Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 20.9.

ekenäs

Sanni Orasmaa,Sigurd Snåresalen, Raseborgsvägen 6-8, ekenäs20.9. Klo 18:00

keikka

Sanni Orasmaan soolokonsertti. Ohjelmassa harvoin kuultuja jazz-laulun helmiä, säveltäjinä mm. Johnny Mandel ja Milton Nascimento.

helsinki

Jazz Finland Festival, Elektro GT,Vintti, Korjaamo, helsinki20.9. Klo 20:00

keikka

Elektro GT on kuin Suomen talvi vuonna 2013, kun bändi perustettiin: yllättäviä valonpilkahduksia täydessä pimeydessä, ukkosta pakkasasteilla, lämpimiä tuulahduksia kylmissä ja kosteissa kaupungeissa. Yhtye on kuin tyyni ennen myrskyä. Kun kaiken tämän yhdistää elektronisen musiikin perinteeseen, saa rumpali Mikko Hassisen uusimman projektin Elektro GT:n, jonka debyyttilevyn Texicalli Records julkaisee parahiksi festarille.

Tokihan Elektro GT:n musiikki on jazzia, mutta sitä on reilusti maustettu elektronisen musiikin eri elementeillä sekä vahvoilla rytmeillä, mikä tekee musiikin vaikeaksi sijoittaa yhteen genreen. Lisäksi yhtyeen muusikot itsessään tulevat musiikkimaailman eri laidoilta, ja lisäävät eri elementtien sekoittumista: Hassinen on taiteillut pitkään jazzin, taidemusiikin sekä elektronisen musiikin kentillä, Louhivuori keskittynyt tyylipuhtaaseen jazziin, Rissasen juuret ovat syvällä klassisessa koulutuksessa, Kämäräinen tulee rockin ja jazzin välimaastosta ja Porra on tunnettu yhteyksistään heviyhtyeisiin sekä elokuvamusiikkiin. Tässäpä onkin siis kinkkinen pala purtavaksi ja siksi onkin parasta vain nojata taaksepäin ja nauttia yhtyeen meiningistä.

Jazz Finland Festival, UMO Jazz Orchestra,Vaunusali, Korjaamo, helsinki20.9. Klo 20:30

keikka

UMO (engl. UMO Jazz Orchestra) on jazzin ja uuden rytmimusiikin alalla ammattimaisesti toimiva orkesteri, jonka 16-henkinen kokoonpano tekee 80 konserttia vuodessa ympäri Suomen. Orkesterin ohjelmisto ulottuu aina jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin - yhdistäen yllätyksellisesti vanhaa ja uutta ennenkokemattomalla tavalla. Ohjelmaa tuotetaan laajasti aina lapsista seniori-ikäisten makuun.

UMOlaiset ovat Suomena jazzmuusikoiden parhaimmistoa, ja orkesteri toimii myös jatkuvasti jazzin ja kevyen musiikin käytännön korkeakouluna kotimaamme lupaavimmille muusikoille. UMOa pidetäänkin yhtenä maailman johtavista big bandeistä. Orkesterissa työskentelee vuosittain yli sata muusikkoa, säveltäjää, kapellimestaria ja solistia.

Jazz Finland Festival, Mikko Innanen & Innkvisitio,Vintti, Korjaamo, helsinki20.9. Klo 21:30

keikka

Saksofonisti Mikko Innanen on yksi sukupolvensa arvostetuimmista ja kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista jazzmuusikoista. Innasen verevää soittoa voi kuulla lukuisissa yhteyksissä, mutta Innkvisitio lienee näistä keskeisin.

Innkvisitio on saksofonisti ja säveltäjä Mikko Innasen pitkäjänteinen projekti. Kansainvälisesti arvostettu suomalaislevy-yhtiö TUM Records on julkaissut yhtyeen levyt Paa-da-pap (2007) ja Clustrophy (2010). Yhtyeen seuraava levy ilmestyy suunnitelmien mukaan 2015. Clustrophy keräsi joukon ylistäviä kansainvälisiä arvosteluja ja toi Innaselle ehdokkuuden Pohjoismaiden Neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi 2011.

Vuonna 2013 kantaesitettyä uutta ohjelmistoa esitetään kahdeksan konsertin kotimaisella kiertueella keväällä 2014 ja samalla Innkvisitio juhlii kymmenvuotista taivaltaan retrofuturistisen vaihtoehtojazzin tienraivaajana.

Alusta asti mukana olleiden kosketinsoittaja Seppo Kantosen ja rumpali Joonas Riipan lisäksi yhtyeessä soittaa Innasen lisäksi toisena saksofonistina liettualainen Liudas Mockunas.

Jazz Finland Festival, SUN Trio,Vaunusali, Korjaamo, helsinki20.9. Klo 22:00

keikka

SUN Trio on kolmikko Kalevi Louhivuoren, Antti Lötjösen ja Olavi Louhivuoren pitkäjänteisen kehitystyön tulos. Muiden muassa Young Nordic Jazz Comets -pääpalkinnon vuonna 2006 napanneen nuoren yhtyeen debyyttialbumi Time is Now näki päivänvalon vuonna 2009 ja täytti jazzdiggarien kovat odotukset trion ainutlaatuisen energian tallentamisesta. Yhtyeen toinen albumi Dreams are True julkaistiin vuonna 2011, mikä vahvisti entisestään yleisön ja kriitikoiden kuvaa kokoonpanosta dynaamisena ja taidokkaana yhteistyönä.

