Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Perjantai 26.9.

helsinki

Kymppiklubi: Eetun muistolle - Tribute to Edward Vesala,Kirjasto 10, Elielinaukio 2 G (Pääpostitalo), helsinki26.9. Klo 17:00

keikka

Syyskuun Kymppiklubi kääntää katseensa historiaan ja tekee kunniaa suomalaisen ja eurooppalaisen jazzin persoonallisen värikkäälle lyömäsoitintaiteilijalle, säveltäjälle ja pedagogille Edward Vesalalle.

Martti "Edward" Vesala (15.2.1945 Mäntyharju – 4.12.1999 Yläne) oli poikkeuksellinen jazzmuusikko. Vuosien iskelmä- ja popmuusikkouden jälkeen hän pystyi omistautumaan yksinomaan omalle musiikilleen. Rumpalilegenda Vesala tunnettiin impressionistisena kulttuurikentät ylittävänä ja poikkitaiteellisena persoonana. Hänen uralleen mahtuu niin tanssiorkestereita, kokeellista jazzia, soulia, rockia kuin yhteistyötä lyyrikoiden kanssa säveltäjänä. Edward Vesala nousi jazz-yleisön tietoisuuteen nuoren jazzkomeetan, saksofonisti Eero Koivistoisen triossa 1960-luvun puolivälissä ja kaartui freejazzin puolelle 1970-luvulle tultaessa pitkäaikaisen soittokumppanin ja ystävän, Juhani Aaltosen ja kumppaneiden kanssa. Vesalan tyyli opittiin tuntemaan äänekkäänä ja impulsiivisena, pitkälti symbaalien kautta kulkevana ryöppynä. Tämä leima seurasikin Vesalaa koko hänen uransa ajan, vaikka soittotyyli muuttui myöhemmin kontrolloidummaksi mm. johtamassaan Sound & Fury –yhtyeessä 1980-1990-luvuilla.

Ohjelma:

17.00 Tilaisuutta varten koottu Tribute to Vesala -yhtye: Juhani Aaltonen (sax, fl), Ilmari Heikinheimo (dr), Ulf Krokfors (b), Verneri Pohjola (tp) (ensimmäinen setti)

17.30 muistoja Eetusta Matti Laipio (pj.), Heikki Sarmanto, Teppo Hauta-aho, Asko Mäki, Holle Holopainen, Eero Koivistoinen...

19.00 Tuohi, Montreaux'n jazzvoittaja (TV1, 1971)

19.30 Tribute to Vesala -yhtye (toinen setti)

Vapaa pääsy!

jyväskylä

Aalto III: Ilmavoimien Big Band goes Stravinsky,A-Sali, Väinönkatu 7, jyväskylä26.9. Klo 19:00

Ilmavoimien Big Band (www)

keikka

Ilmavoimien Big Band goes Stravinsky

Kapellimestarina Elias Seppälä

Solistina Pekka Ahonen, klarinetti

Liput 15/10 €. Lipunmyynti ovelta alkaa tuntia ennen konsertin alkua.

Saliin on ikäraja 18 vuotta.

 

Aalto III – Ilmavoimien Big Band goes Stravinsky –konsertissa tullaan kuulemaan Igor Stravinskyn ”Ebony” -konserton ohella modernia suomalaista big band -musiikkia Sampo Haapamäeltä, Kari Heinilältä, Kari Ikoselta, Kirmo Lintiseltä, Jukka Tiensuulta sekä Olli Virtaperkolta.

Konsertin kaikki säveltäjät ovat pyrkineet eroon eri musiikkityylien raja-aidoista ja suhtautumaan avarakatseisesti perinteisesti käsitetyn modernin jazzin laajentamiseen kohti klassista modernismia. Konsertissa yhdistyvät jazzmusiikin ja klassisen konserttimusiikin parhaat puolet.

Konsertin nimiteoksena kuullaan venäläissyntyisen Igor Stravinskyn (1882-1971) Ebony Concerto klarinetille ja big bandille. Teos on sävelletty vuonna 1945 Woody Hermanin orkesterille, ja se edustaa vakavamman musiikin puolelta tunnetun säveltäjän hyppäystä big band –musiikin pariin. Rytmisesti ja harmonialtaan teos edustaa tyypillistä Stravinskya, mutta esiin tulevat selkeät jazzviittaukset sekä melankoliset blues-sävyt ja 40-luvun muhkea swing-orkesterin sointi. Ilmavoimien big bandin solistina esiintyy Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) puhallinmusiikin yliopettaja klarinetisti Pekka Ahonen.

