Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 3.11.

helsinki

Sointi Jazz Orchestran 5v-synttärikonsertti,Arabiasali, helsinki3.11. Klo 16:00

keikka

Marraskuussa Sointi Jazz Orchestran ensimmäisestä konsertista tulee  kuluneeksi viisi vuotta! Juhlan kunniaksi yhtye palaa Pop&Jazz Konservatorion Arabiasaliin, jossa yhtye soitti ensikonserttinsa.

Luvassa on kattaus yhtyeen originelliohjelmistoa menneiltä vuosilta, Saarnaaja-albumin julkaisu sekä kantaesitykset Aleksis Liukolta ja Oskari Siirtolalta.


KOKOONPANO

Aili Järvelä: laulu

Rasmus Soini: musiikin johto

Saksofonisektio:
Petteri Hietamäki
Pekka Seppänen
Frans Thomsson
Janne Saarinen
Joakim Berghäll

Trumpettisektio:
Teemu Mattsson
Tomi Nikku
Leo Kylätasku
Jasmin Afaneh (myös huilut)

Pasuunasektio:
Hannes Kaukoranta (käyrätorvi)
Mikko Haanpää
Panu Luukkonen
Matti Vuolahti
Kenneth Ojutkangas (tuuba)

Komppi:
Aleksis Liukko (piano)
Oskari Siirtola (kontrabasso)
Joona Räsänen (rummut)


La 3.11. klo 16
Arabiasali, Arabiankatu 2, Helsinki
Liput 5e

www.sointijazzorchestra.com

tampere

Timo Lassy Band & Ricky-Tick Big Band Brass,Klubi, tampere3.11. Klo 01:00

keikka

TIMO LASSY BAND & RICKY-TICK BIG BAND BRASS
Timo Lassy - sax
Teppo Mäkynen - drums
Antti Lötjönen - double bass
Henri Mäntylä - piano, Wurly
Abdissa Assefa - percussion
Valtteri Laurell Pöyhönen - conductor
Jukka Eskola - lead trumpet
Kalevi Louhivuori - 2. trumpet
Mikko Gunu Karjalainen - 3. trumpet
Janne Toivonen - 4. trumpet
Heikki Tuhkanen - lead trombone
Juha Jay Kortehisto - 2. trombone
Aaro Huopainen - 3. trombone
Juho Viljanen - bass trombone, tuba

Timo Lassyn mukaan jazzia on turha mystifioida. Tärkeintä ovat hyvä svengi ja tunnelma. On toki hienoa, kun mukana on yhtä puhuttelevia melodisia teemoja ja syvältä luotaavia harmonioita, kuten Timo Lassylla on aina ollut. Jazz oli alun perin tanssimusiikkia, siitä on paremminkin kysymys. Ja on kysymys myös siitä kuinka soittajat voivat luoda tilanteessa hämmästyttävän määrän energiaa jonka kuuntelijat, tanssijat, lomalaiset ja työläiset voivat imeä itseensä ja projisoida toisiinsa. Voi tämän musiikin soidessa paistaa ja nauttia esimerkiksi kyljyksiä, tai vaikka tofua, jos tahtoo.

Lassyn uudella Moves-albumilla latinalaiset rytmit nivoutuvat ihailtavalla sulavuudella 1950–1960-lukujen cooliin ja suorastaan eroottiseen souljazz-tunnelmointiin. Lassyn uraa summaava Moves on musiikin keinoin luotu kuva ajasta ja paikasta, jossa miehillä oli kaulukset ja kravatit suorassa ja naiset nauroivat. Tänään Timo Lassy Bandin lisäksi lavalla nähdään myös levyllä vieraileva Ricky-Tick Big Band Brass, jonka panoksen myötä Lassyn sävellykset kasvavat laajakangasmaisiin leveyksiin.

