Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tiistai 9.2.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Kari Ikonen trio,ravintola Laulumiehet, helsinki9.2. Klo 19:00

keikka

Kari Ikonen – piano
Ara Yaralyan – kontrabasso
Markku Ounaskari – rummut

Erilainen jazzpianotrio, jonka ekspressiivinen ja innovatiivinen keitos koostuu parhaista eurooppalaisista raaka-aineista, vankasta afro-amerikkalaisen keittotaidon perinteestä ja hienoimmista itämaisista mausteista. Chef Kari Ikonen laatii menun, jossa yhdistyy luontevasti Ikosen omat luomukset, kokkitiimin improvisoidut herkut sekä tuoreet tulkinnat perinteisistä armenialaisista resepteistä. Saatavilla myös take-away-annoksia – arvostettu saksalainen Ozella Music julkaisi yhtyeen ensilevyn Bright huhtikuussa 2013. Ylistäviä arvosteluja Antarktista lukuunottamatta kaikilta mantereilta kerännyt levy valittiin saksalaisen JAZZTHETIK:in ja amerikkalaisen Something Else Reviews’in vuoden 2013 parhaiden levyjen listoille! Toinen levy, Beauteous Tales and Offbeat Stories julkaistiin Suomessa helmikuussa ja kansainvälisesti huhtikuussa 2015, samaisen Ozellan toimesta, ja se valittiin heti NDR:n (pohjois-Saksan Radio) viikon jazzlevyksi. Brittiläinen marlbank.net valitsi KIT:n yhdeksi vuoden 2015 viidestä ”state of the art” -triosta, ja The Europe Jazz Media Chart listasi sen yhdeksi tämän hetken kiinnostavimmista yhtyeistä.

Konsertteja KIT on soittanut seitsemisenkymmentä, Suomen lisäksi Saksassa, Itävallassa, Tsekissä, Tanskassa, Espanjassa, Portugalissa, Virossa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Alla otteita konsertti- ja levyarvosteluista:

”Kari Ikonen trioineen näyttää uudella levyllään taivaan merkit.” (*****) -Kauppalehti

“Tässä ovat taikurit asialla, ja moninaisuudesta syntyy komea kokonaistaideteos.” (*****) -Keskisuomalainen

”Ai autuutta.” -Karjalainen

”Trion kakkosalbumi hurmaa taidoillaan, tyyleillään ja tunnelmillaan.” -Satakunnan Kansa

”Säkenöivää, ryöpsähtelevää taikaa. Upeaa musiikkia pianisti Ikoselta.” -Karjalainen

Kari Ikonen

Konserttia tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja Musiikinedistämissäätiö.

Liput: 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Hel­sinki Jazz ry:n jäsenet 10 €, pariskunnat 10+10€, opiskelijat 8€. Ennakkoliput: Digelius Music (www.digelius.com) tai Liveto.fi jolloin lippujen hinnat: 16,5/11/8,8 €.

kajaani

Jazzliiton kiertueella: Jorma Tapio & Kaski, Pauli Lyytinen Machinery,Kongressikeskus Kaukametsä, Kouta-sali, kajaani9.2. Klo 19:00

keikka

Lipput: 15/10€ Kajaani Infosta tai tuntia ennen ovelta. Järjestäjät: Kongressikeskus Kaukametsä, Kainuun ammattiopisto.

Suomen Jazzliiton kiertueella maaliskuussa kuullaan kahta väkevää yhtyettä, kun Jorma Tapio & Kaski sekä Pauli Lyytinen Machinery kiertävät seitsemän konsertin mittaisella turneella. Kuusi konserteista on Suomessa ja yksi Tallinnassa. Kahden saksofonistin kiertueprojektit täydentävät toisiaan yllättävillä tavoilla ja esitysten lopullinen vuorovaikutussuhde selviää vasta kiertueen aikana. Tapion luotsaama Kaski on triokokoonpano, jossa rytmisektiona kuullaan bassossa Ville Rauhalaa ja rummuissa Simo Laihosta. Machinery puolestaan on mm. Elifantree-yhtyeestä tutun saksofonisti Pauli Lyytisen persoonallinen sooloprojekti. Yhtyeiden kiertue starttaa keskiviikkona 9.3. Kajaanin Kouta-salista ja päättyy lauantaina 19.3. Joensuuhun.

Jorma Tapio & Kasken musiikki on raakaa ja herkän melodista free jazzia jossa on vaikutteita kansanmusiikista ja klassisesta länsimaisesta musiikista. Sävellykset ovat pääosin Tapion omaa käsialaa. Pitkän linjan puhallinsoittaja Tapio on tunnettu omista yhtyeistään sekä vetämästään Sound & Furystä ja yhteistyöstä norjalaisen lyömäsoittaja Terje Isungsetin kanssa. Kasken yhteen hitsautunut rytmisektio Ville Rauhala – Simo Laihonen on tuttu Black Motor -yhtyeestä. Kasken esikoislevy Ghatika julkaistaan 13.3. porilaisen Karkia Mistika Recordsin toimesta.

