Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Sunnuntai 7.1.

helsinki

SunJazz: Kasper Halttunen 5tet,Tenho Restobar, helsinki7.1. Klo 19:00

Kasper Halttunen 5tet

Vapaa pääsy

Rumpali-säveltäjä Kasper Halttunen on kasannut ympärilleen uuden kvintetin, jonka kanssa herättää henkiin uusia sävellyksiään. Tämä ilmaisuvoimainen kokoonpano koostuu nuoren polven muusikoista, jotka luovat jo monipuolista uraa suomalaisella musiikkikentällä lukuisissa erilaisissa yhtyeissä. Sävellyksissä keskiössä ovat kauniit ja vahvat melodiat, joiden ympärillä musiikki voi kehittyä ja rönsyillä milloin mihinkin suuntaan. Sävellyksellistä inspiraatiota on löytynyt jazzin lisäksi monenlaisesta musiikista esimerkiksi gospelin ja tangon puolelta.

Mikko Antila - vibrafoni
Ilmari Rönkä - alttosaksofoni ja huilu
Juho Valjakka - piano
Antti Ahoniemi - kontrabasso
Kasper Halttunen - rummut

pori

Validi Karkia -klubi: SAMPO LASSILA NARINKKA,Studio Hilkka, pori7.1. Klo 16:00

Liput 29€, lapset 15€
Ennakkovaraukset: kukkesand@hotmail.com

Suomiklezmerin pioneeriyhtye Sampo Lassila Narinkka julkaisee seuraajan Emma-ehdokkuuden saavuttaneelle Vierailla mailla -levylleen. Alkuvuodesta ilmestyvä järjestyksessään kolmas Narinkka-albumi Suomiklezmer 2 - East-Helsinki Suite pitää sisällään moderneja klezmerkuvia nykyajan Suomesta. Kontrastina perinteisen klezmermusiikin hienot kappaleet sitovat kokonaisuuden ja antavat perspektiivin historiaan.

Soitettuaan vuosia perinteistä klezmermusiikkia, Itä-Euroopan juutalaisten kansanmusiikkia, Sampo Lassila alkoi pohtia, millaista voisi olla suomalainen klezmer? Juutalaisten mukana laajasti eri maailmankolkkiin levinnyt klezmer on saanut eri puolilla maailmaa voimakkaasti piirteitä paikallisista musiikkikulttuureista, esim. Balkanilla, Espanjassa, U.S.A:ssa – jopa Intiassa. Mutta suomalaista klezmeriä ei yksinkertaisesti ollut. Lassila päätti korjata tilanteen ja ryhtyi työstämään ajatusta suomiklezmeristä. Työ alkoi jo Doina Klezmer -yhtyeen parissa, mutta vasta perustettuaan Narinkka –yhtyeen 2010 oma tyyli alkoi vakiintua ja vapautua. Yhtyeen kokoonpano asettui parin vuoden etsimisen jälkeen trioksi, jossa kontrabasson lisäksi instrumentteina ovat alttoviulu ja harmonikka. Nykyisin vakituisena vierailijana yhtyeessä on mukana matkalaukun ja lyömäsoittimien varressa Janne Tuomi.

Yhtyeen musiikki on Sampo Lassilan säveltämää uutta, suomalaista, omaperäisesti kansanmusiikin ja jazzin rajamailla liikkuvaa kaupunkien folkmusiikkia – suomalaista maailmanmusiikkia, jossa melodiatarinat ja rajoista piittaamaton soittimellisuus ovat polttopisteessä, klezmerin perinteitä kuitenkin kunnioittaen ja niistä ammentaen. Melodiat ovat kantava voima Narinkan musiikissa – ne kuljettavat musiikin tummanpuhuvia tarinoita, joihin muusikkojen persoonat ja improvisaatio lisäävät keitoksen suolan. Hieman retronäkökulmasta katsottu nykypäivä, suomalainen metsien mystiikka ja rento tuulipukutyyli lyövät kättä Eurooppalaisen tummasti soivan ja mausteisen musiikkikulttuurin kanssa.

Sampo Lassila: kontrabasso, sävellykset
Aleksi Trygg: viola pomposa
Markku Lepistö: harmonikka
Janne Tuomi: matkalaukut & lyömäsoittimet

Maanantai 8.1.

turku

Monday Jazz Happening: Landaeus Trio with Mikko Gunu Karjalainen,Rica Bar, turku8.1. Klo 19:00

keikka
Landaeus Trion ja Mikko Gunu Karjalaisen yhteistyö alkoi kiertueella Tanskassa ja Ruotsissa keväällä 2022.
Yhtye soittaa Landaeuksen ja Karjalaisen tälle kokoonpanolle kirjoittamaa musiikkia. Musiikissa ovat pääosissa pohjoismaalainen värikäs melodinen ilmaisu ja herkkä kommunikaatio muusikoiden välillä.
 
Peräti 20 soololevyä julkaissut ruotsalaispianisti Mathias Landæus tuo mukanaan Tivoli Jazz Prize -palkitun rumpali Cornelia Nilssonin sekä mm. Jerry Bergonzin yhtyeestä tunnetun basisti Johnny Åmanin.
 
Trumpetisti Mikko Gunu Karjalainen tunnetaan sielukkaan ja lyyrisen soittonsa lisäksi sanavalmiina hahmona joka pyrkii aktiivisuudellaan vahvistamaan yhteisöllisyyttä taidepiireissä, kunnioittamaan perinnettä sekä etsimään uutta.
 
Monday Jazz Happeningissa ensimmäisen setin soittaa aina illan yhtye klo 19 alkaen, ja keikan jälkeen jatkuvat jamit, jossa kohtaavat musiikin opiskelijat, harrastajat ja jazzin ammattilaiset.
 
Monday Jazz Happening on Turun konservatorion ja Jazz City Turku ry:n tuottama tapahtuma yhteistyössä Rica Barin kanssa.
 
Maanantaijameja on järjestetty Turussa jo 18 vuoden ajan
 
Vapaa pääsy. Tervetuloa kuuntelemaan ja musisoimaan!

Keskiviikko 10.1.

helsinki

Rytmihäiriöklubi: Helmi Antila Quartet,Juttutupa, helsinki10.1. Klo 19:00

Helmi Antila - piano ja laulu

Mikko Antila - vibrafoni ja perkussiot

Tuomo Purhonen - kontrabasso

Mooses Kuloniemi - rummut

jyväskylä

Keskiviikon jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Kalevi Louhivuori,Poppari, jyväskylä10.1. Klo 19:00

keikka

Liput 15/10€

Huimapäinen trumpettivirtuoosi Kalevi Louhivuori tarjoilee Jazz Jkl Collectiven solistivieraana tribuutin jazzmusiikin historian merkittävimmälle ja legendaarisimmalle muusikolle, Miles Davisille.

Trumpetisti, yhtyeenjohtaja ja säveltäjä Miles Davis'iä (1926 –1991) pidetään yhtenä modernin jazzmusiikin keskeisimmistä pioneereistä. Viisi vuosikymmentä kattavan aktiiviuransa ajan Davis oli suunnannäyttäjä, jonka kokoonpanot edustivat aina alan kovinta kärkeä ja uudistivat koko musiikinlajia.

Kalevi Louhivuori on kansainvälisesti arvostetuimpia ja tunnetuimpia suomalaistrumpetisteja. Kypsästä ja erottuvasta soundistaan tunnettu ja useasti palkittu muusikko on vuosien varrella vaikuttanut monipuolisesti eri genreissä sekä yhtyeenjohtajana, säveltäjänä ja soittajana. Louhivuoren omia yhtyeitä ovat esimerkiksi Sun Trio, Big Blue ja The Northern Governors ja hän on tehnyt yhteistyötä mm. Yonan, Ricky-Tick Big Bandin, Osmo Ikosen ja Piirpaukkeen kanssa.

Kalevi Louhivuori – trumpetti
Tuomas Paukku – kitara
Marian Petrescu – piano
Pekka Törmänen – basso
Kasper Halttunen – rummut

Torstai 11.1.

helsinki

Maja Mannila Trio,Tenho Restobar, helsinki11.1. Klo 19:00

Vapaa pääsy

Maja Mannila trion uuden Seasons-levyn virallinen julkaisukeikka Tenhossa!

Maja Mannila on vaikuttava nuori jazz/soul-laulaja, pianisti ja säveltäjä. Yhtyeensä kanssa hän esittää omia, englanninkielisiä kappaleita, jotka ovat tyyliltään sekoitus r'n'b-tä, soulia, jazzia ja gospel-musiikkia.

UMO Helsinki Jazz Orchestra & Metropolian uudet kyvyt 2024,Savoy-teatteri, helsinki11.1. Klo 12:00

keikka

Savoy-teatterin ja UMO Helsinki Jazz Orchestran toivotut lounaskonsertit jatkuvat kevätkaudella 2024!

UMO Helsinki Jazz Orchestra saa tässä konsertissa riveihinsä ja solisteikseen uusia kykyjä Metropolia Ammattikorkeakoulun musiikin tutkinto-ohjelmasta. Ammattilaiset ja opiskelijat harjoittelevat ja soittavat rinta rinnan.

