Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Perjantai 2.11.

espoo

Suomen big band -ylpeys UMO ja maailman kuudenneksi parhaaksi naiskuoroksi rankattu KYN jatkavat yhteistyötään kahdella konsertilla pyhäinpäivän alla. Kun tahot viimeksi kohtasivat, syntyi jotain aivan uutta.

”Luulin, että kuorolaulu ja jazz ovat kuin tuli ja vesi, mutta olin väärässä. Muutin mieleni, kun kuulin naiskuoro KYN:n ja jazzorkesteri UMOn yhteiskonsertin. Kiehtovinta konsertissa oli se, miten 50 naisen kuoro sai 16 miehen big bandin kuulostamaan jotenkin erilaiselta. Aivan kuin konsertissa olisi laulanut kaksi kuoroa rinnakkain ja toisiaan kommentoiden.” Helsingin Sanomat, Jazzkeittiö-blogi 18.4.2017, Katri Kallionpää

UMO ja KYN ovat koonneet marraskuun alun konsertteihin uusitun ohjelmistokokonaisuuden, jossa kuullaan pyhäinpäivän tunnelmaan sopivaa musiikkia mm. Anna-Mari Kähärältä ja Kaj Chydeniukselta. Muistojen, muistelemisen ja kaipauksen äärelle vievät tätä konserttia varten Mikko Hassiselta tilatut sovitukset esimerkiksi kappaleista Aamulla varhain ja Sinua, sinua rakastan.

Naiskuoro KYN on kunnianhimoinen kuoromusiikin uudistaja. Helsingin Sanomat on tituleerannut KYN:ä yhdeksi Suomen kuorotaivaan kirkkaimmista tähdistä ja jazzmusiikin edelläkävijäksi. KYN:n viime vuoden meriittilistalle kuuluvat muun muassa Grand Prix -voitto ja erikoispalkinto erinomaisesta lavaesiintymisestä Berliinissä sekä valinta Vuoden kuoroksi. Maaliskuussa 2018 KYN julkaisi yhdeksännen albuminsa, Outo kantele.

Orkesteria johtaa Kirmo Lintinen, kuoroa johtaa musiikkineuvos Kaija Viitasalo.

Liput Tiketistä palvelumaksuineen 25 € / 20 € / 15 € + mahd. toim.maksu. 

Konsertin kesto n. 75 min, ei väliaikaa. 

April Jazz Club: Tuomas J. Trio feat. Manuel Dunkel,Original Sokos Hotel Tapiola Garden, espoo2.11. Klo 19:00

keikka

Tuomas J. Trio palaa syksyllä 2018 takaisin esiintymislavoille juhliakseen uuden pitkäsoiton julkaisua. Vierailevaksi tähtisolistiksi sekä levylle, että tuleville keikoille on kutsuttu Suomen tunnetuimpiin tenorisaksofonisteihin lukeutuva Manuel Dunkel. Levynjulkaisukonsertti järjestetään torstaina 4.10.2018 klo 19 Koko Jazz Clubilla.

Yhtyeen keulahahmo Tuomas J. Turunen tunnetaan työstään aktiivisena jazz-pianistina, -säveltäjänä ja -sovittajana. Hän on työskennelleyt vakituisena pianistina maamme parhaimpien jazzlaulajien, kuten Aili Ikosen, Elena Mindrun ja Nina Myan yhtyeissä. Hän on myös konsertoinut erilaisissa yhteyksissä viime vuosina muun muassa Ruotsissa, Virossa, Hollannissa, Romaniassa ja Saksassa.

Uuden levyn - joka kantaa nimeä Megetme - musiikki on mielenkiintoinen yhdistelmä jazzin perinnettä sekä pohjoismaalaista jazzsoundia. Osa kappaleista on kunnianosoituksia jazzlegendoille kuten Thelonious Monk ja Cedar Walton.

Kokoonpanon basisti Jori Huhtala ja rumpali Tuomas Timonen ovat tämän päivän kysytyimpiä muusikoita Suomen jazzkentällä. Tuomas J. Turunen onkin kasannut ympärilleen oikean unelmajoukkueen soittamaan omaa musiikkiaan, ja lopputulokseen hän on enemmän kuin tyytyväinen.

