Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Keskiviikko 13.11.

helsinki

Jazzliiton kiertueella / On FJF Tour: Black Motor,Rytmihäiriöklubi, Juttutupa, helsinki13.11. Klo 21:00

keikka


Improvisoivan trion jäsenet tulevat Porista, Kangasalta ja Muuramesta, mutta Black Motorin juuret ovat syvällä Tampereen muhevassa mullassa. Kolmikko kuulostaakin enemmän ennakkoluulottomalta ja orgaaniselta, pispalalaiselta rock-jazz-veljeydeltä kuin akateemiselta jazzilta. Bändin musiikilliset lähtökohdat vuonna 2005 olivat koko afroamerikkalaisen musiikin jatkumossa, bluestunteen eri muodoissa, swingista freejazziin ja punkrockiin.

Tenorifonisti Sami Sippolan, basisti Ville Rauhalan ja rumpali Simo Laihosen yhteinen taival on ollut tuottelias ja mustan moottorin kierrokset tuntuvat vain kiihtyvän; ensimmäiset julkaisut, On Duty ja Black Motor tulivat ulos vuonna 2007 ja niitä on seurannut satoja keikkoja Suomessa ja eurooppalaisilla jazzfestivaaleilla. Trio on tehnyt yhteistyötä yli kuudenkymmenen vierailevan artistin kanssa, sekä julkaissut yhdeksän levytystä, joista vuonna 2011 ilmestynyt Hoojaa nappasi Jazz-Emma-ehdokkuuden.

Uusin albumi, Yöstä aamun kynnykselle (Lumpeela Julkaisut), ilmestyi toukokuussa 2013, ja siitä julkaistaan tuplavinyylipainos syksyllä 2013, julkaisijana niinikään Lumpeela Julkaisut. Black Motor aloittaa myös vuoden 2013 aikana Verneri Pohjolan kanssa toisen yhteisen levyn äänitykset TUM Recordsille.

Jazzliiton kiertueen jälkeen triolla on kiireinen alkuvuosi, kun Black Motor matkaa ensin New Yorkiin keikoille tammikuussa 2014, ja soittaa tammi-helmi-maaliskuussa Suomessa ja Norjassa osana isoa kokoonpanoa, johon Sippolan, Rauhalan ja Laihosen lisäksi kuuluvat Esa Pietilä (tenorisaksofoni), Jari Hongisto (pasuuna), Tommi Keränen (elektroniikka), sekä norjalaiset Jon Rune Strøm (basso), Eivin Lønning (trumpetti), Stine Janvin Motland (vokaalitaide), Klaus Holm (alttosaksofoni), Paal Nilssen-Love (rummut) ja Lasse Marhaug (elektroniikka).

”Maailman parasta agraarifreejazzia varmoin käsin runnova porukka!”
- Petri Silas, Soundi 2012 -

Sami Sippola - saksofonit
Ville Rauhala - kontrabasso
Simo Laihonen - rummut, huilut
www.blackmotor.fi 

This is How I Feel About Jazz – UMO Plays Quincy Jones,Savoy-teatteri, helsinki13.11. Klo 19:00

keikka

Kapellimestari Vellu Halkosalmi

UMO juhlistaa hiljattain 80 vuotta täyttänyttä musiikkimaailman jättiläistä Quincy Jonesia konserteilla, jossa kuullaan tämän klassikkosävellyksiä ja -sovituksia vuosilta 1956-1962. Tiedossa on todella harvinaista herkkua, sillä konserteissa soitettavaa musiikkia on viimeksi kuultu Suomessa vuonna 1960, kun Quincy Jones itse esiintyi orkestereineen Helsingin Kulttuuritalolla. Konsertin kapellimestari ja idean isä Vellu Halkosalmi on saanut ohjelmiston suunnitteluun apua itse Quincy Jonesilta, joka on toimittanut alkuperäisiä sovituksia henkilökohtaisesta nuotistostaan UMOn soitettavaksi.

Konsertissa kuullaan musiikkia levyiltä, kuten This Is How I Feel About Jazz (1956), The Birth of a Band! (1959), I Dig Dancers (1960) ja The Quintessence (1961) sekä parhaita paloja Quincy Jonesin Tukholman-ajoilta, jolloin hän kirjoitti Harry Arnoldin big bandille. Kapellimestari Vellu Halkosalmi myös taustoittaa musiikkia tarinoilla Quincy Jonesin urasta, soitettavista kappaleista sekä niitä aikoinaan esittäneistä kuuluisista muusikoista.