Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

100% improv: Good Romans feat. Jari Hongisto,Ravintola Allotria, Hämeentie 68, helsinki19.9. Klo 21:00

keikka

Helsinkiläinen duo Good Romans isännöi elo-syyskuussa järjestettävää vapaan improvisaation klubia vaihtuvien vierailijoitten kera kolmena perjantai-iltana, 15.8., 5.9. ja 19.9.. Tapahtumapaikkana toimii Ravintola Allotria. Mukana vierailemassa Kari Ikonen, Mika Kallio, sekä Jari Hongisto. Luvassa vääristyneitä maisemakuvia ja muistumia tulevaisuudesta, niin aivolohkon valoisalta, kuin pimeältäkin puolelta.

Kolmantana klubi-iltana duon vierailijana Jari Hongisto.

Good Romans feat. Jari Hongisto

Ilari Filander – kitara / Jussi Miettola – rummut, elektroniikka

Jari Hongisto - pasuuna

Liput 10 €.

Keikat samana päivänä kaupungissa helsinki

Jazz Finland Festival, AR QuartetBlack Box, Musiikkitalo, helsinki19.9. Klo 19:30

keikka

AR Quartet on neljän lupaavan jazzmuusikon muodostama yhtye, joka soittaa pääasiassa pianisti-säveltäjä Artturi Röngän musiikkia. Tämän nuoren, mutta jo varsin ansioituneen ja kansainvälisestikin palkitun säveltäjän teoksissa voi kuulla vaikutteita niin modernin jazzin kuin klassisen musiikin perinteistä, mutta lopullisen leiman musiikille antavat kvartetin saumaton yhteissoitto sekä vapaasti virtaava improvisaatio.

Eurooppalaisuus näkyy monin tavoin AR Quartetissa. Puolet yhtyeen jäsenistä on käynyt hakemassa oppia Suomen rajojen ulkopuolelta; saksofonisti Sampo Kasurinen Berliinistä ja itse maestro Rönkä Pariisista. Lisäksi yhtye on ehtinyt kahmia jo useamman palkinnon niin Suomessa kuin ulkomailla: toukokuussa 2012 se voitti Suomen Young Nordic Jazz Comets –osakilpailun, ja saman vuoden syyskuussa kvartetti nappasi toisen sijan Jazz Hoeilaart –yhtyekilpailussa Belgiassa. Joulukuussa 2013 ensimmäistä kertaa järjestetyssä We Jazz –tapahtumassa Helsingissä tämä Suomi-jazzin lupaus puolestaan vastaanotti ”Rising Star” –palkinnon.

Yhtyeen esikoislevy AR Quartet (Fredriksson Music) julkaistiin alkuvuodesta 2014. 

 

Jazz Finland Festival, Aki Rissanen TrioCamerata, Musiikkitalo, helsinki19.9. Klo 20:00

keikka

Pääosin Rissasen tuotantoa esittävä uudistunut Aki Rissanen Trio esiintyy kokoonpanossa Rissanen (piano), Antti Lötjönen (basso) ja Teppo Mäkynen (rummut). Aki Rissanen Trion ilmaisussa yhdistyvät eri vaikutteet pianistin soittouran laaja-alaisesta kirjosta, klassisesta lyyrisyydestä energiseen svengiin. Yhtyeen jäsenet ovat tasavertaisia oman äänen omaavia persoonia ja trion korkeatasoinen yhteissoitto on omiaan vahvojen tunnelmien välittämiseen.

Nuorista Suomi-jazz -lupauksista koostuva Aki Rissanen Trio perustettiin vuonna 2002 ja yhtyeen uusi aktiivisempi kausi alkoi vuoden 2009 lopulla, jolloin KSJazz -levy-yhtiö julkaisi hyvän vastaanoton saaneen albumin Beautiful Anxiety. Trio on aikaisemmin esiintynyt Suomen lisäksi Pariisissa, Ateenassa sekä Istanbulissa ja tehnyt radionauhan YLE:lle. Yhtye teki Suomen Jazzliiton kiertueen syksyllä 2010.