Huom. sama konserttikokonaisuus soitetaan seuraavana päivänä Metropolia AMK:n Arabian kampuksella, tarkemmat tiedot täällä.

Metropolian opiskelijoista mukana ovat Severi Tikkinen (saksofoni), Olavi Stanek (saksofoni), Sakurako Ishiyama(saksofoni), Leevi Koivunoro (pasuuna), Sauli Rantakeisu (pasuuna), Oiva Haapamäki(trumpetti), Juho Ikävalko(basso), Leevi Koskinen (rummut), Ilari Kinnunen (rummut), Arttur Teränen (kitara), Sylvi Saarekas (kitara, laulu), Milla Kotilainen-Dwyer (laulu), Annileena Tulokas (laulu) ja Aino Liinoja (laulu).

UMOa ja nuoria kykyjä luotsaa pääkapellimestari ja taiteellinen johtaja, useissa eurooppalaisissa musiikkioppilaitoksissa opettava pedagogi Ed Partyka.

Konsertti on osa UMO Helsinki Jazz Orchestran yleisötyötä ja yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa.

Konsertin kesto 1 h.

HUOM! Vapaa pääsy, mutta lippu tarvitaan. Hankithan lipun ennakkoon Savoy-teatterin lippuluukulta (0 €) tai Lippu.fi-verkkokaupasta (0 €). Lippu.fi:n myyntipisteissä kulut ovat 3 € / tilaus, R-kioskeilla 3 € / tilaus + 1 € / lippu. Max. 6 lippua / varaus. Isommat ryhmävaraukset suoraan Savoysta. Ennakkolipulla sisään klo 11:50 asti. Tämän jälkeen mahdollisesti tyhjäksi jääneet paikat täytetään liputtomilla asiakkailla. Kannattaa tulla ajoissa paikalle, koska saliin ei pääse myöhässä.

Tuotanto: Savoy-teatteri & UMO Helsinki Jazz Orchestra

salo

Seppo Kantonen @ SaloJazz Live,Salon seurakuntatalo, salo11.1. Klo 19:00

keikka

Liput 20 € / 19 € / 10 €

Seppo Kantonen Trio merkitsee legendaariselle pianisti Seppo Kantoselle paluuta perinteisen piano-basso-rummut-trion pariin. Vuonna 2023 perustettu yhtye basisti Antti Lötjösen ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa kiertää laajasti Suomessa tammi-helmikuussa 2024.

Pianisti Seppo Kantonen (s. 1963) on vuodesta 1982 soittanut työkseen melkein mitä tahansa jazzia sekä paljon muutakin musiikkia rockista barokkiin – koska halusi jo nuorena musiikinopiskelijana hallita kaiken varalta kaikki tyylit, sekä oppia soittamaan kaikkia vielä omaan tyyliin. Seppo Kantonen sai Jazzliiton myöntämän Yrjö-palkinnon v. 1985 ja Taiteen Nuori Suomi -palkinnon v. 1996.

Konsertti on osa Vapaat äänet -kiertuetta. Konsertti on ikärajaton.

viitasaari

Viitasaaren jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Kalevi Louhivuori,Ravintola Lyhty, viitasaari11.1. Klo 18:00

keikka

Liput 15/10€

Huimapäinen trumpettivirtuoosi Kalevi Louhivuori tarjoilee Jazz Jkl Collectiven solistivieraana tribuutin jazzmusiikin historian merkittävimmälle ja legendaarisimmalle muusikolle, Miles Davisille.

Trumpetisti, yhtyeenjohtaja ja säveltäjä Miles Davis'iä (1926 –1991) pidetään yhtenä modernin jazzmusiikin keskeisimmistä pioneereistä. Viisi vuosikymmentä kattavan aktiiviuransa ajan Davis oli suunnannäyttäjä, jonka kokoonpanot edustivat aina alan kovinta kärkeä ja uudistivat koko musiikinlajia.

Kalevi Louhivuori on kansainvälisesti arvostetuimpia ja tunnetuimpia suomalaistrumpetisteja. Kypsästä ja erottuvasta soundistaan tunnettu ja useasti palkittu muusikko on vuosien varrella vaikuttanut monipuolisesti eri genreissä sekä yhtyeenjohtajana, säveltäjänä ja soittajana. Louhivuoren omia yhtyeitä ovat esimerkiksi Sun Trio, Big Blue ja The Northern Governors ja hän on tehnyt yhteistyötä mm. Yonan, Ricky-Tick Big Bandin, Osmo Ikosen ja Piirpaukkeen kanssa.

Kalevi Louhivuori – trumpetti
Tuomas Paukku – kitara
Marian Petrescu – piano
Pekka Törmänen – basso
Kasper Halttunen – rummut

Perjantai 12.1.

helsinki

UMO Helsinki Jazz Orchestra & Metropolian uudet kyvyt 2024,Arabiasali, helsinki12.1. Klo 13:00

keikka

Ilmaiskonsertti!

UMO Helsinki Jazz Orchestra saa tässä konsertissa riveihinsä ja solisteikseen uusia kykyjä Metropolia Ammattikorkeakoulun musiikin tutkinto-ohjelmasta. Ammattilaiset ja opiskelijat harjoittelevat ja soittavat rinta rinnan.

Metropolian opiskelijoista mukana ovat Severi Tikkinen (saksofoni), Olavi Stanek (saksofoni), Sakurako Ishiyama (saksofoni), Leevi Koivunoro (pasuuna), Sauli Rantakeisu (pasuuna), Oiva Haapamäki (trumpetti), Juho Ikävalko (basso), Leevi Koskinen (rummut), Ilari Kinnunen (rummut), Arttur Teränen (kitara), Sylvi Saarekas (kitara, laulu), Milla Kotilainen-Dwyer (laulu), Annileena Tulokas (laulu) ja Aino Liinoja (laulu).

UMOa ja nuoria kykyjä luotsaa pääkapellimestari ja taiteellinen johtaja, useissa eurooppalaisissa musiikkioppilaitoksissa opettava pedagogi Ed Partyka.

Konsertti on osa UMO Helsinki Jazz Orchestran yleisötyötä ja yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa.

HUOMIO! Konserttiin on vapaa pääsy, mutta ilmoittautuminen tarvitaan. Ilmoittaudu mukaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen musiikki (at) metropolia.fi, viimeistään torstaina 11.1.2024. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

keuruu

Keuruun jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Kalevi Louhivuori,Kulttuuritalo Kimara, keuruu12.1. Klo 18:00

keikka

Liput 15/10€

Huimapäinen trumpettivirtuoosi Kalevi Louhivuori tarjoilee Jazz Jkl Collectiven solistivieraana tribuutin jazzmusiikin historian merkittävimmälle ja legendaarisimmalle muusikolle, Miles Davisille.

Trumpetisti, yhtyeenjohtaja ja säveltäjä Miles Davis'iä (1926 –1991) pidetään yhtenä modernin jazzmusiikin keskeisimmistä pioneereistä. Viisi vuosikymmentä kattavan aktiiviuransa ajan Davis oli suunnannäyttäjä, jonka kokoonpanot edustivat aina alan kovinta kärkeä ja uudistivat koko musiikinlajia.

Kalevi Louhivuori on kansainvälisesti arvostetuimpia ja tunnetuimpia suomalaistrumpetisteja. Kypsästä ja erottuvasta soundistaan tunnettu ja useasti palkittu muusikko on vuosien varrella vaikuttanut monipuolisesti eri genreissä sekä yhtyeenjohtajana, säveltäjänä ja soittajana. Louhivuoren omia yhtyeitä ovat esimerkiksi Sun Trio, Big Blue ja The Northern Governors ja hän on tehnyt yhteistyötä mm. Yonan, Ricky-Tick Big Bandin, Osmo Ikosen ja Piirpaukkeen kanssa.

Kalevi Louhivuori – trumpetti
Tuomas Paukku – kitara
Marian Petrescu – piano
Pekka Törmänen – basso
Kasper Halttunen – rummut

turku

Flame Jazz: Seppo Kantonen Trio,Logomo, Move-sali, turku12.1. Klo 19:00

keikka

Seppo Kantonen – piano, sävellykset
Antti Lötjönen – kontrabasso
Markku Ounaskari – rummut

Pianisti Seppo Kantonen on vuodesta 1982 soittanut työkseen melkein mitä tahansa musiikkia jazzista rockiin ja barokkiin. Hän halusi jo nuorena musiikinopiskelijana hallita kaiken varalta kaikki tyylit sekä kehittää kaikissa lajeissa vieläpä oman tyylinsä.

Pistämätön tyylitaju on taannut venyvälle Kantoselle hyvän työllistymisen ja häntä voi kuulla noin kahdella sadalla albumilla mm. Pekka PohjolanEero Koivistoisen ja Otto Donnerin sekä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa.

