Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Keskiviikko 31.7.

helsinki

Rytmihäiriöklubi: Jani Malmi Trio & Trio aVoT,Juttutupa, helsinki31.7. Klo 19:00

Jani Malmi - kitara

Jari Kokkonen - basso

Matti Kanerva - rummut

 

+ Fredi Söderholm - saksofoni (aVoT)

Jazz-Espa: Kirke Karja & Mikko Innanen,Espan lava, helsinki31.7. Klo 13:00

Kirke Karja (www)

keikka

Jazz-Espa on Suomen Jazzliiton tuottama, kotimaiseen jazzmusiikkiin keskittyvä kaupunkifestivaali. Tapahtuman tarkoituksena on esitellä laajalle kohdeyleisölle monipuolinen ja ajankohtainen kattaus kotimaisen jazzin kärkinimiä sekä nuoria tulevaisuuden lupauksia.

Virolainen pianisti Kirke Karja ja suomalainen saksofonisti Mikko Innanen ovat kumpikin sukupolviensa keskeisimpiä jazzmuusikoita kotimaissaan.

Karja tunnetaan omaperäisestä harmonisesta musiikkikielestään ja kokeilevista, tinkimättömistä esiintymisistään. Hänen ajoittain tummiakin sävyjä sisältävä musiikkinsa on ottanut vaikutteita nykymusiikista. Hän johtaa useita yhtyeitä ja on tunnetuin triostaan Karja/Renard/Wandinger. Soolopianistina hän on esittänyt Paul Hindemithin mestariteoksen "Ludus Tonalis", jossa alkuperäismateriaali sekoittuu vapaaseen improvisaatioon. Omassa sävellystyössään Kirke on käyttänyt samoja työkaluja kuin Hindemith. Yksi hänen sävellysteoksistaan on pianokonsertto, jonka hän on esittänyt Hamiltonin filharmonisen orkesterin kanssa.

Innanen on monipuolinen ja avarakatseinen taiteilija, joka liikkuu sujuvasti vapaasti improvisoidusta musiikista täysin sävellettyyn, intiimeistä sooloista ja duoista isoihin orkestereihin. Pitkän kansainvälisen uran luonut Innanen on esiintynyt 38:ssä maassa, viidessä maanosassa, ja hänen laaja-alaista soittoaan ja säveltuotantoaan on taltioitu lähes 80:lle julkaistulle äänitteelle.

Karjan ja Innanen tutustuivat vuonna 2018 soittaessaan yhtyeessä nimeltä Captain Kirke and the Klingos. He ovat sittemmin soittaneet yhdessä trioissa esimerkiksi kitaristi Jaak Sooäärin ja rumpali Karl-Juhan Laanesaaren kanssa. Tältä duolta on lupa odottaa jännittävää ja rajoja rikkovaa yhteistyötä!

Kirke Karja - piano

Mikko Innanen - saksofoni

Konsertti järjestetään yhteistyössä Viron Helsingin suurlähetystön kanssa.

Kuvat: Karja: Sohvi Viik, Innanen: Kaisa Rautaheimo

Jazz-Espa: Sanna Ruohoniemi,Espan lava, helsinki31.7. Klo 16:00

keikka

Jazz-Espa on Suomen Jazzliiton tuottama, kotimaiseen jazzmusiikkiin keskittyvä kaupunkifestivaali. Tapahtuman tarkoituksena on esitellä laajalle kohdeyleisölle monipuolinen ja ajankohtainen kattaus kotimaisen jazzin kärkinimiä sekä nuoria tulevaisuuden lupauksia.

Tukholmassa asuva artisti ja säveltäjä Sanna Ruohoniemi tekee uraa kansainvälisesti ja erottuu jazzkartalla taitavalla äänenkäytöllään ja monipuolisilla sävellyksillään. Hän julkaisi uuden albumin Let Everything Happen viime helmikuussa. Albumi on vokalistin kolmas ja jatkumoa Start from Nothing -albumille, jota muun muassa Europe Jazz Media Chart ylisti yhdeksi Euroopan parhaista musiikkijulkaisuista marraskuussa 2018. 

Ruohoniemen sävellykset etenevät päättäväisesti ja pelottomasti modernin jazzin maailmassa, historiaan ankkuroituen. Levyltä löytyy kaikkea swingistä ja groovaavasta bebopista folk-säveliin ja tangoon. Tämän lisäksi on oivaltavaa lyriikkaa useilla kielillä. 