Jazz Finland Festival, Ilmiliekki QuartetBlack Box, Musiikkitalo, helsinki19.9. Klo 20:30

keikka

Ilmiliekki Quartet nousi suuren yleisön tietoisuuteen voittamalla Pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets – yhtyekilpailun 2002. Vuonna 2004 yhtye nimettiin Finland Festivalsin Nuoreksi Taiteilijaksi ja trumpetisti Verneri Pohjola valittiin Pori Jazzin Vuoden Muusikoksi. Samana vuonna Ilmiliekin ensimmäinen levy March Of the Alpha Males oli Jazz-Emma –ehdokkaana sekä yhtyeelle myönnettiin Teosto-palkinto. Yhtyeen toinen levy, Take It With Me, 2006 (TUM Records) herätti kansainvälistä kiinnostusta ja vei yhtyeen esiintymään niin New Yorkin Lincoln Centeriin kuin Lontoon klubeillekin. Syksyllä 2009 yhtye toteutti ruotsalaisia kansanlauluja tulkinneen levytyksen ja konserttikiertueen yhdessä laulaja Emma Salokosken kanssa.

Ilmiliekki Quartet on vakiinnuttanut paikkansa niin suomalaisilla kuin pohjoismaisilla jazzfestivaaleilla. Viime vuosien esiintymismatkat ovat suuntautuneet Viroon, Englantiin, Hollantiin, Belgiaaan, Puolaan, Saksaan, Irlantiin, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan. Syksyllä 2008 Ilmiliekki Quartet esiintyi kiertueella Australiassa, Wangarattan ja Brisbanen jazzfestivaaleilla ja kesällä 2009 bändiä kuultiin kiertueella Kanadassa.

Yhtyeen omaa musiikkia kuvataan vapaasti improvisoitujen ja sävellettyjen osuuksien sekoituksena, joka tarjoaa tilavia väyliä vapaalle soittamiselle jäsentyneiden teemojen ympärillä. Yhtyeen jäsenten omien kappaleiden lisäksi Ilmiliekki on esittänyt myös tulkintojaan Björkin, Ornette Colemanin, Tom Waitsin, Radiohedin ja Suzanne Vegan tuotannosta. Ilmiliekki Quartetin voima kumpuaa hyvästä ensemble-työskentelystä sekä näkemysten, asenteen ja rohkeuden jakamisesta, joita tarvitaan luovan, kunnianhimoisen ja ilmaisevan musiikin luomisessa.

Ilmiliekki Quartet julkaisee uuden albuminsa parahiksi Jazz Finland -festivaalille.

Jazz Finland Festival, Kari Ikonen TrioCamerata, Musiikkitalo, helsinki19.9. Klo 21:00

keikka

Uusi erilainen jazzpianotrio, jonka ekspressiivinen ja innovatiivinen keitos koostuu parhaista eurooppalaisista raaka-aineista, vankasta afro-amerikkalaisen keittotaidon perinteestä ja hienoimmista itämaisista mausteista.

Vuonna 2013 Yrjö-palkittu Chef Ikonen laatii tiiminsä kanssa menun, jossa yhdistyy luontevasti Ikosen omat luomukset sekä tuoreet tulkinnat perinteisistä armenialaisista herkuista ja mm. mestarikokkien Coltrane ja Shorter klassikkoresepteistä. Nyt saatavilla myös take-away-herkkua, kun arvostettu saksalainen Ozella Music julkaisi yhtyeen ensilevyn Bright huhtikuussa 2013.

Levy valittiin saksalaisen JAZZTHETIK:in ja amerikkalaisen Something Else Reviews'in vuoden 2013 parhaiden levyjen listoille.

