Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Torstai 30.1.

helsinki

Saint Louis Blues and Beyond – UMO Plays Bob Brookmeyer,Kanneltalo, helsinki30.1. Klo 14:00

keikka

UMO syventyy tammikuun jazzmatineakonserteissaan säveltäjä ja sovittaja Bob Brookmeyerin (1929–2011) tuotantoon kapellimestari Kari Heinilän johdolla. Luvassa on ajattoman hienoa suuren orkesterin jazzmusiikkia eräältä alan tärkeimmistä suunnannäyttäjistä, jonka vaikutus kuuluu vahvana Maria Schneiderin, Kenny Wernerin ja Jim McNeelyn kaltaisten nykyhetken säveltäjähuippujen musiikissa.

Kansas Cityn kasvattina Brookmeyerin tyylissä voi vielä kuulla kaikuja Count Basien orkesterin rytmeistä, vaikka eteenpäin katsova kirjoittaja toki edusti jo seuraavaa sukupolvea. ”Brookmeyerillä oli aina tukevasti toinen jalka menneisyydessä ja toinen tulevaisuudessa”, kertoo konsertin kapellimestari Kari Heinilä. Perinteen jalostamisesta uusiin suuntiin kuullaan esimerkkejä, kun UMO soittaa Brookmeyerin omien sävellysten lisäksi sovituksia mm. sellaisista ikivihreistä standardeista, kuin Saint Louis Blues (W. C. Handy) ja Skylark (Hoagy Carmichael).


Harvinaista venttiilipasuunaa pääinstrumenttinaan soittanut Brookmeyer otti sävellys- ja sovitustyössään mielenkiintoisen kannan solistiseen improvisoimiseen. Siinä perinteinen ajatus sooloa soittavasta muusikosta ja häntä säestävästä orkesterista kääntyy päälaelleen. ”Soolo on Brookmeyerilla usein ikään kuin taustaa taustoille”, Heinilä selittää ja jatkaa: ”Sen sijaan, että improvisoitu soolo olisi irrallinen näytön paikka muusikolle, se palvelee itse sävellystä ja on orgaaninen osa sitä”.

Huom! Ennen konsertteja klo 13.15/14.15 järjestetään Enemmän irti esityksestä -tilaisuudet konserttitalojen kahvioissa. Yleisön kanssa keskustelemassa kapellimestari Kari Heinilä.

kuopio

Jazzliiton kiertueella / On FJF Tour: Fredator,Intro, kuopio30.1. Klo 20:00

keikka

Ihastusta ja hämmennystä tasatahtiin aiheuttava jazzyhtye Fredator on kiertänyt viime vuodet ahkerasti klubeja ja festivaaleja Suomessa ja ulkomailla. Tuoreen Rebirth Of The Bad -julkaisun myötä vuonna 2011 Fredator nousi lopullisesti uuden suomijazzin eturiviin. Sävellyksissä on vivahteikkuutta, soitossa terävyyttä ja svengissä luontevuutta.

Fredatorin musiikille ominainen sarjakuvamaisuus ei hämärrä sitä tosiasiaa, että yhtyeen riveistä löytyy nippu kotimaisen jazzin tähtikaartiin lukeutuvia muusikoita. SUN Trion ja Ricky-Tick Big Bandin riveistä tuttu Jorma Kalevi Louhivuori, palkittu vibrafonistilahjakkuus Panu Savolainen, jota tällä Jazzliiton kiertueella tuuraa elävä legenda, itse Severi Pyysalo, ja Auteur Jazzin sekä Mopo-trion takalinjoilta löytyvä basisti Eero Tikkanen esiintyvät edukseen nyt myös liskojazzin saralla. Värikäs saksofonisti Joakim Berghäll täydentää laadukkaan kokoonpanon ja liskoasun takaa puolestaan paljastuu yhtyeen primus motor Fredator.

Julkaisut:
Bad Jazz, 2010, KHY Suomen Musiikki
Rebirth Of The Bad, 2012, KHY Suomen Musiikki

Fredator
Fredator - rummut, sävellykset
Joakim Berghäll – saksofonit
Jorma Kalevi Louhivuori – trumpetti
Severi Pyysalo – vibrafoni
Eero Tikkanen – basso
www.fredator.fi 

Kiertuepaikat:
Ke 22.1. Tampere, Telakka w/ Rakka, klo 22.30 (Rakka klo 21.00)
To 23.1. Jyväskylä, Poppari, klo 21.00
Pe 24.1. Oulu, Tuba, klo 19.00
La 25.1. Tornio, Musiikkitalo, klo 18.00

Ke 29.1. Helsinki, JazzHUG, VinVin, klo
To 30.1. Kuopio, Intro, klo 20.00
Pe 31.1. Joensuu, Teatteriravintola, klo 21.00
La 1.2. Flame Jazz Cruise

Suomen Jazzliitto osallistuu kuuden kiertueen tuotantoon kevätkaudella 2014. Osa tuotannoista toteutetaan yhdessä ulkopuolisen tuottajan/managerin/keikkamyyjän kanssa ja osan Jazzliitto tuottaa itse. Tuotantokumppaneina keväällä toimivat E.H.N. Productions, Fredriksson Music sekä Vapaat Äänet –kiertueen osalta Vapaat Äänet. Tiedotusyhteistyössä Jazzliitto toimii Creatika Agencyn kanssa. Kiertueita rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Musiikin edistämissäätiö MES. Vapaat Äänet –kiertuetta tukee lisäksi Ranskan kulttuuri-instituutti.