Siirry pääsisältöön

"Teemu Viinikainen (s. 1975) kuuluu maailman 20 parhaan jazzkitaristin joukkoon" toteaa kansainvälisesti arvostettu professori, kirjailija ja kriitikko Stuart Nicholson.

Suvereenina instrumentalistina ja sielukkaana tulkitsijana tunnettu virtuoosi on vuosien mittaan soittanut lukuisten huippuyhtyeiden riveissä. Mm. Jukka Perkon, Eero Koivistoisen ja Jukkis Uotilan kokoonpanot ovat tehneet Viinikaisen tunnetuksi jazzyleisön keskuudessa, ja niiden riveissä hän on hiljalleen noussut maailmanluokan kitaristiksi. Tästä osoituksena mainittakoon yhteistyö merkittävien ulkomaisten artistien kuten Joe Lovanon, Tim Hagansin ja Randy Breckerin kanssa.

Kotimaassakin laajaa arvostusta nauttiva Viinikainen on huomioitu mm. Suomen jazzliiton Yrjö-palkinnolla ja Sony jazzpalkinnolla. Lisäksi hän on ollut kahdesti ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi Perko-Pyysalo-Viinikainen -trion levytysten ansiosta. Hänen uransa alkupuolen tärkein yhtye U-Street All Stars nousi suosioon 2000-luvun alkupuolella Espanjan Getzossa järjestetyn jazzyhtyekilpailun voiton myötä. Yhtye myös levytti kaksi pitkäsoittoa maineikkaalle Blue Note-levymerkille.

Viinikaisen ensimmäinen soololevy, Tales of Robert Dickson, ilmestyi vuonna 2005, ja sai jatkoa vuonna 2012 albumilla Nyt!, jossa ovat mukana basisti Ville Herrala ja rumpali Mika Kallio. Toinen triokokoonpanolla tehty albumi, Hit It!, julkaistiin alkuvuodesta 2014.

Viinikainen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius- Akatemian jazzosastolta, missä hän on toiminut opettajana vuodesta 2002 alkaen. Hänen poikkeuksellisesta kyvykkyydestään myös pedagogian puolella todistaa vastikään ilmestynyt jazzkitarointiin perehdyttävä oppikirja Rytmi elää.

ed. Annamari Innanen 23.2.2014