Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tampere Jazz Happening: YRJÖ-palkinto, Shabaka & The Ancestors, Steve Coleman & The Five Elements, Tony Allen: Tribute to Art Blakey,Pakkahuone, tampere3.11. Klo 19:00

keikka

YRJÖ PALKINTO 2017
Suomen arvostetuin jazzmuusikolle myönnettävä tunnustus, Suomen Jazzliiton myöntämä Yrjö-palkinto jaetaan neljättä kertaa Tampere Jazz Happeningin yhteydessä. Tilaisuus huipentuu voittajan esiintymiseen.

SHABAKA & THE ANCESTORS (UK/ZA)
Shabaka Hutchings - tenor sax
Mthunzi Mvubu - alto sax
Siyabonga Mthembu - vocals
Ariel Zamonsky - bass
Tumi Mogorosi - drums
Gontse Makhene - percussions

Lontoolaistenoristi Shabaka Hutchings kasvoi Barbadoksella ja, kuten kaikilla afrokaribialaisilla, hänenkin juurensa juontuvat Afrikasta. Koska hän haluaa heijastella niitä jollain tavoin kaikissa tekemisissään, bändi eteläafrikkalaisten jazz-muusikoiden kanssa on luonteva ajatus.

Ancestorsissa ei niinkään ole kyse afrojazzista kuin siitä, että amerikkalaiselle deep jazzille annetaan tribaalinen verensiirto nguni- ja calypso-rytmeillä, bluesilla ja spirituaaleilla ja se viedään takaisin kotiin. Hutchings kutsui Kapkaupungin parhaat soittajat Lontooseen, missä järjestään neljää tai viittä tähteä niittänyt Wisdom of Elders äänitettiin yhdessä päivässä. Tämä on juuri sitä ”suurenmoista mustaa musiikkia muinaisuudesta tulevaisuuteen”, josta Art Ensemble of Chicagokin voimansa imi.

STEVE COLEMAN & FIVE ELEMENTS (US)
Steve Coleman - alto saxophone
Jonathan Finlayson - trumpet
Anthony Tidd - electric bass
Sean Rickman - drums 

Chicagon bluesistaan kuuluisalla etelälaidalla kasvanut kuusikymppinen saksofonisti/säveltäjä imi itseensä ympäristönsä soundtrackin, johon bluesin ohella kuului oleellisesti soul, funk ja jazz. Lähtöinstrumentti viulun vaihduttua alttofoniin Coleman koulittiin mm. Mel Lewis-Thad Jones Big Bandissa sekä Cecil Taylorin ja Sam Riversin kyydissä, puhumattakaan tärkeimmästä mentoristaan tenoristi Von Freemanista.

Steve oli perustamassa M-Base-organisaatiota. Sen ajatuksena on suodattaa kaikista mustan musiikin muodoista uudenlainen jazz-tyyli, jota hän 80-luvulta alkaen on päivittänyt Five Elements -yhtyeensä kanssa. Useimmiten käytetty post-bop-nimike ei tyhjentävästi kerro, mitä kaikkea parkeriaanisesti kiihkeän pinnan alla sykkii. Coleman on paneutunut syvällisesti mm. klassiseen musiikkiin sekä Kuuban ja Afrikan perinteisiin. Uusi Morphogenesis on Five Elementsin 30. albumi.


TONY ALLEN "TRIBUTE TO ART BLAKEY" (NG/FR)
Tony Allen - drums
Matthias Allamane - double bass
Jean-Philippe Dary - piano
Irving Acao - saxophone
Remi Sciuto - saxophone

Kaiken mustan musiikin siemenet tulivat Amerikkaan orjalaivoilla Afrikasta, mutta se ei jäänyt siihen. Uudessa maassa afrikkalaiset ottivat vaikutteita kaikesta kuulemastaan ja loivat bluesin, jazzin ja muut populaarimusiikin muodot. Levyjen myötä uudet tyylit rantautuivat puolestaan Afrikkaan, jossa taas otettiin niistä vaikutteita.

