Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 9.12.

helsinki

We Jazz 2017: Joonas Leppänen Alder Ego,Helsinki Contemporary, helsinki9.12. Klo 17:30

Joonas Leppänen Alder Ego (www)

keikka

Monessa mukana oleva rumpali Joonas Leppänen räjäytti pankin alkuvuodesta Alder Ego -levyllään, jonka julkaisi norjalainen AMP Music. Leppäsen pianoton kvartetti antaa musiikin hengittää ja toisaalta täyttää tilaa sopivissa kohdin taidokkaasti. Albumi on kuin maalaus, joka hurmaa ensinäkemällä, mutta jonka rikkaat detaljit ja sopivasti rosoinen pinta kutsuvat sukeltamaan syvälle. Helsinki Contemporary näyttelyineen tarjoaa esitykselle monella tasolla hyvin sopivan viitekehyksen.

We Jazz -festivaali tarjoaa svengiä vuoden pimeimpään aikaan, kun jazztähdet muuttavat Helsingin kansainvälisen huipputason jazzkaupungiksi 3.-10.12. Ohjelmisto ja tarkemmat tiedot: wejazz.fi/2017

We Jazz 2017: Binker And Moses (UK), Mopo: Mopocalypse, Olavi Louhivuori, 3TM, Virta, DJ Lander Leanerts (BE), We Jazz DJs,Ääniwalli, helsinki9.12. Klo 20:00

VIRTA

We Jazz DJs

Binker And Moses (www)

Mopo: Mopocalypse (www)

Olavi Louhivuori: Immediate Music I (www)

3TM

DJ Lander Lenaerts (www)

keikka

Ääniwallin lauantai-iltaa voi hyvin luonnehtia ”festivaaliksi festivaalin sisällä”. Upean klubitilan molemmat puolet ovat käytössä, ja illan mittaan lavoille nousee viisi yhtyettä, joiden lisäksi We Jazz -deejiit vieraineen viihdyttävät juhlakansaa. Brittiläinen Binker And Moses on eräs saarivaltakunnan väkevimmistä yhtyeistä, jolle kaksi instrumenttia on täysin riittävä arsenaali monitasoisen huippujazzin luomiseen. Duon faneihin lukeutuvat mm. super-DJ Gilles Peterson ja musamaailman TV-tähti Jools Holland. Mäkysen Tepon 3TM on jossain vähän matkan päässä edellä ajasta irrallaan leijuva tuore yhtye, joka juhlistaa tällä keikalla We Jazzin julkaisemaa uutta levyään. Samaa tekee Mopo, tosin hieman eri lailla. Yhtye soittaa levyn ”ennakkokuuntelukeikan”, eli tarjoilee maistiaisia tammikuussa julkaistavalta albumiltaan Mopocalypse.

Sekä meillä että muualla rakastettu VIRTA nostatti Hurmosta osuvasti nimetyllä Svartin julkaisemalla levyllään ja lupailee We Jazziin myös uutta kamaa. Ilta päättyy Ääniwallissa live-esitysten osalta rumpali-säveltäjä Olavi Louhivuoren uuteen musiikkiin ja samalla Immediate Music I -levyn julkaisukeikkaan. Kyseessä on kuulemma proggis, joka on ”aika noisea” ja Louhivuoren erittäin korkean onnistumisprosentin tuntien myös loistava. Kyseessä on muuten ensimmäinen jouhikon sisältävä yhtye We Jazzissa. Arvasit oikein: sitä soittaa Pekko Käppi. Svart Records julkaisee Louhivuoren viiden levyn sarjan Immediate Music I-IV levy per vuosi -tahtiin 2017–21 ja kaikki alkaa täältä. THINK BIG. Koko illan ajan ja ennen/jälkeen esitysten paikalla olevien iltaa entisestään parantaa We Jazzin deejiikollektiivi vieraanaan belgialainen DJ Lander Lenaerts. Nautitaan!

