Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Maanantai 27.4.

helsinki

Monday Night at Koko Jazz Club: UMO juhlii: Music of Jukkis Uotila,Koko Jazz Club, helsinki27.4. Klo 19:00

keikka

Neljäkymmentävuotiaan UMOn riveissä on soittanut monia maamme arvostetuimmista muusikoista, ja yksi heistä on rumpali, pianisti ja jazzpedagogi Jukkis Uotila. UMO juhlii -konserttisarjan kevään kolmas konsertti keskittyy Uotilan omiin tuoreisiin big band -sävellyksiin ja -sovituksiin. Konsertissa kuullaan materiaalia pääosin The Music Of Jukkis Uotila -albumilta, jonka hän levytti Stockholm Jazz Orchestran kanssa vuonna 2013. – Vaikka olen vuosien varrella säveltänyt paljon, en ollut pariinkymmeneen vuoteen tehnyt musiikkia isolle orkesterille. The Music Of Jukkis Uotila on ensimmäinen levyni, joka koostuu täysin omista big band -sävellyksistäni ja -sovituksistani, Uotila taustoittaa. Uotilan soittoura big bandeissa alkoi jo 14-vuotiaana, kun hän oli mukana perustamassa Oulunkylän Pop/Jazz-opiston isoa orkesteria. Sen jälkeen Jukkis on soittanut niin kotimaassa kuin maailmallakin aina UMOsta ja Toshiko Akiyoshi/Lew Tabackin big bandista moniin keskieurooppalaisiin radio-orkestereihin. Uotilan monipuolinen musiikillinen tausta ja pitkä ura musiikin parissa kuuluvat hänen sävellyksissään. Hän kirjoittaa musiikkinsa omaan estetiikkansa nojaten ja muotivirtauksista piittaamatta. Jukkiksen musiikin voi nähdä eräänlaisena vastavetona tämän hetken maalailevalle eurooppalaistyyppiselle big band -soinnille. – Luvassa on jazzin perinteisiin pohjautuvaa, mutta vahvasti itseni kuuloista musiikkia; Kantaaottavia melodioita monimuotoisin harmonioin, joita säestävät tuhdisti groovaavat rytmit.

Huom. 45 minuuttia ennen konsertin aloitusta pidetään Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuus, jossa Jukkis Uotila kertoo esityksen taustoista.

 

 

turku

Fifth Avenue,Monk, turku27.4. Klo 20:00

keikka

Fifth Avenue:
Ville Vannemaa, sax / Olli Hirvonen, guitar / Tuomas J. Turunen, piano / Teemu Åkerblom, bass / Mikko Arlin, drums

Fifth Avenue on viiden nuoren Suomi-jazzarin loppuvuodesta 2011 muodostama yhtye, joka ammentaa vaikutteensa New Yorkin 1990-luvun jälkeisestä modernista jazzsoundista. Yhtyeen tarkoituksena on muodostaa jazzperinteitä kunnioittava svengi ja maustaa sitä mielenkiintoisilla melodisharmonisilla vaikutteilla ja tahtilajeilla. Kokoonpanon sävellyksistä vastaavat sen perustajajäsenet pianisti Tuomas J. Turunen, kitaristi Olli Hirvonen ja saksofonisti Ville Vannemaa. Heillä kaikilla on erityinen suhde New Yorkiin: se on Hirvosen nykyinen kotipaikka, ja Vannemaa ja Turunen ovat vierailleet siellä useita kertoja. Reissuilta mukaan tarttuneet vaikutteet kuuluvat mielenkiintoisella tavalla yhtyeen tuotannossa, joissa voi kuulla kaikuja kaupungin monimuotoisuudesta, yllätyksellisyydestä ja erilaisten kulttuurien kohtaamisesta.

Yhtyeen sävellykset rikkovat tyylisuuntien raja-aitoja: toisissa kappaleissa vähäeleiset, intervallipohjaiset harmoniat kohtaavat monimuotoiset rytmit, ja toisissa jazzmaiset sointurakenteet kohtaavat pop-genrestä tutun beat-kompin. Niiden päälle valmiiksi hämmennettyyn soppaan lisätään solistien kekseliäät improvisaatiot oman mukavuusalueensa ulkopuolella, jolloin riskien ottaminen nousee uudelle tasolle. Paketin pitävät tiiviisti kasassa yhtyeen mainio rytmiryhmä, basisti Teemu Åkerblom ja rumpali Mikko Arlin.Yhtyeen debyyttilevy ”Tales” julkistetaan huhtikuussa 2015 levynjulkistamiskonserteissa Helsingissä ja Turussa.

Levyn nimi viittaa pieniin tarinoihin, jota levyllä olevat sävellykset pitävät sisällään. Tarinankertojina toimivat säveltäjät Tuomas J. Turunen, Olli Hirvonen ja Ville Vannemaa. Tarinoiden kertominen ei ole pelkästään kappaleen säveltäjän vastuuta, sillä muutkin yhtyeen jäsenet tuovat kertomukseen oman äänensä tulkitsemalla sitä omalla tavallaan.

Liput 4 €