Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Saksofonikonsertto "Grounds" (Eero Hämeenniemi) kantaesitys tenorisaksofonille ja kamariorkesterille,Ritarihuone, helsinki13.12. Klo 19:00

Se Ensemble (www)

keikka

Saksofonikonsertto "Grounds" (Eero Hämeenniemi) kantasitys tenorisaksofonille ja kamariorkesterille - Esa Pietilä, saksofoni, Se Ensemble & kapellimestari Santtu-Matias Rouvali

Se ensemble konsertoi joulukuussa Ritarihuoneen tunnelmallisessa salissa. Konsertin teemana on suomalainen musiikki ja sen johtaa kapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Konsertissa Uuno Klamin, Einar Englundin ja Jean Sibeliuksen musiikki saavat toverikseen Eero Hämeenniemen kantaesitysteoksen, nimeltään "Grounds". Teos on konsertto tenorisaksofonille ja kamariorkesterille. Solistina teoksessa soittaa suomalaisen vapaan jazzin mestari Esa Pietilä.

Hämeenniemi kuvailee teosta: "Esan soittotyyli on hyvin vapaa, enkä ole halunnut kirjoittaa hänelle teemojen lisäksi muuta etukäteen suunniteltua materiaalia, mutta orkesteriosuus heijastelee teemojen eri puolia, toki runsaalla improvisaatiolla höystettynä. Groundsissa keskeiseen improvisoijan rooliin nousee, solistin ohella, kapellimestari. Hän valitsee antamastani materiaalista orkesterisoittajien improvisaatioiden lähtökohtia.

Keikat samana päivänä kaupungissa helsinki

HERD-klubi feat. Timo AlakotilaLavaklubi, Kansallisteatteri, helsinki13.12. Klo 21:00

Herd

(+ Timo Alakotila)
keikka

Joulukuun HERD-klubilla isäntäyhtye HERD ottaa jälleen uuden musiikillisen suunnan, kun vieraaksi saapuu suomalaisen kansanmusiikin kiintotähti Timo Alakotila. Pianistina ja säveltäjänä tunnettu Alakotila tuo pianonsoittonsa lisäksi HERD-klubille sävellyksiään, ja illan ohjelmisto koostuukin hänen teoksistaan vuosien varrelta. Kansanmusiikin lisäksi mm. argentiinalaisesta tangosta runsaasti vaikutteita saanutta Alakotilaa pidetään vahvana melodikkona, joten kauneutta ja haikeutta ei tule puuttumaan tästä ainutlaatuisesta musiikillisesta kohtaamisesta.

Kansanmusiikin uudistajana pidetyn Timo Alakotilan tärkeimpiin yhteistyökumppaneihin lukeutuvat mm. Maria Kalaniemi, Karen Tweed, Johanna Juhola sekä Tango-orkesteri Unto ja JPP-yhtyeet. Hänen rajoja rikkovia sävellyksiään ovat esittäneet mm. UMO Jazz Orchestra, Meta4-jousikvartetti, Lauluyhtye Rajaton, Pekka Kuusisto sekä BBC Concert Orchestra. Pedagogina Alakotila tunnetaan erityisesti kansanmusiikki-improvisaation opetuksesta ja hän toimiikin opettajana mm. Sibelius-Akatemiassa.

Liput: 14/8 e

We Jazz 2013: Black Motor & Verneri Pohjola, MopoKoko Jazz Club, helsinki13.12. Klo 21:00

keikka

Kokon perjantai kolmastoista on omistettu uudelle We Jazz 2013 -tapahtumalle. Jazzliekityksestä vastaa kaksi energistä ja omaleimaista kokoonpanoa, Black Motor & Verneri Pohjola sekä Mopo.

Black Motor on omalla tavallaan kotimaan jazzpiirien ihailtu outolintu. Tamperelainen yhtye ei asetu muottiin, mutta auraa omaa polkuaan ihailtavalla intensiteetillä. Yhtyeen soundi on energisimmillään räjähtävä ja herkimmillään höyhenenkevyt. Onnistunut yhteistyölevy Rubidium Verneri Pohjolan kanssa avasi uusia ulottuvuuksia seuratun trion kuulijoille. 

Vuonna 2012 suomalaisen jazzkentän tietoisuuteen ryminällä ilmestynyt Mopo on tapaus. Jo debyyttilevy Jee! osoitti, että saksofonisti Linda Fredrikssonin, basisti Eero Tikkasen ja rumpali Eeti Niemisen yhteistyössä on jotain ainutlaatuista. Nousukiito keikoilla on jatkunut ja sittemmin brittiläinen Edition Records julkaisi ensilevyn myös Isossa-Britanniassa. Uutta musiikkia on luvassa sekä keikalla että levyllä pian tämän jälkeen.

We Jazz 2013 on uusi viikon mittainen jazztapahtuma Helsingissä 9.-14.12. Sen puitteissa koetaan kolme iltaa Koko Jazz Clubilla 10.12., 12.12. ja 13.12. Ohjelman kokonaisuudessaan löydät osoitteesta www.wejazz.fi/2013.