Loistavalla keskinäisellä kemialla ja vahvalla musiikillisella kommunikaatiokyvyllä varustettu SUN Trio on malliesimerkki yhtyeestä, jonka vaihdelaatikosta löytyvät asetukset sekä melankolisen meditatiivisiin että räiskyvän revitteleviin hetkiin.

SUN Trio on tehnyt pitkäjänteistä työtä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Yhteistyö italialais-amerikkalaisen Cam Jazz -levy-yhtiön on edistänyt yhtyeen vahvaa suuntautumista ulkomaille. Cam Jazz takaa yhtyeelle jatkossakin yhden maailman kattavimmista jazzlevyjakeluista. Kesällä 2014 Sun Trio tekee mittavan kiertueen Yhdysvalloissa ja Kanadassa (New York, Washington, Rochester Jazz Festival, Vancouver Jazz Festival, Edmonton Jazz Festival) jonka myötä trio julkaisee kolmannen levynsä.

Jazz Finland Festival, Elifantree feat. Olavi Louhivuori (Teemu Viinikainen Trio cancelled),Vintti, Korjaamo, helsinki20.9. Klo 22:30

Elifantree on ilmeikäs ja vaikuttava trio, joka tarjoaa kokeellisen musiikillisen matkan popin ja improvisoidun musiikin rajamailta. Tämä epätavallinen, kolmihenkinen yhtye koostuu tenorisaksofonista, laulusta ja rummuista. Vuodesta 2007 yhtye on esiintynyt laajasti Suomessa ja ulkomailla ja saanut maineen energisenä ja jatkuvasti yllättävänä livebändinä.

Elifantree on ilmeikäs ja vaikuttava trio, joka tarjoaa kokeellisen musiikillisen matkan popin ja improvisoidun musiikin rajamailta. Tämä epätavallinen, kolmihenkinen yhtye koostuu tenorisaksofonista, laulusta ja rummuista. Vuodesta 2007 yhtye on esiintynyt laajasti Suomessa ja ulkomailla ja saanut maineen energisenä ja jatkuvasti yllättävänä livebändinä. Merkittäviä tapahtumia, joilla Elifantree on viime vuosina esiintynyt ovat muun muassa Flow Festival (Helsinki), Pori Jazz/ Ultra Music, Südtirol Jazz Festival, Ljubljana Jazz Festival, Jazz Kaar (Viro), Vossa Jazz, 12Points! (Dublin), Jazzahead! (Bremen), Jazz Au Cellah (Rabat, Marokko), Reykjavik Jazz Festival ja Tampere Jazz Happening.

Vuonna 2008 Elifantree osallistui Young Nordic Jazz Comets -kilpailuun, jonka Suomen osakilpailun he voittivat. Pohjoismaisessa finaalissa Kööpenhaminassa yhtye tuli toiseksi. Yhtyeen esiintyminen Winter Jazz -festivaaleilla Maarianhaminassa valittiin Wire-lehden Vuoden keikaksi vuonna 2009. Elifantreen odotettu toinen albumi Time Out julkaistiin huhtikuussa 2012. Time Out vie yhtyeen vieläkin kauemmas omaan suuntaansa, jatkaen suunnattoman suositun Love&Trees-debyyttialbumin (2010) osoittamalla tiellä. Yhtye valmistelee parhaillaan kolmatta albumiaan.

Jazz Finland -festivaali lauantaina 20.9. Korjaamolla

Vintti klo 22.30 Elifantree feat. Olavi Louhivuori

Anni Elif Egecioglu – vocals, synthesizer, glockenspiel
Pauli Lyytinen – tenor saxophone, effects
Olavi Louhivuori – drums, percussion

Jazz Finland Festival, Jussi Fredriksson Jazz Wars,Vaunusali, Korjaamo, helsinki20.9. Klo 23:00

keikka

Pianisti Jussi Fredrikssonin Jazz Wars on nimensä mukaisesti taistelun ja vallan teemojen ympärille rakentuva jazzeepos. Teos muodostuu kahdesta neliosaisesta sävellyksestä, joiden sävy vaihtelee mahtipontisista taisteluosioista herkempään tunnelmointiin. Jazzsodan temmellyksessä toisistaan mittaa ottavat suomijazzin ehdottomat huiput: saksofonisti Joonatan Rautio, trumpetisti Jukka Eskola, kitaristi Marzi Nyman, basisti Jori Huhtala sekä rumpali Jussi Lehtonen.

Jazz Warsin ensimmäinen sävellys on ilmaisultaan elokuvallinen, paikoin jopa naivistisen mahtipontinen taistelutarina. Toinen osio on tyyliltään filosofisempi. Sävellys kuvaa yhteisöjen ja auktoriteettien valtaa sekä yksilön roolia niiden keskellä”, Fredriksson sanoo.