Vuonna 2023 perustettu yhtyeen basisti Antti Lötjösen ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa merkitsee mestaripianistille paluuta perinteisen piano-basso-rummut -trion pariin. Bändin ilmaisullinen kieli on vapaahko mutta sävellettyyn pohjautuva. Kantosen sävellysten tunnelmaa tukevat Ounaskarin kaunis rumpusoundi ja Lötjösen rytmisesti vahva basismi sekä molempien herkkyys reagoida uusiin tilanteisiin.

“Omasta mielestäni olen vasta viime aikoina löytänyt mieleiseni sekoituksen konsonansseista ja dissonansseista. Kaiken kaikkiaan trion pyrkimys selkeään ilmaisuun on mielestäni parhaiten kuvaava luonnehdinta”, kuvailee Kantonen.

LIPUT: Lippu.fi
Peruslippu 25 €
Eläkeläiset 23 €
Opiskelijat (ja alaikäiset huoltajan seurassa) 15 €

Lipunmyynti myös Logomo Kitchenin baaritiskillä konserttipäivänä klo 18 alkaen, mikäli tapahtuma ei ole ennakkoon loppuunmyyty.

Sisäänkäynti Move-saliin Kitchenin ovesta Logomo-sillan vierestä.

Sunnuntai 14.1.

helsinki

SunJazz: Ida Alanen Trio,Tenho Restobar, helsinki14.1. Klo 19:00

Vapaa pääsy

Ida Alanen Trio juhlistaa uuden Awake Asleep -levynsä julkaisua Tenhossa!

Ida Alanen Trion musiikki ammentaa inspiraationsa visuaalisista muodoista sekä unen ja valveillaolon rajatilasta, tuoden alitajunnan kuvia päivänvaloon. Trion yhteen hioutunut soundi on kolmen vuoden tiiviin yhteistyön tulos, ja yhtye leikittelee vaivattomasti huolellisesti orkestroitujen sävellysten ja vapaan improvisaation välillä.

Yhtyeen leaderina toimiva Ida Alanen opiskelee parhaillaan Amsterdamin konservatorion maisteriohjelmassa Harmen Fraanjen johdolla. Alun perin Helsingissä perustettu trio keikkailee nykyään sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Trion esikoislevy Awake Asleep julkaistiin syksyllä 2023 norjalaisen levy-yhtiön AMP Music & Recordsin kanssa.

Maanantai 15.1.

turku

Monday Jazz Happening: Ida Alanen Trio,Rica Bar, turku15.1. Klo 19:00

keikka

Pianisti ja säveltäjä Ida Alasen johtama trio luotaa esikoisalbumillaan unen ja valveen rajamaita. Norjalaisen Amp Music & Records -levy-yhtiön julkaisema Awake Asleep esittelee kotimaisen jazzkentän kolme tuoretta ja persoonallista tulevaisuuden ääntä. Albumi on saatavilla CD:nä ja digitaalisesti, myös kolmiulotteista tilaääntä tarjoavassa Dolby Atmos -formaatissa.

Helsinkiläisen, Amsterdamissa paraikaa opiskelevan pianisti ja säveltäjä Ida Alasen luotsaama yhtye edustaa klassista pianotrio-kokoonpanoa parhaimmillaan. Alasen rinnalla triossa soittavat basisti Jonathan Bäckström sekä rumpali Benjamin Nylund, kaikki kolme kovassa nosteessa olevia nuoria tekijöitä.

Ida Alanen Trion ilmaisu nojaa vahvoihin sävellyksiin, joihin Alanen on saanut inspiraatiota omasta vilkkaasta ja värikkäästä unimaailmastaan. Sävellyksissä voi aistia impressionististen elementtien lisäksi vaikutteita muun muassa elokuvamusiikista ja kansanmusiikista. Unen ja valveen rajamailta ammentavat sävelmät nostavat päivänvaloon kuvia ja muotoja alitajunnan syövereistä.

Monday Jazz Happeningissa ensimmäisen setin soittaa aina illan yhtye klo 19 alkaen, ja keikan jälkeen jatkuvat jamit, jossa kohtaavat musiikin opiskelijat, harrastajat ja jazzin ammattilaiset.

Monday Jazz Happening on Turun konservatorion ja Jazz City Turku ry:n tuottama tapahtuma yhteistyössä Rica Barin kanssa. Maanantaijameja on järjestetty Turussa jo 18 vuoden ajan

Vapaa pääsy. Tervetuloa kuuntelemaan ja musisoimaan!

Tiistai 16.1.

kalajoki

Vapaat äänet: Seppo Kantonen trio,Virta-Sali, kalajoki16.1. Klo 19:00

keikka

SEPPO KANTONEN TRIO-TALVEN SYDÄMMESSÄ

Seppo Kantonen trio merkitsee legendaariselle pianistille paluuta perinteisen piano-basso-rummut-trion pariin. Trio on harjoitellut säännöllisesti vuoden 2023 ja esittäytyi livenä ensimmäisen kerran 12.12. Helsingissä Hietsun Paviljongissa Kantosen 60 vuotisjuhlakonsertissa. Poikkeuksellisen ansioituneiden jazzkonkareiden uusi kokoonpano kiertää laajasti Suomessa talven sydämessä ja saapuu Kalajoen Virta-Saliin tiistaina 16.1.2024.

“Kokoonpano aloitti uuden sävellysmateriaalini harjoitukset vuoden 2023 alussa. Bändin ilmaisullinen kieli on vapaahko mutta sävellettyyn pohjautuva. Omasta mielestäni olen vasta viime aikoina löytänyt mieleiseni sekoituksen konsonansseista ja dissonansseista. Kappaleitteni tunnelmaa tukevat Markku Ounaskarin kaunis rumpusoundi ja Antti Lötjösen rytmisesti vahva basismi molempien ollessa myös herkkiä ja nopeita reagoimaan uusiin tilanteisiin. Kaikenkaikkiaan trion pyrkimys selkeään ilmaisuun on mielestäni parhaiten kuvaava luonnehdinta.”
– Seppo Kantonen

Seppo Kantonen, piano, sävellykset
Antti Lötjönen, kontrabasso
Markku Ounaskari, rummut

Liput 25€ / 20€

Virta-Sali
Kauppa- ja kulttuurikeskus Merta, 2.krs
Kalajoentie 1, 85100 Kalajoki


Keskiviikko 17.1.

oulu

Jazz & Etno: Seppo Kantonen Trio,Tulindbergin sali, oulu17.1. Klo 19:00

keikka

Liput 20 € / 11 € / 8 €

Seppo Kantonen trio merkitsee legendaariselle pianisti Seppo Kantoselle paluuta perinteisen piano-basso-rummut-trion pariin. Vuonna 2023 perustettu yhtye basisti Antti Lötjösen ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa kiertää laajasti Suomessa tammi-helmikuussa 2024.

"Kokoonpano aloitti uuden sävellysmateriaalini harjoitukset vuoden 2023 alussa. Bändin ilmaisullinen kieli on vapaahko mutta sävellettyyn pohjautuva. Omasta mielestäni olen vasta viime aikoina löytänyt mieleiseni sekoituksen konsonansseista ja dissonansseista. Kappaleitteni tunnelmaa tukevat Markku Ounaskarin kaunis rumpusoundi ja Antti Lötjösen rytmisesti vahva basismi molempien ollessa myös herkkiä ja nopeita reagoimaan uusiin tilanteisiin. Kaiken kaikkiaan trion pyrkimys selkeään ilmaisuun on mielestäni parhaiten kuvaava luonnehdinta."

Konsertti on osa Vapaat äänet -kiertuetta.

Torstai 18.1.

helsinki

Helsinki Flamenco Jazz,Tenho Restobar, helsinki18.1. Klo 19:00

Vapaa pääsy

Valmistaudu boheemiin akustiseen kokemukseen! Luvassa pohjoismaisilla jazz-tekstuureilla maustettu flamenco-ilta. Koe musiikki, joka tuo Etelä-Espanjan äänet suomalaiseen maisemaan. Tenhon flamencojazz-iltojen ainutlaatuisesta lämmöstä et halua jäädä paitsi.

Iltoja isännöi espanjalaisen Javier Sanchezin johtama, akustisen Cuejero-yhtyeen muusikot. Suosittelemme saapumaan hyvissä ajoin paikalle jonojen välttämiseksi.

Jukka Haaviston muistojamit,Storyville, helsinki18.1. Klo 20:30

Jukka Haaviston muusikko-ystävät

Liput 11 €

Muusikko Jukka Haavisto tuli tunnetuksi svingijatsiin erikoistuneena vibrafonistina. Hän taitoi myös hanurin soiton. Hän esiintyi muusikkona julkisesti ensimmäisen kerran vuonna 1940. Silloin hän esitti Yleisradion lähetyksessä huuliharpulla kaksi suomalaista kappaletta. Uransa alkuvuosina Haavisto soitti haitaria ja trumpettia, kunnes vaihtoi vibrafoniin ja päätyi soittamaan eri yhtyeissä. Niistä tunnetuimpia olivat Happy Swing Band, Jukka Haavisto Band ja Haavisto Swingers.