We Jazz -festivaali tarjoaa svengiä vuoden pimeimpään aikaan, kun jazztähdet muuttavat Helsingin kansainvälisen huipputason jazzkaupungiksi 3.-10.12. Ohjelmisto ja tarkemmat tiedot: wejazz.fi/2017

maarianhamina

Jazzliiton kiertueella Raoul Björkenheim Triad,Alandica, maarianhamina9.12. Klo 20:00

keikka

Huippukitaristi Raoul Björkenheimin kesytöntä alkuvoimaa

Ennakkoluulottomaan nykymusiikkiin erikoistunut tamperelaislevymerkki Eclipse Music julkaisi Triad-trion esikoislevyn Beyond kesällä 2017. Albumilla räyhäkitaristi Björkenheimin johtama kolmikko tutkii maailmanjärjestyksemme kaaosta doom-vivahtein pöristen. Keikalla muusikoiden energia on vertaansa vailla. Must hear -listalle kuuluu ainakin vinksahtanut tulkinta Somewhere Over the Rainbow -kappaleesta, joka kuulunee settiin Jazzliiton kiertueellakin.

Syksyllä Jazz Finland -kiertueilla nähdään Raoul Björkenheim Triadin lisäksi Flame Jazz Messengers ja Kalevi Louhivuori Quintet syyskuussa ja Timo Lassy Band marraskuussa. Suomen Jazzliitto tuottaa Louhivuoren ja Björkenheimin kiertueet sekä tukee Flame Jazz Messengersin ja Timo Lassy Bandin kiertueita. Kiertuetoiminta on tärkeä osa 50-vuotisen Jazzliiton missiota saada elävä jazz soimaan kaikissa muodoissaan ympäri maata.

Raoul Björkenheim Triad
Raoul Björkenheim - sähkökitara
Ville Rauhala - kontrabasso
Ilmari Heikinheimo - rummut


Kiertueaikataulu:

Ke 29.11. Joensuu, Kerubi
To 30.11. Kuopio, King's Crown
La 2.12. Tallinna, Philly Joe's
Ti 5.12. Lappeenranta, Ravintola Kolme Lyhtyä
To 7.12. Oulainen, Kinokulma
Pe 8.12. Turku, Bar Ö
La 9.12. Maarianhamina, Alandica
Su 10.12. Savonlinna, Wanha Kasino

münchen

A Novel Of Anomaly,Unterfahrt, münchen9.12. Klo 21:00

keikka

porvoo

Maria Ylipää & UMO: Tarinoita joulusta,Porvoon tuomiokirkko, porvoo9.12. Klo 18:00

UMO Helsinki Jazz Orchestra

(+ Maria Ylipää)
keikka

Suomen valovoimaisimpiin taiteilijoihin kuuluva näyttelijä-laulaja Maria Ylipää (s. 1981) saapuu UMOn joulukiertueen solistiksi. Joulukiertueen monipuolinen ohjelmisto on räätälöity solistin toiveiden mukaan: tunnetta ja tarinaa, sielua ja sanomaa, inhimillisyyttä ja intiimejä hetkiä. Konserteissa liikutaan gospelista tuoreisiin suomalaisiin joululauluihin ja uusiin, tätä konserttia varten tehtyihin sovituksiin perinteisistä jouluun kuuluvista kappaleista.

Teksti- ja tarinalähtöisissä konserteissa kuullaan mm. Leonard Cohenin Hallelujah, soulahtavat jouluklassikot O Holy Night ja Go Tell It on the Mountain sekä kapellimestari Mikko Hassisen uusi sovitus Jouluyö, juhlayöstä. Tuoreemmista sävellyksistä mainittakoon Jukka Leppilammen Aasi ja timpurin muija.

Kristityssä perheessä varttuneelle Ylipäälle kirkko on tuttu areena; hänen isänsä on kanttori ja äitinsä diplomilaulaja. – Olen kirjaimellisesti kasvanut kirkossa. Kirkko ja hautausmaat olivat parhaita leikkipaikkoja ja samalla elämään kuuluvat isot käännekohdat, kuten syntymä, kuolema ja häät tulivat tutuiksi isän työn myötä. Suuret juhlapyhät vietettiin vahvasti kirkossa musisoiden. Se oli myös oiva paikka päästä käsiksi maailman hienoimpaan musiikkiin, Bachiin, hän tunnelmoi.

Ylipää tähdittää parhaillaan ruuduissa pyöriviä Aallonmurtaja– ja Game Night -sarjoja. Hänet tunnetaan erityisesti nimiroolistaan musikaalissa Kristina från Duvemåla, elokuvasta Keisarikunta sekä tv-sarjoista Luottomies ja Tappajan näköinen mies. Hän julkaisi Omani uni -albumin yhdessä Emma Salokosken kanssa v. 2010 ja ensimmäisen soololevynsä Onerva v. 2013.

Konsertin kesto n. 75 min. Kapellimestarina Mikko Hassinen.