Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tampere Jazz Happening: Liberty Ship, Teemu Viinikainen Trio, Elektro GT,Telakka, Tullikamarinaukio 3, tampere1.11. Klo 21:00

keikka

Liberty Ship: 21:00

Liberty Ship seilaa seikkailunhaluisesti omaa väyläänsä free jazzin aavalla ulapalla, tyylillisesti rajoittavista merimerkeistä vähät välittäen. Kun kokeneen kipparin, Esa Pietilän tenorifonin juureva sointi kohtaa seuraavan sukupolven lahjakkaimpien jazzareiden raikkauden, syntyy kesyttämätön kokonaisuus täynnä ehtymätöntä luovuutta.

New York Jazz Record valitsi kvartetin viime vuonna julkaistun debyyttialbumin Approaching (Eclipse Music 2013) yhdeksi vuoden jazzlevyistä.

Liberty Shipin Jazzliiton-kiertue päättyy tähän keikkaan.

Esa Pietilä - tenor sax
Aki Rissanen - piano
Antti Lötjönen - double bass
Olavi Louhivuori - drums

Teemu Viinikainen Trio: 22:30

Teemu Viinikainen on jazzkitaroinnin suvereeni mestari, joka hurmasi viime vuoden Happeningissa duetoimalla Timo Kämäräisen kanssa. Nyt Telakan lauteille kipuaa virtuoosin oma trio, joka julkaisi tänä vuonna uuden vauhdikkaan levynsä Hit it! (Prophone Records 2014).

Luvassa on hivelevää ja värikästä yhteissoittoa, jossa intohimo ja tyylitaju yhdistyvät.

Teemu Viinikainen - guitar
Ville Herrala - bass
Mika Kallio - drums

Elektro GT: 00:00

Elektro GT on vapaata matkustamista tehokkaan koneen kyydissä. Se on sähköiskujazzia, elektroninen salamanlyönti kotimaamme jazzkenttään. Rumpali Mikko Hassisen uusin projekti vyöryttää vahvoja rytmejä ja sekoittaa jazzin ja elektronisen musiikin elementtejä häpeämättömäksi väripaletiksi. Maamme kärkikastiin kuuluvat soittajat pitävät huolen, että musiikillinen pensseli heiluu laajalla skaalalla videopelimusiikista rajuun funk-ryöpytykseen.

Mikko Hassinen - drums, electronics
Jorma Kalevi Louhivuori - trumpet
Aki Rissanen - keyboards
Varre Vartiainen - guitar
Lauri Porra - bass

Liput 25/20 €

Keikat samana päivänä kaupungissa tampere

Tampere Jazz Happening: Sons Of Kemet (GBR), Karl Seglem Quartet (NOR), Django Bates' Belovèd (GBR/SWE/DEN)Tullikamarin Pakkahuone, Tullikamarinaukio 2, tampere1.11. Klo 14:00

Sons of Kemet (www)

Karl Seglem Quartet (www)

Django Bates' Belovèd (www)

keikka

Sons of Kemet: 14:00

Sons of Kemet tekee kaiken raivokkaan omaperäisesti ja on nostattanut valtavaa innostusta kaikkialla, mihin on matkannut. Bändin paholaismaisen viettelevä yhdistelmä jazzia, rockia, karibialaista ja afrikkalaista musiikkia riisuu välittömästi aseista ja sukeltaa kuulijansa ihon alle. Myös nelikon kokoonpano on poikkeuksellinen: klarinetti ja foni, tuuba ja kaksi rumpalia.

Viime vuonna julkaistu esikoisalbumi Burn (Naim Label 2013) on saanut paljon ylistystä osakseen eivätkä vähemmälle huomiolle ole jääneet yhtyeen hurjat live-esiintymiset. MOBO Awardseissa 2013 Sons of Kemet valittiin jazz-kategorian parhaaksi.

Shabaka Hutchings - sax, clarinet
Chris Barrett - tuba
Mark Sanders - drums
Seb Rochford - drums

Karl Seglem Quartet: 15:45

Karl Seglem on aina kurottanut kohti uutta. Pitkän uransa aikana hän on taipunut moniin tyyleihin kansanmusiikista elektroniseen musiikkiin, omaksunut uusia soittimia ja hypännyt joskus kokonaan kirjallisen runouden puolelle. Aika ajoin norjalaisfonisti ja säveltäjä palaa kuitenkin musiikkinsa akustiseen ytimeen – siitä tyylikkäänä todisteena on viimeisin levytys NyeSongar.no (Ozella Music 2013).

Pakkahuoneen keikalle Seglem saapuu kvartettinsa kanssa, joka lumoaa pohjoisen valoa ja kirkasta pakkasilmaa henkivällä kuulaalla soinnillaan.

Karl Seglem - sax
Andreas Ulvo - piano
Roger Arntzen - bass
Jonas H. Sjøvaag - drums

Django Bates' Belovèd: 17:30

Itseoppinut säveltäjä ja pianisti Django Bates näytti jo 80-luvulla suuntaa eurooppalaisen jazzin renessanssille. Nykyään hän on yksi soittimensa arvostetuimpia ja hurjapäisimpiä kykyjä.

Belovèd-trionsa kanssa pianotaituri kunnioittaa lapsuuden sankariaan, Charlie Parkeria – omalla djangoistetulla tavallaan, jossa Parkerin sävellykset kulkevat Batesin eriskummallisen musiikillisen DNA:n läpi. Bändin uusimmalla albumilla Confirmation (Lost Marble 2012) Parkerin kappaleet saavat rinnalleen luontevasti myös Batesin omia sävellyksiä.

Musiikin muuttuva pulssi, odottamattomat käännökset ja hätkähdyttävä musikaalisuus – siinä Django Bates’ Belovèdin tarjoamat puitteet unohtumattomalle jazzelämykselle.

