Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Sunnuntai 9.11.

jyväskylä

Jyväskylä Big Band: "My Dedications" -isänpäiväkonsertti,Siltasali, Pitkäkatu 19-21, jyväskylä9.11. Klo 18:00

Jyväskylä Big Band (www)

(+ Joonatan Rautio, Noora Pohjola)
keikka

Jyväskylä Big Band, kapellimestarina Petri Juutilainen My Dedications -isänpäiväkonsertti

Solisteina Joonatan Rautio (saksofoni) & Noora Pohjola (laulu)

Jyväskylä Big Bandin syyskausi avataan sunnuntaina 9.11.2014 Siltasalissa "My Dedications" -isänpäiväkonsertilla. Konsertin johtaa Petri Juutilainen, jonka kynästä ovat myös konsertissa kuultavat big band -sävellykset ja -sovitukset. Solistiksi isänpäivää viettämään saapuu saksofonitaituri Joonatan Rautio. Luvassa on myös muutama ikivihreä, joita laulullaan tulee tulkitsemaan Noora Pohjola. Konsertin instrumentaalinumerot ovat Petri Juutilaisen sävellyksiä viime vuosilta.

"My Dedications" -konsertin juhlasankareina ovat rytmimusiikin isät. Kappaleet on sävelletty pääosin jonkun kuuluisan jazzlegendan tai -orkesterin tyyliin (mm. Miles Davis, Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Oliver Nelson, Count Basie, Duke Ellington, Thad Jones, afrikkalaiset rytmimusiikin esi-isät). Näillä teoksilla Juutilainen on halunnut kiittää suurenmoisia muusikoita heidän intohimoisesta panoksestaan jazzmusiikin saralla.

Konserttiin saksofonisolistiksi saapuva Joonatan Rautio (s.1973) on maamme arvostetuimpia jazzmuusikoita ja edustaa oman instrumenttinsa ehdotonta kansainvälistä huippua. Rautio on tunnettu virtuoottisuudestaan, solistisesta elinvoimaisuudestaan ja laaja-alaisuudestaan. Vahvan jazztradition tuntemuksen pohjalta hän venyy moniin muusikillisiin ilmaisumuotoihin. Joonatanille on myönnetty useita tunnustuksia ja hän on soittanut lukuisten ulkomaisten huippuartistien riveissä.

Kapellimestari Petri Juutilainen (s. 1953) on vieraillut johtamassa erityylisiä konsertteja lähes kaikissa Suomen orkestereissa. Juutilainen on säveltänyt useita lapsille ja nuorille suunnattuja musikaaleja sekä sovittanut runsaasti musiikkia orkestereille ja laulusolisteille. Juutilainen on toiminut vuodesta 2002 Pirkanmaan Musiikkiopiston kevyen musiikin linjanjohtajan tehtävässä ja Klemetti-opiston nuorison orkesterikurssin johtajana kymmenen vuoden ajan. Aiemmin hän on toiminut Helsingin Poliisisoittokunnan kapellimestarina. Petri Juutilaisen jazz-harrastus alkoi jo 60-luvulla Varkaudessa ja jatkui opiskeluaikana Tapiola Big Bandissa. Vuonna 1975 Juutilainen kutsuttiin Heikki Sarmannon johtamaan Finnish Jazz Workshopiin, josta myöhemmin tuli UMO Jazz Orchestra. Umossa Juutilainen soitti vuoteen 1983 saakka, jonka jälkeen hän ryhtyi freelancer-muusikoksi ja kapellimestariksi. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa pääaineenaan pasuunansoitto sekä musiikinteoria ja sävellys. Pasuunansoiton diplomin hän suoritti vuonna 1981, ja ensikonsertti oli paria vuotta myöhemmin.

Jyväskylä Big Band on tunnettu suomalaisen uuden musiikin tulkitsijana ja edistäjänä. JBB seilaa suvereenisti myös big band– ja maailmanmusiikista salsaan ja souliin, kouluttaa ja keikkailee myös kansainvälisesti ja on kasvattanut melkoisen määrän muusikkoja yli 30 vuoden aikana. Kapellimestari Ilkka Mäkitalo on luotsannut bändiä vuodesta 1995.