"Se swingin rytmiikka tuntui heti ensikuulemalta omalta ja sytytti kiinnostuksen, joka ei ole hiipunut", Haavisto sanoi HS:lle 90-vuotishaastattelussaan kesällä 2020. Saman vuoden talvella hän esiintyi julkisesti viimeisen kerran. Säveltäjien ja sanoittajien myöntämän Elvis-palkinnon hän sai vuonna 2000, ansioistaan kevyen musiikin edistämisessä. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin musiikkineuvoksen arvonimi. Myös Suomen Jazzliitto palkitsi hänet.

Jukka Haavisto kuoli perjantaina 24. marraskuuta, ja oli kuollessaan 93-vuotias.

seinäjoki

Jazzoikoon! Seppo Kantonen Trio,Kulttuurikeskus Kalevan Navetta, Hugo-sali, seinäjoki18.1. Klo 19:00

keikka

Liput 20 €
Ovella käteinen tai MobilePay
Opiskelijakorteilla kaksi opiskelijaa yhden hinnalla
Ennakkovaraukset: ylistarojazz@outlook.com tai 050 5543964

Seppo Kantonen Trio merkitsee pianisti Seppo Kantoselle paluuta perinteisen piano-basso-rummut -trion pariin. Yhtye kiertää laajasti Suomessa tammi-helmikuussa 2024 ja konsertoi myös Seinäjoella.

"Kokoonpano aloitti uuden sävellysmateriaalini harjoitukset vuoden 2023 alussa. Bändin ilmaisullinen kieli on vapaahko mutta sävellettyyn pohjautuva. Omasta mielestäni olen vasta viime aikoina löytänyt mieleiseni sekoituksen konsonansseista ja dissonansseista. Kappaleitteni tunnelmaa tukevat Markku Ounaskarin kaunis rumpusoundi ja Antti Lötjösen rytmisesti vahva basismi molempien ollessa myös herkkiä ja nopeita reagoimaan uusiin tilanteisiin. Kaiken kaikkiaan trion pyrkimys selkeään ilmaisuun on mielestäni parhaiten kuvaava luonnehdinta,” kertoo Kantonen.

Lauantai 20.1.

jyväskylä

Jazz Jkl Live: Aurora Hentunen Quintet,Siltasali, jyväskylä20.1. Klo 19:00

keikka

Liput 15/10€

Pianisti-säveltäjä Aurora Hentunen on lyhyessä ajassa noussut tyylikkään pohjoismaisella musiikillaan arvostetuksi jazzartistiksi. Kvintetiksi laajentunut yhtye julkaisee tänä vuonna kolmannen levynsä, jonka sävyt tarinoivat viime vuosina vallinneesta epätietoisesta maailmantilanteesta, mutta myös toivosta.

Alunperin lappeenrantalainen Aurora Hentunen vaikuttaa nykyisin kotimaan lisäksi Amsterdamin jazzkentällä. Pianisti-säveltäjä-yhtyeenjohtaja on julkaissut kaksi albumia, Spring (2018) ja Frost (2019). Loistavia arvosteluja keränneitä julkaisuja on kiitelty rikkaasta ja monisävyisestä musiikista sekä tasapainoisesta sävellyksellisyyden ja improvisaation suhteesta.

Tänä vuonna julkaistava Little Further heijastelee viime vuosien tapahtumia ja niiden aiheuttamaa olotilaa: pakotettua kollektiivista pysähtymistä ja epätietoisuutta tulevasta. Albumin musiikki ohjaa kuitenkin lempeästi jatkamaan omaa matkaa ja luottamaan huomiseen.

Aurora Hentunen – piano, koskettimet
Ukko Heinonen – tenorisaksofoni, efektit
Joona Kilponen – trumpetti
Veli-Matti Silanterä – basso
Ville Luukkonen – rummut

turku

Héctor Lepe – kitara
Max Zenger – saksofoni
Juuso Rinta – kontrabasso
Teemu Mustonen – rummut

Meksikolaislähtöisen jazzkitaristi Héctor Lepen kehutun Pedro’s Dream -debyyttialbumin sävellykset ovat saaneet inspiraationsa meksikolaisesta kansanperinteestä, kirjallisuudesta ja taiteesta. Lepe sekoittaa hienovaraisesti latinalaisamerikkalaisia musiikkielementtejä modernin jazzin sävelkieleen. Tuloksena on raikas yhdistelmä tuoretta musiikkia, joka antaa tilaa jokaisen soittajan omalle persoonallisuudelle.

Albumin nimikkokappale Pedro’s Dream on saanut inspiraationsa meksikolaisen kirjailija Juan Rulfon novelleista Pedro Páramo. Kirjan päähenkilö, Pedro, matkustaa läpi eteläisen Meksikon, ja löytää itsensä lopulta kirjaimellisesti kummituskaupungista. Novellin hahmot muuttavat jatkuvasti muotoaan kyseenalaistaen todellisuuden, unen ja kuolemanjälkeisen elämän rajaa.

Lepen lempimuusikoista muodostuva huippunelikko vie kuulijan syvälliselle matkalle Meksikon mystisiin taruihin ja maisemiin.

LIPUT: Tiketti 
Peruslippu 22 €
Eläkeläislippu 20 €
Opiskelijalippu 12 €

K-18

Lipunmyynti myös Bar Ö:n ovella konserttipäivänä klo 18 alkaen, mikäli tapahtuma ei ole ennakkoon loppuunmyyty.

Sunnuntai 21.1.

helsinki

SunJazz: Max Medvedev Quartet,Tenho Restobar, helsinki21.1. Klo 19:00

Max Medvedev Quartet

Vapaa pääsy

Ikäpolvensa huippujazzmuusikoista koostuva Max Medvedev Quartet sai alkunsa yhtyeen jäsenten opiskellessa Helsingin Sibelius-Akatemiassa. Kvartetin johtaja, säveltäjä ja saksofonisti Max Medvedev pyysi yhtyeeseensä ystäviä, joiden kanssa hän jakaa samankaltaisen estetiikan tajun sekä musiikkimaun. Maxin lisäksi yhtyeessä soittavat Juho Valjakka (piano), Juuso Rinta (basso) sekä Arttu Huopainen (rummut).

Yhtyeen ohjelmisto koostuu Maxin sävellyksistä ja hänen kirjoittamistaan jazzstandardien sovituksista. Lainaohjelmistossa kuullaan niin tunnettuja kappaleita kuin myös harvemmin kuultuja ns. "piilotettuja helmiä", joita Max on löytänyt vuosien varrella. Yhtyeen tyyliä voidaan luonnehtia swing- ja bop-ajan jazzperinteiden jatkeeksi sekoitettuna sävyihin klassisesta musiikista ja moderneista soundeista.

Säveltäjänä Max saa inspiraationsa eri lähteistä, kuten 50-luvun cool jazzista, Ravelin impressionistisesta tyylistä sekä Arvo Pärtin minimalismista, ja korostaa erityisesti melodiaa ja harmoniaa. Kaiken tämän tuloksena on yhtyeen ainutlaatuinen ja erottuva soundi, joka on täynnä ilmaisunvapautta ja korkeatasoista musiikillista tiiviyttä ja vuorovaikutusta.

Maanantai 22.1.

helsinki

jaZZanti-konsertti. Kujala & Pietilä Treatment,Hakasalmen huvila, helsinki22.1. Klo 19:00

Kujala & Pietilä Treatment

keikka

Veli Kujala: harmonikka
Esa Pietilä: tenorisaksofoni

Instrumenttiensa suvereeneina hallitsijoina, säveltäjinä ja mestari-improvisoijina tunnetut Veli Kujala (harmo­nikka) ja Esa Pietilä (saksofoni) perustivat vuonna 2013 uuden, innovatiivisen duon, jonka musiikin pe­rustana on sekä osittain sävelletty että täysin improvi­soitu materiaali. Musiikissa hyödynnetään tehokkaasti elo-elektroniikan, jazzmusiikin ja nykymusiikin ilmaisu­mahdollisuuksia.

Debyyttikonsertti Musiikkitalon Camerata-salissa syys­kuussa 2013 osoitti duon musiikin varsinaiseksi sointi­värien ilotulitukseksi ja musiikilliseksi kollaasiksi, jossa tajuntaa laajentavat soundimaailmat ja rytmiset kerros­tumat vievät kuulijansa taianomaisesti ennen kokemat­tomiin musiikillisiin tiloihin. Duon ainutlaatuista ilmaisua ja soundia voi kuvailla massiiviseksi, vangitsevaksi, sähköiseksi, virtuoottiseksi, jännitteiseksi ja jopa raa’aksi, unohta­matta minimalismia ja herkkää leikittelevyyttä. Tämän yhtyeen puitteissa lähes kaikki on mahdollista, eikä mi­kään musiikillinen maaperä ole heille pyhää tai mah­dotonta!

Veli Kujalan kotisivut

Esa Pietilän kotisivut

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Liput: 20/15/12 €.

turku

Monday Jazz Happening: Rytmipoitsut,Rica Bar, turku22.1. Klo 19:00

keikka

Rytmipoitsut fuusion pyörteissä. Luvassa helposti lähestyttävää groovepitoista instrumentaalimusiikkia. 

