Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Jazz-Espa: VALTTERI LAURELL NONET FEAT. ANTTI SARPILA,Espan lava, helsinki31.7. Klo 17:30

keikka

Valtteri Laurell Pöyhönen – sävellykset, sähkökitara, Antti Sarpila – klarinetti, Jukka Eskola – trumpetti, flyygelitorvi, Petri Puolitaival – alttosaksofoni, huilu, Jussi Kannaste – tenorisaksofoni, Antti Rissanen – pasuuna, Ville Vannemaa – baritonisaksofoni, bassoklarinetti, Jori Huhtala – kontrabasso, Jaska Lukkarinen – rummut

Valtteri Laurell Nonet -yhtye esittää modernia, intiimiä jazzmusiikkia, joka ammentaa 1960-luvun alun cool jazz- ja third stream-konsepteista. Jokainen tämän all-star kokoonpanon huippumuusikoista pääsee myös solistiseen rooliin mutta yhtyeen valokeilassa on klarinetisti Antti Sarpilan ajaton ja sielukas ilmaisu. Sarpila tunnetaan pääasiassa hyvin perinteisistä swing-ajan musiikkia esittävistä kokoonpanoistaan ja on hieno huomata miten hänen soundinsa kantaa ajattomasti jazztyylien halki.

Sävellyskokonaisuuden teemana on vähemmän tunnetun brittiläis-karibialaisen kirjailijattaren Jean Rhysin novellit ja hänen ainoa julkaistu romaaninsa Wide Sargasso Sea (Siintää Sargassomeri). Näiden kirjoitusten melankolinen ja elämänmakuinen tunnelma antoi Pöyhöselle oivaa maaperää säveltää tunnelmallista, haikeaa ja silti hetkittäin valoisaa jazzmusiikkia.

Helsinkiläinen We Jazz Records levy-yhtiö julkaisi yhtyeen debyyttialbumin Tigers Are Better Looking vuoden 2023 alussa.

Kuva: Miikka Pirinen

Keikat samana päivänä kaupungissa helsinki

Jazz-Espa: Ida Alanen TrioEspan lava, helsinki31.7. Klo 13:00

keikka

Ida Alanen – piano ja sävellykset, Jonathan Bäckström – kontrabasso, Benjamin Nylund – rummut

Ida Alanen Trion musiikki ammentaa inspiraationsa visuaalisista muodoista sekä unen ja valveillaolon rajatilasta, tuoden alitajunnan kuvia päivänvaloon. Trion yhteen hioutunut soundi on kolmen vuoden tiiviin yhteistyön tulos, ja yhtye leikittelee vaivattomasti huolellisesti orkestroitujen sävellysten ja vapaan improvisaation välillä.

Yhtyeen leaderina toimiva Ida Alanen opiskelee parhaillaan Amsterdamin konservatorion maisteriohjelmassa Harmen Fraanjen johdolla. Alun perin Helsingissä perustettu trio keikkailee nykyään sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Jazz-Espalla kuullaan myös ohjelmistoa trion esikoislevyltä, joka julkaistaan syksyllä 2023.

Kuva: Milena Törmi

Jazz-Espa: SigneEspan lava, helsinki31.7. Klo 16:00

keikka

 

Josefiina Vannesluoma – laulu, Riikka Keränen – laulu, Selma Savolainen – laulu, Kaisa Mäensivu – kontrabasso ja laulu

Signe ihastuttaa läsnäolollaan, vahvoilla solistitulkinnoillaan ja omaperäisillä sävellyksillään. Yhtyeen omintakeinen musiikki on puskenut niin jazzin, nykyklassisen kuin populaarin rajoja vuodesta 2014. Yhtyeen muodostavat helsinkiläiset laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen sekä New Yorkissakin vaikuttava kontrabasisti Kaisa Mäensivu. Signe kartoittaa uudella Onomatopoesia-trilogiallaan ihmisäänen tutkimattomia maastoja. Kolmen albumin kokonaisuus on tutkimus herkistymisestä sekä tarpeesta kiinnittyä ja asettua muuttuvissa elinympäristöissä. Albumit kehittyvät kielen pienimmistä osista äänteistä kohti tavuja ja sanoja. Trilogian toinen osa Morphemes noteerattiin Emma Gaala -ehdokkuudella keväällä 2023. Trilogia huipentuu sävellettyyn lyriikkaan Syntax -albumilla, joka julkaistaan keväällä 2023. 

Kuva: Venla Helenius