Dunkelin, Turusen, Huhtalan ja Timosen välinen yhteissoitto on erittäin kommunikoivaa. Se johdattelee kuulijan tuulen nopeudella tunnelmasta ja äänimaisemasta toiseen. He toimivat joukkueena puhaltaen yhteen hiileen, mutta venyvät myös virtuoottisiin soolo-osuuksiin omilla instrumenteillaan. Suomalaisen metsän hiljainen seesteisyys sekä New Yorkin ainutlaatuinen ja monimuotoinen energia yhdistyvät yhtyeen musiikissa erittäin omintakeisella ja koskettavalla tavalla.

Manuel Dunkel: saksofonit
Tuomas J. Turunen: piano
Jori Huhtala: basso
Tuomas Timonen: rummut

Kuuntele April Jazz Clubin 2018 esiintyjiä Spotifyssa

Tuomas J. Trio klo 20 alkaen
Original Sokos Hotel Tapiola Garden, Tapionaukio 3, Espoo
Liput ovelta 10 € | Ennakkoliput Lippupisteestä
Tapahtuma on ikärajaton

Konsertin lomassa voi halutessaan ruokailla varaamalla pöydän etukäteen Tapiola Gardenin Grill It! -ravintolasta. Pöydän varaaminen klubin puolelle edellyttää ruokailua sekä pääsylipun hankkimista ennakkoon tai ovelta.

helsinki

László Sülen ja Mihály Borbélyin jazz-konsertti,Metropolia AMK:n Helsingin Konservatorion kamarimusiikkisal, helsinki2.11. Klo 18:00

László Süle

Mihály Borbélyin

keikka

László Sülen ja Mihály Borbélyin Heartquake-albumin julkaisukonsertti Helsingissä 2.11.

Suomessa asuva jazz-säveltäjä, unkarilainen pianisti László Süle on julkaissut ensimmäisen yhteislevynsä Unkarista tulevan muusikkoystävänsä, monitaitoisen saksofoni- ja klarinettitaiteilija Mihály Borbélyin kanssa. Debytoituaan Unkarissa muusikot pitävät Heartquake-albumin kaksi julkaisukonserttia myös Suomessa: pe 2.11. klo 18 Metropolia AMK:n Helsingin Konservatorion kamarimusiikkisalissa (Ruoholahdentori 6, Helsinki)

Konsertissa kuullaan Sülen (piano) ja Borbélyin (saksofonit, tárogató eli "Turkish pipe", nokkahuilu, bassoklarinetti) jazzsävellyksiä, joissa perinteinen kansanmusiikki ja nykymusiikki yhdistyvät.

Vapaa pääsy!
Konserttien jälkeen uuden albumin voi ostaa 15 euron hintaan.

 

oulainen

Vapaat äänet / Oulaisten Musiikkiviikot: Vincent Courtois trio,Kinokulma, oulainen2.11. Klo 19:00

Vincent Courtois trio (www)

keikka

 

Ranskalaissellisti Vincent Courtois esittelee elokuvamusiikki-ohjelmistoaan Oulaisten Musiikkiviikoilla 2.11.

Ranskalainen sellovirtuoosi Vincent Courtois tuo kiitetyn trionsa Suomeen loka-marraskuussa. Courtois'n sekä saksofonistikaksikon Daniel Erdmann ja Robin Fincker muodostama yhtye esiintyy kuudessa konsertissa ympäri Suomen.

Sellisti Vincent Courtois palaa Suomeen ranskalais-saksalaisen huippukokoonpanonsa kanssa loka-marraskuussa. Vuonna 2014 suomalaisyleisöjä sirkuksen maailmasta inspiroituneella Mediums-kiertueellaan ihastuttanut trio esittelee kaksi uutta ohjelmistoa: Bandes originales on vapaa kunnianosoitus elokuvamusiikin säveltäjille ja Love of Life hakee inspiraationsa Jack Londonin teksteistä.

