Siirry pääsisältöön

Festivaalit

ÄLÄ POISTA


April Jazz

19.–28.4.2024, Espoo

April Jazz on Espoon Tapiolassa jo vuodesta 1987 saakka järjestetty jazzmusiikkiin keskittynyt tapahtuma. April Jazz on pääkaupunkiseudun suurin kansainvälinen jazzfestivaali, joka esittelee koti- ja ulkomaisten rytmimusiikin huippujen lisäksi nousussa olevia, tuoreita ja kiinnostavia artisteja. Festivaalin järjestää Espoo Big Band ry.


Baltic Jazz

5.–7.7.2024, Taalintehdas

Aina vuodesta 1987 saakka järjestetty Baltic Jazz festivaali on viihtyisä koko perheen tapahtuma Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä. Festivaalin ohjelmassa yhdistyvät klassisen jazzin ja swingin eri tyylisuunnat saumattomasti muihin musiikkisuuntauksiin. Tarjolla on tasapainoinen sekoitus klassista jazzia, bluesia sekä rockia ja ohjelmassa yhdistyvät niin kansainväliset huippukokoonpanot kuin paikalliset nimetkin. Festivaalin järjestää Intresseförening för Jazzmusik i Dalsbruk r.f. Baltic Jazz on osa Archipelago Sea Jazz-festivaalisarjaa.


Dig.

4.–6.10.2023, Helsinki

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DIG.-festivaali tuo jazzmusiikin aineryhmän opiskelijoita, alumneja ja kansainvälisiä opettajavieraita yleisön kuultavaksi. Festivaali nostaa esille tulevaisuuden tekijöitä: nuoria lahjakkuuksia ja yhteiskunnallisesti kantaaottavia taiteilijoita.

 


ELive Jazz Happening

18.10.–22.10.2023, Kokkola

Tunnelmaltaan kodikas ELive Jazz Happening on Kokkolassa vuosittain järjestettävä matalan kynnyksen musiikkitapahtuma. Tämä kaksikielinen jazzfestivaali oli alunperin osa Kokkolan kesäviikkoja, mutta nykyään järjestetään useampipäiväisenä festivaalina Lokakuun lopulla.


Elojazz

2.–5.8.2023, Oulu


Jazziin ja muuhun rytmimusiikkiin keskittynyt Elojazz järjestetään Oulussa. Elojazz tarjoaa rytmimusiikin ystäville monipuolista ohjelmaa niin jazzin, swingin, soulin, funkin kuin afrobeatin saralta. Tapahtuma levittäytyy ympäri Oulun kaupunkia ja toimii osana Oulun Juhlaviikkoja. Elojazzin tuottaa vuonna 1973 perustettu paikallisyhdistys Jazz 20 ry ja sen taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2012 asti trumpetisti Jukka Eskola.


Hanko Soul Jazz Weekend

4.–6.8.2023, Hanko

 Hanko Soul Jazz Weekend on pieni, suloinen ja svengaava muusikoiden ja diggareiden kohtaaminen Hangossa aina elokuussa. Festivaalia tuottaa musiikkituottaja ja säveltäjä Jan Simmons.


Iisalmi Jazz Festival 

26.1.–29.1.2023, Iisalmi

Iisalmi Jazz Festivaali perustettiin 2019. Iisalmi on muodostunut tärkeäksi konserttikaupungiksi suomalaisille jazzmuusikoille. Paikalliset konserttikävijät sekä dynaamiset yrityskumppanit ovat vaikuttaneet tähän suuresti mutkattomalla asenteellaan kohti uutta musiikkia. Tapahtumien ydin löytyy Iisalmen kulttuurikeskuksesta mutta keikkoja nähdään myös klubeilla ja kirkossa.


InkJazz

25.8.2023, Kouvola

InkJazz on nautittava kattaus, joka sekä kunnioittaa jazzin perinteitä että tuo esiin solistiensa omaa raikasta ja persoonallista tulkintaa. Tapahtuman järjestää Kouvolan kaupungin kulttuuripalvelut. 