 
Kimmo Gröhn - Saksofoni
Henri Marjamäki - Kitara
Jussi Karhujoki - Bassokitara
Taneli Korpinen - Rummut
 
Monday Jazz Happeningissa ensimmäisen setin soittaa aina illan yhtye klo 19 alkaen, ja keikan jälkeen jatkuvat jamit, jossa kohtaavat musiikin opiskelijat, harrastajat ja jazzin ammattilaiset.
 
Monday Jazz Happening on Turun konservatorion ja Jazz City Turku ry:n tuottama tapahtuma yhteistyössä Rica Barin kanssa.
 
Maanantaijameja on järjestetty Turussa jo 18 vuoden ajan
 
Vapaa pääsy. Tervetuloa kuuntelemaan ja musisoimaan!

Keskiviikko 24.1.

helsinki

Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement,G Livelab, helsinki24.1. Klo 19:00

Pepe Willberg

Jukka Eskola Statement

Doors: 18:00
Showtime: 19:00

Koko kansan rakastama suosikkilaulaja Pepe Willberg tarjoaa yhdessä trumpetisti Jukka Eskolan kokoaman superkokoonpanon kanssa upean nostalgiakokemuksen G Livelabissa. Laulajan 60-vuotista taiteilijauraa juhlistavassa konsertissa kuullaan kooste kahdelta Willbergin uran alkuvuosien albumilta. Jukka Eskolan ideoima ja suunnittelema projekti kunnioittaa myös Henrik Otto Donnerin laaja-alaista pioneerityötä kotimaisessa musiikkielämässä.

Konserttiohjelmisto pohjautuu kahteen Donnerin säveltämään, sovittamaan ja tuottamaan Love Records -levyyn: The Otto Donner Treatment – En soisi sen päättyvän (1970) ja Pepe & Paradise – Niin vähän on aikaa (1972). Albumit ovat musiikillisesti kunnianhimoisen ja yhteiskunnallisesti radikalisoituneen aikansa tyylipuhtaita edustajia ja niistä on kehkeytynyt ajattomia suomalaisia levyklassikkoja. Molempien levyjen kappaleet pohjautuvat aikalaisrunoilijoiden teksteihin (mm. Pentti Holappa, Aulikki Oksanen, Pentti Saarikoski ja Aira Sinervo).

"Kerroin ideastani Pepelle ja kävi ilmi, että hän ei ollut esittänyt suurinta osaa levyjen lauluista koskaan, eikä missään", kertoo Eskola. Siksi hän päättikin jättää uustulkinnat seuraaville tekijöille ja esittää laulut kokoamansa Statement-yhtyeen kanssa suunnilleen niin kuin ne levytettiin, Donnerin alkuperäisiä sovituksia mallintaen, alkuperäisen soundin säilyttäen.

"Suurimmat erot liittyvät varmaan kappaleiden kestoihin ja sooloihin: ne ovat nyt pidempiä, ehkä enemmän myös omaa aikaamme. Kyllä sekin saa kuulua."

Pepe Willberg – laulu
Jukka Eskola – trumpetti, taustalaulu
Pope Puolitaival – saksofonit, huilut, taustalaulu
Aleksi Ahoniemi – saksofonit, huilut, taustalaulu, kitara
Mikael Myrskog – piano ja koskettimet
Eero Seppä – basso
Jaska Lukkarinen – rummut

Konsertti on ikärajaton.

Elena Mindru & UMO Helsinki Jazz Orchestra – Celebrating Sarah Vaughan,Kanneltalo, helsinki24.1. Klo 18:00

keikka

Sarah Vaughania (USA 1924–1990) pidetään yhtenä kaikkien aikojen taitavimmista jazzin tulkitsijoista ja merkittävimmistä jazzlaulajista. Bebopin kuningattareksikin kutsutun Vaughanin laaja ja vaihteleva ääniala yhdistettynä erinomaiseen vibraton käyttöön, tarkkaan nuottikorvaan ja improvisointiin teki hänestä arvostetun niin yleisön kuin muusikoidenkin joukossa. Yli 50 albumia julkaissut legenda palkittiin sekä Emmy- että Grammy-palkinnolla.

UMO Helsinki Jazz Orchestra ja jazzlaulaja Elena Mindru kunnioittavat Sarah Vaughanin 100-vuotisjuhlavuotta konsertein Vuotalossa ja Kanneltalossa. Konserteissa kuullaan Vaughanin tunnetuksi tekemää musiikkia. Hän levytti suuren määrän rakastettuja kappaleita, kuten Misty, Tenderly ja Broken Hearted Melody. Kapellimestarina toimii Ed Partyka.

HUOM! Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuudet konserttitalojen kahvioissa klo 17:15. Keskustelutilaisuudet ovat maksuttomat konserttilipun ostaneille ja niissä taustoitetaan ohjelmistoa kapellimestari Ed Partykan ja solisti Elena Mindrun johdolla. Huom. keskustelukielenä englanti. 

Elena Mindru (s. 1988) edustaa Suomen jazzlaulajien parhaimmistoa. Upeasta esiintymisestään ja improvisaatioistaan tunnettu Mindru esiintyy säännöllisesti isojen orkestereiden solistina molemmissa kotimaissaan Suomessa ja Romaniassa muiden maiden ohella. Hän on julkaissut omalla nimellään viisi jazzlevyä, joista uusin, Hybrid, julkaistiin v. 2022. Säveltäjänäkin kunnostautunut Mindru on kirjoittanut useita teoksia big bandille, sinfoniaorkesterille ja pienyhtyeille. www.elenamindru.com

Lippu.fi
Peruslippu 32 €
Eläkeläiset 27 €
Opiskelijat, työttömät, varushenkilöt, lapset 15 €

Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuus kahviossa klo 17:15. Konsertin kesto 2 h sis. väliajan.

kuopio

Vapaat äänet: Seppo Kantonen trio,King's Crown, kuopio24.1. Klo 19:00

keikka

Pianolegenda Seppo Kantonen tuo jazztrionsa Kuopioon 24.1.

Seppo Kantonen trio esiintyy King’s Crownissa keskiviikkona 24. tammikuuta ja avaa Kuopio Jazz & Bluesin kevätkauden.

Seppo Kantonen merkitsee legendaariselle pianistille paluuta perinteisen piano-basso-rummut-trion pariin. Trio on harjoitellut säännöllisesti vuoden 2023 ja esittäytyi livenä ensimmäisen kerran 12.12.2023 Helsingissä Kantosen 60 vuotisjuhlakonsertissa. Poikkeuksellisen ansioituneiden jazzkonkareiden uusi kokoonpano kiertää laajasti Suomessa tammi-helmikuussa 2024 ja saapuu Kuopioon keskiviikkona 24. tammikuuta.

“Kokoonpano aloitti uuden sävellysmateriaalini harjoitukset vuoden 2023 alussa. Bändin ilmaisullinen kieli on vapaahko mutta sävellettyyn pohjautuva. Omasta mielestäni olen vasta viime aikoina löytänyt mieleiseni sekoituksen konsonansseista ja dissonansseista. Kappaleitteni tunnelmaa tukevat Markku Ounaskarin kaunis rumpusoundi ja Antti Lötjösen rytmisesti vahva basismi molempien ollessa myös herkkiä ja nopeita reagoimaan uusiin tilanteisiin. Kaikenkaikkiaan trion pyrkimys selkeään ilmaisuun on mielestäni parhaiten kuvaava luonnehdinta.”
– Seppo Kantonen

Seppo Kantonen trio
Seppo Kantonen piano, sävelly
Antti Lötjönen kontrabasso
Markku Ounaskari rummut

Keskiviikko 24.1.2024 klo 19
Ravintola King’s Crown Kuninkaankatu 12, 70100 Kuopio
Liput 15€/ 10€ (opisk., jäsenet)
Konsertin järjestäjä: Kuopio Jazz & Blues ry
Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet, yhteistyössä Suomen Jazzliitto

Torstai 25.1.

helsinki

Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement,G Livelab, helsinki25.1. Klo 19:00

Pepe Willberg

Jukka Eskola Statement

Doors: 18:00
Showtime: 19:00

Koko kansan rakastama suosikkilaulaja Pepe Willberg tarjoaa yhdessä trumpetisti Jukka Eskolan kokoaman superkokoonpanon kanssa upean nostalgiakokemuksen G Livelabissa. Laulajan 60-vuotista taiteilijauraa juhlistavassa konsertissa kuullaan kooste kahdelta Willbergin uran alkuvuosien albumilta. Jukka Eskolan ideoima ja suunnittelema projekti kunnioittaa myös Henrik Otto Donnerin laaja-alaista pioneerityötä kotimaisessa musiikkielämässä.

Konserttiohjelmisto pohjautuu kahteen Donnerin säveltämään, sovittamaan ja tuottamaan Love Records -levyyn: The Otto Donner Treatment – En soisi sen päättyvän (1970) ja Pepe & Paradise – Niin vähän on aikaa (1972). Albumit ovat musiikillisesti kunnianhimoisen ja yhteiskunnallisesti radikalisoituneen aikansa tyylipuhtaita edustajia ja niistä on kehkeytynyt ajattomia suomalaisia levyklassikkoja. Molempien levyjen kappaleet pohjautuvat aikalaisrunoilijoiden teksteihin (mm. Pentti Holappa, Aulikki Oksanen, Pentti Saarikoski ja Aira Sinervo).