Sanna Ruohoniemi - laulu ja sävellykset 

Fredrik Lindborg - saksofonit ja bassoklarinetti 

Joonas Haavisto - piano 

Lars Ekman - kontrabasso 

Daniel Olsson – rummut 

Kuva: Orlando Boström

Jazz-Espa: PUHTI Trio,Espan lava, helsinki31.7. Klo 17:30

keikka

Jazz-Espa on Suomen Jazzliiton tuottama, kotimaiseen jazzmusiikkiin keskittyvä kaupunkifestivaali. Tapahtuman tarkoituksena on esitellä laajalle kohdeyleisölle monipuolinen ja ajankohtainen kattaus kotimaisen jazzin kärkinimiä sekä nuoria tulevaisuuden lupauksia.

PUHTI Trio on uusi, suomalaisessa musiikkikentässä ainutlaatuinen, "kamariyhtye" jossa on kaksi puupuhallinmuusikkoa ja sellisti. Yhtyeen muusikoilla on vahva tausta jazzin, improvisoidun musiikin ja klassisen musiikin alueilla. Pepa Päivisen ja Jorma Tapion yhteinen soittohistoria juontaa jo legendaarisesta Edward Vesalan Sound & Fury -yhtyeestä 80-luvulta asti. Yhtyeen musiikki on sävyrikasta ja mielenkiintoista tarkoin sävelletyistä teoksista intuitiiviseen improvisointiin. Sävellykset ovat lähes kauttaaltaan yhtyeen omaa tuotantoa. Erilaiset puhaltimet tekevät soinnista rikkaan ja dynaamisen. Yhtye julkaisu esikoisalbumin “Sammal” keväällä 2024.

Pepa Päivinen – saksofonit, huilu 

Juho Kanervo - sello 

Jorma Tapio – saksofonit, huilut 

Kuva: Jouko Vatanen

ISME: ResonaariDuo Vili & Juho with Friends,Musiikkitalo, helsinki31.7. Klo 17:00

ResonaariDuo Vili & Juho with Friends

Vapaa pääsy

ResonaariDuo Vili & Juho with Friends esiintyy Musiikkitalon terassilla osana musiikkikasvatusjärjestö ISMEn 36. maailmankonferenssia.

Keikka on osa kansainvälisen musiikkikasvatusjärjestö ISMEn 36. maailmankonferenssia Helsingissä 28.7.-2.8.2024. Tapahtumaa isännöi Taideyliopisto.

Kahden vuoden välein järjestettävä ISMEn maailmankonferenssi on yksi maailman taiteiden opetuksen ja tutkimuksen keskeisimmistä tapahtumista. Musiikkikasvatuksen maailmanjärjestö ISME perustettiin YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:n aloitteesta 1953. Järjestö edustaa noin 80 jäsenmaata kaikkialla maailmassa ja sen ydinajatus on, että musiikin kokeminen eri muodoissa on tärkeä osa elämää. Vuoden 2024 maailmankonferenssissa perehdytään musiikin ja taidekasvatuksen merkitykseen henkisen kestävyyden sekä ekologisen kriisin edellyttämän kulttuurisen murroksen edistäjänä.

turku

Turku Sea Jazz 2024 Opening,Kirkkopuiston Terassi, turku31.7. Klo 18:00

Ukko Heinonen

Josu Mämmi

Puños

keikka
Turku Sea Jazz käynnistyy keskiviikon pääsymaksuttomalla ja ikärajattomalla tapahtumalla Tuomiokirkonpuiston upeassa miljöössä Aurajoen rannalla!
 
Kirkkopuiston Terassin lavalle alkuillasta nousee ambientia ja jazzia vähäeleisesti yhdistelevä kaksikko Josu Mämmi (elektroniikka) ja Ukko Heinonen (saksofoni ja huilu) keväällä julkaistun Blanc Lines -albuminsa ohjelmistolla. Duon prosessia ohjaavat alitajunnan esteetön virtaaminen, sekä kokeileva ja ennakkoluuloton asenne musiikkia ja ääntä kohtaan.
 
Väliajalla klo 19 järjestetään itämerellinen keskustelutilaisuus, jossa ajankohtaiset asiantuntijavieraat keskustelevat Itämeren hyvinvointivaikutuksista John Nurmisen Säätiön johdolla.
 
Festivaalin avajaisillan klo 20 kruunaa turkulaisen soulpumppu Punomon spin-off -yhtye Puños, joka soittaa syvää jazz/funk/soul-musiikkia blaxploitaatio-elokuvien hengessä. Kvartetissa soittavat Ilmari Aitoaho (urut), Lauri Laine (kitara), Ami Kajan (basso) ja Lauri Levanto (rummut).
 
Turku Sea Jazz -tapahtumaa vietetään 31.7.-3.8.2024 merikeskus Forum Marinumilla, Seilin saarella ja Kirkkopuiston Terassilla.