Jazz-Espa

29.7.–3.8.2024, Helsinki

Suomen Jazzliiton järjestämä Jazz-Espa soi kesäisin Helsingin keskustassa Espan lavalla. Konsertit ovat yleisölle ilmaisia, ja lavalla nähdään festivaalin aikana parikymmentä suomijazzin edustavinta yhtyettä. Jazz-Espan yhtyehausta ilmoitetaan vuosittain Jazzliiton internetsivuilla.


JazzKukko

19.–23.7.2023, Laitila

Jazzkukko on Laitilassa vuosittain järjestettävä jazz- ja rytmimusiikin festivaali. Tapahtuma on perustettu vuonna 2015. Festivaalia tuottaa kansainvälisestikin jazzmuusikkona menestynyt Kari Antila ja paikallinen kulttuurielämää rikastuttava yhdistys Jazzkukko ry.

 

 Kaamosjazz

19.–22.1.2023, Saariselkä

Euroopan Unionin pohjoisin ja yksi Suomen vanhimmista jazztapahtumista, Kaamosjazz, järjestetään vuosittain marraskuun lopulla. Vuonna 1981 ensimmäisen kerran järjestetty tapahtuma on vuodesta 2011 saakka toiminut Pohjois-Lapin Matkailu Oy:n ja alueen yritysten kanssa yhteistyössä järjestämänä.

 Kalottjazz & Blues

29.6.–1.7.2023, Tornio ja Haaparanta

Kalottjazz & Blues-festivaali järjestetään Torniossa ja Haaparannalla viikko juhannuksen jälkeen. Festivaali on rajakaupunkien tiiviin ja kansainvälisesti ainutlaatuisen yhteistyön symboleista. Kalottjazz & Blues-festivaali esittelee pääasiassa suomalaista ja skandinaavista jazzia ja bluesia. Pohjoismaisten esiintyjien lisäksi festivaaleilla esiintyy taiteilijoita myös muualta Euroopasta ja USA:sta.


Kerava Jazz

30.8.–3.9.2023, Kerava

Kerava Jazz on vuosittainen jazzfestivaali, jota vietetään kesän alkupuolella. Kerava Jazz on taiteellisesti korkeatasoinen, ei-markkinahenkinen jazztapahtuma, jonka ohjelmiston runkona ovat improvisaatio, tunnelmallisuus ja poikkitaiteellisuus. Taiteellisesti korkeatasoisten avantgardistien ja kotimaisten projektien rinnalla kuullaan erilaista rytmimusiikkia laidasta laitaan perheen pienempiä unohtamatta!Kerava Jazz-tapahtuman tarjoaa Kerava Jazz ry Keravan kaupungin tuella. 


Kirjazz & Blues

10.6.2023, Valkeakoski

Kaksipäiväinen festivaali täynnä herkkua jazzin ja bluesin ystäville. Kirjazz & Blues soi Kirjaslammen tanssilavalla Mallasveden maisemissa, kävelymatkan päässä Valkeakosken keskustasta. Vuosien aikana tapahtuma on tarjonnut suomalaisen jazzin ja bluesin arvostettuja nimiä sekä uusia tuntemattomampia artisteja.


Kokkola Sea Jazz

2.8.–3.8.2023, Kokkola       

Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestettävä kaksipäiväinen festivaali kutsuu jazzin ystävät nauttimaan Kokkolan hienoista merimaisemista ja jazzmusiikin valloittavasta tunnelmasta Kahvila Sahan boheemiin ympäristöön.


