikin ammattilaista ryhtyi soittamaan Astor Piazzollan tangoa sekä Django Reinhardtin swingiä. Yhtyeen oma tyyli löytyi vähän myöhemmin, kun svengaava mustalaisjazz ja latinorytmit yhdistyivät laulullisiin, kansanmusiikinomaisiin melodioihin. Yhtyeen debyyttialbumi "Tjango!" (2014) sisältää yksinomaan yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä. Tjango!n musiikilliset juuret ovat edelleen mustalaisjazzissa sekä latinalaisamerikkalaisessa traditiossa, mutta levyllä on kuultavissa vaikutteita niin bluegrassista kuin suomalaisesta ja irlantilaisesta kansanmusiikistakin.

Tjango!n kokoonpano päivittyi alkuvuodesta 2016, kun viulisti Tero Hyväluoma ja kontrabasisti Tarmo Anttila liittyivät yhtyeeseen alkuperäisjäsenten, kitaristi Otto Tolosen sekä haitaristi Antti Leinosen, rinnalle. Uudistunut kokoonpano aloitti heti ahkeran keikkailun, ja sen seurauksena syntyi levyllinen uutta materiaalia. Yhtyeen toinen pitkäsoitto taltioitiin Helsingissä Musapaahtimo-studiolla helmikuussa 2017. Uuden levyn "Greens and Blues" sävellykset ovat nyt ensi kertaa kuultavissa levynjulkaisukiertueella, joka saapuu Mazzuuniin lauantaina 27. toukokuuta.

Tero Hyväluoma – viulu
Antti Leinonen – harmonikka
Otto Tolonen – kitara
Tarmo Anttila – kontrabasso

turku

Big Band On Board! Turku Jazz Orchestra feat. Osmo Ikonen, Heini Ikonen ja Sami Pitkämö,Viking Grace, turku27.5. Klo 20:55

keikka

Turku Jazz Orchestra hyppää jälleen Itämeren aalloille mukanaan kolme huippusolistia! Toukokuisen Viking Grace -risteilyn biletunnelma on taattu kun Turku Jazz Orchestran ohjelmistossa kuullaan legendaarisen Earth, Wind & Fire -yhtyeen groovehittejä kotimaisen soulmusiikin tähtiartisteihin lukeutuvien Osmo Ikosen, Heini Ikosen ja Sami Pitkämön tulkitsemina.

1970-luvulla huiman suosion saavuttanut Earth, Wind and Fire -yhtye muutti aikoinaan koko mustan musiikin yhdistäen tuotannossaan R&B:n, soulin, funkin, jazzin, discon, rockin ja afrikkalaisen musiikin. 17-henkinen big band solisteineen saa taatusti Viking Gracen lauantai-illan groovaamaan esittäen EWF:n kovimmat discohitit aina Septemberistä Boogie Wonderlandiin.

Sunnuntain paluumatkalla Turku Jazz Orchestra feat. Osmo Ikonen, Heini Ikonen ja Sami Pitkämö tarjoilee yleisölle big band -musiikin klassikoita mm. Frank Sinatran ja Michael Bublén tyyliin.

Laulaja ja multi-instrumentalisti Osmo Ikonen on tunnettu monien kotimaisten televisio-ohjelmien esiintyjänä ja hän on tehnyt musiikkia mm. Anna Abreulle, Cheekille ja Sunrise Avenuelle. Heini Ikonen on veljensä Osmon tapaan monilahjakkuus musiikin saralla ja esittänyt erityisesti soul- funk- ja R&B-musiikkia mm. rap-artisti Redraman kanssa.
Solistikolmikon konkari on Sami Pitkämö joka on ehtinyt vaikuttaa urallaan lukuisissa yhtyeissä ja orkestereissa niin muusikkona, lauluntekijänä, kapellimestarina kuin tuottajanakin. Pitkämö johtaa mm. omaa nimeänsä kantavaa Tanssii tähtien kanssa -ohjelman orkesteria ja on saanut useita tunnustuksia työstään kuten Pori Jazzin Vuoden taiteilija -tunnustuksen vuonna 2008.

27.05. – 28.05. Viking Grace
Ensimmäinen linja, 20100 Turku
Liput: www.vikingline.fi

Lähtö lauantaina 27.5. klo 20.55. Viking Grace, Turun Linnansatama. Paluu sunnuntaina 28.5. klo 19.50.

Normaali risteilylippu oikeuttaa sisäänpääsyn kaikkiin risteilyn konsertteihin.