Liput 25/20 €

Olavi Louhivuori "The Net Of Indra", Kaja Draksler Octet, ¿Que Vola?,Pakkahuone, tampere3.11. Klo 14:00

keikka

OLAVI LOUHIVUORI “THE NET OF INDRA“ (FI/SE/NO)
Olavi Louhivuori - drums
Eivind Lønning - trumpet
Juhani Aaltonen - sax, flute
Palle Danielsson - bass

Rumpalimestari Olavi Louhivuoren The Net Of Indra toteutetaan ainutlaatuisena, kahden pohjoismaisen jazzfestivaalin välisenä yhteistyönä. Yhtye teki ensiesiintymisensä maaliskuussa Norjassa Vossa Jazz -festivaalilla, ja nyt Tampereella se nähdään toista kertaa tositoimissa.

Yhtye muodostuu todellisesta pohjoismaisen jazzin kärjestä. Louhivuoren kutsumana yhtyeessä soittaa norjalainen trumpetisti Eivind Lønning, jonka tunnetuimpia yhteistyökumppaneita ovat olleet Joshua Redmanin, Dave Hollandin ja Chick Corean kaltaiset jazzlegendat. Lisäksi hänet tunnetaan avant-rock yhtye Motorpsychosta.

Keith Jarretin, Jan Garbarekin ja Bill Evansin kanssa tehdystä yhteistyöstä maailmanmaineeseen nousseeseen ruotsalaiseen basisti Palle Danielssoniin Louhivuori tutustui italialaisen Claudio Filippinin kautta, jonka triossa molemmat soittavat. Huilisti-/saksofonistilegenda Juhani “Junnu” Aaltonen ei suomalaisille esittelyjä kaipaa. “Hänen spirituaalinen soittonsa kumpuaa jostain tämän maailman toiselta puolelta”, kuvailee Louhivuori. Kun nyanssirikkaasta ja kokeilevasta rumputaiteestaan tunnettu Louhivuori saa lavalleen musiikilliset sielunveljensä, on lupa odottaa hyvää ja kaunista.

KAJA DRAKSLER OCTET (SI/LV/AR/NL/RO/BE/IS)
Kaja Draksler - piano
Björk Níelsdóttir - voice
Laura Polence - voice
Ada Rave - tenor sax, clarinet
Ab Baars - clarinet, tenor sax
George Dumitriu - violin, viola
Lennart Heyndels - double bass
Onno Govaert - drums, orchestral percussion

 Nuorena Kaja Draksler pohti, opiskellako latinaa ja muinaista kreikkaa vai musiikkia. Musiikki voitti, ja 18-vuotiaana slovenialainen Draksler muutti Amsterdamiin opiskellakseen klassista säveltämistä. Muutamassa vuodessa kaupungin elinvoimainen improvisaatioskene imaisi Drakslerin mukaansa, ja välineet omaa uniikkia tyyliä varten alkoivat hahmottua.

Kaja Draksler Octet perustettiin toteuttamaan Drakslerin huimaa musiikillista visiota, jossa ikiaikaiset ja ultramodernit vaikutteet vuorottelevat. Avantgardistisen yhtyeen arvoituksellinen musiikki kätkee sisälleen kaleidoskooppimaisen tyylien ja tunnelmien kirjon. Oktetin tapa ammentaa vaikutteita eri tyyleistä, paikoista ja historiallisista ajanjaksoista ei tähtää kuitenkaan autenttiseen tyylipuhtauteen vaan kokonaisvaltaiseen tyylien kubismiin. Yksityiskohtaisesti sävelletty materiaali kohtaa vapaan improvisaation, pienimuotoiset balladit saavat rinnalleen modernin klassisen sävellystekstuurin. Pablo Nerudan, Andriana Minoun ja Gregor Strnisan runoihin sävelletyt kappaleet kurottavat ihmisyyden ydinteemoihin absurdein mutta uskottavin keinoin laulajien punoessa yhteen oopperaa, Broadwayta kuin musiikkiteatteriakin. Fluxus. Nexus. Action. Pam!