Toinen kiertueen saksofonistitähdistä on kotimaisen jazzin kauhukakara Pauli Lyytinen. Machinery on Lyytisen sävellyksistä ja improvisaatiosta koostuva sooloprojekti, joka sai alkunsa vuonna 2011. Kappaleiden monikerroksinen orkestrointi luodaan live-efekteillä ja -loopeilla, saksofonin perkussiivisilla äänillä sekä persoonallisella saksofonisooloilulla. Lyytisen koneisto toimii hämmästyttävän monipuolisesti ja saumattomasti, ja saksofonisti itse on koneenkäyttäjänä vertaansa vailla. Jazzliiton tuplakiertue on samalla myös Pauli Lyytinen Machineryn debyyttilevyn julkaisukiertue. Levyn julkaisee Eclipse Music.

ke 9.3. klo 19 Kajaani, Kouta-sali
to 10.3. klo 19 Raahe, Raahen teatteri
pe 11.3. klo 21 Tallinna, Teater NO99
la 12.3. klo 22 Turku, Flame Jazz -klubi / Café Tiljan, Åbo Svenska Teater
su 13.3. klo 18 Pori, Validi Karkia -klubi / Kaupunginkirjasto *mukana myös Léo Dupleix (FRA)
pe 18.3. klo 20 Kuopio, King's Crown
la 19.3. klo 20 Joensuu, Teatteriravintola

JORMA TAPIO & KASKI
Jorma Tapio, saksofonit & bassoklarinetti & huilu / Ville Rauhala, basso / Simo Laihonen, rummut

PAULI LYYTINEN MACHINERY
Pauli Lyytinen, saksofonit & efektit

loimaa

Vapaat äänet: Théo Ceccaldi trio,Taidetalo, loimaa9.2. Klo 19:00

Théo Ceccaldi trio (www)

keikka

Intensiivistä kamarijazzia Ranskasta!

Vapaat äänet -konsepti juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan. Loimaan konsertti on osa 15 konsertin mittavaa kiertuetta.

Viulisti Théo Ceccaldin, kitaristi Guillaume Akninen ja sellisti Valentin Ceccaldin muodostama triokokoonpano on kotoisin Orléansista, Ranskasta. Vuonna 2010 perustetty kombo esittää intensiivistä ja ilmavaa kamarijazzia, jossa jouset ja sähkökitara yhdistyvät persoonallisella tavalla. Kyseessä on taitava nuori yhtye, jonka ilmaisu on erittäin kypsää ja soiton ilo käsin kosketeltavaa.

Ahkerasti konsertoinut yhtye valittiin kotimaassaan osaksi arvostettua Jazz Migration -kiertueohjelmaa vuonna 2014. Ayler Records on julkaissut yhtyeen kaksi albumia ”Carrousel” (2012) sekä ”Can you smile?” (2015), jossa trion vierailijana soittaa maailmanluokan kontrabasson taitaja Joëlle Léandre. Théo Ceccaldi kuluu Olivier Benoît’n johtamaan Orchestre National de Jazziin, eli Ranskan kansalliseen jazzorkesteriin.

Théo Ceccaldi, viulu
Guillaume Aknine, sähkökitara
Valentin Ceccaldi, sello

Tiistasikonsertit Loimaan taidetalossa: liput 10 € / 8 €
Loimaan Taidetalo, Rantatie 2 / 32200 Loimaa

pori

Vapaat äänet: Pepa Päivinen & Good Romans,Validi Karkia -klubi Porin pääkirjastossa, pori9.2. Klo 19:00

keikka

Lyyristä äänimaalailua alitajunnasta!

Saksofonisti Pepa Päivisen ja Good Romans -duon eli kitaristi Ilari Filanderin sekä rumpali Jussi Miettolan muodostama triokokoonpano on vuodesta 2012 alkaen kehittänyt omaa ääntään, jota voi kuvailla varsin omaperäiseksi. Päivinen soittaa bändissä tenorisaksofonin ohella bassoklarinettia ja huiluja, Filander ja Miettola puolestaan laajentavat omia äänimaailmojaan efektein. Tuloksena on yhtyeen omien sanojen mukaan ”psykofyysinen loikka ei-kenenkään-maalle, paikkaan missä mieli on vapaa vaeltamaan”. Yhtye on julkaissut tähän mennessä yhden kehutun albumin (Ghost of a Dog, 2014). Pepa Päivinen tunnetaan pitkän linjan ennakkoluulottomana jazztekijänä, joka oli osa Edward Vesalan legendaarista Sound&Fury-kokoonpanoa. Päivinen on myös pitkäaikainen UMO Jazz Orchestran jäsen. Ilari Filanderin ja Jussi Miettolan Good Romans on julkaissut omillaan yhden albumin (Open This Door, Never Look Back, 2014).

Järjestyksessään 27. ranskalais-suomalainen kiertue, jonka Suomen jazzliitto ja Vapaat äänet yhdessä tuottavat, käynnistää Vapaiden äänien juhlavuoden. Syksyllä 1996 alkanut kiertuetoiminta juhlii vuonna 2016 kaksikymmenvuotista taivaltaan.

Liput 10 eur 
Porin pääkirjasto, Gallen-Kallelankatu 12 / ovet klo 18:30