Koli Jazz

13.1.–14.1.2023, Koli

Suomalaisen jazzvuoden avaava Koli Jazz tarjoaa perinteeksi muodostuneeseen tapaan erittäin mielenkiintoisen, monipuolisen ja kuuntelijaystävällisen ohjelmiston ainutlaatuisen hienossa ympäristössä. Koli Jazz –tapahtumassa voi nauttia koko kattauksen tai vaihtoehtoisesti valita vain yksittäisiä konsertteja. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Jazzkerho -76, Joensuu ry. ja ravintola Grill it! Koli.


Korpo Sea Jazz

25.–27.7.2024, Korppoo

Vuodesta 1990 järjestetty Korpo Sea Jazz on korkeatasoinen jazzfestivaali Turun saaristossa. Saaristolaiset, mökkiläiset ja matkailijat voivat nauttia monipuolisesta ohjelmasta suomalaisine huippunimineen Korppoossa, Nauvossa, Paraisilla ja Aspössä. Festivaali on osa Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjaa.


Korundijazz

6.10.–7.10.2023, Rovaniemi

Musiikin, taiteen ja arkkitehtuurin yhdistävä Korundijazz järjestettiin viimeksi vuonna 2019. Aina loppuunmyyty Korundijazz kutsuu kulttuurinnälkäisiä harvinaislaatuisiin poikkitaiteellisiin kohtaamisiin. Elävä musiikki, satumaiset taideteokset ja ainutlaatuinen arkkitehtuuri kietovat kävijänsä lämpöiseen syleilyyn, josta ei tarvitse irrottautua koko iltana. Korundijazz järjestetään yhteistyössä Jaskan Kaverit ry:n kanssa.


Kuopio Jazz & Blues Festivaali

8.–9.6.2023, Kuopio

Kuopion Jazz & Blues -yhdistys järjestää kaksipäiväisen Kuopio Jazz & Blues Festivaalin 8.-9.6.2023. Tapahtumapaikkana toimii Kuopion Saana, joka tarjoaa tapahtumalle upeat puitteet Kallaveden äärellä.


Lahden jazztori

22.9.–30.9.2023, Lahti

Lahden Jazztori on Lahti Big Bandin vuodesta 1989 alkusyksystä järjestetty viikon mittainen jazztapahtuma Lahdessa. Suomalaisessa musiikkimaailmassa tärkeimpien jazzfestivaalien joukkoon kuuluva Lahden Jazztori on tullut tunnetuksi korkeatasoisista ja monipuolisista esiintyjistä, ammattimaisista tapahtumajärjestelyistä sekä yleisöystävällisistä palveluista.


Linnajazz

28.–30.7.2023, Hämeenlinna

Linnajazz-festivaali on Hämeenlinnassa vuodesta 1991 Hämeenlinnan soitannollisen kerhon puolesta järjestetty koko perheen rytmimusiikkifestivaali. Se esittelee kattavasti ajankohtaisia esiintyjiä muun muassa jazzin, bluesin, soulin ja show-musiikin alalta. Tapahtumassa on normaaleina kesinä isoja ilmaisia ulkokonsertteja sekä keikkoja konserttisaleissa, klubeilla ja ravintoloissa.


Odysseus

21.–23.7.2023, Helsinki

We Jazz järjesti uuden Odysseus-festivaalin Lonnan saarella Helsingin edustalla ensimmäistä kertaa kesällä 2021. Aiemmin suursuosion saavuttaneita yksittäisiä keikkoja Lonnassa järjestänyt We Jazz laajensi konseptiaan kokonaisvaltaiseksi festivaalitapahtumaksi. Talvisen festivaalitapahtumansa hengessä We Jazz tutkii Lonnan saarta myös uudella näkökulmalla tuoreita esityspaikkoja etsien.


 

 

Pakkasukko Blues n' Jazz

01.-04.02.2024

Kemissä järjestettävä Pakkasukko Blues n' Jazz on laadukkaan rytmimusiikin riemujuhla, jossa kuullaan blues- ja jazz -vaikutteista musiikkia usean päivän ajan helmikuun alkupuolella.