Puolustusvoimauudistuksen myötä vuoden 2014 alusta lähtien valtakunnassa toimii vain kuusi sotilassoittokuntaa, joista yksi on Ilmavoimien soittokunta Tikkakoskella. Orkesteri on kokoonpanoltaan big band jonka erityisosaamista on jazz-, big band- ja viihdemusiikki. Ilmavoimien soittokunnan päällikkönä ja kapellimestarina toimii musiikkimajuri Tomi Väisänen. Soittokuntien toimintaa ohjaa puolustusvoimien ylikapellimestarina vuodesta 2008 toiminut musiikkieverstiluutnantti Elias Seppälä. Hän saapuu johtamaan Ilmavoimien big bandiä ensimmäistä kertaa juuri tähän konserttiin.

Kevyttä klassista vai vakavaa jazzia? Tervetuloa ottamaan selvää.

 

Mahdolliset haastattelut:

Kapellimestari, soittokunnan päällikkö ja solisti haastateltavissa torstaina 25.9.2014 klo 9.30-14

Os. Ilmavoimien soittokunta, Immolantie 10, 41160 Tikkakoski

Yhteydenotot:

Ylikapellimestari Elias Seppälä puh. 0299 500 702

Ilmavoimien soittokunnan päällikkö Tomi Väisänen puh. 0299 258 500

Ilmavoimien soittokunnan tiedottaja Merja Kokko puh. 0299 258 505

kotka

Club For Five & UMO – Glenn Miller 110 %,Kotkan konserttitalo, kotka26.9. Klo 19:00

keikka

UMO ja Club For Five astuvat big band -legenda Glenn Millerin ja lauluyhtye The Modernairesin svengaaviin saappaisiin Glenn Miller 110 % -konsertissaan, joka saapuu syyskuun kiertueellaan Hämeenlinnaan, Järvenpäähän, Espooseen ja Kotkaan.

Kun asialle laitetaan yksi maailman arvostetuimmista big bandeista ja eräs maamme parhaista lauluyhtyeistä, on luvassa varsin todentuntuinen aikamatka 1940-luvun swingin maailmaan. Konsertin esikuvana ja inspiraation lähteenä ollut parivaljakko Glenn Miller ja The Modernaires esiintyivät tiiviisti yhdessä aina 1940-luvun alusta orkesterinjohtajan traagiseen katoamiseen asti. Yhteistyö tuotti lukuisia hittejä sekä ensimmäisen kultalevyn, joka myi yli miljoona kappaletta. 

Konsertissa kuullaan klassikoita, kuten Jukebox Saturday Night, In the Mood, Don’t Sit Under Apple Tree ja Blues in the Night. Kapellimestarina Antti Rissanen.

Konsertti sai ensi-iltansa loppuunmyydyssä Helsingin Savoy-teatterissa helmikuussa ja se myi hetkessä loppuun myös maaliskuisen konsertin Hyvinkääsalissa.
“Club For Five veti Modernairesin roolin upeasti ja UMOn sointi oli moitteeton. Tämä oli jälleen erinomaisen onnistunut yhteisprojekti.” Jukka Hauru, Helsingin Sanomat 14.2.2014

Liput Lippupalvelusta toimituskuluineen alk. 33 € / 28 € / 18 € (Normaalihinta 30,50 €, eläkeläiset 25,50 €, työttömät, opiskelijat ja lapset 15,50 € + lippuvälittäjän toimituskulut alk. 2,50 €). Konsertin kesto 120 min, sisältää väliajan.

rauma

Sanni Orasmaa,Kulttuuritalo Poselli, Nortamonkatu 12, rauma26.9. Klo 19:00

keikka

Sanni Orasmaan soolokonsertti. Ohjelmassa harvoin kuultuja jazz-laulun helmiä, säveltäjinä mm. Johnny Mandel ja Milton Nascimento.

tampere

Equally Stupid - Exploading Head Tour,Telakka, Tullikamarinaukio 3, tampere26.9. Klo 21:00

keikka

Suomalais-sveitsiläis-islantilainen jazztrio Equally Stupid esiintyy syyskuussa Suomessa viiden keikan verran levynjulkaisukiertueensa toisella osalla. Kiertueen neljäs keikka nähdään Tampereella osana AMC-klubisarjaa. Saksofonisti Pauli Lyytisen, kitaristi Sigurdur Rögnvaldssonin ja rumpali David Meierin muodostama triokokoonpano julkaisi helmikuussa debyyttialbuminsa Exploding Head ja keräsi mukaansatempaavalla live-esiintymisellään kiitosta helmikuisella Suomen-kiertueeltaan. Nyt nähtävä syyskuinen kiertue on jatkoa alkuvuoden ensimmäiselle levynjulkaisukiertueelle.

