Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Perjantai 3.4.

helsinki

Silent Music – Musiikkia hiljaiselle viikolle: UMO solistinaan Mikko Perkola,Mikael Agricolan kirkko, helsinki3.4. Klo 18:00

keikka

UMOn perinteisessä pitkäperjantain Silent Music -konsertissa Mikael Agricolan kirkossa kuullaan harvinaislaatuista yhdistelmää, kun perinteinen big band -sointi saa rinnalleen viola da gamban täyteläisen äänen. Laulaja, gambansoittaja, säveltäjä Mikko Perkola on koonnut pitkäperjantain tunnelmaan sopivan kokonaisuuden, johon hän on sekä säveltänyt UMOlle täysin uusia kappaleita, että sovittanut keväällä julkaistavalta pienyhtyeensä Epitafi-levyltä materiaalia isolle, 16-miehiselle kokoonpanolle. Kappaleet on sävelletty mm. Aila Meriluodon ja Pablo Nerudan runoihin sekä Perkolan omiin teksteihin. Konsertissa kuullaan myös Eeva-Liisa Mannerin runoja sekä vanhaa musiikkia 1600-luvulta.

– Tämä yhteenliittymä on rohkea veto UMOlta, sillä omien tutkimusteni mukaan gambaa tai ylipäätään vanhaa musiikkia ei ole yhdistetty big band -musiikkiin koskaan aiemmin. On upeaa, että nämä maailmat kohtaavat ja nimenomaan pääsiäisenä. Konsertissa voi jokainen saada aivan uudenlaisen näkökulman koko pääsiäisen vahvaan teemaan: kuolemaan ja armoon, Perkola kommentoi. Konsertin äänimies Tuomas Norviolla on tavallista suurempi rooli konsertissa; hänen miksauksensa toimii ikään kuin vierailevan muusikon roolissa. Orkesteria johtaa kapellimestari Kari Heinilä.

Viola da gamba on kuusikielinen jousisoitin, joka kehitettiin jo 1400-luvulla ja oli suosittu soitin aina 1700-luvun lopulle asti. Gambaa soitettiin erityisesti Ranskan hovissa aina vallankumoukseen asti, jolloin musiikkiesitykset siirtyivät hoveista konserttisaleihin. Muun muassa Johann Sebastian Bach sävelsi kolme gambasonaattia. Gambaa soitetaan polvien välissä joko jousella tai näppäillen. Se muistuttaa ulkonäöltään viulua ja selloa, mutta on lähempää sukua kitaralle, kun taas kontrabasso on bassogamban moderni jälkeläinen. Nyttemmin vanhan musiikin esittäjät ovat elvyttäneet gambansoittoa.

Liput Lippupalvelusta toimituskuluineen alk. 22,50 € / 17,50 € / 11,50 € (Normaalihinta 20 €, eläkeläiset 15 €, työttömät, opiskelijat ja lapset 10 € + Lippupalvelun toimituskulut 1,50–2,50 €)

turku

Flame Jazz,Monk, turku3.4. Klo 21:00

ALEX JØNSSON: SPY ON YOUR FRIENDS (DEN)

keikka

Alex Jønsson – kitara
Jens Mikkel Madsen – basso
Andreas Skamby – rummut

Monkin perjantai-ilta tarjoaa kansainvälistä huippujazzia tällä kertaa Tanskasta. Kitaristi Alex Jønsson noteerattiin Danish Music Awardsissa vuonna 2013 tittelillä “New Danish Jazz Artist of the Year”. Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa kitaransoittoa opiskellut Jønsson julkaisi hiljattain oman trionsa albumin Spy On Your Friends. Nuorta tanskalaista jazzpolvea edustava yhtye kiertää keväällä 2015 ympäri Pohjoismaita ja esiintyy Flame Jazz –konsertissa osana kiertuetta.

”His music is personal and breathtaking.” - Berlingske (Denmark), 2014

Liput 10/8€