Lisätietoja:

www.facebook.com/JyvaskylaBigBand

www.jyvaskylabigband.com

http://joonatanrautio.com/fi.html

Liput: 12/8€

tampere

Vapaat äänet: Trio Sabil,Tampereen Taidemuseo, tampere9.11. Klo 16:00

Trio Sabil (www)

keikka

Kaksi modernin arabimusiikin mestaria kohtaavat ranskalaisen jazzvisionäärin

Trio Sabil tuo yhteen Ahmad Al Khatibin ja Youssef Hbeischin muodostaman virtuoosikaksikon ja ranskalaisbasisti Hubert Dupont’in.

Ud-luutun mestari Ahmad Al Khatib ja perkussion taikuri Youssef Hbeisch ovat soittaneet yhdessä pitkään Duo Sabil –yhtyeenä. Vuonna 2013 he kutsuivat Hubert Dupontin mukaan soittokumppanikseen suureen Arabimaailman instituutin järjestämään tapahtumaan Pariisissa (Institut du Monde Arabe). Trio Sabil oli syntynyt.

“Yhdessä he koluavat klassisen arabimusiikin rohkeita ja yhteen sulautuneita kiemuroita.”
Anne Berthod (Télérama)

Trio Sabil
Ahmad Al Khatib Ud-luutu
Youssef Hbeisch riqq, derbouka, lyömäsoittimet
Hubert Dupont kontrabasso

Tampereen taidemuseo, puutarhakatu 34
Museon pääsymaksu 7 eur /  3 eur

Tämä konsertti on oivallinen tilaisuus tulla myös katsomaan valokuvanäyttely Jaettu todellisuus / Shared reality.

 

Ahmad Al Khatib syntyi Jordaniassa palestiinalaiseen pakolaisperheeseen. Hän aloitti Ud-luutun soiton jo pienenä alan mestarin Ahmad Abdel Qasemin johdolla. Palestiinaan hän muutti 1997, minkä jälkeen hän oli opettajana Ramallahin kansallisen konservatorion itämaisen musiikin osastolla, jonka johdossa hän toimi vuodesta 1999. Poliittisen tilanteen kärjistyttyä hän lähti Palestiinasta 2002 ja muutti lopulta Ruotsiin vuonna 2004, mistä käsin hän on lakkaamatta promovoinut Ramallahin konservatorion toimia. Seuraavana vuonna hän julkaisi ensimmäisen Ud-musiikin sooloalbuminsa. Hän on opettanut usean vuoden ajan modaalimusiikkia, sävellystä ja yhteissoittoa Göteborgin musiikki- ja teatteriakatemiassa. Hän konsertoi jatkuvasti Euroopassa ja Lähi-idässä, erityisesti duona pitkäaikaisen muusikkoystävänsä perkussionisti Youssef Hbeischin kanssa. Albumi ”Sabil” ilmestyi vuonna 2012 kokoelmassa Maailmanlaulut (Arabimaailman instituutin kokoelma 321090, levitys: Harmonia Mundi)

Palestiinalainen muusikko Youssef Hbeisch syntyi galilealaisessa kylässä vuonna 1967 ja opiskeli musiikkia ja filosofiaa Haifan yliopistossa. Hän on kotonaan niin Haifassa kuin Pariisissa, sekä konserttilavoilla ympäri maailmaa. Hienovaraisena multiperkussionistina hän on kehittänyt oman mielikuvitusrikkaan soittotavan monirytmisyyden ja sävyjen tulkkina. Hän soittaa lukuisten kansainvälisesti tunnettujen kokoonpanojen kanssa, joista mainittakoon Trio Joubran (ud-luuttu -trio), Araméa de Rula Safar (barokkimusiikkia), Paix de Soeur Marie Keyrouz (sakraalimusiikkia) tai belgialainen Aka Moon (nykyjazzia). Vuonna 2006 hän perusti oudin virtuoosin Ahmad Al Khatibin kanssa duo Sabilin.

Hubert Dupont muistetaan Suomessa kiertueistaan yhtyeiden Kartet, Thôt ja Sawadu kanssa. Hän kuuluu niihin ranskalaisen jazzkentän kokeneimpiin muusikoihin, jotka ovat väsymättä kehittäneet omia pitkäjänteisiä projektejaan ja omaa persoonallista sävelkieltään. Etenkin Kartet on vuodesta 1989 kehittynyt ainutlaatuiseksi mordernin jazzin laboriotoriksi. Hänen vuonna 2012 perustettu Jasmim -yhtyeen tarkoitus on rakentaa musiikillista siltaa lännen ja Lähi-idän välille. Trio Sabil jatkaa tätä luovaa vuoropuhelua.