On tavallaan ironista, että afrobeatin kiistaton mestari ja Fela Kutin rinnalla paljolti luoja Tony Allen aloitti soittamalla puhdasta jazzia. Vanhemmiten ihminen tuntee tarvetta palata juurilleen, niin myös mm. Damon Albarnin, Jimi Tenorin ja monen muun kanssa yhteistöitä tehnyt seitsemänkymppisenä huippuvedossa oleva rumpuvelho, joka tuo Happeningiin äskettäin levylle saadun samannimisen tribuuttinsa amerikkalaisrumpali Art Blakeylle ja tämän Jazz Messengers -yhtyeelle. Ensi kertaa kuulemme, millaisen vivahteen Tony saa amerikkalaiseen jazziin.

Liput 50/40 €

Keikat samana päivänä kaupungissa tampere

Tampere Jazz Happening: Sid Hille & Foreign Friends, Njet Njet 9, Jukka Eskola Soul TrioTelakka, tampere3.11. Klo 21:00

SID HILLE & FOREIGN FRIENDS (DE/SE/IS/SN)
Sid Hille - keyboards, electronica
Anni Elif Egecioglu - vocals
Ismaila Sané - percussions
Sigurdur Rögnvaldsson - guitar 

Foreign Friends -yhtyeen idea syntyi saksofonisti/säveltäjä Jukka Perkon kuultua Sid Hillen 2015 julkaistun albumin How Shall I Receive You, jolla Suomessa pitkään asunut saksalainen kosketinsoittaja/säveltäjä improvisoi suomalaisten virsien pohjalta. Perko ehdotti, että olisipa kiinnostavaa kuulla, miten uussuomalaisista koostuva bändi tulkitsisi suomalaisten ”ydinlauluja”. Hille lämpeni idealle heti. Seuraavaksi herrat alkoivat pohtia, keistä bändi kasattaisiin.

Lauluun valittiin Elifantreen turkkilais-ruotsalainen vokaaliakrobaatti Anni Elif Egecioglu, kitaraan Equally Stupidin islantilainen Sigurdur Rögnvalsson ja lyömäsoittimiin lukuisissa bändeissä soittava etiopialaislähtöinen Mamba Assefa, jota tosin Tampereella tuuraa Senegalista Lempäälään jo kauan sitten kotiutunut huippuperkussionisti Ismaila Sané (Piirpauke, Galaxy, Buddha Surfers, Saïsba). Sekä klassisvaikutteisessa kamarijazzissa että big band jazzissa ja elokuvasäveltäjänä kunnostautunut johtaja hoitelee koskettimet ja thereminin.

Materiaali poimittiin laajalta aikaväliltä. Niin minä neitonen -kansanlaulun ja Suvivirren tapaisten kansallisten virstanpylväiden vastapainoksi tulkitaan esimerkiksi J. Karjalaisen Sankarit, Lordin Hard Rock Hallelujah ja Haloo Helsingin Maailman toisella puolen. Tätä te ette varmasti ole ennen kuulleet.

NJET NJET 9 (FI)
Ville Kyttälä - keys
Martti Vesala - trumpet
Mikko Haanpää - trombone
Max Zenger - saxophone
Ville Vannemaa - saxophone
Pekka Seppänen - saxophone
Veikki Virkajärvi - guitar
Heikki Laine - bass
Eeti Nieminen - drums

Railakas yhdeksikkö kuvaa itseään retrofuturistiseksi mini big bandiksi. Varsin osuva lausunto tarkoittaa sitä, että katsellaan tulevaisuuteen samalla kun tutkitaan estottomasti menneisyyden musiikillisia aarteita. Aineskopasta löytyy elokuvamusiikkia ja tv-tunnareita, funkia, soulia, fuusiota, big band jazzia, rockia, villejä syntetisaattorikiemuroita, ties mitä. Energiaa on kuin pienessä kylässä. Nimestään huolimatta tämä on hyvinkin ekspansiivinen ja avomielinen soittokunta. Soittamisen ilo välittyy.

