Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tiistai 10.10.

helsinki

UMO & Teemu Viinikainen: lounaskonsertti,Savoy-teatteri, helsinki10.10. Klo 12:00

keikka

Usein ajatellaan, että jazzin suhteen Suomi on syrjässä, ja että useimmat taitavimmista ja ilmaisuvoimaisimmista soittajista tulevat muualta kuin Härmästä. UMO ylpeänä esittää solistin, joka on yksi tämän hetken kiinnostavimmista kitaristeista maailmalla.

”Teemu Viinikainen kuuluu maailman 20 parhaan jazzkitaristin joukkoon”, toteaa myös kansainvälisesti arvostettu professori, kirjailija ja kriitikko Stuart Nicholson.

Teemu Viinikainen (s. 1975) on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista jazzkitaristeista. Hänen soitossaan ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemukseksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran kaunis sointi.

Tämä suvereeni instrumentalisti on vuosien mittaan soittanut lukuisten huippuyhtyeiden riveissä. Mm. Jukka Perkon, Eero Koivistoisen ja Jukkis Uotilan kokoonpanot sekä maineikas U-Street All Stars ovat tehneet Viinikaisen tunnetuksi jazzyleisön keskuudessa. Hän on tehnyt yhteistyötä merkittävien ulkomaisten artistien, kuten Joe Lovanon, Tim Hagansin ja Randy Breckerin kanssa. Viinikaisella on tähän mennessä ollut kolme omaa kokoonpanoa, joista uusin, Teemu Viinikainen III, tekee paluun sähköisempien sointien maailmaan. Viinikaisen, kosketinsoittaja Mikael Myrskogin ja Joonas Riipan sähäkkäsointinen debyyttilevy Return of Robert Dickson ilmestyy syksyllä 2017.

Viinikainen on huomioitu mm. Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla ja Jazz-Emmalla. Hänen poikkeuksellisesta kyvykkyydestään myös pedagogian puolella todistavat kaksi jazzkitarointiin perehdyttävää oppikirjaa, Rytmi elää jaKomppi elää.

Viinikainen esiintyy UMOn kanssa konsertissa, jossa kuullaan konsertin kapellimestarinakin toimivan Mikko Hassisen hänelle säveltämää ja sovittamaa musiikkia sekä Viinikaisen omia sävellyksiä. Konsertin kesto 60 min, ei väliaikaa. 

Konsertti pidetään Savoy-teatterin salissa klo 12-13 ja siihen on vapaa pääsy. Jos haluat varmistaa paikkasi konsertissa, voit varata konserttilipun etukäteen Kulttuurikeskuksen (Savoy, Vuotalo, Malmitalo, Stoa, Kanneltalo) lipunmyyntipisteistä (0 €) tai Lippupisteestä (1 €). Voit halutessasi nauttia lounaan Ravintola Prestossa joko ennen tai jälkeen konsertin, hinta alk. 10,30 €.

Tuotanto: UMO Jazz Orchestra, Savoy-teatteri ja Ravintola Presto.

pori

Vapaat äänet: Marc Ducret,Porin pääkirjasto, pori10.10. Klo 19:00

Marc Ducret (www)

keikka

Ranskalainen huippukitaristi Marc Ducret harvinaisella soolokonsertissa Validi Karkia -klubilla tiistaina 10.10.

Hiljattain 20-vuotisjuhlaansa viettänyt, ranskalais-suomalaiseen musiikkivaihtoon erikoistunut Vapaat äänet -agentuuri jatkaa Ranskan jazz-kentän kovien nimien esittelyä Suomessa.  Samaan aikaan kiertävät ylistetty rankalaiskitaristi Marc Ducret, joka on on tunnettu voimakkaasta, avangardistisesta tyylistään, sekä pianisti Jean-Marie Machado ja harmonikan soittaja Didier Ithursarry duona. Kulttimaineeseen saavuttanut Ducret kuullaan uuden sooloesityksensä voimin Porissa tiistaina 10.10. Porin pääkirjastossa. Validi Karkia -klubin järjestämä konsertti alkaa klo 19.

Itseoppinut ranskalaiskitaristi on kehittänyt vuosien varrella omaperäisen, mieleen jäävän ja erottuvan soittotyylin. Ducret soitti edellisen kerran soolona Porissa talvella 2012.