"Kerroin ideastani Pepelle ja kävi ilmi, että hän ei ollut esittänyt suurinta osaa levyjen lauluista koskaan, eikä missään", kertoo Eskola. Siksi hän päättikin jättää uustulkinnat seuraaville tekijöille ja esittää laulut kokoamansa Statement-yhtyeen kanssa suunnilleen niin kuin ne levytettiin, Donnerin alkuperäisiä sovituksia mallintaen, alkuperäisen soundin säilyttäen.

"Suurimmat erot liittyvät varmaan kappaleiden kestoihin ja sooloihin: ne ovat nyt pidempiä, ehkä enemmän myös omaa aikaamme. Kyllä sekin saa kuulua."

Pepe Willberg – laulu
Jukka Eskola – trumpetti, taustalaulu
Pope Puolitaival – saksofonit, huilut, taustalaulu
Aleksi Ahoniemi – saksofonit, huilut, taustalaulu, kitara
Mikael Myrskog – piano ja koskettimet
Eero Seppä – basso
Jaska Lukkarinen – rummut

Konsertti on ikärajaton.

Elena Mindru & UMO Helsinki Jazz Orchestra – Celebrating Sarah Vaughan,Vuotalo, helsinki25.1. Klo 18:00

keikka

Sarah Vaughania (USA 1924–1990) pidetään yhtenä kaikkien aikojen taitavimmista jazzin tulkitsijoista ja merkittävimmistä jazzlaulajista. Bebopin kuningattareksikin kutsutun Vaughanin laaja ja vaihteleva ääniala yhdistettynä erinomaiseen vibraton käyttöön, tarkkaan nuottikorvaan ja improvisointiin teki hänestä arvostetun niin yleisön kuin muusikoidenkin joukossa. Yli 50 albumia julkaissut legenda palkittiin sekä Emmy- että Grammy-palkinnolla.

UMO Helsinki Jazz Orchestra ja jazzlaulaja Elena Mindru kunnioittavat Sarah Vaughanin 100-vuotisjuhlavuotta konsertein Vuotalossa ja Kanneltalossa. Konserteissa kuullaan Vaughanin tunnetuksi tekemää musiikkia. Hän levytti suuren määrän rakastettuja kappaleita, kuten Misty, Tenderly ja Broken Hearted Melody. Kapellimestarina toimii Ed Partyka.

HUOM! Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuudet konserttitalojen kahvioissa klo 17:15. Keskustelutilaisuudet ovat maksuttomat konserttilipun ostaneille ja niissä taustoitetaan ohjelmistoa kapellimestari Ed Partykan ja solisti Elena Mindrun johdolla. Huom. keskustelukielenä englanti. 

Elena Mindru (s. 1988) edustaa Suomen jazzlaulajien parhaimmistoa. Upeasta esiintymisestään ja improvisaatioistaan tunnettu Mindru esiintyy säännöllisesti isojen orkestereiden solistina molemmissa kotimaissaan Suomessa ja Romaniassa muiden maiden ohella. Hän on julkaissut omalla nimellään viisi jazzlevyä, joista uusin, Hybrid, julkaistiin v. 2022. Säveltäjänäkin kunnostautunut Mindru on kirjoittanut useita teoksia big bandille, sinfoniaorkesterille ja pienyhtyeille. www.elenamindru.com

Lippu.fi
Peruslippu 32 €
Eläkeläiset 27 €
Opiskelijat, työttömät, varushenkilöt, lapset 15 €

Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuus kahviossa klo 17:15. Konsertin kesto 2 h sis. väliajan.

kajaani

Vapaat äänet: Seppo Kantonen trio,Kouta-Sali, kajaani25.1. Klo 19:00

keikka

Pianolegenda Seppo Kantonen tuo jazztrionsa Kajaaniin 25.1.

Seppo Kantonen trio merkitsee mestarilliselle pianistille paluuta perinteisen piano-basso-rummut-trion pariin. Trio on harjoitellut säännöllisesti vuoden 2023 alusta ja tulee jatkamaan samalla lailla pitkin vuotta. Yhtye kiertää laajasti Suomessa tammi-helmikuussa 2024.

“Kokoonpano aloitti uuden sävellysmateriaalini harjoitukset vuoden 2023 alussa. Bändin ilmaisullinen kieli on vapaahko mutta sävellettyyn pohjautuva. Omasta mielestäni olen vasta viime aikoina löytänyt mieleiseni sekoituksen konsonansseista ja dissonansseista. Kappaleitteni tunnelmaa tukevat Markku Ounaskarin kaunis rumpusoundi ja Antti Lötjösen rytmisesti vahva basismi molempien ollessa myös herkkiä ja nopeita reagoimaan uusiin tilanteisiin. Kaikenkaikkiaan trion pyrkimys selkeään ilmaisuun on mielestäni parhaiten kuvaava luonnehdinta.” – Seppo Kantonen

Seppo Kantonen, piano, sävellykset
Antti Lötjönen, kontrabasso
Markku Ounaskari, rummut

Liput 20 eur

Kouta-Sali
Koskikatu 2, 87101 Kajaani

Järjestäjä: Kongressi- ja Kulttuurikeskus Kaukametsä
Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet yhteistyössä Suomen Jazzliitto

Perjantai 26.1.

jyväskylä

Jazz Jkl Live: Seppo Kantonen trio,Ravintola Poppari, jyväskylä26.1. Klo 19:00

keikka

Liput 20/15€

Valtavan monipuolisen uran tehnyt pianisti ja kosketinsoittaja Seppo Kantonen palaa tuoreen huippuyhtyeensä ja uusien sävellystensä innoittamana pianotrioilmaisun pariin!

Seppo Kantonen on yli 40-vuotisen ammattiuransa aikana soittanut jazzin tyylikirjoa laidasta laitaan ja reilusti niiden ylikin. Kysytylle muusikolle on riittänyt hommia myös kaiken muun mahdollisen ja mahdottoman musiikkia saralla rockista barokkiin; Kantonen halusi jo nuorena musiikinopiskelijana hallita kaiken varalta kaikki genret, ja vielä omaan tyyliinsä. Palkittua ja omaperäistä taituria on kuultu noin 200 albumilla, mm. Pekka Pohjolan, Eero Koivistoisen ja Otto Donnerin kokoonpanoissa. Viime vuosina Kantonen on profiloitunut enemmän säveltäjänä.

Vuonna 2023 perustettu uusi trio basisti Antti Lötjösen ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa merkitsee maestrolle paluuta perinteisen triokokoonpanon pariin.

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet yhteistyössä Suomen Jazzliitto
https://www.vapaataanet.fi/seppo-kantonen-trio-talven-sydamessa/

kuusamo

Salesvuo Syncopation: Complete Loft Sessions -albumin julkaisukiertue,Kuusamotalo, kuusamo26.1. Klo 19:00

keikka

Liput 28 €

Uusi kotimainen jazzyhtye Salesvuo Syncopation luottaa akustisen jazzmusiikin perinteiseen ilmaisuvoimaan ja tukee vahvaan svengiin!

Tomi Salesvuon uusia sävellyksiä sekä raikkaita jazzsovituksia kotimaisen musiikin klassikoista esittävä kokoonpano on koottu muusikkoystävyksistä, joilla on taustaa vuosien varrelta lukuisista eri yhteyksistä. Muusikoiden riemukkaat yhteiset soittoelämykset ponnistavat aina Sibelius-Akatemian opintoajoilta asti. Kokoonpanossa ovat mukana kotimaisen jazzkentän huiput Petri Puolitaival (saksofoni), Mikko Helevä (Hammond-urut) ja Tomi Salesvuo (rummut).

Yhtyeen esikoisalbumi Complete Loft Sessions (Eclipse Music) julkaistiin toukokuussa 2023 ja levy on saatavilla kaikissa lataus- ja striimauspalveluissa. Esikoisalbumin paljon toivottu vinyylipainoskin on vihdoin täällä ja sitä juhlistetaan kiertueella vuoden 2024 aikana eri puolilla Suomea!

pori

Validi Karkia -klubi: FRED FRITH (UK) & SUSANA SANTOS SILVA (PT) / TAMPO,Promenadisali, pori26.1. Klo 19:00

Fred Frith (UK) & Susana Santos Silva (PT)

Tampo

Liput 49€, ennakkovaraukset kukkesand@hotmail.com

Brittisuuruus multi-instrumentalisti-säveltäjä-improvisoija Fred Frith saapuu Poriin portugalaisen trumpetisti Susana Santos Silvan kanssa. Yli 50 vuoden ja satojen albumien uran tehnyt Frith tunnetaan yhteistyöstään John Zornin, Syd Barrettin, Mike Oldfieldin, Brian Enon ja Viktoria Mullovan kanssa.

Illan avaa kookostangoksikin luonnehdittua musiikkia soittava tamperelainen rytmimusiikin superryhmä Tampo.