Django Bates - piano
Petter Eldh - double bass
Peter Bruun - drums

Liput: 30/25 €

Tampere Jazz Happening: Mathias Eick Quintet (NOR), ICP Orchestra (NED), Bill Frisell - Guitar in the Space Age (US)Tullikamarin Pakkahuone, Tullikamarinaukio 2, tampere1.11. Klo 20:00

Mathias Eick Quintet (www)

ICP Orchestra (www)

Bill Frisell (www)

keikka

Mathias Eick Quintet: 20:00

Trumpetisti Mathias Eick puhaltaa musiikkiinsa pop-laulujen tarttuvuutta ja melodista selkeyttä menettämättä silti sen haikean tyylikästä jazz-perustaa. Hän on yksi Norjan lahjakkaimpia ja monipuolisimpia muusikoita ja trumpetin lisäksi häneltä taittuu myös vibrafonin, basson ja kitaran soitto.

Maagisen kvintettinsä kanssa Eick vangitsee yleisönsä hellästi – musiikilla, jonka skandinaavisessa maisemassa kaikuu Kenny Wheeler, Edvard Grieg ja Radiohead, mutta joka silti syntyy Mathias Eickin trumpetin läpi uutena ja ainutkertaisena.

Mathias Eick - trumpet
Andreas Ulvo - piano
Audun Erlien - bass
Gard Nilssen - drums
Torstein Lofthus - drums

ICP Orchestra: 21:45

Mikään ei kuulosta samalta kuin ICP Orchestra – ei edes kaksi sen keikkaa!

Jo 60-luvulla perustettu orkesteri on lanseerannut käsitteen ’instant composing’ eli välitön - tai pikasäveltäminen (ICP = Instant Composers Pool) kuvaamaan metodiaan, jossa improvisaation ja säveltämisen raja häviää. Lopputulosta voi kuvata surrealismin musiikilliseksi vastineeksi – puoliksi jazzbändi, puoliksi kamariorkesteri. Ellingtoniaaninen swingi saattaa seuraavassa hetkessä vaihtua kakofoniseen joukkoimprovisaatioon. Kaikissa tapauksissa yhtyeen musiikki on täynnä vetreää suloutta ja outoja purkauksia.

Uuden levynsä East Of The Sun (ICP Records 2014) myötä ryhmä saapuu Pakkahuoneelle ja laittaa peliin koko virtuositeettinsa, huumorinsa ja sen erityisen charmin, joka vain sille on ominainen.

Erikoisvieraana vain tällä keikalla on myös amerikkalainen säveltäjä ja pianisti Uri Caine!

Han Bennink - drums
Ab Baars - clarinet, tenor sax
Tobias Delius - sax
Ernst Glerum - double bass
Thomas Heberer - trumpet
Tristan Honsinger - cello
Michael Moore - clarinet, sax
Mary Oliver - violin
Wolter Wierbos - trombone
Uri Caine - piano

Bill Frisell: Guitar in the Space Age 23:30

Vuonna 1951 syntyi kaksi amerikkalaista klassikkoa: Fender Telecaster -kitara ja Bill Frisell. Uudessa projektissaan ”Guitar in the Space Age” kitaristi palaa aikaan, jolloin näiden kahden hedelmällinen liitto syntyi: 50–60-lukujen kitaramusiikkiin, joka alun alkaen innosti Friselliä itseään tarttumaan soittimeen.

Nykyään Frisell on yksi aikamme arvostetuimmista jazzkitaristeista ja vaikka hänen uransa on pitkä ja maineikas, ei miehen musiikillinen terä ole vuosien saatossa tylsistynyt – DownBeat-lehden arvostetussa kriitikkoäänestyksessä tämä vuosi oli jo viides perättäinen, kun Frisell valittiin parhaaksi kitaristiksi.

Lauantai-ilta saa ansaitun huipennuksensa, kun maestro yhdessä loistavan bändinsä kanssa täyttää Pakkahuoneen sävykkäällä, melodisella tyylillään.

Bill Frisell - guitar
Greg Leisz - mandolin, pedal steel guitar
Tony Scherr - bass
Kenny Wollesen - drums

Liput: 50/40 €

Tampere Jazz Happening: Linton Kwesi Johnson & Dennis Dovell Dub Band (JAM/GBR/SWE)Klubi, Tullikamarinaukio 2, tampere1.11. Klo 01:00

Linton Kwesi Jonhson (www)

keikka

Dub poetry on reggaesta kehittynyt musiikkityyli, jossa nimensä mukaisesti kohtaavat dub ja runous. Tämän tyylisuunnan legenda ja edelläkävijä on Linton Kwesi Johnson, tunnettu myös lyhenteestä LKJ. Tämä ”maailman ensimmäinen reggaerunoilija” aloitti uransa jo 70-luvulla kirjoittamalla omista kokemuksistaan jamaikalaisena Iso-Britanniassa. Lähes 40 vuodessa LKJ:n radikaali yhteiskunnallisuus ei ole vanhentunut päivääkään. Tänä vuonna hän vastaanotti Jamaikan valtion ”Order of Distinction” -kunniamerkin saavutuksistaan runouden ja musiikin saralla.

Tampereella tätä kulttuuri-ikonia säestää totutun notkeasti ”reggaen Quincy Jonesiksi” mainitun Dennis Bovellin energinen bändi.

Klubilla myös DJ Dr. Riddim.

Linton Kwesi Johnson - lead
Dennis Bovell - bass
John Kpiaye - guitar
Johnny Taylor - violin
Daniel Spahni - drums
Fabio Marchiori - keyboards
Kai Sundquist - trumpet
Klas Jervfors - trombone
Tony Uter - percussion

Liput: 25/20 €