 

 


Pori Jazz Festival

12.–20.7.2024, Pori

Vuonna 1966 perustettu Pori Jazz on suomalaisen festivaalikesän pioneeri. Pori Jazz tarjoaa monipuolisen ja korkeatasoisen läpileikkauksen tämän päivän musiikkivirtauksiin maailmalta. Pori Jazzin konsepti on pitänyt festivaalin kansainvälisessä kärjessä jo lähes 50 vuotta: tunnetut ja tulevat musiikin tähdet sekä ainutkertainen festivaalimiljöö, Kokemäenjoen rannat, vehreä Kirjurinluodon konserttipuisto sekä jazzklubit muodostavat festivaalille sen ansaitsemat puitteet. Festivaalin järjestää Pori Jazz 66 ry, joka on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhteisö. Noin 70 % festivaalin ohjelmasta on yleisölle maksutonta.


Porvoo Jazz Festival

29.9.–1.10.2023, Porvoo

Porvoo Jazz Festival on Porvoossa vuosittain yleensä syyskuussa järjestetty kolmipäiväinen jazzfestivaali. Festivaalin ohjelmisto koostuu kotimaisista ja ulkomaisista jazzyhtyeistä. 

 

 


Puistoblues (Lakeside Blues Festival)

6.7.2024, Järvenpää

Järvenpään Puistoblues on Suomen suurin talkoovoimin järjestetty festivaali, joka tarjoaa tuhdin annoksen juurevaa musiikkia kesä-heinäkuun vaihteessa. Vuodesta 1978 alkaen Puistobluesin päälavalla on nähty lukematon määrä kotimaisia ja ulkomaisia eturivin artisteja aina B.B. Kingistä ZZ Topiin.


Raahen Rantajatsit

25.–27.7.2024, Raahe

Jo vuodesta 1989 järjestettyjä Raahen Rantajatseja juhlitaan joka vuosi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Raahen puukaupungin merellisissä maisemissa. Rantajatsit nostaa lavalle vuosittain sekä kotimaisen jazzin kiinnostavimpia nimiä että legendaarisimpia ulkomaisia tähtiä. Vapaaehtoisvoimin toteutetun festivaalin järjestää Rajatsi ry. 

 

 


Salo Jazzfestival

29.9.–1.10.2023, Salo

Salo Jazzfestival on vuodesta 2012 alkaen järjestetty kodikas, tiivistunnelmainen matalan kynnyksen musiikkitapahtuma, joka näkyy ja kuuluu Salon katukuvassa. Festivaalin taustaorganisaationa on SaloJazz ry, joka järjestää myös ympärivuotista jazzkonserttitoimintaa ja –koulutusta Salossa ja Salon seudulla.

 


Savoy JAZZFest

7.–10.3.2024, Helsinki

Helsingin Savoy-teatterissa järjestettävä jazzfestivaali Savoy JAZZFest tarjoaa kansainvälistä jazzohjelmaa. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 2019.


Tampere Jazz Happening

2.–5.11.2023, Tampere

Tampere Jazz Happening järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1982 ja on ollut siitä lähtien vuosittain osa tamperelaista tapahtumakirjoa. Vuodesta 1990 alkaen festivaalia on tuottanut Tampereen Musiikkijuhlat, joka on osa Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden organisaatiota. Happening kokoaa yhteen nykyjazzin kuumimmat nimet niin kotimaasta kuin kansainväliseltä kentältäkin. 


Telakka Jazz

6.1.–8.1.2023, Tampere

Telakka Jazz järjestetään Kulttuuritalo Telakalla. Vuoden ensimmäinen viikonloppu tarjoaa minifestivaalin eturivin jazzmuusikoiden kanssa intiimissä ympäristössä pimeiden talvi-iltojen keventämiseksi.

 


Teurastamo Jazz

22.7.2023, Helsinki

Teurastamo Jazz palaa vuonna 2023 taas tutulle paikalleen heinäkuiseen lauantaihin. Yksipäiväinen jazzfestivaali urbaanin Helsingin sydämessä, Kalasataman kupeessa.