¿QUE VOLA? (FR/CU)
Adonis Panter-Calderon - percussion
Barbarito Crespo-Richard - percussion
Ramon Tamayo-Martinez - percussion
Fidel Fourneyron - trombone
Aymeric Ayice - trumpet
Hugues Mayot - tenor sax
Benjamin Dousteyssier - alto sax, baritone sax
Bruno Ruder - Fender Rhodes
Thibaud Soulas - double bass
Elie Duris - drums
Pierre Favrez - sound

Kuubalainen rumba syntyi afrikkalaisten orjien jälkeläisten ja valkoisen alemman sosiaalisen luokan keskuudessa Espanjan siirtomaavallan aikana. Rumbasta kehittyi kokonainen kulttuuri, juhla ja elämäntapa, jossa musiikilla, tanssilla ja sosiaalisella toiminnalla oli määrätyt paikkansa.

Ranskalaisen trumpetistin Fidel Fourneyronin pitkäaikainen suunnitelma oli jonakin päivänä toteuttaa hanke kuubalaisen musiikin ympärille. Hän vieraili useita kertoja Havannassa, jossa hän rakastui rumbamusiikkiin, sen rytmisyyteen ja mahdollisuuksiin hyödyntää improvisaatiota.

¿Que Vola? tarkoittaa suomeksi Miten menee? Tällä yksinkertaiselta kuulostavalla kysymyksellä Fourneyron kirittää ranskalais-kuubalaista yhtyettään, jonka jäsenet edustavat ranskalaisen jazzin ennakkoluulotonta eturyhmää. Tuekseen ranskalaismuusikot saavat räjähtävän kuubalaistrion, joka on niittänyt kunniaa ja mainetta havannalaisen perinteen modernisoijana tunnetussa Osain del Monte -yhtyeessä.

Tässä riemastuttavassa esityksessä rumba kohtaa ranskalaisen jazzin, mutta musiikissa voi kuulla myös kaikuja Lounais-Nigerian ja Beninin alueen perinteisestä joruba-lauluista ja rytmeistä.

Liput 35/30 €

Hamid Drake & Yuko Oshima, Denys Baptiste "The Late Trane", Rymden,Pakkahuone, tampere3.11. Klo 20:00

keikka

HAMID DRAKE & YUKO OSHIMA (US/JP)
Hamid Drake - drums, frame drum, voice
Yuko Oshima - drums, voice

Kaksi rumpalia ja kulttuuria kohtaavat japanilaisen Yuko Oshiman ja yhdysvaltalaisen Hamid Draken asettuessa lavalle rumpupatteristojensa taakse. Kysymys on kontrastien ja toiseuden vetovoimasta.

Oshiman kurinalaisesti kehittyvät rudimentit sekä hurjat cresendot ja diminuendot tuntuvat kertovan tarinaa jokaisella iskullaan. Välillä rytmiset kuviot ovat kuin matematiikkaa, tai pikemminkin geometrisesti täydellisiä lumihiutaleita jotka leijailevat jossain Fuji-vuoren korkeilla huipuilla auringonnousun aikaan. Musiikilliset karateiskut antavat odottaa itseään ja ilmestyvät vasta yhdennellätoista hetkellä, kun huomio alkaa herpaantua. Vastaavan filosofisesti suhtautuu lyömäsoittimiin ja soittamiseen myös rumpuguru Hamid Drake, joka on tullut tunnetuksi lukuisista maailmanmusiikkiyhtyeistään ja hämmästyttävästä muuntautumiskyvystään.

Duon esityksessä voi kuulla kahden maanosan katsovan toisiaan. Lukuisten perinneperkussioiden ihmeelliset soinnit lumoavat ja hämmästyttävät. Niiden välityksellä Oshima ja Drake neuvottelevat, jäljittelevät toisiaan, ehkä välillä myös väittelevät ja vitsailevat.

