Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Vapaat äänet: Rhizottome + Unissakävelijät,Sellosali, espoo2.3. Klo 19:00

Rhizottome (www)

Unissakävelijat (www)

keikka

Rhizottome tuo uutta ranskalaista kansanmusiikkia Suomeen maaliskuussa

Haitaristi Armelle Dousset’n ja saksofonisti Matthieu Metzgerin duo Rhizottome esiintyy mittavalla Suomen-kiertueella Frankofonia-kuukauden kunniaksi maaliskuussa. Yksitoista konserttia sisältävä, Vapaat äänet -agentuurin järjestämä kiertue tuo Rhizottomen esiintymään maakuntien ohella myös Espoon Sellosaliin 2.3., jossa Maailmanmusiikin keskuksen ja Vapaiden äänien järjestämässä konsertissa esiintyy Rhizottomen lisäksi Unissakävelijät-yhtye.

Ranskalaismuusikot haitaristi Armelle Dousset ja saksofonisti Matthieu Metzger esiintyvät mittavalla Suomen-kiertueella 28.2.–20.3. Rhizottomen sensuelli musiikki on valloittanut yleisöjä Euroopasta Japaniin, ja ranskalaisduo saapuu nyt Vapaat äänet -agentuurin tuottamalle kiertueelle Suomeen ja Baltiaan esiintymään muun muassa Saloon, Keravalle, Haapavedelle ja Turkuun osana ranskankielisyyttä juhlistavaa, kansainvälisen Frankofonia-järjestön organisoimaa Frankofonia-kuukautta. Lisäksi Maailmanmusiikin keskus ja Vapaat äänet järjestävät yhdessä 2.3. Espoon Sellosalissa konsertin, jossa Rhizottomen lisäksi esiintyy nykymusiikkia ja maailmanmusiikkivaikutteita yhdistelevä Unissakävelijät-yhtye.

Haitaristi Armelle Dousset'n ja saksofonisti Matthieu Metzgerin duo Rhizottome (suom. juuret katkaiseva puutarhuri) sai alkunsa vuonna 2008 barokkiohjelmiston esittämisellä juhlissa ja kaduilla. Vuosien kuluessa Rhizottome on kehittänyt omaperäisen ohjelmiston, eräänlaisen oman kansanperinteensä, joka ottaa laajasti vaikutteita maailman eri musiikkiperinteistä. Duo yhdistää perinnemusiikin teemojen tulkintaan improvisaatiota ja säveltää uutta kuitenkin onnistuen saamaan musiikin kuulostamaan aina tavalla tai toisella tutulta. Saksofonin ja harmonikan keskustelussa syntyy uusia tarinoita ja uusia tansseja. Duon ensimmäinen levy L’Amaranthe ilmestyi vuonna 2009 ja toinen albumi Rhizottome vuonna 2013. Rhizottomen uusi albumi on omakustanne, tupla-cd niwashi no yume / nenashigusa (puutarhurin unelma / kiskottu juuriltaan), joka on äänitetty Villa Kujoyaman residenssissä Kiotossa, Japanissa syksyllä 2015 koto-soittajan Reiko Imanishin kanssa.

Armelle Dousset aloitti harmonikansoiton kansanmusiikin parissa ja opiskeli maineikkaassa Angers’n Kansallisessa koreografisessa keskuksessa, josta hän valmistui vuonna 2009. Samana vuonna hän kantaesitti Kiotossa, Japanissa sooloteoksensa Haigore, jossa yhdistyvät ekspressiivinen liike, sävelkieli ja rakkaus elokuvataiteeseen. Tämä omaperäinen tie taiteeseen on jatkunut siitä lähtien sekä Rhizottome-duon kanssa että nykytanssilavoilla muuan muassa Alain Buffardin ja Laurent Falguiérasin koreografioissa. Äskettäin Suomessa SelfCooking -soolonsa kanssa kiertänyt saksofonisti Matthieu Metzger on outo lintu ranskalaisen jazzkentän uusien tulokkaiden joukossa. Häntä kiehtoo musiikin runollinen, genretön ulottuvuus, ja sopraanisaksofonisti onkin kotonaan niin jazzin, kansanmusiikin kuin rockin parissa. Hän johtaa omaa Killing Spree -trioaan, soittaa klarinetisti Louis Sclavisin kanssa Amarillys Ensemblessä ja on ollut Orchestre National de Jazzin jäsen vuosina 2010-2014.