FRED FRITH & SUSANA SANTOS SILVA

Duon syntytarina alkoi kohtaamisesta workhopissa Portossa 2011. Sen jälkeen Susana on ollut mukana useissa Fredin projekteissa, kuten kvartetissa kera Chris Cutlerin ja Heike Lissin sekä viime aikoina Fred Frith Trion vierailijana. Météo Festival ehdotti parille duokeikkaa, mikä tuntui hyvin loogiselta askeleelta. Ranskan radio äänitti keikan ja 2023 Rogu'Art levy-yhtiö julkaisi Laying Demons to Rest -levyn, joka on saanut runsaasti suitsutusta osakseen. Tämä kiertue antaa duolle mahdollisuuden syventää musiikillista suhdettaan ja tutkia tämän epätavallisen instrumentaation rajattomia mahdollisuuksia.

TAMPO

Tampereella operoiva Tampo on Kusti Vuorisen musiikkia soittava instrumentaalibändi, jonka musiikkia on sanottu ’kookostangoksi'. Kuvaus on sikäli osuva, että materiaali leikkaa hämmentävän saumattomasti wanhan tangon ja karibialaisen svengin läpi katsomatta aikakauteen tai tyylisääntöihin. Asian voi varmistaa Karkia Mistikan julkaisemalta TampoMambo- livealbumilta (2019).

Fred Frith - sähkökitara
Susana Santos Silva - trumpetti

TAMPO (Tre)
Kusti Vuorinen - urut
Safka Pekkonen - haitari
Ville Vallila - basso
Janne Moilanen - perkussiot
Konsta Eskelinen - balafoni
Pentti Dassum - balafoni

Lauantai 27.1.

helsinki

Verneri Pohjola: Monkey Mind,G Livelab, helsinki27.1. Klo 21:00

Doors: 20:00
Showtime: 21:00

Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola julkaisee odotetun uuden albuminsa ”Monkey Mind” marraskuussa 2023. Levyn nimi viittaa mielen rauhattomuuteen ja levottomuuteen.

”Kun mieli on kuormittunut sekasorrolla ja liiallisella stressillä, kaikki tuntuu kaoottiselta. Mielen täyttää epäilys omasta riittävyydestä, hyvyydestä, kelpaavuudesta tai pystyvyydestä. Levyn kappaleiden kohdalla olen pyrkinyt erityisesti kohtaamaan oman apinamieleni ja tervehtimään sitä ystävällisesti”, kertoo Pohjola.

Uusi levy tuo mukanaan myös uudenlaisen keveyden. Pohjola on säveltänyt uusia
kappaleita välittämättä siitä, ovatko ne tarpeeksi “jazz” tai tarpeeksi “uudenlaisia.” Hän on yksinkertaisesti halunnut taas vain nauttia musiikintekemisestä omana itsenään.
Pohjola sai levylleen todellisen unelmaryhmän, jonka jokainen jäsen on Euroopan
huippuluokkaa niin oman uransa tekijöinä kuin musiikillisesti.

”Uskalsin kysyä tähän mukaan juuri niitä muusikoita, joita oikeasti halusin. Brittiläisen
pianistin ja urkurin Kit Downesin soitosta olen nauttinut ensimmäisestä kuulemasta asti. Kitin soitto oli jollain tavalla tosi helposti ymmärrettävää, herkkää, mestarillista ja abstraktia yhtäaikaisesti. Tuli heti sellainen fiilis, että haluaisin soittaa joskus hänen kanssaan.

Tanskalaisen basistin Jasper Høibyn koko persoona säteilee valoisaa, positiivista
energiaa ja hän panostaa yhtyetyöskentelyyn erityisen ihailtavalla omistautuneisuudella.

Kun mietin näitä kahta muusikkoa samassa yhtyeessä, tuli rumpaliksi mieleen ihan
itsestään Olavi Louhivuori. Olavin musiikillinen ja inhimillinen läsnäolo on puhdasta
kultaa. Olemme soittaneet yhdessä erilaisissa kokoonpanoissa jo vuodesta 2001 lähtien”, Pohjola kuvailee.

Mukana G Livelabin keikoilla on myös albumin taiteellinen tuottaja Tuomo Prättälä.

Monkey Mind julkaistaan brittiläisen Edition Recordsin kautta 3. marraskuuta 2023.

Kokoonpano:

Verneri Pohjola, trumpetti ja efektit
Kit Downes, piano
Tuomo Prättälä, koskettimet
Jasper Høiby, kontrabasso
Olavi Louhivuori, rummut

Konsertti on ikärajaton.

joensuu

Vapaat äänet: Seppo Kantonen trio,Konservatorio, joensuu27.1. Klo 18:00

keikka

Seppo Kantonen trio merkitsee mesterilliselle pianistille paluuta perinteisen piano-basso-rummut-trion pariin. Trio on harjoitellut säännöllisesti vuoden 2023 ja esittäytyy livenä ensimmäisen kerran 12.12. Helsingissä Hietsun Paviljongissa Kantosen 60 vuotisjuhlakonsertissa. Yhtye kiertää laajasti Suomessa tammi-helmikuussa 2024 ja sapuu Joensuuhun lauantaina 27.1.

“Kokoonpano aloitti uuden sävellysmateriaalini harjoitukset vuoden 2023 alussa. Bändin ilmaisullinen kieli on vapaahko mutta sävellettyyn pohjautuva. Omasta mielestäni olen vasta viime aikoina löytänyt mieleiseni sekoituksen konsonansseista ja dissonansseista. Kappaleitteni tunnelmaa tukevat Markku Ounaskarin kaunis rumpusoundi ja Antti Lötjösen rytmisesti vahva basismi molempien ollessa myös herkkiä ja nopeita reagoimaan uusiin tilanteisiin. Kaikenkaikkiaan trion pyrkimys selkeään ilmaisuun on mielestäni parhaiten kuvaava luonnehdinta.”
– Seppo Kantonen

Seppo Kantonen trio
Seppo Kantonen, piano, sävellykset
Antti Lötjönen, kontrabasso
Markku Ounaskari, rummut

Pääsylippujen hinta 20 €
Jazzkerho -76 jäsenet 15 €
Opiskelijat / Nuoret 5 €

Lippujen ennakkomyynti: Salla Seeslahti, Kirkkokatu 21 (ent. KK-KUVA) ma-pe 9-17 tai jazzkerho-76.fi

Joensuun konservatorio pieni sali, Yliopistokatu 4, Joensuu

Järjestäjä: Jazzkerho -76
Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet yhteistyössä Suomen Jazzliitto

oulu

Salesvuo Syncopation: Complete Loft Sessions -albumin julkaisukiertue,Kokardi-klubi, oulu27.1. Klo 18:00

keikka

Liput 25 €

Uusi kotimainen jazzyhtye Salesvuo Syncopation luottaa akustisen jazzmusiikin perinteiseen ilmaisuvoimaan ja tukee vahvaan svengiin!

Tomi Salesvuon uusia sävellyksiä sekä raikkaita jazzsovituksia kotimaisen musiikin klassikoista esittävä kokoonpano on koottu muusikkoystävyksistä, joilla on taustaa vuosien varrelta lukuisista eri yhteyksistä. Muusikoiden riemukkaat yhteiset soittoelämykset ponnistavat aina Sibelius-Akatemian opintoajoilta asti. Kokoonpanossa ovat mukana kotimaisen jazzkentän huiput Petri Puolitaival (saksofoni), Mikko Helevä (Hammond-urut) ja Tomi Salesvuo (rummut).

Yhtyeen esikoisalbumi Complete Loft Sessions (Eclipse Music) julkaistiin toukokuussa 2023 ja levy on saatavilla kaikissa lataus- ja striimauspalveluissa. Esikoisalbumin paljon toivottu vinyylipainoskin on vihdoin täällä ja sitä juhlistetaan kiertueella vuoden 2024 aikana eri puolilla Suomea!

Sunnuntai 28.1.

helsinki

Hietsu is Happening! nro 45: Juan Antonio Suárez "Cano" & Víctor Carrasco | Aki Rissanen & Mikko Innanen,Hietsun paviljonki, helsinki28.1. Klo 15:00

Aki Rissanen

Mikko Innanen

Juan Antonio Suárez "Cano" & Víctor Carrasco

keikka

Liput 10/20 €

Hietsu is Happening! tuo lämmikettä tammikuun kylmiin pakkasiin, kun sunnuntaina 28.1. Paviljonkiin saapuvat vieraiksi espanjalaiset flamencon mestarit Juan Antonio Suárez ja Victor Carrasco.

Flamenco on parasta koettuna läheltä ja tämä on harvinainen tilaisuus kokea huipputason flamencoa näin intiimisti. Kylätalon pienehkössä salissa tunnelma tiivistyy ja musiikin intensiteetti tulee iholle vastustamattomasti.

Säveltäjä-kitaristi Juan Antonio Suárez “Cano” on työskennellyt nimekkäiden tanssijoiden, kuten Sara Barasin, Rocío Molinan ja Belén Mayan kanssa ja säveltänyt useita tanssiteatteriteoksia. Cano on modernin flamencokitaran tunnustettu mestari, joka on tehnyt useita levytyksiä. Debyyttilevy Son de Ayer ilmestyi 2008.