DENYS BAPTISTE “THE LATE TRANE” (GB)
Denys Baptiste - sax
Nikki Yeoh - piano, keys
Rod Youngs - drums
Larry Bartley - bass

Denys Baptisten viimevuotinen albumi The Late Trane oli yksi vuoden puhutuimpia jazz-levytyksiä, joka sai myös useita ehdokkuuksia vuoden parhaaksi jazz-albumiksi. Levyllä brittiläinen fonistimestari versioi John Coltranen myöhäistä tuotantoa, jota leimasivat yhä kasvavampi abstraktisuus ja kaipuu totaaliseen ilmaisunvapauteen. Coltranelle kysymys oli spirituaalisesta etsinnästä, dogmien ylittämisestä ja hylkäämisestä, äärimmäisyyksiin ja äärettömyyksiin menemisestä.

The Late Trane asettaa Coltranen myöhäisen tuotannon kuitenkin uuteen, neonväreissä hohtavaan valoon. Baptiste yhtyeineen tulkitsee kappaleet historian tiedostaen mutta ehdalla 2000-luvun tyylillä. Baptiste pysähtyy miettimään ja tutkimaan Coltranen teemojen olemusta ja kappaleiden spirituaalista sisältöä. Harkitun minimalistisin liikkein yhtye siirtyy reggae-rytmien kautta futuristiseen funkiin ja kolossaaliseen ambientiin, ja kaiken keskipisteessä on saksofoni. Konsepti huipentuu Baptisten omiin sävellyksiin, jotka siis olisivat voineet olla Coltranen kynästä, mikäli kohtalo olisi valinnut toisin.


RYMDEN (SE/NO)
Bugge Wesseltoft - piano, Fender rhodes, synth
Dan Berglund - bass
Magnus Öström - drums

Rymden on uunituore skandinaavisen jazzin superyhtye. Yhtyeen rumpali Magnus Öström ja kontrabasisti Dan Berglund vaikuttivat aiemmin Esbjörn Svensson Triossa, jonka tarina päättyi vuonna 2008 yhtyeen suosion huipulla Svenssonin traagiseen hukkumisonnettomutteen. Norjalainen pianisti-kosketinsoittaja Bugge Wesseltoft oli ollut bändeineen liikkeellä samaan aikaan ja hyvin samoilla eväillä: Svenssonin ja Wessetoftin yhtyeet olivat molemmat etujoukoissa luomassa uudenlaista, raikasta 2000-luvun skandinaavista jazzia, joka toimisi esikuvana ja innoittajana muusikoille ympäri maailmaa.

Nyt meillä on Rymden, jonka musiikki perustuu yhtyeen kertoman mukaan kolmeen elementtiin: melankolisiin ja tunnelmallisiin sävellyksiin, draamalla ladattuun rytmiikkaan sekä virtuoottiseen soittoon. Wesseltoftin klaveerit ottavat trion musiikissa suurimman solistisen roolin, mutta sovitukset huokuvat hienostuneen kontrapunktista ajattelua. Yhtyeen musiikissa modernin jazzin, Johann Sebastian Bachin, elokuvamusiikin ja rock-musiikin vaikutteet ovat kaikki kuultavissa, kypsällä mutta rennolla pohjoismaisella tyylitajulla esitettynä.

Liput 55/45 €

Black Motor, Martti Vesala Soundpost Quintet, Maxxxtet,Telakka, tampere3.11. Klo 21:00

keikka

3TM (FI)
Teppo Mäkynen - drums, sampler
Antti Lötjönen - double bass
Jussi Kannaste - sax

Rummuttaa luuppien kanssa. Donkkaa kuin kissapeto. Ehkä myös tanssii Susien kanssa?

Teppo Mäkynen on lahjoittanut renessanssimaisen muusikkoutensa uransa aikana lukuisille yhtyeille ja aina vienyt homman seuraavalle tasolle. Mäkysen tuore ja varsin henkilökohtainen projekti 3TM-trio yhdistää elektroniset soundit jazz-improvisaatioon uniikilla ja virtuoottisella tavalla. On vaikea erottaa missä raja kulkee, kun pulsaattorimaiset loopit nivoutuvat soittajien painokkaisiin aksentteihin, tai kun yhtyeen hetkessä kehittelemää groovea laajennetaan abstrakteilla teknobiiteillä ja hetkessä tuotetuilla live-sampleilla. Tai kun Mäkynen improvisoi ja painii valtavan siniaallon ja valkoisen kohinan kanssa.