Albumin noin puolen tunnin sävellykset muodostavat kokonaisuuden, jossa soivat jazzin eri perinteet mutta myös soittajien yksilöllinen kieli ja improvisaatio. Teoksen draamallisuus rakentuu kilpailua kuvaavien, suureellistenkin osioiden kautta kohti lopulta syntyvää rauhaa ja vapaampaa ilmaisua.

Jazz Finland Festival, Raoul Björkenheim eCsTaSy,Vintti, Korjaamo, helsinki20.9. Klo 23:30

keikka

eCsTaSy on kitaravirtuoosi Raoul Björkenheimin uusi suomalainen kvartetti, jonka musiikki yhdistelee keinuvia polyrytmejä kromaattiseen vapaasti tonaaliseen palettiin. Yhtyeessä kohtaa kahden sukupolven kiinnostavimpia muusikoita villin improvisaation parissa. Yhtyeen debyyttialbumi julkaistiin maailmanlaajuisesti helmikuussa 2014. Julkaisijana toimii yhdysvaltalainen Cuneiform Records. eCsTaSyn debyyttialbumi on saanut ylistäviä arvioita ja laajaa huomiota musiikkimediassa. Yhtyeen menestyksekäs levynjulkaisukonsertti pidettiin Dubrovnikissa Helsingissä 14.2, jossa yhtye esiintyi täydelle tuvalle ja osoitti energisen luonteensa.

Raoul Björkenheim on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu pitkän linjan kitaravirtuoosi, joka on esiintynyt yli 30 levyllä. Hänen tunnetuimmat yhtyeensä ovat Krakatau, Phantom City ja Edward Vesala Sound & Fury. Björkenheimin on tunnettu myös useista kansainvälisistä kollaboraatioistaan maailman johtavien jazzmuusikoiden kanssa. Kyseiseen joukkoon lukeutuu yhteistyötä mm. Toshinori Kondo, Anthony Braxton, Henry Kaiser, Bill Laswell, Mats Gustafsson ja Morgan Ågren.

 

Jazz Finland Festival, Timo Lassy Band,Vaunusali, Korjaamo, helsinki20.9. Klo 00:00

keikka

Timo Lassy Band - väkevää osaamista, räjähtävää energiaa ja soittamisen iloa.

Viime aikoina esimerkiksi Flow Festivalilla ja Helsingin Juhlaviikkojen loppuunmyydyssä Huvila-teltassa esiintyneessä kokoonpanossa mukana ovat Suomen ykkösrumpali, mm. Jo Stancesta ja The Five Corners Quintetista tuttu Teppo Mäkynen, Kreikan lahja suomalaiselle jazzkulttuurille, wurlitzer-pianoa soittavaGeorgios Kontrafouris, maamme kysytyin jazzbasisti Antti Lötjönen, sekä monialainen pekussionisti Abdissa "Mamba" Assefa.

Jazz Finland Festival, Dalindèo,Vaunusali, Korjaamo, helsinki20.9. Klo 00:45

keikka

Helsinkiläinen Dalindèo on kuulunut yli vuosikymmenen Suomi-jazzin kestonimiin ja edelläkävijöihin, ja on tämän hetken ehdoton jazztapaus. Uusin albumi, viime keväänä julkaistu Kallio nousi Suomen virallisen albumilistan sijalle 13 ja on tänä vuonna Teosto- ja Jazz-Emma-ehdokkaana.

Yleisön livetilanteessa kerta toisensa jälkeen valloittava kokoonpano on kiehtova sekoitus jazzia, surf-kitaroita, suomalaista tangoa ja iskelmää, salakapakkojen savuisuutta, elokuvaa ja balkan skata.

Dalindèon kokoonpano on pysynyt alusta asti samana ja yhtyeen synergia musiikkinsa soittamiseen ja esittämiseen on hioutunut tavalla, jolla yleisö tavoitetaan genrerajoista riippumatta.

Jazz Finland Festival, We Jazz DJs,Vaunusali, Vintti, Korjaamo, helsinki20.9. Klo 20:00

keikka

We Jazz DJt viihdyttävät livebändien väleissä sekä Vintillä että Vaunusalissa, ja pistävät myöhäisillassa viimeistenkin seinäruusujen puntit vipattamaan.

We Jazz -klubilta toimintansa aloittanut DJ-kollektiivi We Jazz DJs soittaa jazzvinyylejä helsinkiläisen Kuudennen Linjan-klubinsa lisäksi monenlaisissa jazztapahtumissa meillä ja muualla.

Porukan soundin ytimessä ovat jazz-originaalit koko jazzin historian ajalta ajoittaisin lattari- soul- ja mod-maustein sävytettyinä. Kollektiivin klubitoiminnan ytimessä ovat lämpimät rytmit, jazzin tanssillisuuden vaaliminen ja uusien musiikillisten rinnastusten sekä tulokulmien etsiminen. We Jazzin tapahtumakalenterista löytyy monipuolisesti sekä festivaaleja että klubeja.