Turku Jazz Festival 

2.–5.3.2023, Turku

Tunnelmallinen jazzfestivaali on järjestetty Turussa jo vuodesta 1969 alkaen. Suomen toisiksi vanhin jazztapahtuma kokoaa vuosittain Turkuun erityisesti Pohjoismaisia ja Skandinaavisia jazztähtiä, ja nostaa esiin myös kotimaisia ja paikallisia lahjakkuuksia. Turku Jazz Festivalin toiminnasta vastaa Turku Jazz ry. 


Turku Sea Jazz

31.7.–3.8.2024, Ruissalo, Turku

Turku Sea Jazz on uusi urbaani kaupunkifestivaali, joka kutsuu meren äärelle Ruissalon Telakan historialliseen miljööseen nauttimaan kansainvälisistä jazzin tähtiartisteista, kotimaisista huippukokoonpanoista sekä maailmanmusiikin persoonallisista nimistä. Turku Sea Jazz järjestetään ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Festivaali on osa Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjaa.


Valtakunnalliset Jazzpäivät

3.–4.11.2023, Tampere 

Valtakunnalliset Jazzpäivät on Suomen Jazzliiton yleiskokoustapahtuma, joka kokoaa joukon suomalaisia jazztoimijoita yhteen perinteisesti loka- marraskuun taitteessa. Jazzpäiviä on järjestetty ympäri Suomea vuodesta 1967 lähtien, ja niiden aikana paitsi nautitaan laadukkaasta jazzista livenä ja jaetaan Suomen arvostetuimmat jazzpalkinnot, Jazzliiton muusikolle myöntämä Yrjö sekä YLE:n Jazzradion valitsema, jazzkentän taustatoimijoita huomioiva Varjo-Yrjö. Vuodesta 2014 tapahtuma on järjestetty Tampere Jazz Happeningin yhteydessä.


Viapori Jazz

22.–26.8.2023, Suomenlinna, Helsinki

Elokuisen Viapori Jazzin ohjelmistossa ovat esillä tuoreet kokoonpanot sekä uusi musiikki maamme eturivin jazzartistien esittämänä. Tunnelmallisessa Suomenlinnan miljöössä vuodesta 2000 järjestetyssä tapahtumassa esitellään joka vuosi eri tyylien rajoilla käyviä ennen näkemättömiä ja kokemattomia jazzelämyksiä. Viapori Jazz -festivaali on osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoa.

 


We Jazz

26.11.–3.12.2023, Helsinki

We Jazz on vuosittain joulukuussa järjestettävä Helsingin laajamittaisin ja yllättävin jazzfestivaali. Ohjelmassa on huippujazzia, tuoreita keikkapaikkoja ja inspiroivia avauksia.


Ylläs Jazz Blues

25.–28.1.2024, Äkäslompolo ja Ylläsjärvi

Talvinen jazz- ja bluestapahtuma järjestetään lumisen Ylläs-tunturin maisemissa tammikuun lopussa. Tapahtuma kerää yhteen niin uusia mielenkiintoisia nimiä kuin tunnettuja tähtiä jazzin ja bluesin kentältä. Ylläs Jazz Blues -tapahtumaa järjestää Ylläs Soikoon ry yhteistyössä Ylläksen Matkailuyhdistyksen ja paikallisten ravintoloiden ja majoitusliikkeiden kanssa.


Åland Sea Jazz

9.–10.8.2024, Maarianhamina, Ahvenanmaa

Åland Sea Jazz on skandinaavisen laadukas festivaali historiallisessa puuvenekulttuuria vaalivassa Maarianhaminan Merikorttelissa. Pohjoismaisella ohjelmistollaan boutique-festivaali tarjoaa huippujazzia uniikissa lokaatiossa. Åland Sea Jazz järjestetään ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Festivaali on osa Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjaa.