Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Maanantai 10.11.

jyväskylä

Vapaat äänet: Trio Sabil,JAO / Siltasali, jyväskylä10.11. Klo 19:00

Trio Sabil (www)

keikka

Kaksi modernin arabimusiikin mestaria kohtaavat ranskalaisen jazzvisionäärin

Trio Sabil tuo yhteen Ahmad Al Khatibin ja Youssef Hbeischin muodostaman virtuoosikaksikon ja ranskalaisbasisti Hubert Dupont’in.

Ud-luutun mestari Ahmad Al Khatib ja perkussion taikuri Youssef Hbeisch ovat soittaneet yhdessä pitkään Duo Sabil –yhtyeenä. Vuonna 2013 he kutsuivat Hubert Dupontin mukaan soittokumppanikseen suureen Arabimaailman instituutin järjestämään tapahtumaan Pariisissa (Institut du Monde Arabe). Trio Sabil oli syntynyt.

“Yhdessä he koluavat klassisen arabimusiikin rohkeita ja yhteen sulautuneita kiemuroita.”
Anne Berthod (Télérama)

Trio Sabil
Ahmad Al Khatib Ud-luutu
Youssef Hbeisch riqq, derbouka, lyömäsoittimet
Hubert Dupont kontrabasso

JAO Jyväskylän Ammattiopisto, Pitkäkatu 19-21
Lipu 10 eur / 7 eur (vain käteisellä)
Yhteistyö: Vapaat äänet & JAO

Ahmad Al Khatib syntyi Jordaniassa palestiinalaiseen pakolaisperheeseen. Hän aloitti Ud-luutun soiton jo pienenä alan mestarin Ahmad Abdel Qasemin johdolla. Palestiinaan hän muutti 1997, minkä jälkeen hän oli opettajana Ramallahin kansallisen konservatorion itämaisen musiikin osastolla, jonka johdossa hän toimi vuodesta 1999. Poliittisen tilanteen kärjistyttyä hän lähti Palestiinasta 2002 ja muutti lopulta Ruotsiin vuonna 2004, mistä käsin hän on lakkaamatta promovoinut Ramallahin konservatorion toimia. Seuraavana vuonna hän julkaisi ensimmäisen Ud-musiikin sooloalbuminsa. Hän on opettanut usean vuoden ajan modaalimusiikkia, sävellystä ja yhteissoittoa Göteborgin musiikki- ja teatteriakatemiassa. Hän konsertoi jatkuvasti Euroopassa ja Lähi-idässä, erityisesti duona pitkäaikaisen muusikkoystävänsä perkussionisti Youssef Hbeischin kanssa. Albumi ”Sabil” ilmestyi vuonna 2012 kokoelmassa Maailmanlaulut (Arabimaailman instituutin kokoelma 321090, levitys: Harmonia Mundi)

Palestiinalainen muusikko Youssef Hbeisch syntyi galilealaisessa kylässä vuonna 1967 ja opiskeli musiikkia ja filosofiaa Haifan yliopistossa. Hän on kotonaan niin Haifassa kuin Pariisissa, sekä konserttilavoilla ympäri maailmaa. Hienovaraisena multiperkussionistina hän on kehittänyt oman mielikuvitusrikkaan soittotavan monirytmisyyden ja sävyjen tulkkina. Hän soittaa lukuisten kansainvälisesti tunnettujen kokoonpanojen kanssa, joista mainittakoon Trio Joubran (ud-luuttu -trio), Araméa de Rula Safar (barokkimusiikkia), Paix de Soeur Marie Keyrouz (sakraalimusiikkia) tai belgialainen Aka Moon (nykyjazzia). Vuonna 2006 hän perusti oudin virtuoosin Ahmad Al Khatibin kanssa duo Sabilin.

Hubert Dupont muistetaan Suomessa kiertueistaan yhtyeiden Kartet, Thôt ja Sawadu kanssa. Hän kuuluu niihin ranskalaisen jazzkentän kokeneimpiin muusikoihin, jotka ovat väsymättä kehittäneet omia pitkäjänteisiä projektejaan ja omaa persoonallista sävelkieltään. Etenkin Kartet on vuodesta 1989 kehittynyt ainutlaatuiseksi mordernin jazzin laboriotoriksi. Hänen vuonna 2012 perustettu Jasmim -yhtyeen tarkoitus on rakentaa musiikillista siltaa lännen ja Lähi-idän välille. Trio Sabil jatkaa tätä luovaa vuoropuhelua.