Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tiistai 5.9.

helsinki

Jazzin kerrotaan syntyneen New Orleansissa. Monikulttuurinen kaupunki toimi sulatusuunina monille erilaisille musiikin suuntauksille. Afrikasta ja Karibialta tuodut orjat saivat vapaapäivinään sunnuntaisin luvan musisoida julkisilla paikoilla, ja kaupungissa oli vahva ranskalaisuuden vivahde. Tarinat kertovat kuuluisan neworleanslaisen Storyville-ravintolan merkityksestä jazzin syntyyn. Oli historian laita mikä tahansa, New Orleansin muusikot ovat antaneet voimakkaan sysäyksen jazzin synnylle ja sen leviämiselle lopulta ympäri maailman.

UMOn konsertissa kunnioitetaan New Orleansin mestarimuusikoita – luonnollisesti ensimmäisenä Louis Armstrongia. Kappaleista kuultavat versiot eivät ole niitä ihan perinteisimpiä, vaan umomaisen raikkaita ja ehkäpä yllättäviäkin. Konsertissa kuullaan muutamia, konsertin kapellimestarinakin toimivan Mikko Hassisen tekemiä uunituoreita sovituksia. Hän myös kertoo ohjelmiston taustoista 45 min ennen konserttia alkavassa Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuudessa. 

Kesto n. 1 h,  ei väliaikaa. 

 

By the Sea,Steinway Piano Gallery Helsinki, helsinki5.9. Klo 19:00

keikka

Arvostettuun Steinway Artist –rosteriin toukokuussa liittynyt jazzpianisti Joonas Haavisto konsertoi Steinway Piano Galleryssä uudella ohjelmistolla, jossa kuullaan hänen omien sävellyksien lisäksi sovituksia mm. George Gershwinin ja Paul McCartneyn kappaleista. Meren ääreltä inspiraatiota saaneet kauniit melodiat ja rytmiset kuohut yhdistyvät Haaviston sävellyksissä dynaamiseksi kokonaisuudeksi, jossa improvisaatiolla on runsaasti tilaa.

Pianisti ja säveltäjä Joonas Haavisto (s.1982) on kansainvälisesti palkittu jazzmuusikko. Hän on levyttänyt useiden eri kokoonpanojen kanssa ja esiintynyt merkittävillä festivaaleilla sekä klubeilla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Japanissa. Haavisto valittiin maailmankuulun pianobrändin Steinwayn Artistiksi viime toukokuussa. Artistius on kunnianosoitus, jolla halutaan tukea kansainvälisesti korkeatasoisten pianistien uraa sekä työolosuhteita. Steinway Artist -rosteriin kuuluvat mm. Vladimir Horowitz, Artur Rubinstein, Lang Lang, Keith Jarrett, Ahmad Jamal, Brad Mehldau sekä Robert Glasper.

Nousujohteista kansainvälistä uraa tekevä Haavisto on julkaissut trionsa kanssa kolme albumia: Blue Waters, Micro to Macro sekä oku. Joonas Haavisto Trion kolmas albumi oku (2016) julkaistiin Pohjoismaiden ja Japanin lisäksi Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Kiitetyn oku-albumin kappale Frozen nousi maailmanlaajuisen Apple Musicin A-listalla 2015- 2016 jazzsävellyksien top 10:een. Useat kansainväliset jazzjulkaisut ja sanomalehdet ovat antaneet erinomaisia arvioita uudesta levystä:

"One of the most talented pianists of his generation." — Tobias Rapp, Der Spiegel (Nov 2016)

"One of the best piano trios in Europe." — Sebastian Meissner, Sounds&Books (Nov 2016)

"A stunning pianist. Every tune sounds excellent! — Takashi Kubota, Jazz Japan (February 2016)

"Latest masterpiece from the fast rising Nordic Star." — Jazz Critiques Magazine (March 2016)

Joonas on myös esiintynyt kamariorkestereiden kuten Keski- Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Lapin Kamariorkesterin solistina. Viime vuonna Cannesin Un Certain Regard sarjan voittaneessa Juho Kuosmasen ohjaamassa elokuvassa Hymyilevä mies on myös yksi Haaviston esittämä ja säveltämä kappale.

Joonas Haavisto – piano

Liput Tiketistä tai ovelta: aikuiset 20 € / opiskelijat 10 €