Siirry pääsisältöön

Mikko Innanen (s. 1978) on suomalainen Lapinjärveltä kotoisin oleva saksofonisti ja säveltäjä. Innanen aloitti saksofoninsoiton 10-vuotiaana ja innostui myöhemmin jazzista isänsä levykokoelman ja ensimmäisen saksofoniopettajansa Bengt Ingelin kautta. Opiskeltuaan vuosia Loviisan musiikkiopistossa ja Porvoon läheisessä Pop/Jazz-opistossa Innanen muutti Helsinkiin vuonna 1994 opiskelemaan Sibelius-Akatemian jazzosastolle, mistä hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2003.  Opiskeluvuosinaan hän opiskeli vuoden (1998-1999) myös Kööpenhaminassa, Tanskassa Rytmisk Musikkonservatoriumissa.

Yli kymmenen vuoden aikana Innanen on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen jazzin kentällä yhtenä innovatiivisimmista saksofonisteista ja säveltäjistä. Vuonna 2000 hän voitti parhaan solistin palkinnon kansainvälisessä kilpailussa jazzyhtyeille Getxossa Espanjassa ja vuonna 2001 hänet palkittiin parhaana saksofonistina Jukka Perko Saksofonikilpailussa Huittisissa.

Marraskuussa 2008 Innanen voitti Suomen Jazzliiton jakaman Yrjö-palkinnon Vuoden suomalaisena jazzmuusikkona. Suomen Taidetoimikunta palkitsi hänet kolmivuotisella apurahalla vuonna 2009. Hän oli myös ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi vuonna 2011.

Innanen on tunnettu työstään sekä yhtyeenjohtajana, kanssajohtajana, vierailevana solistina että säveltäjänä. Hän on ollut perustamassa ja vaikuttamassa lukuisissa eri yhtyeissä, kuten Mikko Innanen & Innkvisitiossa, PLOPissa, Deliriumissa, Gourmetissa sekä Mikko Innanen Triossa. Näiden lisäksi hän vaikuttaa nykyisin aktiivisesti Kalle Kalima & K-18 -yhtyeessä, Pekka Tuppurainen Röd/Blå:ssa, Wade Mikkolan Contrastsissa, Tonight At Noonissa ja The Chile-Finlandia Connexionissa. Innanen on toiminut myös äärimmäisen aktiivisena levyttävänä artistina. Tähän mennessä Innanen on julkaissut yli 20 levyä yhtyeenjohtajana ja yli 15 levyä soittajana. 

Innanen on esiintynyt ja levyttänyt useiden kansainvälisestikin tunnettujen artistien, kuten Anders Bergcrantzin, Ted Cursonin, Ingrid Jensenin, Verneri Pohjolan, Juhani Aaltosen, Liudas Mockunasin, Frank Gratkowskin, Jukka Perkon, Aki Rissasen, Sylvie Courvoisierin, Iro Haarlan, Georgos Kontrafourisin, Severi Pyysalon, Takayuki Katon, Ryan Blotnickin, Hans Oldingin, Raoul Björkenheimin, Ken Filianon, Barry Guyn, Pascal Niggenkemperin, Ingebrigt Håker Flatenin, James Ilgenfritzin, Max Johnsonin, William Parkerin, Tom Raineyin, Joe Hertensteinin, Juan Pablo Carlettin, Andrew Cyrillen, Paal Nilssen-Loven, Kresten Osgoodin, Klaus Suonsaaren, Randy Petersonin sekä useiden yhtyeiden kanssa.