Sitä paitsi nykypäivänä on harvinaista päästä kuulemaan bändiä, jossa sydämensä kyllyydestä tuuttaa viisihenkinen torvisektio: trumpetisti, pasunisti ja kolme fonisti/huilistia, joista yksi tarttuu ajoittain klarinettiinkin. Kun leikkiin liittyvät vielä kitaristi ja materiaalin säveltävä kosketinsoittaja, väriä tosiaankin riittää. Happeningissa juhlitaan uuden Dark Soul -albumin julkaisua, mutta eiköhän vanhempaa Unicorn Attackiakin käsitellä. Jos originaalien sekaan innostutaan viskaaman joku cover, se voi olla yhtä hyvin Tapio Rautavaaraa kuin Dimitri Shostakovitsia.

 

JUKKA ESKOLA SOUL TRIO (FI)
Jukka Eskola - trumpet
Mikko Helevä - organ
Jaska Lukkarinen - drums

Jos tunnette vetoa jazzin grooveimpaan päähän, niin nämä herrat vievät teidät taivaaseen. Olette lähellä villakoiran ydintä, jos ajattelette Freddy Hubbardia, Jimmy Smithiä ja Stanley Turrentinea 60-luvulla. Mitään näköiskopioa ei toki tavoitella ja valtaosa materiaalista onkin omaa. Tärkeintä on se suvereenin cool ote, jolla kolmikko kanavoi 60-luvun mustan jazzin sielukkuutta ja lämpöä.

Todisteet löytyvät bändin uudelta nimettömältä albumilta. Elegantimmin funkyä soittoa ei löydy mistään. Johtajan raikkaan rennosti soundaava trumpetti, joka ajoittain piirtää tarttuvia 60-luvun elokuvista ja Herb Albertista muistuttavia tunnarimelodioita, Mikko Helevän maanläheinen, välillä suorastaan kirkollinen hammond-politiikka ja Teppo Mäkysen rumputyön kevyt mutta syvä synkopointi kasvattaa kuulijalle mustat lasit. Super-kiireisen Mäkysen korvaa Happeningissa toinen huippuluokan groovalisti, mm. Dalindèossa ja omassa triossaan vaikuttava Jaska Lukkarinen.

Liput 25/20 €

Tampere Jazz Happening: The Comet Is ComingKlubi, tampere3.11. Klo 01:00

THE COMET IS COMING (UK)
King Shabaka - tenor saxophone
Danalogiue the Conqueror - synths
Betamax Killer - drums

“Olisi vastaan Sun Ran periaatteita yrittää olla avantgardisti samalla tyylillä kuin hän”, tänä vuonna Englannissa sekä ”Jazz FM” että ”Vuoden jazz-akti” -palkinnot saanut saksofonisti Shabaka Hutchings (King Shabaka) (Sons of Kemet, The Ancestors, Melt Yourself Down) sanoo. Siksi The Comet Is Coming ei takerru avaruusjazzin isän soundiin, vaan syleilee sen läpi electroa, afrobeatia, funkia ja psykedeliaa. Asteroidit sinkoilevat, mutta tämän päivän pulssi panee kehon tanssimaan.

Kun pitkään Soccer96:ä fanittanut Hutchings foneineen lopulta hyppäsi rytmikkään duon kanssa lavalle irrottelemaan, ”siitä syntynyt energiaräjähdys löi meidät kaikki äimäksi”, rumpali Max Hallett (Betamax Killer) kertoo. Konemies Dan Leavers (Danalogue The Conqueror) täydentää Lontoon tämän päivän jazz-skenen kuumimman kolmikon. Alkupalat ylistetyltä Channel the Spirits -albumilta.

Liput 20/15 €