“Kari Ikonen lets his jazz chops shine, his groove glisten and his range within the music flourish with these two releases (Bright & The Helsinski Suite) ” -John Ephland, All About Jazz (USA)

“Ikonen has an original approach (…) his work here that suggests the Ozella label have discovered a pianist of considerable potential.” -Stuart Nicholson, JazzWise (UK) June 2013

Konsertteja KIT on soittanut nelisenkymmentä, Suomen lisäksi Espanjassa, Portugalissa, Virossa ja Venäjällä. Keväällä 2014 yhtye esiintyy Kööpenhaminan Vinter Jazz festivaalilla ja tekee kiertueet Keski-Euroopassa ja Venäjällä. Kesäkuussa trio kiertää Yhdysvalloissa, soittaen mm. arvostetulla Xerox Rochester International Jazz Festivalilla.

 

Jazz Finland Festival, Nina MyaBlack Box, Musiikkitalo, helsinki19.9. Klo 21:30

keikka

Nina Mya on palkittu suomalainen jazzlaulaja ja säveltäjä, joka valmistuu pian Sibelius-Akatemiasta jazzmusiikin maisteriksi. Hänen debyyttialbuminsa "Flying Solo" julkaistiin kesällä 2012, jolloin hänet myös valittiin Pori Jazzin Vuoden taiteilijaksi.

Nina Myan ja hänen yhtyeensä esittämä ohjelmisto koostuu tarkkaan valituista jazzklassikoista ja enimmäkseen omista sävellyksistä, joissa kuuluu vahvasti 60-luvun amerikkalainen jazzperinne, etenkin modaalinen soundi. Modernia otetta on haettu soul ja r&b-musiikin puolelta sekä modernista laulujazzista. Ninaa onkin kuvailtu sillanrakentajaksi perinteisen ja modernin jazzlaulun välillä.

Hänen lauluäänensä on teknisesti huippuunsa asti treenattu, fraseeraus ja rytmiikka on tarkkaa sekä vahva tulkinta on pääosassa. Hän on myös taitava improvisoija. Hänen lavaesiintymisensä on varmaa, aitoa ja vangitsevaa - hän on nuoresta iästään huolimatta kohonnut kaikinpuolin kansainvälisellä tasolla.

Kokoonpanon yhtyetyöskentely on mutkatonta ja vuorovaikutteista. Viimeisen lukuvuoden Nina on viettänyt New Yorkissa, jonka myötä hän julkaiseekin kesällä 2014 uuden EP:n, joka äänitetään New Yorkissa maaliskuussa. Uudella äänitteellä voi kuulla Ninan huiman kehityksen edellisestä äänityksestä, paljon tunnelmia New Yorkista ja hänen kansainvälisen potentiaalinsa.

Jazz Finland Festival x We Jazz: Mopo + We Jazz DJsLavaklubi, helsinki19.9. Klo 22:30

keikka

Kuudennella linjalla suosittuja klubejaan säännöllisesti isännöivä We Jazz -kollektiivi järjestää Jazz Finland -festivaalin perjantai-illan klubin tunnelmallisella Lavaklubilla. Luvassa on Mopon live-esiintyminen ja We Jazzin deejii-kollektiivin takuuvarmaa levytarjontaa.

Mopo on kolmen lahjakkaan muusikon kollektiivi, joka on noussut viime vuosina vastustamattomasti kotimaisen jazzin eturintamaan. Tuore kakkoslevy Beibe osoittaa trion olevan oivassa iskussa ja Mopo on viime aikoina herättänyt enenevässä määrin huomiota myös kansainvälisesti. Mopo ammentaa musiikkinsa jazzista, punkista ja Suomen luonnosta. Sävellykset syntyvät, kehittyvät ja kasvavat yhteisvoimin. Tilaa jätetään myös yllätyksille. Mopo on potentiaalisimpia kotimaisen jazzin tulevaisuuden tähtiä. Mopon keikkakalenterissa komeilee mm. London Jazz Festivalin, Pori Jazzin ja Flow Festivalin kaltaisia tapahtumia. Viime aikoina muuntautumiskykyistä yhtyettä on kuultu lisäksi valtakunnallisella koulukonserttikiertueella sekä Tavastian lastenkonsertissa We Jazz 2013 -tapahtumassa.