Huelvasta kotoisin oleva Víctor Carrasco aloitti ammattilaulajan uransa andalusian flamencopeñoissa 16-vuotiaana opiskeltuaan ensin joitakin vuosia flamencokitaraa. Carrasco on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja teattereissa ympäri maailmaa tehden yhteistyötä flamencon suurien nimien kanssa.

Vanhat ja omilla tahoillaan melko menestyneet soittokaverit pianisti Aki Rissanen ja saksofonisti Mikko Innanen avaavat osaltaan Hietsu is Happeningin konserttivuoden aivan uudella ohjelmistolla. Tammikuun puolivälissä Muusikkojen liiton Länsi-Uudenmaan residenssissä luotu ja harjoiteltu materiaali pureutuu taiteen ja ihmisyyden perustavanlaatuisten kysymysten lisäksi vähäpätöisiin ja epäolennaisiin pikkuasioihin.

SunJazz: Markus Holthoer Trio,Tenho Restobar, helsinki28.1. Klo 19:00

Markus Holthoer Trio

Vapaa pääsy

Markus Holthoer Trio on moderni pianotrio, joka koostuu kolmesta nuoresta helsinkiläisestä muusikosta. Ryhmässä soittavat basisti Aaron Koskelainen, rumpali Vilho Louhivuori ja pianisti Markus Holthoer.

Tyylillisesti trio ammentaa mm. bebopista, bluesista ja freejazzista. Trion musiikki on elävää ja vapaata, ja improvisaatio on suuressa roolissa. Trion ohjelmisto koostuu muusikoiden omista sävellyksistä, sekä jazzstandardeista ja lainakappaleista.

savonlinna

Olavin Jazz & Vapaat äänet: Seppo Kantonen trio,Kulttuurikellari, savonlinna28.1. Klo 18:00

keikka

 

Seppo Kantonen trio merkitsee mestarilliselle pianistille paluuta perinteisen piano-basso-rummut-trion pariin. Trio on harjoitellut säännöllisesti vuoden 2023 ja esittäytyy livenä ensimmäisen kerran 12.12. Helsingissä Hietsun Paviljongissa Kantosen 60 vuotisjuhlakonsertissa.  Yhtye kiertää laajasti Suomessa tammi-helmikuussa 2024 ja saapuu Savonlinnaan sunnuntaina 28.1.  

“Kokoonpano aloitti uuden sävellysmateriaalini harjoitukset vuoden 2023 alussa. Bändin ilmaisullinen kieli on vapaahko mutta sävellettyyn pohjautuva. Omasta mielestäni olen vasta viime aikoina löytänyt mieleiseni sekoituksen konsonansseista ja dissonansseista. Kappaleitteni tunnelmaa tukevat Markku Ounaskarin kaunis rumpusoundi ja Antti Lötjösen rytmisesti vahva basismi molempien ollessa myös herkkiä ja nopeita reagoimaan uusiin tilanteisiin."
- Seppo Kantonen

Seppo Kantonen (piano), Antti Lötjönen (basso), Markku Ounaskari (rummut) 

Liput 20/18 € ennakkoon nettilippu.fi ja ovelta puoli tuntia ennen. 

Järjestää: Olavin Jazz. Yhteistyössä: Nova Records, Savonlinnan Kulttuurikellari, vapaat äänet

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet yhteistyössä Suomen Jazzliitto

Maanantai 29.1.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Kadi Vija & Arttu Takalo – Levottomat,Hakasalmen huvila, helsinki29.1. Klo 19:00

Kadi Vija & Arttu Takalo

keikka

Kadi Vija: laulu
Arttu Takalo: vibrafoni

Arttu ja Kadi sattuivat yhteiselle keikalle vuonna 2019. Tuolloinen esitys sisälsi paljon improvisointia ja juuri tuo musiikin tekemisen laji johti artistit tekemään tiivistä yhteistyötä. Useiden duo-esiintymisten myötä ja johdosta,syntyi Takalon 10. sooloalbumi “Levoton klovni”,jonka synnyssä Vijalla oli merkittävä rooli: yhteiset improvisoinnit johtivat sävellyksiin, jotka sitten päätyivät levylle.

Kadi Vija on mukana myös Takalon seuraavalla “Dark Jazz” -albumilla,joka julkaistaan vuoden 2024 aikana.

Kadi Vija on suomalaisen nuoren sukupolven lahjakas jazzin ja improvisoidun musiikin äänitaiteilija. Hänen ainutlaatuinen lähestymistapansa laulamiseen ja tulkitsemiseen on saanut vaikutteita instrumentaalisesta jazzmusiikista, virtaavista ajatuksista sekä abstraktiudesta. Vija kertoo tarinoita melodioiden, äänensävyjen sekä ideoiden kielellä, kiertämällä laulajalle ominaisimman tavan – lyriikat.

Kadi Vijan kotisivut

Liput: 20/15/12/30 €.

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

kotka

East Coast Jazz Club & Vapaat äänet: Seppo Kantonen trio,Ravintola Kairo, kotka29.1. Klo 19:00

keikka

Seppo Kantonen trio merkitsee mestarilliselle pianistille paluuta perinteisen piano-basso-rummut-trion pariin. Trio on harjoitellut säännöllisesti vuoden 2023 ja esittäytyy livenä ensimmäisen kerran 12.12. Helsingissä Hietsun Paviljongissa Kantosen 60 vuotisjuhlakonsertissa.  Yhtye kiertää laajasti Suomessa tammi-helmikuussa 2024 ja saapuu Kotkaan maanantaina 29.1.  

“Kokoonpano aloitti uuden sävellysmateriaalini harjoitukset vuoden 2023 alussa. Bändin ilmaisullinen kieli on vapaahko mutta sävellettyyn pohjautuva. Omasta mielestäni olen vasta viime aikoina löytänyt mieleiseni sekoituksen konsonansseista ja dissonansseista. Kappaleitteni tunnelmaa tukevat Markku Ounaskarin kaunis rumpusoundi ja Antti Lötjösen rytmisesti vahva basismi molempien ollessa myös herkkiä ja nopeita reagoimaan uusiin tilanteisiin."
- Seppo Kantonen

Seppo Kantonen (piano), Antti Lötjönen (basso), Markku Ounaskari (rummut) 

Liput 13,50€ / 11,50€ / 9,50€ ovelta sekä ennakkoon tiketti.fi
Ravintola Kairo
Satamakatu 7, Kotka

Järjestäjä: Kotka Jazz ry
Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet yhteistyössä Suomen Jazzliitto

turku

Monday Jazz Happening: GroovMo,Rica Bar, turku29.1. Klo 19:00

keikka

GroovMo on turkulainen pitkän linjan muusikoiden vuosi sitten perustama groove tyylistä musisointia tarjoileva yhtye.

Yhtyeen musiikillinen skaala ulottuu aina r & b:sta souliin lisättynä jatsahtavilla mausteilla. Bändin laaja rytmimusiikillinen kirjo tarjoaa musiikkia moneenkin makuun ja tanssiaskeleetkin bändin keikoilla ovat sallittuja.

Ohjelmistoon kuuluu klassikoita mm. sellaisilta legendaarisilta artisteilta / bändeiltä kuin Steely Dan, Doobie Brothers, Joe Cocker, Stewie Wonder, Toto, Ray Charles, Sting, Huey Lewis, Paul Carrack, Van Morrison yms.

Let the Mojo Groove!

 

Sakari Nieminen-laulu
Vesa-Pekka Kuusinen-koskettimet
Teemu Mäkinen-kitara Karri Kerkelä-rummut
Vesku Saloranta-basso

 

Monday Jazz Happeningissa ensimmäisen setin soittaa aina illan yhtye klo 19 alkaen, ja keikan jälkeen jatkuvat jamit, jossa kohtaavat musiikin opiskelijat, harrastajat ja jazzin ammattilaiset.

Monday Jazz Happening on Turun konservatorion ja Jazz City Turku ry:n tuottama tapahtuma yhteistyössä Rica Barin kanssa.

Maanantaijameja on järjestetty Turussa jo 18 vuoden ajan

Vapaa pääsy. Tervetuloa kuuntelemaan ja musisoimaan!

Keskiviikko 31.1.

espoo

Liput 25/20 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €)

Ennakkoluulottomasta musiikintekijyydestään ja vaikuttavasta äänenkäytöstään tunnettu Selma Savolainen esittelee Horror Vacui -sekstettinsä Sellosalissa.

Selma Savolainen, laulu
Toomas Keski-Säntti, piano
Eero Tikkanen, kontrabasso
Okko Saastamoinen, rummut
Tomi Nikku, trumpetti
Max Zenger, klarinetit

helsinki

Rytmihäiriöklubi: Tuomo Uusitalo Trio,Juttutupa, helsinki31.1. Klo 19:00

Tuomo Uusitalo - piano

Juuso Rinta - basso

Roope Kantonen - rummut