Equally Stupid on vahva ja energinen yhtye, jonka musiikki on melodista ja rytmisesti monikerroksista. Yhtyeen groovaava meininki tempaisee kuulijan mukaansa anteeksipyytelemättömällä asenteellaan, mikä kuuluu myös yhtyeen Eclipse Musicin julkaisemalla debyyttilevyllä. Vaikka Equally Stupidin yhteinen historia yhtyeenä on vielä melko lyhyt, on jokaisella yhtyeen jäsenellä takanaan usean vuoden kansainvälinen ura oman musiikinsa parissa. Saksofonisti Pauli Lyytinen on tullut tunnetuksi erityisesti pohjoismaista jazz-osaamista yhdistelevistä yhtyeistään Elifantree, DEFEKT sekä Kauhukakara. Helsinkiläistyneen islantilaiskitaristi Sigurdur Rögnvaldssonin soittotyylissä sekoittuu voimakkaasti sekä rockin että jazzin tyylipiirteitä, mitä on aiemmin voinut kuulla useissa pohjoismaalaisissa yhtyeissä, kuten Uinuvassa, DEFEKTissä sekä Fuzz N' Usissa. Lyytinen ja Rögnvaldsson ovatkin tehneet ennen Equally Stupidia paljon yhteistyötä ja soittaneet vuodesta 2005 lähtien yhdessä yli 150 konsertin verran muun muassa juuri DEFEKTin ja Laser-yhtyeen riveissä. Yhtyeen kolmas jäsen David Meier on sveitsiläinen rumpali, joka on viime vuosina keikkaillut ahkerasti ympäri Eurooppaa eri projektien parissa, aktiivisimmin omien yhtyeidensä Hunter-Gathererin sekä Schnellertollermeier'n kanssa.

Pauli Lyytinen, saksofoni

Sigurdur Rögnvaldsson, baritonikitara

David Maier, rummut

Liput 10 €

Konsertin tuottaa Annamaija Music Company

TTT-klubi: Aili Ikonen & Tribute to Ella,Tampereen Työväen Teatteri, Hämeenpuisto 28-32, tampere26.9. Klo 22:00

keikka

“On vaikea kuvitella Aili Ikosta parempaa valintaa suomalaiseksi Ella-solistiksi” – Pentti Ronkanen, Keskisuomalainen

Aili Ikonen & Tribute to Ella esittää unohtumattoman jazzlaulajattaren Ella Fitzgeraldin tunnetuksi tekemiä kappaleita. ”Lady Ellan” musiikkia tulkitsee kuusihenkinen yhtye keulakuvanaan upeaääninen ja valovoimainen laulajatar Aili Ikonen. Ohjelmisto on koottu monipuolisesti Ella Fitzgeraldin pitkän ja loisteliaan uran varrelta. Mukana on niin romanttisia balladeita, vauhdikkaita bebop-numeroita kuin lattarirytmejäkin. Tuttujen kappaleiden sovituksista vastaa kokoonpanon taiteellinen johtaja, basisti Mikko Pellinen.

Vokalisti Aili Ikonen on esiintynyt muun muassa UMO Jazz Orchestran ja Norrbotten Big Bandin edessä. Hän johtaa omaa kokoonpanoaan Aili Ikonen Ensembleä, laulaa HERD-yhtyeen Jazzbasilli-konserteissa sekä toimii vokalistina, säveltäjänä ja sanoittajana yhtyeissä Kvalda, Korpi Ensemble ja Hereä.

Tribute to Ella on kunnianosoitus yhdelle jazzin historian kaikkien aikojen tunnetuimmista tulkitsijoista ja hänen rakastamalleen musiikille. Yhtyeen kevään 2014 kohokohtiin kuului konsertti Helsingin Savoy-teatterissa.

Liput 15/12 € (alennus: opiskelijat, S-etukortti)