Kirjoitettua  Marc Ducret’n aikaisemmista Suomen vierailuista

”Suvereenia taitoa ja kiehtovaa musiikkia kuultiin. Soolokonsertissa oli taidokasta mikro- ja makrotason dramaturgian hallinta.”
- Jyri Ojala, Karjalainen, tammikuu 2012

”Kaikkiaan Marc Ducret jätti sekä äimän käeksi että nälkäiseksi.”
- Jukka Hauru, Helsingin sanomat, tammikuu 2012

Ducretin kitarointi oli taas kerran omalaatuista ja jäljittelemätöntä, hänen soolonsa purkautuvat ällistyttävällä tavalla yllättäen ikään kuin monen mutkan kautta. Nopeasti ajateltuna sitä voisi pitää melko kaaosmaisena, mutta kuitenkin siitä löytyy oma polku mitä kuljetaan.
- Jouko Kirstilä / Jazzrytmit, heinäkuu 2010 (Marc Ducret Quintet Real Thing #1 Ultra Music Night - Pori Jazz)

Jos sähkökitaran ilmaisun rajat eivät mielestäsi ole laajentuneet sitten Jimi Hendrixin, kannataisi kuunnella Marc Ducretia. Praesens-klubilla esiintyneellä ranskalaiskitaristilla on pohjanaan sitä samaa voimaa ja heittäytyvää pelottomuutta, joka teki Hendrixin soitosta unohtumattoman. Siinä on kuitenkin vasta yksi rohkeasti kokeilevan ja muuntautumiskykyisen Ducret’n lähtökohdista.
- Pentti Ronkanen / Keskisuomalainen, lokakuu 2007 (Marc Ducret trio Popparissa)

"Ehkä maailman fyysisin ja perkussiivisin kitaristi voi vaihtaa raa'an mylläyksen sekunnissa herkkään mietiskelyyn tai notkeaan grooveen."
- Jussi Niemi, Ultra Music Nights - Pori Jazz 2006 (Tim Berne’s Big Satan Pori Jazz Ultra Music)

 "Ducret on yksinkertaisesti eräs rajatomimmista kitaristeista tällä planeetalla."
- Esa Kuloniemi, Rytmi v. 2000

Validi Karkia -klubi:
Tiistaina 10.10. klo 19:00
Porin Pääkirjastossa
Gallen-Kallelankatu 12 | ovet auki klo 18:30 | Liput 15 € vain käteisellä
Lisäteitoa: Jyrki Laiho puh. 044 2409 358

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet

salo

Vapaat äänet: Machado Ithursarry,Salon taidemuseo Veturitalli, salo10.10. Klo 19:00

Machado Ithursarry (www)

keikka

Pianisti Jean-Marie Machado sekä harmonikan soittaja Didier Ithursarry esiintyvät harvinaisella kiertueella Suomessa 9.-11.10. Ranskalainen jazzduo Machado Ithursarry saapuu Saloon tiistaina 10.10.

Jean-Marie Machado on erilaisten musiikkityylien sekoituksessa keitetty pianisti, joka on musiikissaan hypännyt aina rohkeasti eteenpäin kohti tulevaa ja omaksunut rohkeasti soittoonsa eri maiden kulttuurisia sävyjä ja tyylejä. Haitaristi Didier Ithursarrysta Machado on löytänyt vertaisensa, seikkailulliseen dialogiin taipuvan maailmanmatkaajan. Jean-Marie Machadon ja Didier Ithursarryn yhteissoitto on telepaattista ja raikasta. Ranskalaisduo antaa paljon tilaa runollisuudelle ja tunteellisuudelle, mutta osaa myös venyttää ilmaisupalettiaan dissonanssiin ja unenomaisiin tunnelmiin.

Suomen- ja Viron-kiertueella Machado Ithursarry esittelee erityisesti tuoreen Lua-albuminsa materiaalia. Tuoreella julkaisulla duon musiikki tuntuu määräilevän itse itseään, kuin sitä kuljettaisi eteenpäin kiiheä, pysähtymätön hengitys. Tunteelliset ja eläväiset sävellykset herkistävät, ja kahden muusikon syvällinen ja tiivis musiikillinen dialogi tuntuu rikastavat niin sielua, kehoa kuin mieltäkin.

MACHADO ITHURSARRY 
Jean-Marie Machado, piano & sävellykset / Didier Ithursarry, harmonikka

Liput 12 €, koululaiset 5 €, myös ennakkoon taidemuseon lipunmyynnistä
Salon taidemuseo Veturitali
Mariankatu 14, 24240 Salo
Puh. +358 (0)2 778 4892