Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Maanantai 3.2.

helsinki

Monday Night at Koko Jazz Club: Saint Louis Blues and Beyond – UMO Plays Bob Brookmeyer,Koko Jazz Club, helsinki3.2. Klo 19:00

keikka

UMO syventyy ensimmäisessä Koko Jazz Clubin maanantai-illan konsertissaan säveltäjä ja sovittaja Bob Brookmeyerin (1929–2011) tuotantoon kapellimestari Kari Heinilän johdolla. Luvassa on ajattoman hienoa suuren orkesterin jazzmusiikkia eräältä alan tärkeimmistä suunnannäyttäjistä, jonka vaikutus kuuluu vahvana Maria Schneiderin, Kenny Wernerin ja Jim McNeelyn kaltaisten nykyhetken säveltäjähuippujen musiikissa.

Kansas Cityn kasvattina Brookmeyerin tyylissä voi vielä kuulla kaikuja Count Basien orkesterin rytmeistä, vaikka eteenpäin katsova kirjoittaja toki edusti jo seuraavaa sukupolvea. ”Brookmeyerillä oli aina tukevasti toinen jalka menneisyydessä ja toinen tulevaisuudessa”, kertoo konsertin kapellimestari Kari Heinilä. Perinteen jalostamisesta uusiin suuntiin kuullaan esimerkkejä, kun UMO soittaa Brookmeyerin omien sävellysten lisäksi sovituksia mm. sellaisista ikivihreistä standardeista, kuin Saint Louis Blues (W. C. Handy) ja Skylark (Hoagy Carmichael).

Harvinaista venttiilipasuunaa pääinstrumenttinaan soittanut Brookmeyer otti sävellys- ja sovitustyössään mielenkiintoisen kannan solistiseen improvisoimiseen. Siinä perinteinen ajatus sooloa soittavasta muusikosta ja häntä säestävästä orkesterista kääntyy päälaelleen. ”Soolo on Brookmeyerilla usein ikään kuin taustaa taustoille”, Heinilä selittää ja jatkaa: ”Sen sijaan, että improvisoitu soolo olisi irrallinen näytön paikka muusikolle, se palvelee itse sävellystä ja on orgaaninen osa sitä”.