Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Torstai 15.2.

helsinki

UMO & LASSY & PÖYHÖNEN: Yön Rakastaja – mustavalkojazzia täysissä väreissä (K18),Kulttuuritehdas Korjaamo, helsinki15.2. Klo 19:00

keikka

UMO Helsinki Jazz Orchestra, Timo Lassy ja Valtteri Laurell Pöyhönen ovat kotimaisen jazzin käsitteitä ja laadun takaajia kukin omalla sarallaan. Yön Rakastaja on Laurell Pöyhösen sävellys Timo Lassylle ja UMO Helsinki Jazz Orchestralle. Vuonna 2014 kantaesityksensä saanut ja tuolloin vuoden tapaukseksi nimetty teos ei ole kymmenessä vuodessa kärsinyt inflaatiosta.

 

Kahden svengaavan jazzpersoonan ja ison orkesterin vuoropuhelu rytmittää musiikkielämystä antaen sille verevästi sykkivän pulssin. Kyseessä on arkipäiväisen konsertin sijaan kokonaisvaltainen elämys, jossa kotimaisen jazzin korkein taso kristallisoituu harvinaislaatuisessa leikkauspisteessä.

 

Lavalla kuullaan vivahteita myös beat-runoudesta. Karri ”Paleface” Miettisen kirjoittamat tekstit tukevat teoksen kokonaisuutta ja antavat äänensä tarinan päähenkilölle, Yön Rakastajalle. ”Vastaus on kirjekuoressa. Pidän sen kätkettynä. Se saattaa pelastaa vielä henkesi.”

 

Luvassa on taatusti yllättävään suuntaan rönsyileviä hetkiä huipputekijöiden seurassa.

 

Sävellys & ohjaus: Valtteri Laurell Pöyhönen

Pääosissa: Timo Lassy & UMO Helsinki Jazz Orchestra

Käsikirjoitus: Karri Miettinen

 

Tiketti.fi, peruslippu 32 € / opiskelijat 20 € / ovelta 34 €

Eteispalvelumaksu 3,5 € peritään ovella. K18.

Ovet 18:30

Klubikattaus, istumapaikkoja rajattu määrä.

 

Saksofonisti Timo Lassy (s. 1974) tunnetaan maamme kenties valovoimaisimpana jazzarina, jonka fanipohja ja vaikutusvalta ulottuu kauas ilmeisten jazzpiirien tuolle puolen. Solistina Lassy on karismaattinen, omaleimainen ja alati vaarallinen. Sekä Emma-palkinnon Vuoden jazzalbumista että kotimaisen jazzmusiikin arvostetuimman palkinnon Yrjön napannut Lassy on viime vuosina kasvattanut profiiliaan myös ulkomailla. www.timolassy.com

 

Säveltäjä, sovittaja, muusikko, kapellimestari ja tuottaja Valtteri Laurell Pöyhönen (s. 1978) tunnetaan yhtenä kotimaisen jazzmusiikin omaperäisimmistä ja menestyneimmistä uudistajista viime vuosina. Pitkään nousujohteista uraansa luonut Dalindèo ja pankin totaalisesti räjäyttänyt Ricky-Tick Big Band ovat vahvoja työnäytteitä. Pöyhösen musiikissa sykkivät rinta rinnan hienostunut eleganssi ja miehen nykyisen kotikaupungin Berliinin raaka swing. Emma-palkitun monipuolisen muusikon ja tuottajan musiikissa on vahva visuaalinen elokuvallisuuden tuntu. www.valtterilaurell.com

 

UMO Helsinki Jazz Orchestra on jazzin ja rytmimusiikin saralla ammattimaisesti toimiva orkesteri, joka esiintyy vuosittain noin sadassa konsertissa ja tapahtumassa. Vuodesta 1975 alkaen UMO Helsinki on julkaissut yli 60 albumia ja esiintynyt kotimaisten huippunimien lisäksi kansainvälisten jazztähtien kanssa. Orkesterin ohjelmisto ulottuu aina jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa. www.umohelsinki.fi

 

”Yön rakastaja ei häpeile nostalgiaa vaan suorastaan elää siitä.” Jazzpossu-blogi

saarijärvi

Seppo Kantonen trio,Koulu- ja Kulttuurikeskus, saarijärvi15.2. Klo 18:30

keikka

Seppo Kantonen trio merkitsee legendaariselle pianistille paluuta perinteisen piano-basso-rummut-trion pariin. Trio on harjoitellut säännöllisesti vuoden 2023 ja esittäytyi livenä ensimmäisen kerran 12.12. Helsingissä Hietsun Paviljongissa Kantosen 60 vuotisjuhlakonsertissa. Poikkeuksellisen ansioituneiden jazzkonkareiden uusi kokoonpano kiertää laajasti Suomessa tammi-helmikuussa 2024. Kiertue päättyy 15. helmikuuta Saarijärvelle, pianistin kotiseudulle Keski-Suomeen. 

Pylkönmäeltä kotoisin oleva Seppo Kantonen kertoo näin: “Kokoonpano aloitti uuden sävellysmateriaalini harjoitukset vuoden 2023 alussa. Bändin ilmaisullinen kieli on vapaahko mutta sävellettyyn pohjautuva. Omasta mielestäni olen vasta viime aikoina löytänyt mieleiseni sekoituksen konsonansseista ja dissonansseista. Kappaleitteni tunnelmaa tukevat Markku Ounaskarin kaunis rumpusoundi ja Antti Lötjösen rytmisesti vahva basismi molempien ollessa myös herkkiä ja nopeita reagoimaan uusiin tilanteisiin. Kaikenkaikkiaan trion pyrkimys selkeään ilmaisuun on mielestäni parhaiten kuvaava luonnehdinta.”

Pianisti Seppo Kantonen (s. 1963) on vuodesta 1982 soittanut työkseen melkein mitä tahansa jazzia sekä paljon muutakin musiikkia rockista barokkiin – koska halusi jo nuorena musiikinopiskelijana hallita kaiken varalta kaikki tyylit sekä oppia soittamaan kaikkia vielä omaan tyyliin. Pistämätön tyylitaju on taannut venyvälle Kantoselle hyvän työllistymisen ja häntä voi kuulla noin kahdella sadalla albumilla, muun muassa basisti Pekka Pohjolan, saksofonisti Eero Koivistoisen ja trumpetisti Otto Donnerin sekä Helsinki UMO Jazz Orchestran. 

Seppo Kantonen, piano, sävellykset
Antti Lötjönen, kontrabasso
Markku Ounaskari, rummut

Pääsymaksu
15€ /10€ (eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät) peruskouluikäiset vapaa pääsy.

Saarijärven Koulu- ja Kulttuurikeskus
Lukiontie 3, 43100 Saarijärvi

Konsertin järjestäjä: Saarijärven kulttuuripalvelut
Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet yhteistyössä Suomen Jazzliitto