Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Fire! Orchestra, Jamie Baum Septet+, The Art Ensemble Of Chicago,Pakkahuone, tampere4.11. Klo 14:00

keikka

FIRE! ORCHESTRA (SE/PT)
Mats Gustafsson - baritone sax
Johan Berthling - double bass, electronic bass
Andreas Werliin - drums
Mariam Wallentin - voice
Josefin Runsteen - violin
Anna Lindal - violin
Katt Hernandez - viola
Leo Svensson - cello
Per Texas Johansson - contrabass clarinet, bass clarinet
Christer Bothén - contrabass clarinet, bass clarinet
Isak Hedtjärn - Bb clarinet
Alexander Zethson - organ, piano
Susana Santos Silva - trumpet

Rituaalit ovat arkipäiviemme salaperäisiä pakkomielteitä, neurooseja, sanomatta jääneitä käytössääntöjä, mutta useimmiten vain asioiden luontaista järjestystä. Rituaalien voima on kuitenkin parhaimmillaan siinä, että niiden avulla voi myös ylittää arjen ja tietoisuuden, ja tähän Fire! Orchestra nimenomaan pyrkii.

Freejazzin, psykedeelisen rockin ja noisen polttopisteessä operoivan orkesterin ydin on saksofonisti Mats Gustafssonin, basisti Johan Berthlingin ja rumpali Andreas Werliinin muodostama eläimellinen trio, jonka armoton musiikillinen pamfletti ei päästä kuulijaa aivan helpolla. Uumajalainen Gustafsson on Tampere Jazz Happeningin monivuotinen artistivieras ja skandinaavisen freejazzin kruunaamaton kuningas, jonka dynamiikkaa yltää aggressiivisesta voimapuhaltamisesta tuulenkevyeen suhinaan. Fire! Orchestran musiikki pursuaa elinvoimaa, tahtoa ja voimaa mutta ymmärtää niiden olevan todellisia vain kontrasteina, vastakohtien ansioista. Tässä ajassa ja paikassa Fire! Orchestra käsittää 13 soittajaa. Luvassa on todellinen freejazzin tractor pulling -show!

JAMIE BAUM SEPTET+ (US)
Jamie Baum - flutes, singing bowl
Kenny Warren - trumpet
Sam Sadigursky - alto sax, bass clarinet
Chris Komer - French horn
Brad Shepik - guitar, singing bowl
Luis Perdomo - piano
Zack Lober - bass, singing bowl
Jeff Hirshfield - drums

Jamie Baum Septetin tuoreella Bridges-albumilla rakennetaan kirjaimellisesti siltoja. Levyllä kuljetaan pitkä matka, joka alkoi elää spontaaneina ja arkisina tarinoina mutta oli alkujaan legendaarisen sufi-laulaja Nusrat Fateh Ali Khanin innoittama. Connecticutin Pidgeportissa varttuneen Baumin varhaisimpiin rakkauden kohteisiin kuuluu juutalaismusiikki. Yhteistyössä Guggenheim-säätiön kanssa Baum on tutkinut yhteyksiä erilaisten juutalaismusiikkityyppien, arabialaisen, Lähi-idän ja Etelä-Aasian musiikin välillä. Albumin keskiössä oleva kolmi-osainen Honoring Nepal: The Shiva Suite on Rubin Museum of Himalayan Art in New Yorkin tilausteos ja samalla Baumin kunnianosoitus kulttuurille, joka on hänelle ja maailmalle antanut paljon.

Löydöksiensä pohjalta Baum yhdistää ja luo yhteistä kieltä, jaettua inhimillisyyttä. Siihen hänellä on toimiva työkalu: Harmonia. Kuunnelkaa kuinka torvet puhaltavat samaan mikrofoniin. Ja mitä ne saavat aikaan? Yhtyeen moniääniset ja sivistyneet musiikilliset keskustelut saavat viimeisen kaneetin Baumin retorisesti viisaasta huilusta.

THE ART ENSEMBLE OF CHICAGO (US)
Roscoe Mitchell - saxophones, flute, percussion
Famoudou Don Moye - drums, congas, bongos, percussion
Hugh Ragin - trumpet, flugelhorn, piccolo trumpet
Tomeka Reid - cello
Jaribu Shahid - double bass, objects
Dudu Kouaté - African percussion

"Great Black Music: Ancient to the Future". Siinä on The Art Ensemble of Chicagon motto. 50-vuotista maallista taivallustaan juhliva pioneeriyhtye tuo afroamerikkalaisen musiikin menneisyyden nykyhetkeen, ja mikäli näitä herroja on uskominen, sinkoaa sen aina tulevaisuuteen asti. Turha sitä on lähteä kiistämään, sillä alkukertomus, rituaali ja puhdistautuminen - kaikki tasot ovat todella mukana The Art Ensemble of Chicagon uniikissa musiikillisessa toimituksessa.

Ikimoderni veteraaniyhtye on erottautunut kollegoistaan aina spirituaalisessa asenteellaan ja ollut eturintamassa luomassa fuusioita jazzin, länsimaisen taidemusiikin ja afrikkalaisen heimomusiikin välille. Yhtyeen legendaarisesta kokoonpanosta lavalla nähdään tänään myös menestyksekkäästä soolourastaan tunnettu saksofonisti Roscoe Mitchell sekä yhtyeeseen vuonna 1970 liittynyt rumpali Famoudou Don Moye. Elämänkokemus, mittaamattoman laaja musiikillinen sivistys ja ainutlaatuinen narratiivi luovat kulissit uskomattomalle musiikille seikkailulle. Hittoon partituurit! Egot häivyttävän improvisoinnin ja veljellisen multi-instrumentalismin menetelmin syntyy viesti, joka on kuulijasta riippuvainen, mutta kuvitettu ravistelevan autenttisin musiikillisin kuvaelmin.

Liput 55/45 €

Keikat samana päivänä kaupungissa tampere

Emma Salokoski & Ilmiliekki QuartetTelakka, tampere4.11. Klo 21:00

EMMA SALOKOSKI & ILMILIEKKI QUARTET (FI)
Emma Salokoski - voice
Verneri Pohjola - trumpet
Tuomo Prättälä - piano
Olavi Louhivuori - drums
Antti Lötjönen - bass

Emma Salokoski tuli tunnetuksi 2000-luvun alussa Helsingin uutta milleniaalista henkeä huokuneesta Quintessence-yhtyeestä. Sittemmin soolouralle siirtynyt Salokoski on ollut alati kysytyimpiä suomalaisia jazzlaulajia laaja-alaisen ilmaisunsa ja uniikin äänensä vuoksi.

Salokosken ja Ilmiliekki-kvartetin yhdeksän vuotta sitten julkaistu Vi sålde våra hemman -albumi sisälsi Edith Södergranin ja Elmer Diktoniuksenrunoihin sävellettyjä kappaleita. Tänä syksynä ilmestyy uusi albumi, jolla kuullaan vanhojen suomenruotsalaisen runouden helmien rinnalla myös tuoreempien runoilijoiden tekstejä.

Ajatus kansansävelmien tulkitsemisesta jazzin kielellä ei ole Suomessakaan uusi, mutta meillä muotoratkaisut on tavattu hakea yleensä etnon ja freen suunnalta. Kansanlaulujen ja Sibeliuksen kaltaisten nimimiesten luomusten joukkoon on otettu yhä enemmän mukaan yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä. Ilmiliekin musiikki soljuu eteenpäin verkkaisesti mutta ilmavasti groovavien sovitusten kunnianhimoisuutta korostaen.

Vapaa pääsy!