Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Raoul Björkenheim Ecstasy,Dubrovnik, helsinki14.2. Klo 22:00

keikka

Ovet auki klo 21
Showtime klo 22
Liput 12€, Tiketti

Tapahtuman tuottaa Annamaija Music Company.
Tukee Musiikin Edistämissäätiö.

Ecstasy on kitaravelho Raoul Björkenheimin uusi kvartetti, joka vie maestron musiikin jälleen uusille urille yhdistämällä svengaavia polyrytmejä ja vapaatonaalisia sointimaailmoja. Ecstasyssä kohtaa kahden sukupolven kiinnostavimpia muusikoita villin improvisaation parissa. Yhdysvaltailainen levy-yhtiö Cuneiform Records julkaisee yhtyeen nimeä kantavan ensilevyn tämän konsertin myötä.

Raoul Björkenheimin rajoja rikkova kitarismi tuli tunnetuksi Krakataun, Phantom Cityn ja Edward Vesalan Sound and Furyn riveissä. ECM-levy-yhtiön julkaisut 1990-luvun alussa nostivat Björkenheimin kansainväliseen maineeseen, ja sittemmin hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Toshinori Kondon, Trevor Dunnin, Henry Kaiserin ja Mats Gustafssonin kanssa. Tällä hetkellä Björkenheimin yhtyeitä ovat Ecstasyn lisäksi Scorch Trio, Blixt sekä trio Hamid Draken ja William Parkerin kanssa. Pienyhtyeohjelmiston lisäksi hän on säveltänyt runsaasti myös orkesteri-, big band- ja elokuvamusiikkia.

Säveltäjä-muusikko Pauli Lyytinen hallitsee suvereenisti saksofoniperheen kaikki soittimet bassosta sopraanoon. Lyytisen hämmästyttävä tekninen virtuositeetti ja kokeileva mielenlaatu on ihastuttanut useissa free jazz -yhteyksissä sekä kokeilevan popin kokoonpanoissa. Persoonallinen taiteilija on luonut saksofonille uusia rooleja yhtyeissään Elifantree, Defekt, Kauhukakara ja Minor DeLuxe. Ecstasyssa Lyytinen astuu ulos säestäjän roolistaan ja päästää improvisointikykynsä valloilleen.

Jori Huhtala tuo bändiin vahvan läsnäolon jykevällä kontrabassollaan. Huhtala saa instrumentista irti kaikuja Miroslav Vitousin soitosta, mutta ennen kaikkea hän on luonut oman persoonallisen tyylinsä. Huhtala soittaa muun muassa yhtyeissä Kvalda, Big Blue, Hanne Pulli Space Machine sekä Jussi Fredriksson Jazz Wars.

ECM-artistinakin tunnettu rumpali Markku Ounaskari on soittanut miltei kaikkien suomijazzin merkittävimpien soittajien kanssa. Myös maailmantähdet kuten Lee Konitz, Kenny Wheeler ja Tomasz Stanko ovat päässeet nauttimaan yhtyeissään mestarirumpalin soitosta. Saman sukupolven muusikot Björkenheim ja Ounaskari ovat soittaneet yhdessä pitkään esimerkiksi Juhani Aaltosen yhtyeessä.

 

Keikat samana päivänä kaupungissa helsinki

Panurama-klubi feat. Teppo MäkynenLavaklubi, helsinki14.2. Klo 21:00

keikka

Panu Savolainen, vibrafoni/marimba
Teppo Mäkynen, rummut

Suosittujen HERD-klubien tilalla käynnistyvä Panurama-klubi tuo vibrafonisti Panu Savolaisen vieraaksi Suomen musiikkielämän huippunimiä. Klubin kevätkausi alkaa ainutlaatuisella lyömäsoitinduolla helmikuussa, kun vieraaksi saapuu lukuisista yhteyksistä tuttu rumpali Teppo Mäkynen. Muun muassa Timo Lassyn, Jukka Perkon sekä Jo Stancen yhtyeistä tuttua Mäkystä pidetään yhtenä maamme lahjakkaimmista rumpaleista. Soittamisen lisäksi hän toimii tällä hetkellä toisena juontajana Radio Helsingin Jazz kiinnostaa -ohjelmassa.

Teppo Mäkynen ja Panu Savolainen ovat esiintyneet duona vain kerran aikaisemmin, Lahdessa vuonna 2012, minkä jälkeen kaksikko halusi ehdottomasti ottaa homman uusiksi. Luvassa on täysin improvisoitu, kahden vahvan musiikillisen persoonan vuoropuhelu intiimillä Lavaklubilla.

Maamme arvostetuimpiin nuoriin jazzmuusikoihin lukeutuva Panu Savolainen (s. 1990) tunnetaan parhaiten mm. arvostetun European Jazz Competition -kilpailun voittaneesta HERD-yhtyeestään. Lahdesta kotoisin oleva, Pori Jazzin vuoden taitelijaksi vuonna 2010 valittu Savolainen on opiskellut Sibelius-Akatemian jazz-osastolla. Muusikon työnsä ohella hän on isännöinyt suosittuja HERD-klubeja Kansallisteatterin Lavaklubilla syksystä 2012 alkaen, minkä lisäksi hän aloittaa Sipoon Kalkkiranta Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana 2014. HERDin ja laulaja Aili Ikosen suomalaisista jazziskelmistä koostuva, runsaasti kiitosta saanut debyyttialbumi Jazzbasilli julkaistiin lokakuussa. Panurama-klubillaan Savolainen esiintyy sekä vibrafonin että marimban kanssa.

Tulevat Panurama-klubit ja vieraat keväällä 2014: 14.3. Teemu Viinikainen
& Jori Huhtala (Panu Savolainen Toivo) / 11.4 Ninni Poijärvi / 9.5. Olli
Ahvenlahti ja Timo Kämäräinen

pe 14.2. klo 21.00, Kansallisteatterin Lavaklubi (Läntinen teatterikuja 1)
Liput 10/7 € Kansallisteatterin lippumyymälästä (puh. 010 733 1331)
SARJALIPPU kevään neljälle Panurama-klubille 30 €