Bandes originales -ohjelmisto pureutuu elokuvamusiikin ilmaisuvoimaiseen kerrontaan trion tulkitessa mm. Michel Legrandin, Nino Rotan, Giovanni Fuscon sekä Marin Marais’n elokuvasävellyksiä. Mukana on myös musiikkia Courtois’n kynästä. "Bandes originales uudelleentulkitsee musiikkia kymmenestä elokuvasta, joita kaikkia yhdistää niiden säveltäjien harvinainen kyky luoda yksinkertaisia, mutta väkevällä kerronnan voimalla ladattuja sävelmiä", sellisti avaa ohjelmiston konseptia. Bandes originales -albumin on ilmestynyt lokakuussa 2017 maineikkaan Label La Buissonne -levymerkin julkaisuna.

Oulaisten Musiikkiviikot
PE 02.11. klo 19 Kinokulmassa

Asemakatu 1 | Liput 20€ / 15€ | Ennakkomyynti:
Penttilän talo, Putilankatu 1 - 044 4793 215 musiikki@oulainen.fi Myyntipiste avoinna ma-pe 15.10.- 9.11.2018 klo 11.00-17.30.
www.lipputoimisto.fi (vain normaalihintaiset liput)

tampere

GHOST-NOTE (US)
Robert "Sput" Searight - drums
Nate Werth - percussion
MonoNeon - bass
Vaughn Henry - keys
Sylvester Onyejiaka - baritone & tenor sax, flute
Jonathan Mones - alto sax, flute
Peter Knudsen - guitar

Rajoja rikkoneen kulttibändi Snarky Puppyn riveissä useita Grammy-palkintoja kahmineet Robert "Sput" Searight ja Nate Werth sekä mm. Princen kanssa soittanut basistijokeri MonoNeon puhaltavat yhtyeineen sellaisen grooven tulille, jossa ilotulitteet sinkoilevat ja tähtisade loistaa. Superbändin ensimmäinen albumi Fortified debytoi ITunesin jazzlistan ykkösenä vuonna 2015. Tänä vuonna julkaistu Swagism kertoo jo nimellään, että kyse on uuden sukupolven coolista, jossa merkit ja merkitsijät arvotetaan uudella logiikalla ja jossa volyymia ei anteeksi pyydellä.

James BrowninJ Dillan ja Beastie Boysin kuratoimalla matkalla lennetään yksityiskoneella New Yorkista Länsi-Afrikan viidakoihin, ja aina Kuuban kautta Braziliaan samba-karnevaaleille. Matkalta kerätyt vaikuttimet laitetaan keitokseen, josta ei tulisuutta ja sävyjä puutu. Että miksikö? Koska se on mahdollista! Ghost-Noten soundi on niin kallis, että yhtyeen keikan aikana pörssit ylikuumenevat ja indexit heittävät kärrynpyörää. Sheikkaa, breikkaa, twerkkaa! Tyyli on vapaa!

Liput 25/20 €

Yrjö-palkinto, Henri Texier Sand Quintet, Trygve Seim Helsinki Songs, Josef leimberg,Pakkahuone, tampere2.11. Klo 19:00

keikka

HENRI TEXIER SAND QUINTET (FR)
Henri Texier - double bass
Sébastien Texier - alto sax, clarinets
Vincent Lê Quang - tenor & soprano sax
Manu Codja - guitar
Gautier Garrigue - drums
Charles Caratini - sound

“Seuratkaa edellä ajavaa autoa!”, mies sanoi ja nousi taksin kyytiin. Taustalla soi jazz. Tiedätte lopun. Ranskalaisen basistiässä Henri Texierin johtama yhtye on sitä itseään: ajattoman ranskalaisyhtyeen juuret ovat syvällä cooljazzin ja modaalisen jazzin peruskalliossa, mutta toteutustapa on ainutlaatuinen. Vuonna 1972 sooloartistina debytoinut Texier on varsin ranskalaiseen tapaan estetisoinut amerikkalaista jazzia sekä erilaisia kansanmusiikkityylejä ja etsinyt täydellisen sulavalinjaista mutta samalla väkevää sävelkieltä. Sama määrätietoisuus pätee Texierin perkussiiviseen ja funktionaaliseen bassoestetiikkaan, jossa hän selkeiden linjojen sekaan annostelee hienolla maulla hersyviä soinnillisia detaljeja. Estetiikasta kehittyy huomaamatta spirituaalinen elämys.

