Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Kerava Jazz: Kirk Knuffke Lamplighter, Tomeka Reid Quartet,Kerava-sali, kerava27.5. Klo 20:00

Kirk Knuffke Lamplighter (www)

Tomeka Reid Quartet (www)

keikka

Coloradossa syntynyt 37-vuotias kornetisti Kirk Knuffke muutti New Yorkiin vuonna 2005. Jäsenyys orkesterijohtaja Butch Morrisin yhtyeissä toi Knuffkelle työtilaisuuksia ja auttoi muusikkoverkoston luomisessa. Iso merkitys soitto- ja sävellystaitojen kehitykseen oli Ornette Colemanin kohtaaminen, ja useita vuosia kestänyt saksofonilegendalta saatu mentorointi.

Osallisuus useissa eri yhtyeissä, ja lopulta oman trion muodostaminen basisti Mark Heliaksen ja rumpali Bill Goodwinin kanssa, nosti Knuffken suuren jazzyleisön tietoisuuteen. Taiteellisesti tinkimätön työ alkoi kantaa hedelmää, ja johti Down Beat -lehden jazzkriitikkojen Nouseva tähti -kategorian voittoon vuonna 2015. Nykyään Knuffkea voidaan oikeutetusti sanoa New Yorkin jazzkentän 'kuumaksi nimeksi'. Hänen improvisaatiotaitojaan ja jazzperinteen tuntemustaan arvostetaan laajasti myös Euroopassa. Yksi mielenkiintoinen yhteistyökumppani onkin tanskalainen Pierre Dørgen johtama New Jungle Orchestra.

Kirk Knuffke, kornetti
Stomu Takeishi, bassokitara
Bill Goodwin, rummut

Tomeka Reid kuuluu harvalukuisten jazzsellistien eliittiin. Hänen käsissään jähmeä sello taipuu lähes viulumaiseen notkeuteen. Pitkälle musiikkia opiskellut Reid pystyy sopeutumaan vaikeuksitta jazzin moniin eri tyylilajeihin klassistyyppisestä avantgardeen. Reid myös säveltää ja toimii kapellimestarina. Chicagossa erittäin arvostettu Reid palkittiin musiikillisista ansioistaan viime vuonna 3Art -järjestön taloudellisesti merkittävällä tunnustuspalkinnolla.

Tomeka Reidin soittokumppaneiksi on valikoitunut muusikoita, joilla on luova näkemys musiikkiin ja halu kehittää visiotaan eteenpäin. Monet heistä ovat esiintyneet Keravalla kuten esimerkiksi huilisti Nicole Mitchell, jonka Black Earth Ensemblen jousisoitinversiossa Reid on jäsenenä. Reid on esiintynyt Keravalla kerran aiemmin laulaja Dee Alexanderin Evolution Ensemblessä vuonna 2011.

Tomeka Reid, sello
Mary Halvorson, kitara
Tomas Fujiwara, rummut
Jason Roebke, basso

Liput 30 €, lauantaipassi 40 €

Keikat samana päivänä kaupungissa kerava

Kerava Jazz: Anna Högberg Attack, The Otherworld Finland QuintetKerava-sali, kerava27.5. Klo 16:00

Anna Högberg Attack

The Otherworld Finland Quintet

keikka

Anna Högberg Attack
Ruotsalaiseen jazzkenttään on viime vuosina noussut muutama muusikko ja yhtye, joiden ilmaisuun saksofonisti Mats Gustafssonin omaleimaisella musiikilla ja soittotyylillä on ollut suuri vaikutus. Gustafssonin merkitys on niin iso, että voidaan puhua jopa "uudesta ruotsalaisjazzista". Saksofonisti Anna Högberg kuuluu ehdottomasti Gustafssonin vaikutuspiiriin. Ei ihme, sillä Högberg kuuluu Gustafssonin ison orkesterin "Fire! Orchestran" vakiojäseniin. Tulenpalavan soittotyylin omaava Högberg ansaitsee paikkansa tässä ruotsalaisista "vapaan tyylin" muusikoiden parhaimmistosta koostuvassa yhtyeessä erinomaisesti.

Anna Högberg, alttosaksofoni
Malin Wättring, saksofonit
Ann Lund, rummut
Lisa Ullén, piano
Niklas Barnö, trumpetti
Elsa Bergman, basso

The Otherworld Finland Quintet 
USA:n länsirannikon vapaan tyylin jazzmuusikot eivät ole kovinkaan tunnettuja Euroopassa. Rent Romus on tehnyt pitkän uran San Franciscon alueella ilman, että hänestä tiedetään paljonkaan täällä kartansyrjällä. Levyiltä kuunneltuna paljastuu, että Romus on kovan luokan soittomies - säveltäjä, orkesterinjohtaja ja räväkkä alttosaksofonisti.

Romuksen sävellysteos "The Otherworld Cycle" perustuu hänen pitkään jatkuneeseen omien suomalaisten juuriensa sekä suomalais-ugrilaisen ja saamelaisen musiikin tutkimiseen. Erityisesti Kalevalan runot, karjalainen kansanmusiikki ja joiku ovat toimineet hänelle inspiraation lähteenä. Romuksen tematiikassa "otherworld" edustaa heijastuksia menneistä sukupolvista, tiedostamatonta biologista muistia. Tietoisuus henkisestä perimästä tuo Romuksen musiikkiin mielenkiintoisen spiritualiteettisen näkökulman, joka istuu hyvin festivaalin arvomaailmaan.

Rent Romus, saksofonit, huilut
Heikki "Mike" Koskinen, e-trumpetti, tenorinokkahuilu
Mikko Innanen, saksofonit, huilut
Olavi Louhivuori, rummut
Teppo Hauta-aho, basso

Liput 25 €, lauantaipassi 40 €