Sellosalissa Rhizottomen kanssa 2.3. esiintyvää Unissakävelijöitä voisi kutsua nykypäivän tai tulevaisuuden heimolaisiksi, joille koko maailma on yksi yhteisö. Kuusihenkisen Unissakävelijöiden musiikki on saanut inspiraationsa niin indonesialaisesta gamelan-musiikista, Siperian alkuperäiskansojen lauluista, skotlantilaisesta säkkipilliperinteestä kuin nykytaidemusiikistakin. Unissakävelijöiden tarkoituksena ei ole kopioida inspiraationsa kohteita, vaan kasvattaa alkuperäisistä lähteistä otetuista juurista uutta musiikkia.

Rhizottome + Pekko ja Unissakävelijät
To 2.3. klo 19
Sellosali (Soittoniekanaukio 1 A, Espoo)
Liput alk. 15€ 
Liput LippupisteestäRhizottome
Armelle Dousset, harmonikka / Matthieu Metzger, sopraninosaksofoni & talk box

Unissakävelijät 
Mirva Soininen, laulu & piano / Pekko Käppi, jouhikko, perkussiot, laulu / Minna Koskenlahti, perkussiot, puuhuilut, laulu / Juska Ojajärvi, haitari, laulu / Michael Ferrie, kitara, laulu / Nea-Maria Korpelainen, viulu, trumpetti, laulu

 

Keikat samana päivänä kaupungissa espoo

April Jazz Club: Jim Snidero Quartet (USA/FIN/DEN)Sokos Hotel Tapiola Garden, espoo2.3. Klo 19:00

Jim Snidero Quartet

keikka

19:00 | Ebeli Show
20:00 | Jim Snidero Quartet

Maailmankuulu yhdysvaltalainen saksofonisti Jim Snidero saapuu Suomeen maaliskuun alussa kaikkien kotimaan jazzdiggarien suureksi iloksi. Snidero on esiintynyt aikoinaan ensimmäisillä April Jazz -festivaaleilla vuonna 1987 ja nyt yli 30 vuoden jälkeen on viimeistään aika palata April Jazzin stagelle!

Snidero on yli 40-vuotisen uransa aikana ehtinyt kypsyttää soundiansa kuin hyvää viiniä. Kypsymistä on vauhdittanut muun muassa opinnot elävän saksofonistilegendan Dave Liebmannin kanssa sekä yhteistyö musiikin suuruuksien kuten Eddie Palmierin ja Frank Sinatran kanssa.

April Jazz Clubilla Snidero esiintyy huippukvartetin voimin, jonka riveissä raikaa pohjoismaalaiset sävyt: trumpetissa suomalainen Mikko ”Gunu” Karjalainen, bassossa Suomessa syntynyt ja Ruotsissa paljon vaikuttanut Johnny Åman ja rummuissa tanskalainen Anders Mogensen. Yhtye tulee esittämään taatusti kiinnostavaa jazzia Snideron terävästä kynästä!

Jim Snidero: saksofoni
Mikko ”Gunu” Karjalainen: trumpetti
Johnny Åman: basso
Anders Mogensen: rummut

Sokos Hotel Tapiola Garden, Tapionaukio 3, Espoo
Liput ovelta 10 € | Ennakkoliput 12,50 € (Lippupiste)
Tapahtuma on ikärajaton.