Tänä vuonna ilmestyneellä Sand Woman -albumillaan Texier versioi uudella akustisella yhtyeellä myös varhaista tuotantoaan. Hanketta on edistänyt tunnetun elektronimusiikkiartistin Bonobon remix-versio Texierin Les L’s-Bas -kappaleesta, joka on saavuttanut miljoonayleisön.

Lavalla nähdään Texiereitä kahdessa sukupolvessa Sébastian Texierinsoittaessa alttosaksofonia ja klarinettia.

TRYGVE SEIM HELSINKI SONGS (NO/FI/EE)
Trygve Seim - sax
Markku Ounaskari - drums
Mats Eilertsen - bass
Kristjan Randalu - piano

Trygve Seim on aina katsellut itään monin tavoin – ensin 1990-luvulla alkaneessa yhteistyössä Edward Vesalan ja myöhemmin lukuisten muiden suomalaisten muusikoiden kanssa, sittemmin perehtymällä Rumin vanhan Persian, Intian, Armenian ja arabien musiikkiperintöön soveltaen näitä vaikuttimia ja tekemiään löydöksiä musiikkiprojekteissaan.

Trygve Seim on jossakin tämän keskellä uuden Helsinki Songs -laulusarjan ja levytyksen kanssa. Suurimman osan kappaleista – mukaan lukien otsikkokappale Helsinki-song – Seim sävelsi lukuisissa kirjoitussessioissa Suomen säveltäjät ry:n Helsingin-asunnossa. Helsingin ihmiset, luonto, arkkitehtuuri, valo, pimeys ja tunnelma loivat kulissit laulujen vahvalle ja tunnistettavalle lyyrisyydelle. Seimin pan-skandinaavista vaellusta ohjaa silti valtameri-ilmaston värittämä norjalainen tyylitaju, joka huokuu ymmärrystä voimakkaiden teemojen ja kiireettömän melodisuuden suhteen.

JOSEF LEIMBERG & THE ASTRAL PROGRESSIONS ORCHESTRA (US)
Josef Leimberg - trumpet
Tracy Wannomae - bass clarinet, sax, flute
William Logan - drums
Anand Bennett - guitar
Sanjaya Ajaye - bass
Matthew Little - keys

Losangelesilaisen Josef Leimbergin ansioluettelo musiikin saralla on pitkä ja vakuuttava. Muun muassa rap-artisti Snoop Doggin tuottajana toiminut ja Kendrick Lamarin Grammy-palkitulla To Pimp A Butterfly -albumilla trumpettia soittanut Leimberg tunnetaan kokeneena ja lahjakkaana tuottaja-muusikkona, mutta hän julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vasta kaksi vuotta sitten.

Astral Progressions on moni-ilmeinen albumi, jolla Leimberg yhtyeineen astelee kosmisen musiikin valtakuntaan. Vahvasti kaiutetut ja taiten kerrostetut soundit soljuvat soulista, funkista, hiphopista ja myös popista muistuttaen, kokonaisuutta leimaa retrofuturistinen fuusiopyrkimys. Kaiken tämän niittaavat yhteen yhdysvaltalainen länsirannikon gangsta-funkista jalostettu groove sekä spirituaalisuutta ja mustaa rotutietoisuutta huokuvat, aggressiiviset jazzsoolot. Leimbergin trumpetin armottomasti pohdiskelevat melodiat, Tracy Wannomaen sielua hyväilevä klarinetti yhdistettynä rumpujen ja basson maadoittavaan sykkeeseen saavat astraaliset voimat hetkeksi tasapainoon ja harmoniaan.