Taitavan trion soinnissa kuuvuu pohdiskeleva modernin minimalismin henki. Form-levyllä Mäkynen esittäytyy rohkeana etsijänä ja kyseenalaistajana, joka myös löytää hämmästyttäviä ja erityisen kauniita asioita. Mäkysen kappaleet kantavat mukanaan muistoja ja vaikutteita satumaisista, joskus pelottavistakin paikoista, mutta palkitsevat aina kuulijan. Kokonaisvisiota tukevat taiten tehdyt visuaaliset lavasteet.


HALME PROSPEKT (FI)
Hepa Halme - woodwinds
Matti Riikonen - trumpet
Esa Onttonen - guitar
Arttu Tolonen - modular synth, guitar
Tapani Varis - bass, mouth organ, willow flute
Alf Forsman - drums
Pekko Käppi - jouhikko

Halme Prospekt herättää vahvoja synesteettisiä mielikuvia. Se on musiikillista kerrontaa parhaimmillaan - valoja ja varjoja, vaikutelmia, tunnelmia ja paradokseja äänien kielellä.

Yhtyeen uunituore Bluespektor-levy on eräänlainen jatko-osa vuoden 2015 Pajazzo-levylle, jolla orastanut kerronta on nyt kasvanut eeppisiin mittoihin. Huikeilla Grateful Deadin Blues For Allah -versioillaan Halme Prospekt toteuttaa usean musiikkifanin salaisen fantasian ja vie kollektiivisen improvisoinnin kerralla 2010-luvulle.

Halme Prospektin musiikilliset ainekset ovat yksinkertaisia ja selväpiirteisiä mutta virtaavan veden lailla ilmaisu varioituu koko ajan näennäisen vapaamuotoisesti, kuitenkin omassa uomassaan määrätietoisesti edeten. Solistiset osuudet nivoutuvat osaksi orgaanisia sävellyksen osia ja päinvastoin. Henkisesti Halme Prospektin voi nähdä jatkavan suomijazzin shamaanin Edward Vesalan perintöä.

 Tämän illan erikoiskokoonpanossa yhdistyvät ikiaikaiset ja 2010 -luvun soundit. Hyvin suomalaista ja täysin universaalia!


MOPO FEAT MIKKO INNANEN (FI)
Linda Fredriksson - saxophones
Eero Tikkanen - double bass
Eeti Nieminen - drums
Mikko Innanen - saxophones

Tämän energisen trion juuret juontavat kapakkatappeluun, jonka tiimellyksessä Linda Fredriksson, Eero Tikkanen ja Eeti Nieminen löivät viisaat päänsä yhteen. Tästä kolauksesta syntyi Mopo – kolmikko, jonka vilpitön pörinä on valloittanut kuulijat puolelleen myös perinteisen jazzyleisön ulkopuolelta. Siihen on monta syytä, mutta tärkeimmät ovat taito ja asenne. Vuonna 2009 perustettu trio ammentaa jazzista, punkista ja Suomen luonnosta. Yhtye riisuu jazzista keinotekoisen elitismin ja lataa tilalle silkkaa vimmaista energiaa ja elämän riemua.

Kura lentää, kun koko sakki kaasuttaa ringissä yhä kovempiin nopeuksiin. Välillä se ajelee verkkaisesti ilman käsiä, ihan vaan huvikseen. Mopon spontaani, leikkisä ja aistikas musiikki on yhtä yhtyeen herättämien mielikuvien kanssa. Suomen eturivin saksofonisteihin lukeutuvan Mikko Innasen kanssa tänään ajellaan mopon harvinaisella tandem-versiolla, jossa kumpikin ohjaa! Apua!

Liput 30/25 €