Liput 55/45 €

Black Motor, Martti Vesala Soundpost Quintet, Maxxxtet,Telakka, tampere2.11. Klo 21:00

keikka

BLACK MOTOR (FI)
Simo Laihonen - drums
Ville Rauhala - bass
Tane Kannisto - saxophones, woodwinds, flute

Black Motor on ollut yksi viime vuosien omaperäisimpiä ja tuotteliaimpia kotimaisia jazzyhtyeitä. Tamperelaisyhtyeen lukuisat yhteiskonsertit Suomen eturivin jazzmuusikoiden ja improvisoijien kanssa 2000-luvun alussa toimi tärkeänä kouluna siitä, minne kaikkialle jazzin puitteissa on mahdollista mennä. Trion monipuolinen levytuotanto on puolestaan vakuuttava dokumentti yhtyeestä, joka on seurannut vaistoaan ja kulkenut omia teitään. Alkuaikojen punk-asenteella rouhitusta, myöhäisen John Coltranen ja Albert Aylerin hengessä kaahatusta freejazzista on versonut milloin juurevia kansanmusiikkiteemoja milloin mystisiä balladeja. Vuonna 2014 yhtyeeseen liittynyt, Edward Vesalan Sound & Furysta tunnettu saksofonisti Tane Kannisto toi yhtyeeseen mukanaan pussillisen uusia puhallinsoittimia, joiden sävyjen emotionaalinen syvyys häikäisee. Nahkaansa uudelleen luonut ja entistä herkkävaistoisempi Black Motor ei pelkää pimeää mutta rakastaa valoa. Musta moottori on putsattu ja öljytty. Tervetuloa yölliselle ajelulle!

MARTTI VESALA SOUNDPOST QUINTET (FI)
Martti Vesala - trumpet, flugelhorn
Petri Puolitaival - tenor sax
Joonas Haavisto - piano
Juho Kivivuori - double bass
Ville Pynssi - drums

Sibelius-Akatemian kasvatti Martti Vesala tunnetaan paitsi ilmiömäisenä ja kysyttynä trumpetistina myös taitavana säveltäjänä ja sovittajana. Omien yhtyeidensä ohessa hän esiintyy mm. yhtyeiden Njet Njet 9, Nicole Willis And The Soul Investigators sekä Aiyekooto And The Afrobeat International kanssa

Soundpost Quintetin kanssa Vesala tekee kunniaa jazzin kenties palvotuimmalle perinnölle. Yhtyeen merkittävimpiä esikuvia ovat Miles Davisin kvintetin kypsä ja dynaaminen groove, Wayne Shorterin elegantti sävelkieli sekä 1960-luvun kokeellinen, akustinen jazz. Martti Vesala Soundpost Quintetin kaikki sävellykset ovat Vesalan käsialaa.

Maailmalta omaksuttu ajaton tyylikkyys ja suomalainen ryhmätyö kohtaavat saumattomalla tavalla ja rajapinnassa tapahtuu merkillisen kauniita asioita.


MAXXXTET (FI)
Max Zenger - sax, bass clarinet
Tomi Nikku - trumpet
Teemu Åkerblom - bass
Jonatan Sarikoski - drums

Musiikilla on hämmästyttävä kyky välittää muistoja ja tarinoita mutta myös muokata niitä. Max Zenger on seikkaileva kosmopoliitti ja monikielinen muusikko, jolle musiikki on kuin reissupäiväkirja: hänen kirjoittamansa kappaleet kertovat menneisyydestä ja kohtaamisista, todellisista ja muistojen värittämistä, toki hän sävellyksiensä välityksellä myös unelmoi ja kenties myös ennakoi tulevaa.

Maxxxtetin soitossa voi kuulla niin ikään vaikutteita eri kulttuureista ja tyylilajeista. Zengerin henkistynyt lyyrisyys ja vahvatunnelmaiset moodit tukevat mielikuvaa oppimisesta ja oivalluksista, mutta kuten elämään, siihen mahtuu matkaan myös leikkiä ja tilannekomiikkaa. Maxxxtetin käsissä kaikki tämä herää eloon ainutlaatuisen huokuttelevalla ja räjähdysalttiilla tavalla. Zengerin fonismi on saavuttanut arvostusta myös freelancerina, josta kertoo mm. kutsu UMO Jazz Orchestran solistiksi West Coast Jazz -konsertteihin. Maxxxtetin kanssa Zenger tarttuu myös bassoklarinettiin, jonka kettumaista svengiä tukevat Tomi Nikun kontrapunktiset trumpettilinjat ja verevän rytmiryhmän tropikaaliset rytmit.

Liput 30/25 €